Help:Etikett/allmänna principer

This page is a translated version of the page Help:Label/general principles and the translation is 100% complete.

Dessa är allmänna språkoberoende principer för Wikidata-beskrivningar.

Etiketter kan vara tvetydiga

Det kan finnas flera objekt med samma etikett i Wikidata

Som nämnts ovan behöver en etikett i sig själv inte vara unik, men tillsammans med beskrivningen ska objektet kunna särskiljas.

Exempel:
* Cambridge är etiketten för en stad i England (Cambridge (Q350)) men även för en stad i Massachusetts, USA (Cambridge (Q49111)).
* Michael Jackson är etiketten för en amerikansk musiker (Michael Jackson (Q2831)) men också för en brittisk datorvetenskapsman (Michael Jackson (Q92948)).

Återspegla vanlig användning

Eftersom målet är att använda namnet som en artikel skulle vara känd av de flesta läsare, bör etiketterna återspegla vanlig användning. När det gäller vetenskapliga namn, till exempel av en art, bör etiketterna använda en arts vanliga namn, men objekt måste alltid ha det vetenskapliga namnet listat som alias. Om en art har flera vanliga namn, bör rimlig ansträngning göras för att bestämma vilken av dem som är vanligast, t.ex. genom att hämta referenser. De andra namnen ska placeras i aliasfältet tillsammans med det vetenskapliga namnet. Om en art inte har ett vanligt namn kan det vetenskapliga namnet användas som etikett. Observera att enskilda raser inte har vetenskapliga namn. Varje hundras, från siberian husky till chihuahua, är en del av arten Canis lupus familiaris.

Exempel:
* Etiketten på common sunflower (Q171497) är det vanliga namnet, medan det vetenskapliga namnet (Helianthus annuus) presenteras som ett alias.
* Det finns flera vanliga namn för association football (Q2736). Det vanligaste namnet används för etiketten medan de andra är listade som alias.

Använd könsneutrala etiketter

Om etiketten skiljer sig mellan maskulin och feminin variant rekommenderas det att använda den könsneutrala varianten om den finns och används (t.ex. använd en variant som kan användas för båda män och kvinnor).

Exempel:
  • spokesperson (Q17221) : talesperson är könsneutralt och talesperson är en maskulin variant. Det rekommenderas att talesperson används.

Wikimedia-sidtitel kan ge orientering

För att ta reda på det vanligaste namnet är det bra att konsultera motsvarande Wikimedia-projektsida (till exempel en Wikipedia-artikels titel). I många fall kommer den bästa etiketten för ett objekt antingen vara titeln på motsvarande sida på ett Wikimedia-projekt eller en variant av titeln. Det finns några fallgropar att vara medveten om.

Förtydligande information hör till beskrivningen

När en sidtitel innehåller disambiguering, antingen genom kommatecken eller parentes, ska disambigueringen inte ingå i Wikidata-etiketten. Förtydligande information ska istället vara en del av beskrivningen. Till exempel har Wikipedia-artikeln för London, Ontario etiketten London (Q92561) och beskrivningen "city in Ontario, Canada" på Wikidata. Wikipedia-artikeln Michael Jackson (författare) motsvarar Michael Jackson (Q167877) med beskrivningen "engelsk författare och journalist". Denna regel bör inte följas för ivrigt dock. New York är förmodligen den bästa etiketten för en stat på den amerikanska östkusten, även om "New" ursprungligen var en slags disambiguation. "(6415) 1993 VR3" är den officiella beteckningen av en asteroid. Parenteserna är här inte en disambiguering. Parentesen "Hemsjö (norra delen)" är en del av beteckningen SCB har tilldelat denna enhet. Och kommatecknen i "Edshult, Hulskog, Lida och Bäck", en grupp byar i Sverige, kan inte betraktas som en disambiguering.

Men observera att för andra namnrymder som "Kategori" och "Mall" ska etiketterna vara identiska med webbplatslänkar (disambiguation-delarna ska inte tas bort), eftersom dessa typer av sidor vanligtvis bara har en gemensam typ av beskrivningar och det kan uppstå API-fel av icke-unikt par som består av etikett + beskrivning när du försöker att ange beskrivningar för andra objekt.

Släpp datum om oväsentligt

Beroende på det specifika fallet bör datum antingen lämnas kvar i etiketten eller inte. För fall där datumet är av betydelse, inklusive regelbundna sportevenemang (2006 NBA Finals (Q170590), Switzerland at the 2008 Summer Olympics (Q128127)), årstider eller tidsperioder (1992 Atlantic hurricane season (Q170613), 2008–09 FC Barcelona season (Q170605)) eller händelser där datumet är en del av det vanliga namnet (Great Blizzard of 1888 (Q170652)), bör datumet inkluderas i etiketten. Om datumet är oväsentligt ska det inte ingå.

Följ Wikimedias namnrymdskonventioner

Wikimedia-sidor kan innehålla flera typer av sidor som finns utanför huvudnamnrymden (till exempel icke-artikelsidor på Wikipedia). Dessa inkluderar mallar, kategorisidor, hjälpsidor och specialsidor. Om en sida normalt visas på en Wikimedia-sida med en namnrymd framför den, borde du behålla namnrymden i etiketten. Om etiketten börjar med "Wikipedia:", "Kategori:", "Mall:" eller "MediaWiki:" ska du också inkludera sidtiteln utan "Wikipedia:", "Kategori:", "Mall:" eller "MediaWiki:" som ett alias om namnrymden finns i Wikidata. Detta är viktigt eftersom Wikidata innehåller några av samma namnområden som andra Wikimedia-sidor, och Wikidata-sökningen fungerar följaktligen inte korrekt när man försöker söka efter ett objekt med en etikett som börjar med en befintlig namnrymd på Wikidata. För en lista över namnrymder i Wikidata, se här.

Exempel:
* Wikipedia-sida: Wikipedia:Blockeringspolicy
Wikidata-etikett: Wikipedia:Blockeringspolicy
Alias: Blockeringspolicy
* Wikipedia-sida: Portal:Historia
Wikidata etikett: Portal:History
Alias:
Wikidata har ingen "Portal" namnrymd. Följaktligen behövs inte "Historia" som alias.