Wikidata:Hoe gegevens te gebruiken op Wikimedia-projecten

This page is a translated version of the page Wikidata:How to use data on Wikimedia projects and the translation is 100% complete.

Gegevens van Wikidata kunnen rechtstreeks op Wikimedia-projecten gebruikt worden middels verschillende methodes. Met de parserfunctie of LUA-code is het mogelijk om labels, beschrijvingen, waardes, bronnen en heel veel andere op Wikidata opgeslagen informatie weer te geven. Voor een overzicht van het gebruik van Wikidata op Wikimedia-projecten zie Wikidata:Wikidata in Wikimedia projects.

Op deze pagina leert u hoe u Wikidata-gegevens op uw wiki kunt gebruiken. U kunt ook meer te weten komen over wat Wikidata is, hoe de informatie georganiseerd is, of de woordenlijst bekijken.

Kan ik toegang krijgen tot Wikidata-gegevens van mijn wiki?

De twee belangrijkste clientfunctionaliteiten, parserfunctie en toegang via Lua, kunnen samen worden ingeschakeld op de wiki's van de Wikimedia-projecten. Dit is nu het geval voor bijna alle Wikimedia-projecten.

Om te controleren of deze functionaliteiten geactiveerd zijn op een wiki, kunt u de pagina Special:Version openen. In de sectie "Parserfunctiehooks", als "statements" in de lijst voorkomt, betekent dit dat u het op deze wiki kunt gebruiken.

De toegang tot Wikidata-gegevens is nu beperkt tot de Wikimedia-projecten, vanwege technische beperkingen. Als u uw eigen exemplaar van MediaWiki hebt, kunt u de gegevens van Wikidata niet gebruiken met behulp van deze functies. U kunt echter uw eigen Wikibase-instantie instellen en gegevens van daaruit op dezelfde manier gebruiken.

Parserfunctie

De eerste manier om toegang te krijgen tot gegevens is door de parserfunctie #statements te gebruiken. Met deze functie kunt u de waarde weergeven van elke verklaring die is opgenomen in een item.

 
Diagram van een Wikidata datamodel.

Directe toegang

Op een pagina die via de interwikilinks verbonden is met een Wikidata-item, kunt u de functie gebruiken door het label van de gewenste eigenschap in uw taal of het P-nummer van de eigenschap toe te voegen. De code moet worden toegevoegd in de wikicode.

Voorbeelden:

* {{#statements:member of political party}} of {{#statements:P102}} geeft de waarde "member of political party" als resultaat. 
  • {{#statements:discoverer of inventor}} of {{#statements:P61}} retourneert de waarde "discoverer of inventor".
  • Op w:en:Douglas Adams wordt de code {{#statements:country of citizenship}} weergegeven met "United Kingdom".

Willekeurige toegang

U kunt ook gegevens weergeven van een item dat niet is verbonden via een interwiki-link. Hiervoor gebruikt u dezelfde functie, waarbij u een parameter from= toevoegt, gevolgd door de Q-id van het item.

Voorbeelden:

  • {{#statements:birth name|from=Q42}} geeft "Douglas Noël Adams " weer
  • {{#statements:country of citizenship|from=Q42}} geeft "United Kingdom" weer.
  • {{#statements:P1476|from=Q191380}} geeft "Notre-Dame de Paris" weer
  • {{#statements:publication date|from=Q191380}} geeft "Victor Hugo" weer
  • {{#statements:publication date|from=Q191380}} geeft "1831" weer

Meerdere waarden

Wanneer een instructie meerdere waarden heeft, geeft de parserfunctie de "beste" waarde(n) weer, wat betekent:

Als er meerdere waarden zijn, worden deze weergegeven in een door komma's gescheiden lijst.

Voorbeeld: {{#statements:occupation|from=Q42}} geeft "playwright, screenwriter, novelist, children's writer, science fiction writer, comedian, writer, musician" weer (er zijn andere beroepen in Douglas Adams (Q42) maar slechts enkele hebben de voorkeur)

Opgemaakte waarden

Voor sommige eigenschappen geeft de parserfunctie #statements de waarde weer in een specifieke indeling.

Commons afbeeldingen

De parserfunctie geeft een miniatuurvoorbeeld van de afbeelding weer en wijzigt het formaat naar 200 pixels. Het linkt naar de Wikimedia Commons bestandsbeschrijvingspagina.

{{#statements:image|from=Q42}} geeft weer  

Geo coördinaten

De parserfunctie geeft de coördinaten weer in graad-minuut-seconde notatie.

