This page is a translated version of the page Help:Items and the translation is 100% complete.

Welkom bij Wikidata! We zijn blij dat u hier bent om bij te dragen. Zoals u wellicht al hebt vernomen, is Wikidata een vrije kennisbank die iedereen kan bewerken. Als u een goed idee hebt, gewoon uitvoeren. Klik op de gids aan de rechterkant of lees hieronder hoe u aan de slag kunt gaan.

Items begrijpen

 
Items en hun data zijn onderling verbonden

In Wikidata worden items gebruikt om alle dingen in de menselijke kennis weer te geven, inclusief onderwerpen, concepten en objecten. De "Olympische Zomerspelen 1988", "liefde", "Elvis Presley" en "gorilla" zijn bijvoorbeeld allemaal items in Wikidata.

Voor degenen die bekend zijn met Wikipedia, kan het verleidelijk zijn om in eerste instantie te denken aan items zoals de Wikidata-versie van Wikipedia-artikelen. Hoewel items en artikelen beide pagina's zijn voor het opslaan van informatie over verschillende concepten of onderwerpen van menselijke kennis, is het belangrijk om in gedachten te houden dat Wikidata niet alleen een database met Wikipedia-inhoud is. In feite lijkt Wikidata meer op Wikimedia Commons, de opslagplaats voor mediabestanden, dan op Wikipedia, maar in plaats van mediabestanden biedt Wikidata gecentraliseerde opslag voor toegang tot gestructureerde gegevens voor alle Wikimedia-projecten, evenals voor gebruik op externe websites.

Er zijn een paar belangrijke kenmerken aan items die bijdragen aan het succes van Wikidata:

Belangrijke items

Wikidata-items zouden opmerkelijk zijn. Dit betekent ten minste een van de drie dingen:

  • een overeenkomstige pagina op een Wikimedia site zoals Wikipedia, Wikivoyage, Wikisource, Wikiquote, Wikiversity, of Wikimedia Commons,
  • een duidelijk identificeerbare conceptuele of materiële entiteit die kan worden beschreven met behulp van serieuze en openbaar beschikbare referenties, of
  • het artikel voorziet in een structurele behoefte. Kijk voor meer informatie op ons beleid notabiliteit.

Unieke items

Items zijn ook uniek. Elk item moet een duidelijk identificeerbaar concept of object vertegenwoordigen, of een instantie van een duidelijk identificeerbaar concept of object. In Wikidata kunnen we bijvoorbeeld items hebben voor zowel het concept van planet (Q634) als een instantie van een planeet, Earth (Q2).

Items koppelen

Items kunnen en moeten ook aan elkaar gekoppeld worden. Elk item heeft een unieke id (beginnend met een Q-voorvoegsel) en een eigen pagina in de hoofdnaamruimte van Wikidata. Voor de bovenstaande items zijn bijvoorbeeld 1988 Summer Olympics (Q8470), love (Q316), Elvis Presley (Q303) en Gorilla (Q36611) de respectievelijke itempagina's. Op deze pagina's worden alle gegevens voor elk item toegevoegd, bewerkt en onderhouden, meestal in de vorm van verklaringen.

Pagina's maken het ook mogelijk om items aan elkaar te koppelen, zodat alle gegevens op Wikidata met elkaar kunnen worden verbonden. Een koppeling naar een andere pagina wordt meestal toegevoegd als een "eigenschap" door te klikken op "bewerken" in het gedeelte "verklaringen". Als er nog geen geschikte eigenschap wordt vermeld, kan deze worden toegevoegd door te klikken op "+ toevoegen" onderaan het gedeelte "verklaringen". Zie: toevoegen aan een bestaande itempagina.

Typische eigenschappen om het ene item aan het andere te koppelen:

Voorbeeld:

  1. Albert Einstein's brain (Q2464312) is part of (P361): Albert Einstein (Q937).
  2. Albert Einstein (Q937) instance of (P31): human (Q5).
  3. human (Q5) is een subclass of (P279): mammal (Q7377).
  4. mammal (Q7377) has part(s) (P527): mammary gland (Q189961).

Buiten artikelpagina's kunnen links naar items meestal worden geplaatst door het voorvoegsel "Q|" toe te voegen aan het itemnummer en het tussen accolades te plaatsen, bijvoorbeeld: {{Q|8470}}1988 Summer Olympics (Q8470)

Een nieuw item aanmaken

 
Maak een nieuw item door "Create a new Item" te kiezen in het menu links
 
Vul een label en beschrijving in van het nieuwe item
 
Pas het item "Marie Curie" aan
 
Voeg een sitelink toe

Stap voor stap gids voor de basis van het aanpassen van Wikidata items: Wikidata:Tours

Voordat u een pagina voor een item maakt, is het een goed idee om te controleren of er al een pagina voor dat item is. De beste manier om dat te zien is door de zoekopdracht item op titel te gebruiken.

