Wikidata:Társalgó

Társalgó
A Wikidatával kapcsolatos kérdések helye. Ha jól beszélsz angolul, és nem magyar projektekhez kapcsolódik a kérdésed, érdemesebb lehet az angol társalgóban kérdezni, valószínűleg több választ kapsz kevesebb idő alatt.

Magyar szerkesztők a Wikidatán (add hozzá magad a bábelsablonnal)

Lásd még: hu:Wikipédia:Wikidata-segítségkérés

KépekEdit

Sziasztok. Romániában található Creasta Cocoșului oldalra tettem fel 2 drb képet és megjelenik egy szürke sáv mindkettőben. A gépemen nincs rajta ha valaki tud segiteni vagy szerkeszteni megköszönöm. — Preceding unsigned comment added by 92.80.252.199 (talk) 2020. október 18., 19:28

A következő képekről van szó, ha valaki keresné:

Máté (talk) 19:34, 18 October 2020 (UTC)

Új magyar vonatkozású azonosítókEdit

Sziasztok, aki még nem tudná: lett két új magyar vonatkozású azonosító:

Palotabarát (talk) 15:18, 24 October 2020 (UTC)

És egy harmadik is: MTMT journal ID (P8774), pl.: Orvosi Hetilap (Q550234). Palotabarát (talk) 12:24, 8 November 2020 (UTC)

Nem akarok új szakaszt nyitni neki, de ezt az azonosítójavaslatot támogathatnátok: Wikidata:Property proposal/MFAT person ID. Palotabarát (talk) 17:30, 16 January 2021 (UTC)

Címkék nyelvének átírásaEdit

Sziasztok! Hogy lehet (vagy hol lehet kérni) a címke/leírás bal oldali oszlopában a nyelvek magyarítását? Úgy látom bővült egy pár új nyelvvel, pl. ezzel: ⵜⴰⵛⵍⵃⵉⵜ :) De lett egy csomó nyelvváltozat is, ezeket nem lenne rossz megadni magyarul is. Már korábban is észrevettem egy párat, ami angolul volt, de most elég sok ilyen lett. Palotabarát (talk) 22:27, 25 October 2020 (UTC)

Ezeket az Unicode-tól vesszük. Szóval náluk. – Máté (talk) 05:35, 26 October 2020 (UTC)
Máté kösz, de amennyire ki tudtam silabizálni, az Unicodenál csak olyanok javasolhatnak változtatást, akik valamelyik tagszervezethez tartoznak, vagyis közülünk vélhetőleg senki. Hol lehet ezt kezdeményezni? Érdemes megnézni mondjuk a János (Q15075907) elemen, hogy mennyi új nyelv szerepel benne, zömük angolul: kisbetűs, nagybetűs, zárójeles formátumban (mind helyesen, csak az áttekinthetőség rovására). 15:51, 31 October 2020 (UTC)
Az az igazság, hogy nekem pl. van fiókom, de turnusok vannak, mikor miket lehet fordítani. Amikor legutóbb próbálkoztam, az új emojik neveit lehetett, nyelveket nem. Próbálom figyelni, mikor nyitják meg a nyelveket. – Máté (talk) 06:04, 1 November 2020 (UTC)
Máté az jó lenne kösz. Segít, ha összegyűjtjük amit le kell fordítani? Az összeset talán nem ( ⵜⴰⵛⵍⵃⵉⵜ ), de amit ki lehet következtetni összeírhatnánk - vagy inkább egyedül egyszerre megcsinálod, és akkor legalább egységes lesz. Palotabarát (talk) 07:56, 1 November 2020 (UTC)
Ha összeszedjük, az nagy segítség lesz majd, amikor megnyitják. Úgy látom elég lassan őrölnek a kerekek, most éppen minden zárva van. Teemeah is talált pár lefordítatlan nyelvet a nyáron a cite sablonok kapcsán. – Máté (talk) 20:15, 1 November 2020 (UTC)

