Help:Elements

This page is a translated version of the page Help:Items and the translation is 100% complete.

Wikidata és la base de coneixement lliure que tothom pot editar. De la mateixa manera que la Viquipèdia, Wikidata està construïda amb el paquet wiki de MediaWiki, que significa que el contingut de les pàgines del lloc (com ara aquesta) es pot afegir, modificar o eliminar en col·laboració amb els altres. A diferència de la Viquipèdia, però, Wikidata utilitza també programari de Wikibase que permet una edició col·laborativa de les dades estructurades.

Comprensió dels elements

 
Els elements i les dades que contenen estan interconnectats

A Wikidata, els elements s'usen per representar tot les "coses" del coneixement humà, incloent-hi temes, conceptes i objectes. Per exemple, "Jocs Olímpics d'estiu de 1988", "amor", "Elvis Presley" i "goril·la" són tots elements a Wikidata.

Per a aquells que estan familiaritzats amb la Viquipèdia, al començament pot ser temptador pensar en els elements com la versió de Wikidata dels articles de la Viquipèdia. Tot i que tant els elements com els articles són pàgines que emmagatzemen informació sobre diferents conceptes o temes del coneixement humà, és important tenir present que Wikidata no és solament una base de dades del contingut de Viquipèdia; de fet, Wikidata és realment més similar a Wikimedia Commons, el repositori de fitxers multimèdia, que a la Viquipèdia, solament que, en comptes de fitxers multimèdia, Wikidata ofereix un emmagatzematge centralitzat per a l'accés a les dades estructurades per a tots els projectes de Wikimedia, com també per a la seva utilització en llocs web externs.

Els elements posseeixen algunes característiques importants que contribueixen a l'èxit de Wikidata:

Elements notables

Es diu que els elements de Wikidata són notables. Això significa almenys una d'aquestes tres coses:

  • es corresponen amb una pàgina d'un lloc de Wikimedia, com ara la Viquipèdia, Wikivoyage, Wikisource, Wikiquote, Wikiversity o Wikimedia Commons,
  • es tracten d'entitats conceptuals o materials clarament identificables, i que es poden descriure utilitzant referències serioses i públicament disponibles, o
  • satisfan una necessitat estructural. En trobareu més informació a les normes de notabilitat.

Elements únics

Els elements també són únics. Cadascun d'ells ha de representar un concepte o objecte clarament identificable, o una instància d'un concepte o objecte clarament identificable. Per exemple, a Wikidata podem tenir elements tant per al concepte planet (Q634) com una instància d'un planeta, Earth (Q2).

Enllaços d'elements

Els elements també poden (i han d') estar enllaçats els uns amb els altres. Cada element té un identificador únic, que comença amb una Q, i la seva pròpia pàgina a l'espai de noms principal de Wikidata. Per exemple, per als elements indicats més amunt, 1988 Summer Olympics (Q8470), love (Q316), Elvis Presley (Q303) i Gorilla (Q36611) són les pàgines d'element respectives. Aquestes pàgines són on s'hi afegeixen, editen i mantenen totes les dades per a cada element, generalment en la forma de declaracions.

Les pàgines també permeten que els elements estiguin enllaçats de manera que totes les dades de Wikidata es puguin interconnectar. Normalment, un enllaç a una altra pàgina s'afegeix com a "propietat" fent clic a "modifica" a la secció "declaracions". Si encara no apareix cap propietat adient, es pot afegir fent clic a "+ afegiu" a la part inferior de la secció "declaracions". Vegeu: #Addició a una pàgina d'element existent.

Propietats habituals per enllaçar un element amb un altre:

Exemple:

  1. Albert Einstein's brain (Q2464312) és part of (P361): Albert Einstein (Q937).
  2. Albert Einstein (Q937) és una instance of (P31): human (Q5).
  3. human (Q5) és una subclass of (P279): mammal (Q7377).
  4. mammal (Q7377) has part(s) (P527): mammary gland (Q189961).

Fora de les pàgines dels elements, els enllaços als elements es poden col·locar, normalment, afegint el prefix "Q|" al número d'element a enllaçar i tancant-lo entre claus, p. ex.: {{Q|8470}}1988 Summer Olympics (Q8470)

Creació d'un element nou

 
Creeu un element nou clicant "Crea un element nou" al menú de l'esquerra
 
Introduïu l'etiqueta i la descripció de l'element nou
 
Edició de l'element "Marie Curie"
 
Addició d'un enllaç de lloc

Guies bàsiques pas-a-pas per editar elements de la Wikidata: Wikidata:Tours

Abans de crear una pàgina per a un element, és una bona idea assegurar-se que Wikidata no en tingui ja una pàgina. La millor manera de veure si Wikidata ja té una pàgina per a l'element que voleu afegir és utilitzar la cerca element per títol.