De zoekpagina voor items op titel heeft twee invoervelden die zijn ontworpen voor het zoeken naar items die al een pagina op een Wikimedia-site hebben en zich mogelijk in het Wikidata-systeem bevinden. Het linkerveld, dat "Site:" zegt, is waar u de taal van de Wikimedia-sitepagina plaatst die overeenkomt met het item dat u wilt toevoegen. De meeste Wikimedia-sites hebben equivalente edities voor verschillende talen die worden vertegenwoordigd door een code. De code voor de Engelse taal is bijvoorbeeld en de code voor de Franse taal is fr. Deze code is te vinden in de URL; dus en.wiktionary.org is het Engelse WikiWoordenboek en en.wikipedia.org is de Engelse Wikipedia, terwijl fr.wiktionary.org het Franse WikiWoordenboek is en fr.wikipedia.org de Franse Wikipedia. Een screenshot die laat zien waar u een taalcode voor een Wikimedia-site kunt vinden, is beschikbaar.

Voor het tweede veld, "Page:", moet u de exacte titel van de pagina invoeren zoals deze bovenaan de pagina op de Wikimedia-site staat. Dit is belangrijk voor het ophalen van het juiste item, omdat er meerdere items met hetzelfde label in Wikidata kunnen staan. Als u bijvoorbeeld wilt weten of er al een itempagina voor kapitaal (het concept dat verwijst naar niet-financiële activa) in Wikidata is, moet u zoeken " Kapitaal (economie)"—de titel van de pagina op Wikipedia—en niet "kapitaal" want dan krijgt u een doorverwijspagina.

Wanneer Wikidata al een pagina over dat item heeft, brengt de zoekopdracht u naar die pagina.

Als een item ontbreekt, kunt u het zelf maken. U kunt dit doen door te klikken op de link onderaan de zoekpagina item op titel wanneer een zoekopdracht niet succesvol is of door op "Create a new Item" te klikken in het menu aan de linkerkant. Via beide koppelingen wordt u naar een pagina geleid die u vraagt om het nieuwe item een label en een beschrijving te geven. Als u het item hebt gebruikt door op titel te zoeken, bevat de interface ook de twee velden die u tijdens de zoekopdracht hebt ingevuld. Als u de link van Create a new Item hebt gebruikt, hoeft u zich geen zorgen te maken dat u deze niet hebt - u kunt ze in een later stadium invullen. Als u klaar bent, klik dan op "Create".

Iets aan een bestaand item toevoegen

Naast een label en beschrijving zijn de twee andere elementen van een itempagina die moeten worden ingevuld de aliases en de sitelinks. Deze vier elementen zijn meertalig, wat betekent dat ze worden weergegeven en ingevoerd door bijdragers voor een specifieke taal. Dit betekent ook dat ze (meestal) verschillende waarden hebben voor elke taal. Het is ook mogelijk om deze elementen in meerdere talen toe te voegen en te zien (wat u misschien wilt doen als u vloeiend meer dan één taal spreekt); voor informatie over het instellen van uw taalvoorkeuren op Wikidata, zie Help:Multilingual.

Een label is de meest voorkomende naam waaronder een item bekend zou staan. Labels worden toegevoegd aan de tekstvelden boven aan een itempagina in de kolom 'Label'. Klik op "edit", typ het label in en klik op "publish". Een beschrijving is een korte zin die is ontworpen om de betreffende pagina te onderscheiden van andere pagina's met dezelfde of vergelijkbare labels. Beschrijvingen worden op dezelfde manier als labels toegevoegd aan de kolom 'Description'. Zie Label en Beschrijving voor meer informatie over het gebruik van labels en beschrijvingen.

U kunt aliassen toevoegen door op de knop "edit" boven aan een itempagina te klikken in de kolom "Also known as". U kunt de eerste alias in het veld invoegen, waarna een tweede veld verschijnt. Blijf aliassen invullen totdat u geen alternatieve namen meer kunt toevoegen en klik vervolgens op "publish". Zie Help:Aliassen voor meer informatie over het gebruik van aliassen.

