Help:Sitelinks

This page is a translated version of the page Help:Sitelinks and the translation is 100% complete.


Wikidata-screenshot - het toevoegen van een nieuwe sitekoppeling

Sitekoppelingen (of interwiki's) zijn speciale koppelingen die een site en een paginatitel bevatten en die van individuele items in Wikidata leiden naar pagina's op andere Wikimedia-projecten, zoals Wikipedia, Wikisource en Wikivoyage.

Richtlijnen, taalafhankelijk

 
Voor Wikidata: interwiki's tussen alle talen
 
Na Wikidata: sitekoppelingen naar alle talen vanuit een centrale plek

Gebruik

Doorgaans hebben items ten minste één overeenkomstige pagina op een Wikimedia-site zoals Wikipedia, Wikivoyage, Wikisource, Wikiquote of Wikimedia Commons (echter, er zijn wat uitzonderingen op deze regel). Het hebben van ten minste één sitelink zorgt ervoor dat een item voldoet aan de notabiliteitscriteria van Wikidata. Sitelinks zijn ook handig om ervoor te zorgen dat items in Wikidata slechts één uniek concept vertegenwoordigen; in gevallen waarin meer dan één item redelijkerwijs zou kunnen overeenkomen met dezelfde Wikimedia-pagina, is het waarschijnlijk dat de items samengevoegd moeten worden.

Sitelinks dienen als vervanging voor een eerder systeem van interlanguage links dat werd gebruikt om te linken van een pagina in de ene taal op een Wikimedia-site naar een gelijkwaardige pagina in een andere taal, bijvoorbeeld de Engelstalige Wikipedia pagina over Parijs naar de Franse Wikipedia pagina over Parijs. Deze interlanguage links werden vroeger lokaal opgeslagen op elke Wikimedia-site en afzonderlijk onderhouden in elke taal, zodat als de naam van een pagina op een Wikimedia-site veranderde, de andere Wikimedia-sites in elke taal hun links moesten laten bijwerken om de wijzigingen weer te geven. Sitelinks verbeteren daarmee dit systeem door alles gecentraliseerd te hebben in Wikidata. Sitelinks kunnen bijgevoegde badges hebben en geven meestal aan dat een pagina een uitgelicht artikel is of een vergelijkbare status heeft.

Verwijzen naar pagina's op Wikimedia-projecten

Wikidata ondersteunt nu sitelinks voor de meeste Wikimedia-projecten (behalve Incubator, zie phab:T54971). De site-id voor de Engelstalige Wikipedia is enwiki, voor de Franse Wikipedia frwiki enzovoort en voor Commons commonswiki. De site id voor Engelse Wikimedia projecten zijn enwikinews, enwikiquote, enwikisource, enwikivoyage enz.

Sitelinks zijn voor het koppelen van items aan zelfstandige pagina's die al op Wikimedia-sites bestaan. Wikidata-sitelinks ondersteunen geen ankers (links naar een specifiek gedeelte van een pagina). Ankers worden voorafgegaan door het "#" teken op Wikimedia sites.

Een sitelink voor het item voor The Beatles (Q1299) mag bijvoorbeeld alleen linken naar de Wikipedia-pagina over The Beatles (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Beatles) - en niet naar secties van die pagina, zoals https://en.wikipedia.org/wiki/The_Beatles#Discography. Bovendien is het niet mogelijk voor een item op Wikidata om te linken naar alleen de discografie sectie van The Beatles pagina, omdat dit een ankerlink zou vereisen. Het zou echter mogelijk zijn om een ander item, The Beatles discography (Q829965) te koppelen aan een andere Wikipedia-pagina (d.w.z. een die volledig is gewijd aan de discografie van The Beatles, zoals https://en.wikipedia.org/wiki/The_Beatles_discography).

