Wikidata:Servei de consulta SPARQL/Una senzilla introducció al Servei de Consulta Vikidata

Una simple introducció Servei de Consulta de Wikidata

T'has preguntat mai sobre qüestions com aquests?

  • Quines són les ciutats més grans en el món que tenen alcaldessa?
  • Quins aeroports estan localitzats dins 100km de Berlín?
  • Quin són tots els descendents coneguts de Genghis Khan?

Wikidata té les respostes.

Què és Wikidata?

Wikidata és un dipòsit de coneixement. Pots llegir la idea i conceptes que hi ha al darrere a la nostra Pàgina d'introducció.

Com pregunto una qüestió?

La llengua de consultes utilitzada per preguntar a Wikidata s'anomena SPARQL. Si et sona massa tècnic i massa complicat, no et preocupis. Per aquesta simple introducció no hauràs d'aprendre SPARQL. En comptes d'això, mirarem consultes d'exemple i editar-les.

Què és una consulta?

Una consulta és una forma especial de preguntar de manera que els sistemes informàtics pugin entendre i respondre. A no ser que estiguis interaccionant amb una Intel·ligència Artificial, necessitaràs aprendre com formular preguntes d'una certa manera.

Puc usar-ne lliurement les dades?

Sí. Wikidata pot ser usada per tot i per tothom perquè totes les dades són de Domini Públic (CC0).

Ara què?

Començarem amb un senzill exemple per mostrar-te com utilitzar aquest servei, fins a aconseguir exemples més elaborats. Promesa.

Com fer servir Wikidata per una consulta senzilla

Anem a veure un senzill exemple que demostra com aconseguir una llista de tots els gats coneguts en el món.

Aconseguir una llista de tots els gats en el món

Usa aquesta URL per entrar al Servei de Consulta: https://query.wikidata.org

  1. Prem Exemples
  2. Selecciona Gats de la llista que apareix en la finestra nova
  3. Prem Executar just sota la caixa de codi

 

Això ens ha donat una llista de gats famosos i no tant famosos a Internet – o com a mínim els que Wikidata en coneix. Això és important, indicant que ha de ser un gat i no, per exemple, un gos.

I sobre gossos?

Si en comptes vols llistar els (o qualsevol cosa semblant), hi ha dues maneres d'editar la consulta:

  1. Usa el Ajudant de Consulta per canviar l'element de gat a zoològic:  
  2. Editar manualment la consulta' Cada element en Wikidata s'identifica únicament usant un codi. Aquest codi és Q146 per “gat”. Per trobar el codi corresponent per “gos”, el pots trobar en Wikidata:
  1. Utilitzeu auto-finalització (es veurà al final)
  2. Començeu amb l'exemple de "Gat", elimineu "Q146"
  3. Posicioneu el cursor després de "wd:"
  4. Escriviu "Gos" després de "wd:"
  5. Premeu Ctrl+Espai
  6. Utilitzeu les fletxes amunt/avall; quan premeu Enter, serà reemplaçat per Q144
  7. Nota: els resultats de recerca depenen de l'idioma de la interfície.
  1. Vés a https://www.wikidata.org
  2. Escriu "gos" en la caixa de cerca
  3. Prem en el primer resultat del menú desplegable
  4. Agafa nota del número d'element per “gos” de la pàgina de Wikidata que s'obre (Q144)

 

Per canviar la consulta de “gat” a “gos”, senzillament canvia Q146 per Q144 en el editor de consulta SPARQL.

Executa el programa, i serà presentada una llista de tots els gossos tan famosos com famosos d'Internet

 

Desgranant la consulta

Ara analitzem el codi per generalitzar-ho perquè poguem buscar qualsevol objecte (per exemple, gossos, planetes, països, cançons):