La pàgina de cerca d'element per títol té dos camps d'entrada, dissenyats per a elements que ja tenen una pàgina a un lloc de Wikimedia, i potser també en el sistema de Wikidata. El camp esquerre, "Site:", és on introduïu l'idioma de la pàgina del lloc de Wikimedia corresponent a l'element que voleu afegir. La majoria de llocs de Wikimedia tenen edicions equivalents per a diferents idiomes, representats per un codi; per exemple, el codi per a l'anglès és en i el codi per al francès és fr. Aquest codi figura a l'URL, de manera que en.wiktionary.org és el Wiktionary en anglès i en.wikipedia.org és la Wikipedia en anglès, mentre que fr.wiktionary.org és el Wiktionary en francès i fr.wikipedia.org és la Wikipedia en francès. Aquí teniu una captura de pantalla que mostra on trobar el codi d'idioma d'un lloc de Wikimedia.

Al segon camp, "Page:", heu d'introduir el títol exacte de la pàgina tal com apareix a la part superior de la pàgina al seu lloc de Wikimedia. Això és important per a obtenir l'element correcte, perquè a Wikidata hi pot haver diversos elements amb la mateixa etiqueta. Per exemple, si voleu saber si ja hi ha una pàgina d'element per a "capital" (el concepte referit a actius no financers) a Wikidata, heu de cercar "capital (economics)", és a dir, el títol de la pàgina a la Viquipèdia en anglès, i no "capital", que us donaria la pàgina d'element per a la pàgina de desambiguació sobre "capital".

Si Wikidata ja té una pàgina sobre aquest element, la cerca us hi portarà.

Si hi manca un element, el podeu crear; ho podeu fer fent clic a l'enllaç de la part inferior de la cerca Element per títol quan una cerca no ha tingut èxit, o bé fent clic a "Create a new Item", a la barra de l'esquerra (per defecte, l'enllaç és el quart des de la part superior). En tots dos casos, arribareu a una pàgina que us demanarà que assigneu una etiqueta i una descripció al nou element. Si heu utilitzat la cerca d'element per títol, la interfície inclourà els dos camps que heu omplert durant la cerca; si heu utilitzat l'enllaç per crear un nou element, no us preocupeu encara que no hi siguin, els podreu omplir després. En finalitzar, feu clic a "Create".

Addició a una pàgina d'element existent

A més de l'etiqueta i la descripció, els altres dos elements d'una pàgina d'element que cal omplir són els àlies i els enllaços de lloc. Aquests quatre elements d'una pàgina d'element són multilingües, és a dir, que es mostren i s'introdueixen en un idioma concret. Això significa també que (normalment) tindran valors diferents per a cada idioma. També és possible afegir i veure aquests elements en diversos idiomes (cosa que potser voldreu fer si en coneixeu més d'un); per saber com definir les vostres preferències d'idioma a Wikidata, consulteu Ajuda:Multilingüe.

L'etiqueta és el nom més habitual pel qual es coneix l'element. Les etiquetes s'afegeixen al camp de text a la part superior de la pàgina d'element. En anglès, a aquest camp hi dirà "Label.". Feu clic al quadre, escriviu-hi l'etiqueta i feu clic a "publish". La descripció és una breu frase pensada per a desambiguar la pàgina en qüestió d'altres pàgines amb una etiqueta igual o similar. Les descripcions s'afegeixen de la mateixa manera que les etiquetes, just a sota d'elles, en el camp que hi diu "Description.". A Ajuda:Etiqueta i Ajuda:Descripció trobareu més informació sobre la utilització d'etiquetes i descripcions.

Podeu afegir àlies fent clic al botó "edit" de dalt de tot de la pàgina, sobre la columna "Also known as". Inseriu el primer àlies en el quadre i apareixerà un segon quadre blanc. Repetiu el procés fins que no tingueu més noms alternatius per afegir, i aleshores feu clic a "publish". Per a més informació, vegeu Ajuda:Àlies.