Elkezdtem összegyűjteni a javítandókat, az alanti dobozban látható a lista (eleje). Bővíthető ill. korrigálható, ha valamelyik mégsem jó, és én is bővítem majd. Ahol nem triviális az átirat, oda beszerkesztettem egy linket az előfordulásra. (Itt a Wd-n hol találok függőben sablont?) Palotabarát (talk) 17:00, 18 November 2020 (UTC)

Hozzáírtam a nyelvkódokat, ahol tudtam – egyrészt gondolom, a fordítás is ez alapján megy, másrészt a fordítások állapotát is azzal lehet ellenőrizni: az aktuális fordítást a {{#language:nyelvkód|hu}} kóddal lehet lekérni (pl. {{#language:hu-formal|hu}} → magyar (formal)‎). És hozzáírtam a magázó magyart, ami jelenleg félig magyarul, félig angolul van. (Az archiválóbotot befolyásoló függősablon a magyar Wikipédia sajátja, a Wikidatán is futó hivatalos archiválóbotban – egyelőre – nincs is lehetőség a használatára. Egyébként természetesen van a Wikidatán függősablon: Template:Unresolved (Q11090723). ;)) – Tacsipacsi (talk) 18:53, 19 November 2020 (UTC)

Összevonás kellene, de nem találomEdit

Iszonyatosan idegesítő a Wikidata dokumentációja. Többször javasoltam már összevonást, de most képtelen vagyok kibogarászni, hogy hogyan kell.

Nincs hozzá türelmem, feladtam. De csak úgy nem akarom nyom nélkül itt hagyni a feladatot. Ez: Q97199829 nem kell, mert ez: Q81902551 tök ugyanaz, korábbi, és jobban kitöltött.

Ha valakinek van hozzá türelme, javasolja az összevonást. Majd ha újra megunom az életem, vagy túl alacsony lesz a vérnyomásom, én is ránézek megint. Piraeus (talk) 12:03, 12 December 2020 (UTC)

@Piraeus: Egy bot már össze is vonta. Egyébként Help:Merge/hu (sajnos nagyrészt angolul van). Mint minden wikin, itt is segíted a többiek munkáját, ha linekeled az oldalakat, amelyekre hivatkozol (pl. [[Q97199829]]Q97199829). – Máté (talk) 12:50, 12 December 2020 (UTC)
@Máté: Köszi Máté! Persze, tudom, linkelni kellett volna, csak elszállt az agyam. Nem az angollal van baj (nyilván az sem jó így), hanem azzal, hogy először alig tudtam megtalálni ezt az oldalt, amit linkeltél, aztán nagy nehezen eljutottam hozzá, de annyira kaotikusnak találtam, hogy nem igazodtam ki rajta. Végül nem tudtam, hogy most ezt a hosszú félig lefordított leírást kellene végigbogarásznom, megértenem, kitalálnom, hogy az opciók közül melyik kell nekem, aztán azt megcsinálni, vagy ez csak egy help oldal és valahova még tovább kellene mennem. Elment a kedvem az egésztől. Nem túl felhasználóbarát. Piraeus (talk) 15:35, 12 December 2020 (UTC)

Wikipédia cikk és Wikidata elem elválasztásának naplózásaEdit

Sziasztok! Szoktam rendezgetni a Wikipédiában lévő, Wikidata-hivatkozás nélküli lapokat, és visszatérő problémám, hogy ha egy WP-szócikk korábban össze volt kapcsolva egy WD-elemmel, de ezt az összekapcsolást valaki megszüntette, nem tudom visszakeresni ezt a kapcsolatot. Van valamilyen mód arra, hogy megtaláljam egy WP-cikk korábbi Wikidata elemét? (Sajnos nem triviális, hogy a szócikk címe egyúttal a Wd-elem címkéje is.)

