Wikidata:Glossary/nl

This page is a translated version of the page Wikidata:Glossary and the translation is 99% complete.
Outdated translations are marked like this.

Elementen van een verklaring, van het item Q42

Wikidata is een kennisbank waarin iedereen kan bewerken. Neem voor uzelf deze woordenlijst door zodat iedereen dezelfde terminologie gebruikt. We hopen dat dit zal helpen om de communicatie tussen gebruikers en ontwikkelaars te verbeteren.Special:MyLanguage/Wikidata:IntroductionSpecial:MyLanguage/Wikidata:IntroductionWikidata:Glossary/Guidelines

Woordenlijst
Alias (ook wel ook bekend als) is een alternatieve naam voor een item of een eigenschap. De meest gebruikte of meest belangrijke naam is het label. Aliassen helpen mensen een item te vinden, zelfs als ze niet zoeken op het label. Het item Q2 heeft bijvoorbeeld het label "aarde" en aliassen zoals “Tellus” en “blauwe planeet”. Het is een type van term.
Article placeholder is een extensie om stub-artikelen weer te geven en Wikipedia-artikelen te starten op basis van een view van Zie extensie.#View#View
Een badge is een optionele markering die bij sitekoppelingen geplaatst kunnen worden. Een sitekoppeling kan bijvoorbeeld gemarkeerd worden als koppeling naar een "uitgelichte pagina" of een pagina die in de fase is dat anderen een nieuwe pagina nog proeflezen.
Categorie-items, sjabloon-items en module-items zijn Wikidata-items met sitekoppelingen naar respectievelijk categorieën (op Wikipedia), naar sjablonen of naar modules op Wikimedia sites. Dit is hun belangrijkste (en soms enige) functie. Wanneer de laatste sitelink van zo'n item verwijderd wordt, dan wordt het item zelf ook meestal verwijderd (zie deze pagina).
Een claim bevat gegevens over de entiteit van de pagina waarop de claim staat. Een claim bestaat uit een eigenschap (zoals "locatie") en een waarde (bijvoorbeeld "Duitsland"), of een van de speciale gevallen "geen waarde" of "onbekend". Een claim kan kwalificaties hebben, zoals tijdelijke kwalificaties die aangeven dat de claim alleen geldig is in een aangegeven tijdvak. Vergeleken met tripels die gebruikt worden in het RDF-datamodel, gebruikt een claim een eigenschap om het gezegde van een tripel uit te drukken en een waarde om het object van een tripel uit te drukken. Claims vormen een onderdeel van verklaringen op itempagina's, die aangevuld kunnen worden met bronnen en rangen. Ze kunnen ook voorkomen op gegevenspagina's die geen item zijn.
Commons (of Wikimedia Commons) is een Wikimedia-project om afbeeldingen, audio, video en andere bestanden op te slaan. Wikibase bevat drie verschillende datatypes om vanuit Wikidata te koppelen aan mediabestanden, geografische vormen en tabelgegevens. Commons voegt statements toe aan bestanden als mediaentities.
Volledigheid (Completeness) is een beoordeling van beschikbare gegevens met een maatstaf voor dekking. Bij Wikidata betekent de aanwezigheid van een item of verklaring niet dat alle soortgelijke items of verklaringen aanwezig zijn. Wikibase bevat geen volledigheidsindicator. Quantity eigenschappen kunnen worden gebruikt om te vergelijken met beschikbare instructies of items. Voorbeeld: Het item over staten van de VS heeft een verklaring met hoeveelheid 50. Men kan dat vergelijken met het aantal gebruiksdoeleinden van het artikel. Een paar hulpmiddelen proberen de volledigheid te meten. Tot op zekere hoogte geven property suggester en beperkingen voor suggesties elementen aan die ontbreken om items te voltooien.
Complex constraint (complexe beperking) is een beperking gedefinieerd door een vrij gekozen SPARQL-query in een sjabloon op een overlegpagina van een eigenschap.