#Cats
SELECT ?item ?itemLabel
WHERE
{
	?item wdt:P31 wd:Q146 . 
	SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "en" }
}
  • SELECT Una consulta SELECciona alguna cosa. El que voleu seleccionar i mostrar exactament es descriu més endavant, però de moment només heu d'indicar els llocs reservats (o variables). Aquí s'anomenen ?item i ?itemLabel. Pots indicar que alguna cosa és un variable si ho comences amb un signe d'interrogació.
  • ?item Aquesta és la llista d'elements que estem buscant. En el nostre cas serien els gats famosos. Els elements a Wikidata funcionen en moltes llengües diferents, gairebé 300. Perquè no creiem que tot en el món és en anglès i totes les altres llengües són "només casos especials de l'anglès", els elements són emmagatzemats de forma que funcionen en diferents llengües. Cada concepte té un número. Q146 és el concepte d'un gat, Q64 és Berlín dins Alemanya, Q42 és l'escriptor Douglas Adams, etcètera. Nota: ?item és només un nom variable que hem decidit utilitzar a la nostra consulta. Pot ser qualsevol cosa, per exemple: ?animal.
  • ?itemLabel Els humans poden entendres millor en una llengua humana que amb números. Una etiqueta és el nom d'un element en una llengua humana, p. ex. anglès (o Esperanto, o japonès, o Zulu…). Volem que les etiquetes es mostrin a la nostra consulta de manera que Q1371145 es mostri com “Socks” (el gat que pertany a Bill Clinton i família). Detalls precisos sobre el servei d'etiqueta es poden trobar a d'Usuari de l'etiqueta.
  • WHERE {   Això és el WHERE clàusula de la consulta. Aquí definim què passa amb els espais reservats. Una clàusula WHERE comença amb un claudàtor d'obertura { i acaba amb un de tancament }.
  • wdt:P31 Això és el predicat del tema. Si passes per sobre d'ell, veuràs que indica què és un gat.

 

  • wd:Q146 Aquest és l'objecte. Si passes per sobre d'ell, veuràs que indica què és un gat.

 

Tot això pot sonar complicat. Potser et pot ajudar expressar la consulta en llenguatge natural:

“Dona'm una llista d'elements i les seves etiquetes, on els elements són instàncies de gat. Després genera'm les etiquetes dels elements en anglès.”

Amb el codi que hem usat en els nostres exemples hem mostrat una llista de tots els gats en l'Internet. Aquesta consulta es pot canviar fàcilment per mostrar, per exemple, una llista similar per gossos.

Guia ràpida de Text a SPARQL

Les animacions inferiors mostren com escriure triplets en llenguatge naturals, i convertir-los en consultes SPARQL.

La clau és prefixar variables amb ?, els elements amb wd: i les propietats amb wdt:, i llavors utilitzant Ctrl+Espai (o Ctrl+Alt+Espai o Alt+Entrar) per activar la funció d'autocompletar que els reemplaça amb el valor actual de l'identificador Wikidata.

 

 

Immergir-nos en l'Interfície d'Usuari

Com canviar la llengua en que es mostren els resultats?

Amb aquesta eina de consulta, no només podeu personalitzar i fer consultes simples o agregades, compostes, niades o complexes, sinó que també podeu cercar en QUALSEVOL idioma i obtenir resultats en QUALSEVOL idioma.

  • Canvieu el codi d'idioma predeterminat de "en" (anglès) a qualsevol altre codi d'idioma, com ara "ja" pel japonès.
#Cats  
SELECT ?item ?itemLabel WHERE
{
     ?item wdt:P31 wd:Q146 .
     SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "ja" }
}

Com canviar l'ordre dels resultats que es mostren?

L'ordre dels elements que es mostren es poden canviar fàcilment en l'interfície. Prem just en les columnes pertinents dels resultats de cerca per personalitzar l'ordre:

 

Com canviar la llengua de l'Interfície d'Usuari?

Prem la paraula English i selecciona la llengua de la llista que es mostrarà:

 

Adona't que la IU ha canviat a la llengua seleccionada:

 

Vull les fotografies dels gats! Com buscar imatges?

Per ara, hem vist la resposta de les consultes es mostra com a taula. Provem-ho per mostrar imatges:

Feu clic al botó “Exemples“ i seleccioneu l'exemple “Encara més gats, amb fotografies”. Executeu la consulta, i a la meitat inferior de la pantalla haurien d'aparèixer imatges de gats.

 

Això és el resultat mostrat com imatges en comptes d'una taula. Pots canviar manualment com és mostra la informació utilitzant el menú “mostra” a la cantonada inferior-dreta del resultat. Prova de canviar el menú a “Taula” per veure el mateix resultat en una vista de taula.

Vegem les novetats de la consulta en comparació amb la consulta del capítol anterior. Escrita en "llenguatge natural", la consulta diria "Doneu-me tots els articles que tinguin a veure amb els gats. Doneu-me també la imatge de cada element. I, per cert, mostreu el resultat com una graella d’imatges, no com una taula".

