Ajutor:Ranguri

This page is a translated version of the page Help:Ranking and the translation is 100% complete.
Ranguri (în dreptunghi roșu)

Rangurile furnizează un mecanism de adnotare a valorilor multiple ale unei declarații. Rangul implicit este rangul normal; perechile valoare-declarații pot fi marcate și cu rangurile preferat sau perimat.

Cum arată declarațiile cu rang?

  •   - declarația are rangul preferat
  •   - declarația are rangul normal
  •   - declarația are rangul perimat

La ce folosesc rangurile

Unele declarații au în mod natural valori multiple. De exemplu, Barack Obama (Q76) are două valori, Malia Obama (Q15070044) și Sasha Obama (Q15070048), listate pentru proprietatea child (P40).

Alte declarații ar trebui alteori să aibă o singură valoare, dar pot conține și alte valori ce furnizează informații istorice, o perspectivă diferită, sau un alt rezultat în funcție de metoda de măsurare sau abordarea științifică. De exemplu, itemul pentru Franklin School (Q100000001) ar putea avea mai multe valori pentru proprietatea students count (P2196): una datând din 2012 și alta pentru 2023.

În acest al doilea exemplu, numai valoarea pentru 2023 este relevantă pentru cei interesați de numărul de studenți, recent evaluat, al școlii. Astfel, rangurile se folosesc pentru a diferenția între valori multiple ale unei declarații.

Notă despre interogări

Odată implementate, interogările vor permite utilizatorilor să efectueze căutări predefinite în toate itemurile de la Wikidata. Aceste căutări pot fi complicate și complexe, adică pot avea două sau mai multe condiții. Exemple de posibile interogări la Wikidata ar fi „tot ce are o populație de peste 1.000.000 de locuitori și este oraș” sau chiar „toate femeile artist născute într-un oraș cu peste 1.000.000 de locuitori din Japonia”.

După cum poate v-ați dat seama, nu întotdeauna toate valorile unei declarații trebuie returnate atunci când se face o interogare. Rangurile permit, deci, utilizatorilor Wikidata să își îmbunătățească rezultatele interogărilor selectând ce valori trebuie incluse în căutare.

Ce nu sunt rangurile

Rangurile nu trebuie confundate cu referințele, care sunt folosite pentru a susține declarațiile. Deși o referință trimite în mod ideal la o sursă de informații reputată și de încredere, ea ar putea totuși să ofere informații incorecte sau inexacte. Referințele doar arată de unde provin datele; rangurile indică ce valoare este considerată corectă și, prin extensie, ce valori trebuie incluse în interogări.

Rangurile nu sunt un mijloc de afirmare a ideilor dumneavoastră pentru o valoare disputată, ci sunt folosite pentru comunicarea consensului pentru o declarație. Toate disputele trebuie discutate în pagina de discuții a itemului. Războaiele de editări pe marginea valorilor nu sunt acceptabile.

Există și alt mijloc prin care se poate arăta că o declarație este contestată și de cine: folosirea calificativului statement disputed by (P1310).

Utilizare

Întrucât rangurile sunt folosite pentru a diferenția între valori multiple pentru aceeași proprietate, dacă o declarație are o singură valoare, ea va avea rangul implicit normal—nu este nevoie să se treacă la rangul preferat.

Pot fi oricâte afirmații la fiecare rang, adică pot fi mai multe valori cu rang preferat.

Rangul normal

Rangul normal este atribuit tuturor declarațiilor în mod implicit. Un rang normal nu face nicio judecată ori evaluare a acurateței și actualității și deci trebuie considerat neutru.

Rangurile normale sunt utilizate în mod tipic pentru declarații ce conțin informații relevante considerate a fi corecte, dar prea detaliate sau extinse pentru a fi expuse implicit. Sunt folosite și pentru declarații cu valori multiple când nu are sens să se indice că o declarație este „mai corectă” decât altele.

Pentru formate (cum ar fi infocasetele) și interogări (când vor fi implementate), valorile cu rang normal implicit vor fi folosite pentru o proprietate atunci când nu există niciuna cu rang preferat.

Exemple:

  • Itemul pentru Barack Obama are două valori listate drept copii; ambele valori trebuie să aibă rangul normal deoarece niciuna nu este mai corectă decât cealaltă
  • Itemul pentru Hillary Clinton are valori multiple listate la proprietatea position held (P39), inclusiv cele de avocat, senator al SUA, secretar de stat al SUA, și prima doamnă; toate posturile ocupate în trecut trebuie să aibă rang normal

Rang preferat

Rangul preferat este atribuit celei mai actuale declarații, sau declarațiilor care reprezintă cel mai bine consensul (fie el științific ori al comunității Wikidata).