Conflation is een soort fout, meestal op een item, waarbij aspecten van verschillende concepten met elkaar worden vermengd. Bijvoorbeeld een item met de geboortedatum van de ene persoon en het beroep van een andere persoon met dezelfde naam.
Een beperking is een regel die bepaalt hoe een specifieke eigenschap gebruikt moet worden. De meeste identificatiecodes moeten bijvoorbeeld één enkele waarde hebben, dus daar rust een de beperking enkelewaarde op.
Constraint report kan verwijzen naar een reeks periodiek bijgewerkte pagina's voor elke eigenschap op basis van beperkingen of een speciale pagina voor een afzonderlijk item of andere entiteit.
Cradle is een bewerk hulpmiddel om nieuwe Wikidata-items te maken op basis van een formulier met vooraf gedefinieerde eigenschappen en waarden.
Gegevenstype (of propertyType) is een kenmerk van een eigenschap dat het type en de vorm van de waarde in elk claim specificeert. Aan elke eigenschap wordt een vooraf gedefinieerd gegevenstype toegewezen, dat meestal niet kan worden gewijzigd. Niet alle waarden kunnen worden gekoppeld, zolang er bepaalde gegevenstypen ontbreken. Gegevenstypen kunnen alleen door ontwikkelaars worden gedefinieerd. Zie ook Special:ListDatatypes voor de momenteel beschikbare gegevenstypen. Het gegevenstype geeft niet direct aan hoe waarden intern worden opgeslagen. Dit wordt opgegeven door waardetype.
Data namespaces zijn namespaces voor pagina's die Wikidata-entiteiten bevatten. De data namespaces in Wikidata zijn de hoofd namespace voor de Wikidata items, "Property:" voor eigenschappen en "Lexeme:" voor lexemen.
Date (of time of timeValue) is een datatype voor eigenschapswaarden. Het maakt het mogelijk om datums in verschillende precisie in te voeren en maakt datumberekeningen in query's mogelijk. Uur- of minuutprecisie wordt niet ondersteund. De Wikidata eigenschap voor de datum van oprichting heeft dergelijke waarden.
Beschrijving (Description) is een taalspecifieke beschrijvende zin voor een item of eigenschap. Deze biedt context voor het label (er zijn bijvoorbeeld veel items over plaatsen met het label "Cambridge"). De beschrijving hoeft dan ook niet uniek te zijn, niet binnen een taal en ook niet voor Wikidata in het algemeen, maar moet wel uniek zijn samen met het label. Dat een combinatie van label en beschrijving uniek is, wordt afgedwongen. Als uw bewerking niet voldoet aan deze voorwaarde, is het niet mogelijk deze op te slaan. Het is van het type term.
Doorverwijsartikel is een Wikidata-item met sitelinks naar doorverwijspagina's. Dit is het enige doel. Over het algemeen heeft het een claim met is een=Wikimedia-doorverwijspagina.
Duplicaat is een entiteit, meestal een item, ongeveer hetzelfde concept als een andere entiteit. Duplicaten zijn meestal samengevoegd die een doorverwijs entiteit maken. Speciale typen duplicaten zijn tijdelijke duplicaten, permanente duplicaten en echte duplicaten.
Bewerkingsinterface is een view waarmee gegevens kunnen worden toegevoegd of gewijzigd. Deze weergaven zijn de standaardweergave, de commons gestructureerde data-interface, Wikidata-brug en een reeks API-gebaseerde hulpmiddelen, met name QuickStatements, Cradle, PetScan, OpenRefine of het Pywikibot framework.