Per afegir un enllaç de lloc a Wikidata, aneu a la secció o seccions a sota de l'encapçalament adient, per exemple "Wikipedia" o "Wikiquote", i feu clic a "edit", al costat de l'encapçalament. A la part inferior del grup d'enllaços de lloc us apareixeran dos camps en blanc, un a l'esquerra on hi diu "wiki" i (després d'omplir-lo) un a la dreta on hi diu "page". Al camp esquerre és on heu de posar l'idioma de la pàgina del lloc de Wikimedia en què apareix l'element corresponent, mentre que al camp dret és on heu d'introduir el títol de la pàgina tal com apareix al lloc de Wikimedia. Tots dos camps contenen menús desplegables que us ajudaran a introduir la informació tan bon punt comenceu a escriure. Quan hagueu omplert tots dos camps, feu clic a "publish". En trobareu més informació a Ajuda:Enllaços de lloc.

Tingueu-ho en compte: en fer clic a qualsevol "edit" o "+ afegiu" abans que la pàgina s'hagi carregat completament, és possible que arribeu a una pàgina a part amb una interfície especial, que també us permetrà fer els canvis previstos, però és més difícil d'utilitzar. Si, després de fer clic a "edit" o "+ afegiu", la pàgina no apareix com es mostra a les imatges de la dreta, potser és millor tornar enrere, esperar que el navegador acabi de carregar la pàgina (normalment hi ha una indicació a la part superior de la pestanya del navegador) i, a continuació, fer clic a "edit" o "+ afegiu" de nou.

Exemples de quatre camps omplerts de l'element Marie Curie (Q7186)

Language Item Label Description Aliases Enllaç a la pàgina de la Viquipèdia
anglès (en) Q7186 Marie Curie Polish and French physicist and chemist (1867–1934) Maria Salomea Skłodowska; Marie Skłodowska-Curie Marie Curie
francès (fr) Q7186 Marie Curie physicienne et chimiste polonaise et française Maria Salomea Skłodowska herb Dołęga; Maria Skłodowska-Curie; Marie Sklodowska-Curie; Maria Skłodowska Marie Curie
polonès (pl) Q7186 Maria Skłodowska-Curie polsko-francuska uczona, noblistka z fizyki i chemii Maria Curie-Skłodowska; Marie Curie; Maria Skłodowska Maria Skłodowska-Curie


Edició d'una pàgina d'element

 
Com estan organitzades les pàgines d'element

Tots quatre camps (etiqueta, descripció, àlies i enllaços de lloc) es poden modificar. Per a editar un element existent, feu clic al botó "edit" i introduïu la informació nova o actualitzada. Després, feu clic a "publish". Si un àlias o un enllaç de lloc és incorrecte, el podreu eliminar; per a fer-ho, feu clic al botó "edit" i a continuació suprimiu l'àlies que voleu eliminar, o feu clic a la icona de la paperera de l'enllaç de lloc que voleu eliminar. Finalment, feu clic a "publish" i l'entrada desapareixerà immediatament i serà eliminada de la base de dades.

Documentació dels elements

La plantilla {{Item documentation}} ofereix documentació per als elements. Es pot afegir a la pàgina de discussió d'un element. A Talk:Q56061 teniu un exemple per a administrative territorial entity (Q56061).

Eliminació d'una pàgina d'element

Només els administradors poden eliminar elements. Les eliminacions es fan mitjançant Wikidata:Requests for deletions. Indiqueu una breu explicació.

Vegeu també

Wikidata:Sandbox -- És una sandbox per comprovar canvis en els elements.

Teniu pagines d'ajuda relacionades a:

  • Help:Etiqueta, que explica què són les etiquetes i quines regles segueixen
  • Help:Descripció, que explica què són les descripcions i quines regles segueixen
  • Help:Àlies, que explica què són els àlies i quines regles segueixen
  • Help:Declaracions, que explica què són les declaracions i quines regles segueixen
  • Help:Sitelinks, que explica què són els enllaços de lloc i quines regles segueixen
  • Help:Fusió, que explica com fusionar elements (en el cas que hi hagi enllaços interwiki a articles de Wikipedia en diferents idiomes, però sobre el mateix tema, en més d'una pàgina de Wikidata)

Per a més informació i ajuda, vegeu:

  • Project chat, per discutir tots i cadascun dels aspectes de Wikidata en anglès. En català, a Wikidata:La taverna
  • Wikidata:Glossary, el glossari de termes utilitzats en aquesta pàgina d'ajuda i altres
  • Help:FAQ, dubtes freqüents resolts per la comunitat Wikidata
  • Help:Contents, el portal d'ajuda que conté tota la documentació disponible sobre Wikidata