Wikidata:Terugdraaiers

This page is a translated version of the page Wikidata:Rollbackers and the translation is 58% complete.
Outdated translations are marked like this.

Op Wikidata zijn terugdraaiers (Engels: rollbackers) gebruikers die de technische mogelijkheid hebben om met één klik een of meerdere bewerkingen van een gebruiker terug te draaien (de knop "ongedaan maken", die beschikbaar is voor iedereen die geen blokkade heeft, doet dit in 2 acties aangezien er nog om bevestiging wordt gevraagd). Ze kunnen alleen de recentste bewerking terugdraaien; met de uitzondering dat als een gebruiker meerdere bewerkingen doet en de laatste ook van deze gebruiker is kan je met de knop "terugdraaien" alle bewerkingen gelijk in een keer terugdraaien.

The difference between "restore" and "undo" is: restore undoes all edits back up to the selected edits, and undo undoes a selected edit. However, undo is more versatile than allowing only undoing a single edit — if initiated from the diff view, it will try to undo the changes made by whatever edits were selected; if clicking on the undo link in a page history, it’ll try to undo that single edit. It can be used to revert a single edit or multiple edits in a row (even if they were made by different users); it can revert the latest edit(s) or even older one(s) without reverting the latest edit.

Rollback zou alleen moeten worden gebruikt bij het terugdraaien van vandalisme en tests. Als de bewerking een test was, kan je een vriendelijk bericht achterlaten op de overlegpagina van de gebruiker waar je hij/zij wijst op de Zandbak. In sommige gevallen is het beter om "ongedaan maken" te gebruiken om een aangepaste terugdraai samenvatting te geven. Rollback kan niet worden gebruik met een aangepaste reden, tenzij je een script hebt die dit kan. Onthoud wel dat terugdraaiingen gemarkeerd worden als kleine bewerkingen.

Aanvragen van rollback

Terugdraairechten kunnen worden aangevraagd op Wikidata:Aanvragen voor rechten: Verzoeken voor het terugdraairecht. De gebruiker kan zichzelf nomineren, of iemand anders. Er zou geen rollback aan gebruikers moeten worden gegeven als deze het zelf niet willen en daarnaast zou een verzoek dat door iemand anders is ingediend altijd eerst "on hold" worden gezet totdat de genomineerde aangeeft dat hiervoor in aanmerking willen komen.

Moderatoren kunnen het terugdraaier recht toevoegen aan accounts die:

  • vertrouwde gebruikers zijn van de gemeenschap, bij voorkeur hen die al laten hebben zien dat ze bezig zijn geweest met het bestrijden van vandalisme, of
  • een geschiedenis hebben van het bestrijden van vandalisme op andere projecten, en hebben begrepen hoe Wikidata werkt.

Moderatoren, globale terugdraaiers en stewards hebben automatisch toegang tot rollback. Deze gebruikers hoeven daarom niet lokaal het 'rollbacker recht te hebben.

List

Een lijst van gebruikers met de rollbacker-vlag is te vinden op Special:ListUsers/rollbacker.