Ideal, rangul preferat va fi aplicat declarațiilor referențiate și/sau declarațiilor cu calificative care furnizează mai multe detalii în sprijinul validității valorilor lor, de exemplu, prin utilizarea calificativelor cu proprietățile point in time (P585), determination method (P459), etc. Este adesea util să se indice motivul pentru care un rang este preferat, cu ajutorul calificatorului reason for preferred rank (P7452).

Pentru formate și interogări, se folosesc implicit declarațiile preferate ale unei proprietăți, dacă există; altfel se folosesc cele de rang normal.

Exemple:

  • Itemul despre un oraș poate conține o listă istorică a primarilor săi. Primarul actual va primi rangul preferat.
  • Pot fi cazuri când diferitele metode de măsurare a lungimii unui râu dau rezultate diferite în funcție de metoda folosită. În asemenea cazuri, rezultatul cel mai frecvent utilizat sau cel obținut prin metoda cea mai validă din punct de vedere științific va primi rangul preferat.
  • Pot să fie mai multe ranguri preferate la un element. De exemplu, un proiect software care are doi sau mai mulți dezvoltatori actuali printre mai mulți dezvoltatori anteriori.

Rangul perimat

Rangul perimat este folosit pentru declarații despre care se știe că conțin erori (adică date produse prin procese de măsurare defectuoase) sau reprezintă informații depășite (adică informații care nu au fost corecte niciodată, dar care la un moment dat erau considerate corecte). Adesea, este utilă indicarea motivului pentru conferirea acestui rang, printr-un calificativ reason for deprecated rank (P2241). Aceasta nu se aplică pentru informațiile istorice corecte, cum ar fi valorile anterioare ale unei afirmații, atâta timp cât reprezintă informații exacte pentru perioada de timp indicată. Asemenea afirmații trebuie, în schimb, adnotate cu calificativele adecvate start time (P580)/end time (P582).

Marcarea afirmațiilor eronate ca învechite are trei beneficii față de simpla ștergere:

  1. informează alți utilizatori care ar putea fi tentați să readauge valoarea
  2. furnizează un mecanism pentru reprezentarea evoluției teoriilor și ideilor și creează astfel un context mai bogat pentru înțelegerea cunoașterii umane
  3. susține și stabilește integritatea proiectului Wikidata ca sursă secundară de informații (care colectează și face legătura cu referințele), și nu ca bază de date primară. Wikidata doar furnizează informații în conformitate cu surse specifice; aceste surse pot reflecta sau nu viziunea contemporană sau consensul științific

Pentru formate și interogări, afirmațiile perimate nu trebuie folosite niciodată, cu excepția cazurilor când sunt cerute în mod explicit.

Exemple:

  • Pământul ca centru al cosmosului a fost odinioară subiect de discurs științific și ideea poate fi susținută cu referințe. Modelul geocentric este însă, astăzi, depășit.

Cum se aplică rangurile

Rangurile se adaugă la pagina unui item sub secțiunea „Declarații”

  1. Pentru a adăuga un rang la o declarație, faceți click pe butonul [modifică]
  2. În modul de editare, mecanismul rangurilor va apărea ca o pictogramă albastră mică la stânga valorii declarației (apar ca aceleași pictrograme, dar gri, atunci când declarația nu se editează)
  3. Faceți click pe pictogramă și selectați din meniu fie rangul preferat, fie rangul normal, fie rangul perimat
  4. Verificați că pictrograma apare cum trebuie:
      pentru rang preferat;
      pentru rang normal;
      pentru rangul perimat
  5. Click pe butonul [publish] la terminare

Cum se vizualizează rangurile

 

Ele se văd implicit cu o pictogramă mică.

În plus, declarațiile de rang preferat sunt arătate cu verde, iar cele perimate cu roșu.

Se pot personaliza culorile pentru a distinge mai bine rangurile preferat și perimat la aceste coduri (cu rol de exemplificare) ce pot fi adăugate la paginile dumneavoastră locale common.css ori global.css. Desigur, puteți adapta culorile după gustul dumneavoastră sau după cât de bine vedeți.