Een entiteit is de inhoud van een pagina in een van de data namespaces, zoals een item (in de namespace main), of een eigenschap (in de namespace Property) of lexeme (in namespace lexeme). Elke entiteit wordt uniek aangeduid met een entiteits-ID, een getal met een voorvoegsel, bijvoorbeeld met het voorvoegsel Q voor een item en P voor een eigenschap. Een entiteit wordt ook aangeduid met een unieke combinatie van label en beschrijving in iedere taal. Een entiteit kan alternatieve aliassen in meerdere talen hebben. Iedere entiteit heeft ook en vaste URI met het patroon http://www.wikidata.org/entity/ID waar ID het entiteits-ID is.

Andere extensies kunnen nieuwe typen entiteiten definiëren, zoals bijvoorbeeld:

Entiteitskiezer maakt het mogelijk om een entiteit te kiezen door een deel van de naam in te voeren en deze te selecteren uit een lijst met zoekresultaten. Voor artikelen zijn de resultaten gebaseerd op de labels en aliassen. De beschrijving wordt weergegeven, als die er is. Voorbeeld: typ "mens" om Q1156970 te kiezen uit "menselijke (Q5) algemene naam van Homo sapiens", "mensheid (Q1156970) totale wereldbevolking van de mens", enz. Dit is anders dan de Eigenschap Suggestie.
Entiteitsschema is een speciaal type pagina in Wikidata dat een document in de opmaak ShEx en gerelateerde metadata bevat. Hoewel het labels, beschrijvingen en aliassen kan bevatten is het geen entiteit. Entiteiten kunnen via het Entiteitsschema gevalideerd worden met ShEx2, een on-line hulpprogramma.
External identifier is een type eigenschap, een tekenreeks die gebruikt wordt in de databases van externe organisaties. Ze identificeren een item op unieke wijze (hoewel het unieke karakter niet wordt afgedwongen door software, maar wordt beheerd door een beperking). Voorbeelden zijn een ISBN voor een boek of het unieke deel van de URL van een film of een acteur in de Internet Movie Database.
Federatiequery is een query via een service die beschikbaar is op Query Server die toegang geeft tot andere databases dan Wikidata.
Vorm is een tekenreeks die voorkomt in een bepaalde grammaticale context voor een lexeem. Elk Lexeem kan meerdere vormen hebben. Vormen worden op elk lexeem aangeduid met de Lexeme ID gevolgd door een streepje, de letter "F" en een cijfer. Vormen kunnen verklaringen bevatten, net als andere entiteiten. Ze krijgen ook grammaticale kenmerken toegewezen, zoals "meervoud" voor vorm L1298-F2 ("vormen").
Historische informatie wordt opgenomen door deze te kwalificeren met een datum. Als de informatie niet meer actueel is, worden datumkwalificaties toegevoegd in plaats van overschreven verklaringen. Historische informatie is anders dan onjuiste informatie
Menselijk (of voorbeeld van mens) is een Wikidata-item over een persoon of een individu. Het heeft een claim met is een=mens.
Onjuiste informatie is een claim die wordt ondersteund door een referentie, maar over het algemeen als ongeldig of onnauwkeurig wordt beschouwd. Hoewel Wikipedia dergelijke informatie over het algemeen uitsluit, staat wikidata's afgeschafte rang toe om dergelijke verklaringen te markeren. Dit helpt een situatie te voorkomen waarin het wordt verwijderd en ten onrechte opnieuw wordt toegevoegd als geldige informatie. Onjuiste informatie is iets anders dan historische informatie
Instance of, subclass of en has part (ook class of type) worden op Wikidata gebruikt om te verwijzen naar de eigenschappen is een, subklasse van, omvat deel en een paar andere gerelateerde ontologische eigenschappen, hun waarden of items die ze gebruiken.
Item verwijst naar een real-world object, concept of gebeurtenis die een identifier (een equivalent van een naam) krijgt in Wikidata samen met informatie erover. Elk item heeft een overeenkomstige wiki pagina in de Wikidata main namespace. De titel van die pagina is het unieke voorvoegsel id van het item, zoals Q42. Elk item kan voor mensen leesbare labels en beschrijvingen in meerdere talen hebben, maar ze zijn niet noodzakelijkerwijs uniek. Een item kan ook een alias hebben om het opzoeken te vergemakkelijken. Het belangrijkste gegevensgedeelte van een item is de lijst met statements over het item. Een item kan worden gezien als het onderwerp van een tripel in gelinkte data.
