Logo of Wikidata

Welcome to Wikidata, Kemenymate!

Wikidata is a free knowledge base that you can edit! It can be read and edited by humans and machines alike and you can go to any item page now and add to this ever-growing database!

Need some help getting started? Here are some pages you can familiarize yourself with:

 • Introduction – An introduction to the project.
 • Wikidata tours – Interactive tutorials to show you how Wikidata works.
 • Community portal – The portal for community members.
 • User options – including the 'Babel' extension, to set your language preferences.
 • Contents – The main help page for editing and using the site.
 • Project chat – Discussions about the project.
 • Tools – A collection of user-developed tools to allow for easier completion of some tasks.

Please remember to sign your messages on talk pages by typing four tildes (~~~~); this will automatically insert your username and the date.

If you have any questions, please ask me on my talk page. If you want to try out editing, you can use the sandbox to try. Once again, welcome, and I hope you quickly feel comfortable here, and become an active editor for Wikidata.

Best regards! Please, take a look at the notability policy: Wikidata elements must not contain solely user pages links. Regards,

--Andreasm háblame / just talk to me 20:29, 23 August 2013 (UTC)

LeírásEdit

Szia! Megkérhetlek arra, hogy a Leírás mezőbe írt nevet kis kezdőbetűvel írd ha nem tulajdonnév? Ez a Wikidata egyik útmutatója szerint szükséges. Köszönöm. Csigabi (talk) 16:02, 20 February 2016 (UTC)

CímkeEdit

Szia! Arra kérlek, hogy a címkébe ne tegyél egyértelműsítő tagot. Az előbb javítottad a "199-es busz" címkét "199-es busz (1980–1984)" alakra. Az útmutatók szerint ez helytelen. Köszönöm. Csigabi (talk) 09:27, 28 September 2016 (UTC)

A különbséget a "Leírás" mező tartalmazza. Pl. budapesti autóbuszvonal 1980-1984 között. Csigabi (talk) 09:34, 28 September 2016 (UTC)

A többinél sem jó, ahol észreveszem, javítom. De akár te is megcsinálhatnád... Csigabi (talk) 09:36, 28 September 2016 (UTC)

Akkor viszont arra kérlek, hogy ne állítsd vissza, amit én kijavítok. Bocsi. Csigabi (talk) 09:38, 28 September 2016 (UTC)

Itt találod: Help:Tartalomjegyzék. Konrétan a címkére vonatkozóan: When a page title includes disambiguation, either through commas or parentheses, the disambiguation should not be included in the Wikidata label. Disambiguation information should instead be part of the description. For example, the Wikipedia article for London, Ontario has the label London (Q92561) and the description "city in Ontario, Canada" on Wikidata. The Wikipedia article Michael Jackson (writer) corresponds to Michael Jackson (Q167877) with the description "English writer and journalist". Csigabi (talk) 19:44, 28 September 2016 (UTC)

BHÉV Zrt.Edit

Szia! Szerintem nincs értelme külön Budapest HÉV (Q723245) és MÁV-HÉV Helyiérdekű Vasút Zrt. (Q27660265) elemeknek, nyugodtan tartalmazhatja az előbbi is a vállalat adatait – szócikk úgysem fog készülni róla, önállóan nem hinném, hogy nevezetes a Wikipédia irányelve szerint. --Tacsipacsi (talk) 22:56, 2 November 2016 (UTC)

@Tacsipacsi: Szia! Az infoboxban nagyon hülyén mutatott, hogy az üzemeltető és a kezelő egy "vasúti rendszer". Egyébként egy budapesti közlekedési vállalat miért ne lenne nevezetes? Pl. a T&J-ről is van szócikk, hasonló a BHÉV-ről is készülhetne (tervben is van), melyben meg lehetne említeni a korábbi BHÉV-et, mely 1918-ban beolvadt a BEVV-be. Kemenymate (talk) 06:54, 3 November 2016 (UTC)