  • #defaultView:ImageGrid El que sembla un comentari és en realitat una instrucció per mostrar el resultat de la consulta com a imatges en lloc d'una taula.
  • ?x1 Això significa que consultem qualsevol predicat, no només per "és una instància de". Penseu en predicats com ara "representa" (P180) o "porta el seu nom" (P138). No fem servir ?x1 en cap altre lloc de la consulta, és a dir, el marcador de posició significa "No m'importa quin sigui el predicat, doneu-me tots els resultats que d'alguna manera tinguin un gat com a subjecte"
  • OPTIONAL>/code> A l'interior dels claudàtors es veu una altra afirmació que afegeix dades opcionals al resultat. La variable ?item Es reutilitza i s'acompanya amb el predicat P18 (que significa "(té) imatge" i una nova variable ?pic. Aplicar OPTIONAL a la declaració significa que els elements no necessàriament han de tenir un predicat P18 per aparèixer a la llista i que la variable ?pic pot estar buida, ja que no forma part dels criteris de selecció.

Proveu de modificar la consulta:

  • Cerqueu gossos en lloc de gats. Consell: canvieu l'objecte de la primera sentència a WHERE.
  • Mostra només elements que "representin" gats (obtindreu imatges). Consell: substituïu ?x1 per una altra cosa.
  • Traieu OPTIONAL

Hi ha altres formes de mostrar les vostres dades, però no totes són sempre aplicables, motiu pel qual algunes apareixen en gris. "galeria d'imatges" només es pot seleccionar si les dades de resultats contenen realment URL d'imatge. En un dels capítols següents, aprendreu a mostrar elements com a punts en un mapa.

Com compartir la vostra consulta perquè d'altres les pugin utilitzar?

Si vols compartir la consulta amb algú més – per exemple, en mitjans de comunicació socials – pots crear-ne un enllaç curt.

  • Completa la consulta
  • Prem sobre l'icona d'ENLLAÇ:
 
  • Còpia l'URL que es mostra. Això és l'URL per la consulta.

Cercant coses en mapes

Hi ha més maneres de visualitzar els resultats de una consulta. Si la consulta demana geocoordenades, els resultats es poden mostrar en un mapa.

Mira aquest exemple de Fars de Noruega. Quan executes la consulta, veuràs punts vermells que marquen la ubicació de fars en la costa Noruega.


Utilitzant el Diàleg d'Explorer

Una vegada que els resultats d'una consulta s'han carregat, pots veure una icona amb una lupa a cada resultat. Clicant aquesta icona s'obre el Diàleg d'Explorer.

 

The explorer dialog by default, displays a single node representing that particular result. Below the node, you can see a toggle that defaults to ‘Outgoing’.

This means that clicking on any node will expand all the properties of that node, from the entire Wikidata knowledge base. Toggling this to ‘Incoming’ allows you to see all the incoming links or properties that point to the node. This is a way to explore all the relationships between the various items and their properties using Wikidata.

 

You can open multiple explorer dialogs at once, allowing you to compare the results of more than one query at once.

The explorer dialog also has a toolbar at the bottom right corner which is used to switch between multiple views like Graph, Tree, Map, Table etc.

Encara hi ha més

There are more visualizations for you to explore:

Look through the query examples and try them out!

Autofinalització

In the editor, you can press Ctrl+Space at any point in the query and get suggestions for code that might be appropriate; select the right suggestion with the up/down arrow keys, and press Enter to select it.

For example, instead of writing out SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "en". } every time, you can just type SERV, hit Ctrl+Space, and the first suggestion will be that complete label service incantation, ready for use! Just hit Enter to accept it. (The formatting will be a bit different, but that doesn’t matter.)

And autocompletion can also search for you. If you type one of the Wikidata prefixes, like wd: or wdt:, and then just write text afterwards, Ctrl+Space will search for that text on Wikidata and suggest results. wd: searches for items, wdt: for properties. For example, instead of looking up the items for Johann Sebastian Bach (Q1339) and father (P22), you can just type wd:Bach and wdt:fath and then just select the right entry from the autocompletion. (This even works with spaces in the text, e. g. wd:Johann Sebastian Bach.)

NB: For ChromeOS and MacOS users: the shortcuts Ctrl+Alt+Space and Alt+Enter should also work.

On anar a partir d'aquí

You can probably find your way around the Wikidata Query Service now. Exploring the interface and changing values in the queries can be a good way to learn how to ask your own questions on Wikidata.