Item identifier: zie QID hieronder.
Label (ook wel naam) is de hoofdnaam die wordt opgegeven om een entiteit aan te duiden (bijvoorbeeld een item of een eigenschap). Een voorbeeld: het item met het item-ID Q7378 heeft het Nederlandstalige label “olifant”. Een entiteit heeft precies één label in iedere taal. Labels hoeven niet uniek te zijn. Beschrijvingen en aliassen worden gebruikt om het verschil aan te geven tussen entiteiten met hetzelfde label. Een label van een Wikidata pagina wordt automatisch weergegeven in de taal van de gebruikersinterface voor de id (bijv. "olifant (Q7378)"). Een label identificeert de pagina niet op unieke wijze; Deze functie wordt vervuld door zijn QID (titel) alleen. Het label is een soort term. In het Engels moeten labels over het algemeen de Engelse taal volgen hoofdletterregels, d.w.z. hoofdletters mogen alleen worden gebruikt in eigennamen.
Lag of database lag is de vertraging in het bijwerken van gegevens over andere projecten of Queryserver.
Taalattributen zijn de taalspecifieke labels, aliassen en beschrijvingen die toegewezen zijn aan items, eigenschappen en zoekopdrachten. Ze bestaan uit leesbare tekst om het begrip van de scope van het item te verbeteren, zoals bijvoorbeeld het specifieke type van een entiteit in de echte wereld. Als deze missen, kunnen een aantal vervangen worden door tekst van alternatieve talen, volgens de terugvalketens voor talen.
Taalcode (Language code) is een id voor de taal van een label, beschrijving, alias of eentalige tekstwaarde. De taalcodes voor labels, beschrijvingen en aliassen worden gedeeld met andere Wikimedia-projecten. Meer codes voor eentalige tekst zijn specifiek gedefinieerd voor Wikidata. Lexemen gebruiken een aantal van deze, evenals enkele extra codes of items om de taal in lemma, korte beschrijving en vorm te identificeren. Er wordt ook een taalcode toegewezen aan sitelinks. Codes zijn meestal gebaseerd op IETF-taaltags.
Language fallbacks (ook language chains) zijn methoden om ontbrekende taal attributen systematisch te vervangen door strings uit alternatieve talen. De exacte vervangingsregels kunnen worden gekozen afhankelijk van het type pagina, of de gebruiker is ingelogd of de voorkeurstalen van de gebruiker.
Lexeem is een entiteit van Lexicografische gegevens. Het bevat zin- en vormsubentiteiten, maar geen sitelinks. In plaats van een label, een beschrijving en aliassen hebben lexeem-entiteiten een lemma (mogelijk meer dan één, voor talen met spellingvarianten), een taal en een lexicale categorie.
LID (of L-nummer), is de id voor een lexeme entiteit in Wikidata, bestaande uit de letter "L" gevolgd door een of meer cijfers.
Listeria (of Wikidata list) is een hulpmiddel om show gegevens van Wikidata in lijstvorm bij Wikimedia-projecten weer te geven. Gegevens worden periodiek bijgewerkt door een bot.
De Mainspace is een van de naamspaces in een wiki. Anders dan de andere namespaces heeft deze geen voorvoegsel. In Wikidata bevat het de pagina's met de items.
MediaWiki is de software waar Wikidata, Wikipedia en andere wiki's op draaien. De MediaWiki installatie van Wikidata maakt gebruik van de extensie Wikibase. Wat is MediaWiki
MediaInfo is een type entiteit dat wordt gebruikt om bestanden te beschrijven. Het is geactiveerd op Wikimedia Commons.