Lehet egyszerre vasúti rendszer és cég is. Persze ha nevezetes (készül róla cikk), akkor rendben. Egyébként ne felejtsd ki a ’49 és ’68 között valamikor létezett BHÉV-et (esetleg az akkoriban kreált MÁV-BEV-et) se. --Tacsipacsi (talk) 19:25, 3 November 2016 (UTC)

Azt nem ígérem, hogy most a napokban lesz rá időm, de valamikor mindenképp szeretném megírni. A 49-esről nem tudtam, így még érdekesebb lenne. Kemenymate (talk) 23:07, 3 November 2016 (UTC)

Legát Tibor Közlekedik a főváros című könyvében (forrássablon) a következőket találtam:

 • 1949. október 1. Fővárosi Helyiérdekű Vasút Községi Vállalat
 • „Egy év múlva” Fővárosi Helyiérdekű Vasút (FHÉV)
 • 1952. MÁV-Budapesti Elővárosi Vasút (BEV)
 • 1958. július 1. Budapesti Helyi Érdekű Vasút (BHÉV)
 • 1968. BKV

--Tacsipacsi (talk) 23:52, 3 November 2016 (UTC)

Highbury & Islington stationEdit

Dou you think it really makes sense to split Highbury & Islington into two items, Highbury & Islington station (Q34615922) and Highbury & Islington station (Q800922), as has to be done at the moment, because of the two articles in Hungarian wiki?

If you read the English wiki article en:Highbury & Islington station and/or look at these diagrams: [1] [2], you can see how the Victoria Line (Underground) platforms were constructed to be completely integrated with the Northern City line (rail) platforms -- if you were to walk through where the sign is in this picture, the parallel Victoria line platform is literally only a couple of feet the other side of the wall.

The four deep-level platforms (2 x Victoria line, 2 x Northern City line) all share the same steps, escalators and barrier gates. Even the platform numbering interleaves the two lines, with the Northbound platforms being numbered 3 (Victoria line) and 4 (Northern City line), the Southbound 5 (Victoria) and 6 (Northern City), the whole lot interleaved between the surface platform numbers 1 & 2 and 7 & 8.

In this circumstance to me it makes no sense to break up the deep-level system, and split it between different items (and different articles, on hu-wiki), one for the London Underground platforms, and one for the London Overground and Northern City platforms.

Surely, unless there is some compelling reason to do otherwise, it makes more sense just to treat the station as a single unit? Jheald (talk) 19:40, 7 February 2018 (UTC)

@Jheald: The change has been made, the metro station is now a redirect to the other article. Kemenymate (talk) 20:06, 7 February 2018 (UTC)

Peronszélek számaEdit

Szia! A number of platform faces (P5595) tulajdonság a peronszélek száma, nem a peronoké. Jellemzően minden vágányhoz legfeljebb egy oldalról tartozik peron, így a number of platform faces (P5595) értéke szinte mindig megegyezik a number of platform tracks (P1103) értékével, vagyis a Nagyvárad térnél, a Határ útnál, a Klinikáknál, az Örsön és a Stadionoknál is rossz értéket vittél fel. Az egyenlőség alól talán az egyetlen kivétel a budapesti metróhálózaton a KöKi, ahol – ha nem tévedek – az érkezési vágánynak mindkét oldalon van peronja, azaz két peronnal rendelkező vágányra jut három peronszél. Kérlek, javítsd a hibás értékeket. (Persze én is tudom javítani őket, de mindenképpen meg szerettem volna előbb beszélni veled, nehogy szerkesztési háború legyen belőleS.) – Tacsipacsi (talk) 23:17, 2 January 2021 (UTC)