  • Pentru a pune o culoare de fundal:
.wb-deprecated { background-color: #FFE0E0; } /* deprecated claims with red-ish background */ 
.wb-preferred { background-color: #E0FFE0; } /* preferred claims with green-ish background */
  • Pentru a pune pictograme colorate:
/* Color non-default ranks */
.wikibase-rankselector-preferred {
    filter: grayscale(100%) brightness(70%) sepia(100%) hue-rotate(50deg) saturate(1000%);

}
.wikibase-rankselector-deprecated {
	filter: grayscale(100%) brightness(70%) sepia(100%) hue-rotate(-20deg) saturate(1000%)
}
.wikibase-rankselector {
	padding: 1em;
	margin: -1em;
}
.wikibase-snakview-typeselector {
	left: 21px;
}
.wikibase-statementview-mainsnak .wikibase-snakview .wikibase-snakview-value-container {
	margin-left: 25px;
}


Cum să interogați şi să filtraţi după rang

Wikidata Query Service stochează două versiuni ale unei declarații:

  1. Una pentru rangul "cel mai bun" cu valoarea. O declarație cu rangul cel mai bun este una cu rang preferat, sau dacă nu există niciuna, atunci una cu rang normal.
  2. Una pentru orice rang cu valoare, calificatori și referințe.

Exemple de interogări pentru Q16#P1082 (populația Canadei):

  1. SELECT * { wd:Q16 wdt:P1082 ?value }  
  1. SELECT * { wd:Q16 p:P1082 ?st . ?st ps:P1082 ?value . ?st wikibase:rank ?rank . ?st pq:P585 ?date . }  


Prima este echivalentă cu:

  • SELECT * { wd:Q16 p:P1082 ?st . ?st ps:P1082 ?value . ?st a wikibase:BestRank . ?st pq:P585 ?date . }  


Pentru a interoga ranguri specifice pentru Q692#P569 (data nașterii lui William Shakespeare)

rangul cel mai bun
SELECT * { wd:Q692 wdt:P569 ?value }  
rangul cel mai bun
SELECT * { wd:Q692 p:P569 ?st . ?st ps:P569 ?value . ?st rdf:type wikibase:BestRank }  

"rdf:type" poate fi înlocuit cu "a", dacă preferați o sintaxă mai plăcută, deoarece acestea sunt identice.[1]

rang preferat
SELECT * { wd:Q692 p:P569 ?st . ?st ps:P569 ?value . ?st wikibase:rank wikibase:PreferredRank }  
rang normal
SELECT * { wd:Q692 p:P569 ?st . ?st ps:P569 ?value . ?st wikibase:rank wikibase:NormalRank }  
rang perimat
SELECT * { wd:Q692 p:P569 ?st . ?st ps:P569 ?value . ?st wikibase:rank wikibase:DeprecatedRank }  
rang neperimat
SELECT * { wd:Q692 p:P569 ?st . ?st ps:P569 ?value . MINUS { ?st wikibase:rank wikibase:DeprecatedRank } }  
rang neperimat
SELECT * WHERE 
 { 
  VALUES ?ranks { wikibase:PreferredRank wikibase:NormalRank }
  wd:Q692 p:P569 ?st. ?st ps:P569 ?value.  ?st wikibase:rank ?ranks. 
 }
 

Pentru o explicație tehnică, vezi $Wikibase/Indexing/RDF Dump Format#Statement types.

Vezi și

Pentru pagini de ajutor asociate, vedeți:

  • Help:Statements, care explică ce sunt declarațiile și ce reguli le guvernează
  • Help:Sources, care explică ce sunt sursele și ce reguli le guvernează
  • Help:Qualifiers, care explică ce sunt calificativele și ce reguli le guvernează
  • Help:Deprecation, care explică justificarea deciziilor de a înlocui și marca valorile incorecte
  • Help:Evolving knowledge, care explică cum se folosesc rangurile pentru a reprezenta date care se modifică în timp, și valorile lor vechi.

Pentru alte informații și îndrumări, vedeți:

  • Project chat, for discussing all and any aspects of Wikidata
  • Wikidata:Glossary, the glossary of terms used in this and other Help pages
  • Help:FAQ, frequently asked questions asked and answered by the Wikidata community
  • Help:Contents, the Help portal featuring all the documentation available for Wikidata

Bibliografie

  1. SPARQL Query Language for RDF - 4.2.4 rdf:type