Merk op dat elke Wikimedia/Wikipedia-pagina slechts 'één sitelink naar een Wikidata-itempagina kan hebben. Er wordt een foutbericht weergegeven wanneer u probeert een nieuwe sitelink toe te voegen als de pagina al is verbonden met een andere itempagina (zelfs wanneer u probeert een koppeling te maken naar een doorverwijspagina die naar deze specifieke pagina verwijst). Als u een foutbericht ontvangt, maar denkt dat het item dat u bewerkt het meest geschikt is voor een sitelink, moet u mogelijk twee items samenvoegen. Raadpleeg Help:Merge of ga naar deze pagina om een conflict te melden en anderen te vragen naar de situatie te kijken.

Om een doorverwijspagina aan een Wikidata-item te koppelen, moet u er ook een badge (meestal intentional sitelink to redirect (Q70894304)) aan toevoegen. Om een badge toe te voegen, klik op het pictogram naast het invoerveld voor de paginatitel bij het toevoegen van de sitelink. Voorheen kon u ook lokale interlanguage links gebruiken; Dit wordt niet langer aanbevolen.

Een diepgaandere discussie over hoe meerdere gerelateerde pagina's te verbinden op twee of meer van Wikipedia's taal versies vind u hier.

Wiktionary

Sitelinks voor WikiWoordenboek hebben specifieke hulpmiddelen en regels die worden beschreven op Wikidata:Wiktionary/Sitelinks.

Talen

Sitekoppelingen kunnen aan Wikimedia sites in meer dan 200 talen toegevoegd worden. Indien er een sitelink voor een item wordt toegevoegd, moet u zowel de taal van de Wikimedia site pagina waar het item mee overeenkomt als de titel van de pagina zoals die op de Wikimedia site voorkomt invoeren. U kunt alleen een sitelink voor een taal en een Wikimedia site toevoegen als die pagina op die taalversie van een Wikimedia site al bestaat.

Badges

Badges voor goede en uitgelichte artikelen worden op Wikidata weergeven voor de sitekoppeling.

Naamruimten

De Wikidata-gemeenschap stemde in met een RFC dat de meeste naamruimten van Wikimedia-projecten anders dan "User" in aanmerking komen voor opslag op Wikidata. Dit betekent dat naast sitelinks voor pagina's zoals Wikipedia-artikelen en Wikisource-teksten, sitelinks voor categorieën, sjablonen en helppagina's ook kunnen worden opgeslagen in Wikidata. Voor een voorbeeld van een Wikidata-item dat verwijst naar een naamruimte, zie item Wikimedia category (Q4167836), dat sitelinks bevat naar Categorisering, Help Categorie, en Wikivoyage categorieën.

Merk op dat wanneer u een sitelink toevoegt voor een pagina die zich buiten de hoofdnaamruimte van een Wikimedia-site bevindt, u de naamruimte in de paginatitel moet behouden.

Voorbeelden:

Wikidata item: Wikimedia category (Q4167836)
Wikiquote pagina om sitelink toe te voegen: https://en.wikiquote.org/wiki/Help:Category
Wikimedia site om onder de taalcode toe te voegen: English enwikiquote
Paginatitel om onder de gelinkte pagina toe te voegen: Help:Category

Wikidata item: Joan of Arc (Q7226)
Wikiquote pagina om als sitelink toe te voegen: https://en.wikiquote.org/wiki/Joan_of_Arc
Wikiquotesite om onder de taalcode toe te voegen: English enwikiquote
Paginatitel om onder de gelinkte pagina toe te voegen: Joan of Arc

Richtlijnen voor het gebruik van sitekoppelingen op andere Wikimedia-projecten

Het beheren van sitekoppelingen op Wikidata

Bewerkers op de Engelstalige Wikipedia hebben een pagina gemaakt met alle benodigde informatie voor bewerkers. De meeste informatie is ook handig voor gebruikers van andere Wikimedia-projecten.