Metapagina's zijn alle pagina's die geen entiteiten zijn, dat wil zeggen niet behoren tot de gegevens namespaces. Wikidata-metapagina's bevatten ongestructureerde inhoud via conventionele MediaWiki-code en Wikidata -inclusiecode in de client. Voorbeelden zijn overlegpagina's, categoriepagina's, projectpagina's (in de namespace #Data namespace) en hulppagina's (in de namespace Help). Metapagina's bevatten ook inhoud en gegevens die automatisch worden gegenereerd door de MediaWiki-software (bijvoorbeeld de bewerkingsgeschiedenis van een pagina of speciale pagina's).
Naam item is een Wikidata item over een voornaam of een familienaam. Dergelijke items worden gebruikt als waarden voor familienaam of voornaam en kunnen aanvullende informatie en sitelinks bevatten.
Namespaces zijn een soort categorie voor pagina's in een wiki. Voor elke namespace zijn er mogelijk andere regels voor de pagina's en hun inhoud. In Wikidata is de belangrijkste namespace (of ‘hoofdnaamruimte’) voor de Wikidata items. De URL van zo'n pagina eindigt op een Q7378-voorvoegsel met een nummer, bijvoorbeeld Q7378 voor "olifant". De pagina's in andere namespaces beginnen met de naam van de namespace, bij helppagina;s is dat "Help:", bijvoorbeeld Help:Inhoud.
Object Zie Onderwerp
Volgorde van verklaringen wordt over het algemeen bepaald door de view die wordt gebruikt en is niet significant. In veel weergaven worden gegevens weergegeven die eerst zijn opgehaald of ingevoerd voordat andere worden opgehaald. Sommige weergaven sorteren of laten instructies sorteren op basis van kwalificatiewaarde, instructiewaarde, eigenschap of gegevenstype.
Pagina Een interne of externe webpagina met een unieke titel, bijvoorbeeld een artikel in de Wikipedia hoofd namespace of een item in Wikidata in de hoofd namespace van Wikidata. De term "pagina" kan verwijzen naar een item of een eigenschap in de data namespaces, een metapagina in andere namespaces of een externe gekoppelde pagina op Wikipedia of ander Wikimedia project of een andere externe website, die gebruik maken van een siteverwijzing.

Pagina's in de hoofd namespace gaan over items en een pagina kan maar één item bevatten.

"Predicaat" Zie Onderwerp
Prefix gebruikt in de query service.
Project is een term die vaak wordt gebruikt in de Wikimedia-movement. Meestal bedoelt men een Wikimedia-wiki. In Wikidata verwijst de term meestal naar Wikidata zelf.
Eigenschap (Property) beschrijft de gegevenswaarde van een statement en kan worden gezien als een categorie gegevens, bijvoorbeeld "kleur" met de gegevenswaarde "blauw". Eigenschappen, wanneer gekoppeld aan waarden, vormen een statement in Wikidata. Eigenschappen worden ook gebruikt in qualifiers. Eigenschappen hebben hun eigen pagina's op Wikidata en zijn verbonden met items, wat resulteert in een gekoppelde gegevensstructuur.
Property suggester biedt een voorselectie van eigenschappen bij het toevoegen van verklaringen aan Wikidata-items. Deze zijn gebaseerd op de frequentie van de eigenschappen op vergelijkbare items. Voorbeeld: op een item met is een=mens, kunnen suggesties sekse of geslacht, beroep of geboortedatum zijn. Deze kunnen al dan niet geschikt zijn voor het specifieke item. Dit verschilt van entiteit selectie en suggestie beperkingen.
QID (of Q-nummer) is de unieke identificatie van een gegevensitem op Wikidata, bestaande uit de letter "Q" gevolgd door een of meer cijfers. Het wordt gebruikt om mensen en machines te helpen het verschil te begrijpen tussen items met dezelfde of vergelijkbare namen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende plaatsen in de wereld die Londen heten en veel mensen die James Smith heten. Dit nummer verschijnt naast het label boven aan elk Wikidata-item.