Egy példa: a hu:Folyamidelfinek szócikknek tuti, hogy volt Wikidata eleme, mert 2010-es szócikk, és nem átirányítólap volt. Október óta (ez csak saccolás) viszont Wd-kapcsolat nélkül teng-leng a fő névtérben, és láthatóan nem a Platanistoidea (Q21584756) elemmel volt összekötve. Azt is látom persze, hogy @DenesFeri: foglalkozott vele, talán ő is választotta el egy Wikidata elemtől, de pont az lenne a lényeg, hogy ne legyen szükség mindig kinyomozni, hogy ki foglalkozott vele, hanem én magam végig tudjam nézni a két elem kapcsolatának történetét. Van ilyen? Palotabarát (talk) 18:37, 27 December 2020 (UTC)

@Palotabarát: Az adatbázisban ott van az információ, biztosan kinyerhető (remélhetőleg viszonylag hatékonyan), de én sem tudok olyan eszközről, ami ezt meg is tenné. Pedig jó lenne. – Tacsipacsi (talk) 23:10, 27 December 2020 (UTC)
@Palotabarát: Bocs, de ehhez nem tudok szólni. Rájöttem, hogy ha az ember elkezd javítani valamit a Wikidatában, másnak a Világvégét jelenti. Üdv. DenesFeri (talk) 09:49, 28 December 2020 (UTC)
DenesFeri nem jelenti a világvégét, és nem is kell mást kiolvasni belőle, mint ami le vagyon írva. Az egész hozzászólásom arról szólt, hogy lehet visszanyomozni egy ilyen beavatkozást anélkül, hogy az illetőt, aki elválasztotta az elemet a cikktől meg kellene keresni. Egyébként pontosan tudom, hogy rengeteg elemet összekapcsolsz a Wikidatában, amit mégsem, amiatt egyelőre úgyis szólok. Ez utóbbit kerülné el az ember, ha lenne lehetőség visszanyomozni mi történt. Látod: most megpingeltelek, erre megsértődtél. Pont az ilyen esetek elkerülése miatt lenne szükség arra, hogy az ember önállóan vissza tudja keresni a korábbi kapcsolatot.
De nem is kell hozzászólni: egyszerűen csak keress a hu:Folyamidelfinek szócikknek egy Wikidata-elemet, és kapcsold össze őket. Ha nincs neki eleme, mert a magyar szócikk az első, ami foglalkozik a témával, akkor hozz létre neki egyet. Palotabarát (talk) 10:03, 28 December 2020 (UTC)
@Palotabarát: Félre értettél. Nem rólad volt szó. Egy német kollégánk mind tette az eszét, és még mindig teszi. DenesFeri (talk) 10:11, 28 December 2020 (UTC) Egyébként azt hiszem, hogy ezt keresed: [1]. DenesFeri (talk) 10:14, 28 December 2020 (UTC)

Wikidata:Database reports/removed sitelinks? Bencemac (talk) 10:28, 28 December 2020 (UTC)

Jó ötlet, de szerintem nem oldja meg teljesen Palotabarát problémáját: ez az FV-ből dolgozik, tehát csak az elmúlt harminc napban eltávolított kapcsolatokat találja meg, nem a valaha eltávolított összeset. Persze a valaha eltávolított összeset nem lehetne egy wikilapon listázni, mert kezelhetetlenül hosszúra nyúlna, hanem valami interaktív kereső kéne. (És egyébként lassan két éve nem frissültek a jelentések.) – Tacsipacsi (talk) 10:59, 28 December 2020 (UTC)
Tettem egy kísérletet, és a 85 GB-os SQL-dumpot letöltve és helyi gépen futtatva valószínűleg megoldható lenne, de a PAWS SQL-lekérdezése egyszerűen időtúllépéssel elszáll, tehát semmiféle épkézláb webszolgáltatást nem lehet készíteni rá, hiszen az is túllépne minden létező időkorlátot. – Tacsipacsi (talk) 01:17, 29 December 2020 (UTC)