Om een sitelink aan Wikidata toe te voegen, gaat u naar de sectie(s) onder de juiste kop(pen), bijvoorbeeld "Wikipedia" of "Wikiquote" en klikt u op de "edit" naast de kop. Onderaan de groep sitelinks krijgt u dan twee lege velden: een linkerveld met de tekst "wiki" en (weergegeven na het correct invullen van het eerste veld) een rechterveld met de tekst "page". Het linkerveld is waar u de taal van de Wikimedia-sitepagina plaatst waarmee het item overeenkomt. Het rechterveld is waar u de titel van de pagina plaatst zoals deze op de Wikimedia-site verschijnt. Beide velden bevatten vervolgkeuzelijsten waarmee u de informatie kunt invullen zodra u begint te typen. Wanneer u beide velden hebt ingevuld, klikt u op "publish". Zie Help:Sitelinks voor meer informatie.

Let op: Wanneer u op een "edit" of "+ toevoegen" klikt voordat de pagina volledig is geladen, wordt u mogelijk naar een aparte pagina met een speciale interface geleid. Hiermee kunt u ook de beoogde wijzigingen aanbrengen, maar het is moeilijker te gebruiken. Als de pagina niet wordt weergegeven zoals afgebeeld op de afbeeldingen aan de rechterkant nadat u op "edit" of "+ toevoegen" hebt geklikt, wilt u misschien teruggaan, wacht tot de browser klaar is met het laden van de pagina (meestal is er een indicatie bovenaan het tabblad van de browser) en klik vervolgens nogmaals op "edit" of "+ toevoegen".

Voorbeelden van vier velden ingevuld voor het item Marie Curie (Q7186)

Language Item Label Description Aliases Link naar Wikipedia-pagina
Engels (en) Q7186 Marie Curie Polish and French physicist and chemist (1867–1934) Maria Salomea Skłodowska; Marie Skłodowska-Curie Marie Curie
Frans (fr) Q7186 Marie Curie physicienne et chimiste polonaise et française Maria Salomea Skłodowska herb Dołęga; Maria Skłodowska-Curie; Marie Sklodowska-Curie; Maria Skłodowska Marie Curie
Pools (pl) Q7186 Maria Skłodowska-Curie polsko-francuska uczona, noblistka z fizyki i chemii Maria Curie-Skłodowska; Marie Curie; Maria Skłodowska Maria Skłodowska-Curie


Een item pagina wijzigen

 
Hoe een item pagina opgebouwd is

Alle vier de velden, het label, de beschrijving, de aliassen en de sitelinks, kunnen worden bewerkt. Om een bestaand element te bewerken, klikt u op de knop "edit" en voert u vervolgens de nieuwe of bijgewerkte informatie in. Klik vervolgens op "publish". Als een alias of sitelink onjuist is, kunt u deze verwijderen. Om dit te doen, klikt u eerst op de knop "edit" en verwijdert u vervolgens de alias die u wilt verwijderen of klikt u op het pictogram prullenbak voor de sitelink die u wilt verwijderen. Klik vervolgens op "publish". Het element verdwijnt en wordt uit de database verwijderd.

Documentatie voor items

Het sjabloon {{Item documentation}} biedt documentatie voor items. Het kan worden toegevoegd aan de overlegpagina van een item. Zie Talk:Q56061 voor een voorbeeld van administrative territorial entity (Q56061).

Een itempagina verwijderen

Alleen beheerders kunnen items verwijderen. Verwijderingen worden gedaan via verzoeken om verwijderingen. Geef een korte reden.

Zie ook

Wikidata Zandbak -- Dit is een zandbak voor het testen van het wijzigen van items.

Voor gerelateerde hulppagina's, zie:

  • Help:Label, dat uitlegt wat labels zijn en de gevolgde regels zijn
  • Help:Beschrijving, waarin de regels betreffende beschrijvingen staan
  • Help:Synoniemen, wat zijn synoniemen en de regels daarvoor
  • Verklaringen, wat zijn verklaringen/statements en zijn de bijbehorende regels
  • Help:Sitelinks, was is een sitekoppeling en wat zijn de regels daarvoor
  • Samenvoegen, waarin wordt uitgelegd hoe u items kunt samenvoegen (voor het geval interwiki links naar Wikipedia-artikelen in verschillende talen maar over hetzelfde onderwerp op meer dan één Wikidata-pagina bestaan)

Voor meer informatie en uitleg, zie:

  • Project chat, voor discussie over alles op Wikidata
  • Wikidata:Glossary, over termen die gebruikt worden op deze en andere hulppagina's
  • Help:FAQ, veelgestelde vragen die gevraagd en beantwoord werden door de Wikidata-gemeenschap
  • Help:Contents, het hulpportaal biedt alle documentatie die beschikbaar is over Wikidata