Qualifier is een onderdeel van een claim wat iets zegt over een specifieke claim, vaak op een beschrijvende manier. Een qualifier kan een term zijn volgens een bepaalde woordenlijst, maar kan ook een beschrijvende zin zijn, maar dit wordt beslist door de Wikidata gemeenschap.
Hoeveelheid (Quantity) (ten onrechte getal) is een datatype voor eigenschapswaarden. Het maakt het mogelijk om gehele getallen of decimale getallen in te voeren. Optioneel kan een unit of een gebonden worden opgenomen. De Wikidata eigenschap voor bevolking heeft dergelijke waarden. Numerieke id's zijn geen grootheden, maar externe id's.
Zoekopdracht (query) is een zoekopdracht in items in Wikidata en de bijbehorende gegevens. Query's worden meestal uitgevoerd met de Wikidata Query Service met behulp van de SPARQL querytaal.
QuickStatements (QS) is een hulpmiddel van derden die Wikidata-items kan bewerken, op basis van een eenvoudige set tekstopdrachten. Het hulpprogramma kan instructies, labels, beschrijvingen en aliassen toevoegen en verwijderen. Het kan ook instructies toevoegen met optionele kwalificaties en bronnen.
Rang is een kwaliteitsfactor die wordt gebruikt voor eenvoudige selectie en filteren in het geval er meerdere verklaringen zijn voor een bepaalde eigenschap. In die gevallen wil men aangeven welke verklaring belangrijker of relevanter is dan andere verklaringen. Standaard heeft rang de waarde "normaal", maar dit is te wijzigen naar "voorkeur" of "ontraden". De rang "onraden (deprecated)" kan worden gebruikt voor verklaringen die worden ondersteund door een referentie, maar die als onjuist worden beschouwd.
Doorverwijzende entiteit (Redirecting entity) is een item of een lexeem dat doorverwijst naar een ander item of lexeem (doel). Omdat deze in veel toepassingen specifiek moeten worden opgevraagd, vervangt een bot meestal doorverwijzingen die als waarden worden gebruikt door hun doel.
Een Referentie (of bron) wordt gebruikt om te verwijzen naar een specifieke bron die een claim in Wikidata. Een verwijzing kan een link zijn naar een URL of een item; bijvoorbeeld een item over een boek. Wikidata beoogt niet de vraag te beantwoorden of een claim juist is, maar alleen of de claim in een verwijzing voorkomt. Een claim samen met het referentieformulier een verklaring.
Herbestemming (Repurposing) is het wijzigen van de definitie of reikwijdte van een entiteit, in het algemeen een item, door het label, de beschrijving of de verklaringen ervan te bewerken. Dient over het algemeen vermeden te worden.
Zandbak of sandbox zijn reeksen items, eigenschappen en andere entiteiten op Wikidata om functies binnen de Wikidata live database te testen. Voorbeelden: item Q4115189, eigenschap Property:P369, EntiteitSchema EntitySchema:E123, lexeem Lexeme:L123.
Betekenis (Zin) (Sense)verwijst naar een specifieke betekenis voor een lexeem. Het wordt op elk lexeem geïdentificeerd door de Lexeme ID gevolgd door een streepje, de letter "S" en een cijfer. Ze kunnen verklaringen hebben, net als andere entiteiten. Ze laten ook een "korte beschrijving (gloss)" toe: een vrije beschrijving van de betekenis (één per taal).
Site is een verwijzing naar een externe website in het algemeen, maar in sitekoppelingen verwijst het naar specifieke geregistreerde wiki's, bijvoorbeeld een taalversie van Wikipedia. Naar die sites wordt verwezen met globale site-idntificatiecodes of kortweg siteid's, technisch overeenkomend met de DBname van een wiki. De siteid van de Wikipedia in het Latijn is bijvoorbeeld lawiki. Elke externe pagina kan slechts één koppeling in Wikidata hebben en één item kan slechts één koppeling naar elke externe site hebben.
