Open main menu

Wikidata:Társalgó


Társalgó
A Wikidatával kapcsolatos kérdések helye. Ha jól beszélsz angolul, és nem magyar projektekhez kapcsolódik a kérdésed, érdemesebb lehet az angol társalgóban kérdezni, valószínűleg több választ kapsz kevesebb idő alatt.

Magyar szerkesztők a Wikidatán (add hozzá magad a bábelsablonnal)

Lásd még: hu:Wikipédia:Wikidata-segítségkérés

Contents

Rachel LaurinEdit

Rachel Laurin (Q3416104) jelentős zeneszerző is. Ez nem szerepel a wd lapján. Köszönöm, ha valaki beírja, mert én nem értek ehhez. Tulipanos (talk) 20:57, 22 December 2018 (UTC)

Tulipanos beírtam. Azért leírom, hátha kedvet kapsz hozzá :) Az adatlapján egy foglalkozás már meg volt adva, így csak az "érték hozzáadása" linkre kell kattintani a foglalkozás dobozban, és rögtön felbukkan egy beviteli mező, ahova be lehet írni az új foglalkozást. Arra kell figyelni, hogy csak olyan foglalkozás írható be, ami már szerepel az adatbázisban, de ritka, hogy valami ne lenne benne. Ha mégsincs amit keresel, meg kell próbálni szinonimákkal, aztán angolul, hátha csak nincs lefordítva. Ha így sem jön elő, akkor írj ide. Ha az adatlapon egyáltalán nincs még feltüntetve foglalkozás (mert pl. egy teljesen új szócikk adatait viszed fel), akkor az állítás hozzáadása linkre kell kattintani, amire kiad egy "üres" dobozt. Oda kell beírni először, hogy "foglalkozás", aztán a mellette felbukkanó beviteli mezőbe a szakmát. Palotabarát (talk) 21:14, 22 December 2018 (UTC)

Köszönöm az információt..Tulipanos (talk) 08:46, 23 December 2018 (UTC)

FoglalkozásokEdit

Sziasztok, szerintetek ennek az elemnek: classical scholar (Q2468727) (klasszika-filológusnak van írva) mi lehet a helyes magyar címkéje? Azért kérdem, mert létezik egy másik classical philologist (Q16267607) elem is, és annak a leírása, ill. a csatolt szócikkek jobban passzolnak. Palotabarát (talk) 22:13, 28 December 2018 (UTC)

@Palotabarát: ókortudós? – Máté (talk) 23:37, 28 December 2018 (UTC)
Az ókortudós tágabb, ez csak a görög-római világgal foglalkozó történész, aki közelítően tényleg a klasszika-filológus. Pasztilla (talk) 08:45, 29 December 2018 (UTC)

Máté, Pasztilla kösz mindkettőtöknek, amíg nincs jobb, átírtam ókortudósra. Az angol/német egyébként az antiquarian/altertumsforscher kifejezéseket is használja rá, de én ezzel sem lettem előrébb. Ha lesz valami közmegegyezés, tovább lehet javítani, de addig se maradjon két egyforma elnevezés. Palotabarát (talk) 22:40, 29 December 2018 (UTC)

LelkészEdit

Ez is okozott már párszor főfájást:

 • pastor (Q152002) - lelkipásztor, lelkész. Én ezt használnám a római katolikus papokhoz, bár a magyar lelkipásztor van megadva, mint bármely keresztény egyház papját.
 • presbyter (Q831474) - keresztény pap, lelkipásztor keresztény egyházban, lelkész. A magyar leírás alapján őt is inkább r. kat. papnak gondolnám, de végső soron bármi lehet, hiszen az evangélikus, raformátus, stb. is keresztény egyház, de őket inkább lelkésznek mondják, nem papnak. Őt egyébként a magyar presbiterhez, mint ókeresztény méltósághoz kötik.
 • minister (Q1423891) - lelkész.
 • worship pastor (Q17040649) - lelkész.