Koppelingen van Wikidata onderdrukken

Een individuele pagina op een Wikimedia-site kan wikidata-sitelinks volledig onderdrukken door het magische woord {{noexternallanglinks}} te gebruiken. Het toverwoord ondersteunt ook de onderdrukking van sitelinks uit alleen specifieke talen, bijvoorbeeld "{{noexternallanglinks:es|fr|it}}" zou alleen de Spaanse, Franse en Italiaanse links onderdrukken. Geen van deze toepassingen voorkomt dat Wikidata alle sitelinks van een item vermeldt.

Intertaalkoppelingen met ankers

 
Schermafbeelding van "Talen" (Wikidata sitelinks) gemarkeerd op een Wikimedia-pagina

In het vorige systeem van interlanguage links werd een ankerlink gebruikt wanneer een Wikimedia-site geen exacte overeenkomst in een andere taal had voor een overeenkomstige pagina, maar wel een pagina had die gedeeltelijk over hetzelfde onderwerp ging. Wikidata ondersteunt echter geen ankers als sitelinks. Voorheen was het een gewoonte om interlanguage links met ankers lokaal op de Wikimedia-sites (niet Wikidata) te behouden; Dit wordt niet langer aanbevolen.

Als u een gedeelte van een pagina (ook wel een anker genoemd) wilt verbinden met een Wikidata-item, zoek dan eerst een geschikte omleiding naar dat anker (als er geen bestaat, maak er dan een) en verbind vervolgens de omleiding met het item met behulp van Linken naar Wikimedia site pagina's hierboven.

Overlegpagina's

Bij het linken van een Wikidata-overlegpagina (of de meeste andere pagina's dan items) naar een ander Wikimedia-project, wordt een voorvoegsel gebruikt in de wiki-opmaak. Als men bijvoorbeeld wilde linken naar de documentatie over het JSON-formaat op mediawiki.org, kon men [[mediawikiwiki:Wikibase/DataModel/JSON]] schrijven en het resultaat zou mediawikiwiki:Wikibase/DataModel/JSON zijn.

Een tabel met beschikbare voorvoegsels kunt u vinden op Special:Interwiki.

Pagina hernoemen

Wanneer een pagina wordt hernoemd op een clientwiki, wordt de sitelink op Wikidata automatisch bijgewerkt als de hernoemende gebruiker een actief account op Wikidata heeft.

Scenario: Een nieuwe bijdrager aan de Engelstalige Wikipedia, die wikidata nog nooit heeft bezocht, hernoemt een artikel. De sitelink op Wikidata blijft verwijzen naar de paginatitel die een doorverwijzing is geworden.

Wanneer pagina verplaatsingen niet worden weergegeven op Wikidata, wordt soms een tweede item voor de nieuwe paginatitel gemaakt, wat leidt tot een duplicaat op Wikidata. Deze zouden samengevoegd moeten worden.

Een bot of Wikibase-functie kan sitelinks bijwerken op basis van het logboek over het verplaatsen op Wikipedia (of andere clientwiki's).

Dit wordt in november 2021 gedaan voor German Wikipedia (Q48183) en English Wikipedia (Q328) door User:Krdbot.

Het wordt op prijs gesteld als gebruikers die pagina's op clientwiki's hernoemen, één keer inloggen op Wikidata om een account aan te maken.

Zie ook

Voor gerelateerde hulppagina's, zie:

  • Help:Items, waarin wordt uitgelegd wat items zijn en welke regels ze volgen
  • Help:Merge, waarin wordt uitgelegd wat samenvoegingen zijn en hoe er een moet worden uitgevoerd
  • Help:Badges, die badges verklaart

Voor meer informatie en richtlijnen, zie:

  • Project chat, voor discussie over alles op Wikidata
  • Wikidata:Glossary, over termen die gebruikt worden op deze en andere hulppagina's
  • Help:FAQ, veelgestelde vragen die gevraagd en beantwoord werden door de Wikidata-gemeenschap
  • Help:Contents, het hulpportaal biedt alle documentatie die beschikbaar is over Wikidata