Een siteverwijzing (of interwikikoppeling) is een identificatie van een gekoppelde pagina van een andere site. Het bestaat uit een site-identificatiecode en een titel en wordt opgeslagen op de individuele items in Wikidata. Ze worden gebruikt om zowel een item op een externe site te identificeren als ook als centrale opslag van interlanguage links (ook wel bekend als "interwiki links", hoewel deze term ook een andere betekenis heeft).
Sitelinks tussen Wiktionary-edities worden over het algemeen niet via Wikidata aangeboden, maar via een andere functie.
Snak is een technische term van de software Wikibase die gegevensgebruikers het meest waarschijnlijk tegenkomen bij het toegang krijgen tot Wikidata via de MediaWiki-API. Het verwijst naar de combinatie van een eigenschap en ofwel een waarde of een van de speciale gevallen "geen waarde" en "onbekende waarde". Snaks zijn te vinden in claims (dan worden ze hoofdsnaks genoemd) of in qualifiers als onderdeel van verklaringen (dan worden ze qualifiersnaks genoemd). In de verklaring "Emma Watson was een castlid van Harry Potter en de Steen der Wijzen in de rol van Hermelien Griffel." was er een hoofdsnak "was een castlid van Harry Potter en de Steen der Wijzen" en een qualifiersnak "in de rol van Hermelien Griffel".
Een verklaring is één deel van de gegevens over een item, dat is vastgelegd op de pagina van het item. Een verklaring bestaat uit eenclaim (een eigenschap-waarde-paar, zoals "Locatie: Duitsland", samen met optionele bepalingen), verbeterd door optionele bronnen (waarmee de bron van de verklaring wordt opgegeven) en een rang (gebruikt om het verschil te kunnen bepalen tussen meerdere verklaringen die dezelfde eigenschap bevatten; de standaardwaarde is "normaal"). Wikidata heeft geen mening over de juistheid van verklaringen, maar ze worden er alleen in verzameld en uit gerapporteerd met een bronvermelding voor de bron. De term "verklaring" wordt vaak door elkaar gebruikt met "claim", maar technisch gezien wordt het pas een verklaring als er ten minste één verwijzing is toegevoegd.
Tekenreeks (ook string) is een algemene term voor een reeks vrij gekozen tekens geïnterpreteerd als tekst ("Hallo"), in tegenstelling tot een waarde geïnterpreteerd als een numerieke waarde (3.14) , een koppeling naar een item (bijvoorbeeld [[Q1234]]) of een complexer gegevenstype (de verzameling {1,3,5,7}), Wikidata ondersteunt naast een tekenreeks datatype taalspecifieke teksten; met gebruik van "eentalige teksten" als de waarde van een eigenschap.
Onderwerp,Subject, predicaat en object zijn termen die soms worden gebruikt om een claim te beschrijven bij het bekijken van entiteit, eigenschap en waarde als een tripel.
Suggestiebeperking is een status van een eigenschap beperking die suggesties voor aanvullende verbeteringen geeft. Dit kunnen verklaringen zijn met andere eigenschappen die aan het item moeten worden toegevoegd.
Term is een deel van een entiteit, en bevat label, beschrijving en alias. Een Term kan alleen bestaan uit platte tekst en mag geen wikitext bevatten.
Termbox is de zone bovenaan een item-pagina, die de labels, de beschrijvingen en de aliassen in verschillende talen bevat.