Ti melyiket használnátok egy adventista lelkészhez? Bevallom a vallással, egyházzal kapcsolatos műveltségem hiányos, de a magyarban lehetnének jobban elkülönülő megnevezések is a lelkészre. Ha tudtok, segítsetek légyszi javítani a magyar elnevezéseket. Palotabarát (talk) 21:00, 9 January 2019 (UTC)

huwiki-kapcsolat létrejötteEdit

Próbáltam a Special:NewPages segítségével a huwikin átnézni a 2018-ban létrejött új szócikkeket, de az csak egy hónapra visszamenőleg mutatja az új lapokat. Itt a Wikidatán létezik-e olyan lekérdezési lehetőség, ami kilistázza tetszőleges egyéb paraméterek mellett (mondjuk írók vagy települések vagy bármi) azokat, amelyeknek huwiki-kapcsolata 2018-ban került a Wikidata-elemre? Pasztilla (talk) 10:01, 3 January 2019 (UTC)

Közben tárgytalanná vált, a huwikin megoldották. Pasztilla (talk) 20:54, 3 January 2019 (UTC)

Alma mater lekérdezésEdit

Sziasztok! Tudnátok segíteni egy olyan Query Service lekérdezés megírásában, ahol azokat a szócikkeket kapom, ahol

És ettől függetlenül érdekel egy olyan is, ahol

Kösz, ha tudtok segíteni Palotabarát (talk) 19:46, 8 January 2019 (UTC)

Az első:

SELECT DISTINCT ?item ?sitelink WHERE {
 ?item wdt:P27 wd:Q28; p:P69 ?s .
 MINUS { ?s pq:P582 [] }
 ?sitelink schema:about ?item; schema:isPartOf <https://hu.wikipedia.org/> .
}

Try it!

A második:

SELECT DISTINCT * WHERE {
 ?item wdt:P27 wd:Q28; wdt:P69 [] .
 ?sitelink schema:about ?item; schema:isPartOf <https://hu.wikipedia.org/> .
}

Try it!Máté (talk) 20:29, 8 January 2019 (UTC)

Az én verzióm ( minden iskoláját feltüntetem, emiatt több sor , és azok is benne vannak akiknek nincs magyar wiki oldaluk) : A két lekérdezés között csak egy MINUS->OPTIONAL kölönbség van. Lehet szabadon bővítani.

SELECT DISTINCT ?itemLabel ?item ?eduLabel ?start ?end WHERE
{ 
 ?item wdt:P31 wd:Q5 .
 ?item wdt:P27 wd:Q28 .
 ?item  p:P69 ?education_statement .
 ?education_statement ps:P69 ?edu .
 OPTIONAL { ?education_statement pq:P580 ?start . }
 MINUS  { ?education_statement pq:P582 ?end   }
 SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "hu,en,de,fr" . }
} ORDER BY ?itemLabel

Try it!

SELECT DISTINCT ?itemLabel ?item ?eduLabel ?start ?end WHERE
{ 
 ?item wdt:P31 wd:Q5 .
 ?item wdt:P27 wd:Q28 .
 ?item  p:P69 ?education_statement .
 ?education_statement ps:P69 ?edu .
 OPTIONAL { ?education_statement pq:P580 ?start . }
 OPTIONAL { ?education_statement pq:P582 ?end   }
 SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "hu,en,de,fr" . }
} ORDER BY ?itemLabel

Try it!

--ImreSamu (talk) 21:29, 8 January 2019 (UTC)

v2. - részletesebb és pontosabb lista. minden elem opciós, ha azok kellenek ami nincs megadva - akkot irt át az "OPTIONAL"-t "MINUS"-ra az adott elemnél.

SELECT DISTINCT ?itemLabel ?item ?eduLabel ?start ?end ?adegreeLabel ?amajorLabel WHERE
{ ?item wdt:P27 wd:Q28 .
 ?item p:P69 ?education_statement .
 OPTIONAL {?education_statement ps:P69 ?edu  }
 OPTIONAL {?education_statement pq:P580 ?start }
 OPTIONAL {?education_statement pq:P582 ?end  }
 OPTIONAL {?education_statement pq:P512 ?adegree}
 OPTIONAL {?education_statement pq:P812 ?amajor }
 SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "hu,en,de,fr,it,es,ru,zh" . }
} ORDER BY ?itemLabel ?start ?end

Try it!