@Tacsipacsi: Szia! Tudom, hogy mit jelent, olvastam a leírását, viszont a huwikin az állomás infobox utasperonok száma paramétere hívja be, így ha peronszéleket írnám be, akkor ott mutatna hülyeséget. Esetleg nincsen olyan paraméter itt a wikidatában, ami valóban a peronok számát jelzi? Akkor egyszerű lenne megoldás, mert csak az állomás infoboxot kellene javítani. Ha meg nincs, akkor lehet jobb ha a huwikin írom be egyesével, hogy ne a wikidatából hívja be ezeket. A Köki egyébként érdekes példa, mert az érkező vágányhoz valóban két peron is kapcsolódik, de az egyik korláttal van lezárva, tehát nem használható. Kemenymate (talk) 08:28, 3 January 2021 (UTC)

Ha a huwiki hülyeséget csinál, akkor a huwikit kell javítani – akár a paraméter Wikidata-kapcsolatának megszüntetésével –, nem pedig a Wikidatát hozzárontani. Az említett két tulajdonságon kívül nem tudok hasonló célú tulajdonságról, de természetesen bármikor lehet javasolni.
Ha a KöKin a bal oldali peron nem használható, a negyedik példa alapján szerintem csak két peronszél van. – Tacsipacsi (talk) 23:20, 3 January 2021 (UTC)
@Tacsipacsi: Rendben, egyelőre a huwikin megváltoztattam a paramétereket: [3] Mivel emlékeim szerint a P5595 korábban valóban az utasperonok számát jelentette, így most lehet egyes szócikkeknél elállítottam a dolgot ezzel a cserével, úgyhogy ezeket még igyekszem ma valahogy megkeresni. Kemenymate (talk) 07:15, 4 January 2021 (UTC)
Soha nem jelentette a peronok számát (már a legelső lapváltozatban is az angol címke „number of platform faces”), csak a magyar címkéje volt hibás a kezdetektől 2020 júniusáig. A hibás magyar címke kavart azt okozhat bőven, de a tulajdonság jelentését azért alapvetően az angol címke + leírás határozza meg.
Köszönöm az infobox javítását, viszont miért törölted ki most a legtöbb helyről az adatokat? A Népligetnél például teljesen helyes adat szerepelt, a Klinikáknál pedig több mint egy éve meglévő állítást töröltél. – Tacsipacsi (talk) 14:42, 8 January 2021 (UTC)
@Tacsipacsi: A budapesti metrónál semmi információt nem hordoz a peronszélek száma, a másik két paraméter bőven elegendő. Egyébként sem egy elterjedt fogalom (legalábbis egy laikus számára), a peronok száma és a vágányok száma sokkal informatívabb (mivel a peronszélek száma=2 egyaránt jelenthet középperonos állomást és kétoldali peronokat is). Talán a Kökinél, a Határ útnál, a Puskás Stadionnál és az Örsön lenne értelme. Ha szerinted feltétlenül szükséges ennek a paraméternek a megadása, akkor visszaírhatom, de akkor már az összeshez kéne. Kemenymate (talk) 08:24, 9 January 2021 (UTC)
Információt hordoz, legfeljebb nem igazán relevánsat. De minthogy a Wikidata egy adatbázis, így itt a mérsékelten releváns információknak is van helyük. Az más kérdés, ha úgy gondolod, hogy felesleges a Wikipédia-szócikkben, de ebben az esetben a Wikipédia oldaláról kellene kezelni a problémát – például úgy, hogy az infobox egyáltalán nem használja ezt a Wikidata-tulajdonságot, annál a néhány állomásnál meg beírjuk kézzel. (Amúgy szerintem a Stadionoknál sem érdekesebb ez az információ, mint a Keletinél: mindkettőnél középperonok vannak, mindkettőnél pont ugyanannyi peronél van, mint ahány peronnal rendelkező vágány. Egyedül a KöKi lóg ki a sorból, de az is csak akkor, ha azt a bal oldali peront is peronnak vesszük.) – Tacsipacsi (talk) 23:43, 9 January 2021 (UTC)
Rendben, akkor igyekszem majd rendbetenni ezeket is. :) Kemenymate (talk) 18:01, 12 January 2021 (UTC)