Titel is de naam van een pagina. Alle pagina's moeten een unieke titel hebben binnen een bepaalde wiki, omdat de titel is opgenomen in de URL voor de pagina. Er kan bijvoorbeeld maar één pagina met de titel "Douglas Adams" op de Engelstalige Wikipedia staan. In Wikidata is een titel een entity identifier zoals Q42, of het begint met een namespace voorvoegsel zoals Help:. De paginatitel moet niet worden verward met het label voor een Wikidata-item of -eigenschap. Wikidata items zijn verbonden met pagina's op andere Wikimedia wiki's via sitelinks, die de titel van de pagina gebruiken om de bron uniek te identificeren.
Tripel (of "semantische triple", of "triplet") is de atomaire gegevensentiteit in het RDF gegevensmodel, die uitspraken codificeert in de vorm van subject-predicaat-objectexpressies.
Eenheid (Unit) is een Wikidata-item dat wordt gebruikt met een hoeveelheid-waarde. Veelgebruikte eenheden zijn meter of EUR, maar elk item kan als eenheid worden gebruikt. Als de eenheid een conversie-instructie van $P2370 bevat, worden de hoeveelheden met de eenheid op basis daarvan genormaliseerd. Zie mw:Wikibase/Indexing/RDF Dump Format#Normalized values.
Waarde (ook datawaarde) is het feitelijke stuk informatie dat is opgeslagen in een claim. Wikidata heeft een reeks toegestane datatypes, zoals "item", "wiskundige uitdrukking" en "hoeveelheid". Het gegevenstype dat nodig is voor een bepaalde claim wordt bepaald door de gebruikte eigenschap (bijvoorbeeld de waarde in een "geboorteplaats" -claim moet een "item" zijn). In plaats van een normale waarde kunt u ook een van de speciale gevallen "onbekende waarde" of "geen waarde" gebruiken in een claim.
Waardetype is de manier waarop waarden intern worden opgeslagen. Elk gegevenstype komt overeen met één waardetype. Hoewel externe id, Commons-media en wiskundige expressie bijvoorbeeld verschillende gegevenstypen zijn, gebruiken ze allemaal het waardetype "string". Waarden voor sommige gegevenstypen bevatten meerdere onderdelen met verschillende waardetypen. Een hoeveelheid bestaat bijvoorbeeld uit vier delen: "bedrag", "eenheid", "bovengrens" en "ondergrens", waarbij de laatste twee optioneel zijn. Eenheid is een URL die verwijst naar een Wikidata-item; De andere drie delen zijn getallen in tekenreeks (geen drijvende-kommagetal).
View is een manier waarop gegevens kunnen worden gevisualiseerd of geopend. Naast de standaardweergave biedt Wikibase weergaven voor mobiele apparaten, evenals voor rdf- en json-indelingen. De gegevens zijn toegankelijk met een API. Gegevens op Wikidata worden gespiegeld op Wikidata Query Server met verschillende resultaatweergaven. Sommige weergaven zijn bewerkingsweergaven, andere niet. Voorbeelden van hulpprogramma's en extensies die aangepaste weergaven bieden, zijn Redenator, Article Placeholder, en Listeria.
Wikibase is de software achter Wikidata. Die bestaat uit een aantal extensies van de MediaWiki-software. Door deze extensies kan Wikidata gegevens beheren in items, eigenschappen en zoekopdrachten en vervolgens weergeven.
Wikidata is een Wikimedia project dat op MediaWiki draait met de Wikibase-extensies waardoor Wikidata bewerkers de pagina's in Wikidata kunnen invoeren en bekijken.
Wikidata Query Service (of WDQS) is de officiële service voor querying Wikidata met behulp van de SPARQL querytaal.
Wikimedia is de naam van de beweging die bestaat uit mensen en organisaties. Wikidata wordt beheerd door de Wikimedia Foundation samen met andere wiki's zoals Wikipedia. De software Wikibase wordt primair ontwikkeld door Wikimedia Duitsland, één van de nationale Wikimedia-organisaties.
Wiki is een website die snel door de bezoekers bewerkt kan worden. Wikipedia en Wikidata zijn wiki's.

Gerelateerde woordenlijsten