{{#statements:coordinate location|from=Q243}} geeft weer 48°51′30″N 2°17′40″E

Eentalige tekst

Tekstwaarden worden weergegeven zoals ze zijn, zonder opmaak.

{{#statements:native label|from=Q31}} geeft weer Koninkrijk België, Royaume de Belgique, Königreich Belgien

Datum

De datumwaarde wordt opgemaakt in de notatie dag-maand-jaar.

{{#statements:date of birth|from=Q42}} geeft weer 11 March 1952

Links

De links kunnen aangeklikt worden.

{{#statements:official website|from=Q243}} geeft weer https://www.toureiffel.paris, https://www.toureiffel.paris/en

Externe-id's

Een externe-id biedt een directe link naar de externe website.

{{#statements:IMDb ID|from=Q42}} geeft weer nm0010930

Items

Items hebben hun label (in de taal van de inhoud) weergegeven, zonder een link.

{{#statements:capital|from=Q142}} toont Paris

Ruwe waarde

Als u de niet-gekoppelde waarde wilt weergeven, gebruikt u #property.

Voorbeeld:

{{#property:IMDb ID|from=Q42}} geeft weer nm0010930

Modules

Gegevens zijn ook toegankelijk met Lua-modules, die veel flexibeler zijn. Modules die toegang hebben tot gegevens van Wikidata moeten worden georganiseerd als instantie van Wikimedia module using Wikidata (Q59259626). Module:Wikidata (Q12069631) is bijvoorbeeld beschikbaar op veel wiki's, zie de gebruiksinstructies. Als uw wiki geen module bevat, kunt u deze van een andere wiki kopiëren en documentatie toevoegen.

Voor een volledige technische naslaginformatie over Lua-functies voor toegang tot Wikidata, zie mw:Extension:Wikibase Client/Lua.

Sjablonen

Sommige sjablonen gebruiken modules om toegang te krijgen tot Wikidata-gegevens. Ze zijn net zo eenvoudig te gebruiken als gewone sjablonen. Bovendien worden sommige parameters met behulp van Wikidata overbodig. Sommige infoboxen kunnen bijvoorbeeld gegevens ophalen uit Wikidata, dus u hoeft alleen maar het sjabloon in te voegen en alle gegevens verschijnen op magische wijze (als de benodigde informatie aanwezig is op het Wikidata-item, natuurlijk). Voor sjablonen die Wikidata gebruiken, zie Category:Templates using data from Wikidata (Q11985372).

Als u een sjabloon op uw wiki wilt maken, raadpleegt u de documentatiepagina over Module:Wikidata en reeds bestaande sjablonen.

Lijsten

Regelmatig bijgewerkte lijsten

Dagelijks bijgewerkte lijsten op basis van SPARQL-query's kunnen worden geconfigureerd met Template:Wikidata list (Q19860885). Content wordt dagelijks vervangen.

Er zijn in wezen twee toepassingen:

  • Werklijsten: lijsten met onderwerpen die in de naamruimte project moeten worden behandeld. Resultaten kunnen worden beperkt tot onderwerpen die niet bestaan.
  • Referentielijst: lijsten voor een specifiek onderwerp in de naamruimte article.

Dit is nu de meest efficiënte manier om lijsten te maken.

Dynamische lijsten

Inhoud wordt weergegeven van verschillende items op basis van een selectie die is gedaan in een Lua-module.

Handmatige lijsten

Een reeks items wordt geselecteerd en hun eigenschappen worden weergegeven in een artikel. Inhoud van Wikidata kan worden aangevuld met lokaal bewerkte tekst.

Voorbeelden van use cases

Magische infobox

Een aanroep van het algemene infobox sjabloon cheese fr:Modèle:Infobox Fromage zonder enige parameters, op een artikel over een soort kaas, bijvoorbeeld fr:Reblochon, produceert een infobox met details over dat type kaas, met behulp van gegevens uit het Wikidata-item dat aan het artikel is gekoppeld.

Commons

Commons sjabloon creator gebruikt Wikidata met willekeurige toegang om informatie te verstrekken over de makers van de werken.

Grafiek

Autoriteitsmodel

Wikisource

Help

U vindt bijdragers op de Wikidata projectchat die in verschillende talen bestaat. Bovendien hebben sommige wiki's projecten gewijd aan Wikidata : zie Project:WikiProject Wikidata (Q20855878).


Zie ook