--ImreSamu (talk) 21:51, 8 January 2019 (UTC)


Máté, ImreSamu kösz szépen mindkettőtöknek! Palotabarát (talk) 11:43, 9 January 2019 (UTC)

Befejezetlen egyetemek, főiskolákEdit

Sziasztok, szerintetek hogy kellene jelölni azt, ha valaki:

 1. elkezd egy egyetemet, de nem fejezi be azt (nem szerez diplomát)
 2. elkezd egy egyetemet, de egy másik egyetemen szerez diplomát
 3. elvégez egy egyetemet, de közben áthallgat egy másik egyetemre, de a diplomát nem ott kapja, hanem ott, ahol kezdte a tanulmányait
 4. elvégez egy egyetemet, majd ugyanott továbbtanul és tudományos fokozatot szerez

Az educated at (P69) tulajdonságban csak end time (P582) minősítő van, "abbahagyás ideje" vagy hasonló nincs. De nyilván nem is mindegyik fenti szituáció "abbahagyás", ha valaki elvégez egy teljes évet valahol, akkor másutt folytathatja a tanulmányait.

Példák:

 1. Ferenc Molnár (Q296809) (hu:Molnár Ferenc) két egyetemre is járt, de nem diplomázott
 2. Magda Kósáné Kovács (Q6729801) (hu:Kósáné Kovács Magda) Debrecenben kezdte el, majd Budapesten fejezte be az egyetemet
 3. az áthallgatásra most nem találtam példát, de sok hasonlóra emlékszem (pl. egy év ösztöndíjjal külföldön tanult)
 4. Pál Selényi (Q250525) (hu:Selényi Pál) visszament az ELTÉ-re doktorálni

Az első három példában talán egy új minősítőre lenne szükség (nem befejez, hanem abbahagy, de ez sem pontosan fedi a helyzetet), a negyedik esetben pedig az infoboxban volna jó összesíteni az azonos iskolákat, hogy ne szerepeljen kétszer ugyanaz az egyetem. Magukban az infoboxokban kézi beírással akárhogy jelölhetjük ezeket az eltéréséket, de a Wikidatán nem. Ha az infoboxok később fejlődnek, félreérthetően jöhetnek le az adatok: például aki két egyetemre járva szerezte a diplomáját, úgy tűnhet az infoboxban, mintha két diplomája lenne.

Figyelembe kell venni azt is, hogy nagyon sok esetben nem ismerjük a felsőoktatási tanulási időszak kezdetét, és az is gyakori, hogy nem tudjuk pontosan miként végzett (a kart tudjuk, de a fő szakirányt nem).

Ha itt nem tudunk jó választ adni, esetleg fel lehetne vetni a kérdést egy új minősítő beépítése kezdeményezésével. Mi a véleményetek? Palotabarát (talk) 09:13, 10 January 2019 (UTC)

Az első esetben szerintem a

subject > educated at (P69)   object or value >
academic degree (P512)   < no value Help >

megoldás működik. A negyedik esetben pedig a többszörös felvitel a jó megoldás. Ha ez gond az infoboxban, akkor azt a Wikipédián kell megoldanunk, nem itt. Fun fact: az AkH. 288. a) szerint helyesen ELTE-re.Máté (talk) 10:02, 10 January 2019 (UTC)

Máté az első esetben arra gondolsz , hogy érték nélkül mentsem el a academic degree (P512)-t? Palotabarát (talk) 09:13, 11 January 2019 (UTC)
@Palotabarát: A van két különleges érték, a novalue és a somevalue – az első azt jelenti, hogy az adott dolog nincs, nem létezik, a második pedig, hogy létezik, csak nem tudjuk miaz (pl. egy ismeretlen születési dátumnál). (Ezeket úgy tudod megadni, hogy szerkesztéskor a értékmező előtti kis téglalapokra kattintasz, közvetlen a rangjelölő mögött.) Jelen esetben, ha minősítőként megadod az egyetemhez, hogy a megszerzett diploma novalue (azaz nincs érték), akkor ebből látható, hogy az adott egyetemen nem szerzett diplomát. – Máté (talk) 10:06, 11 January 2019 (UTC)
Máté így valahogy? [1] Palotabarát (talk) 10:42, 11 January 2019 (UTC)
@Palotabarát: Nem, ez most azt jelenti, hogy nem járt iskolába. Az iskolát megadod, és ahhoz minősítőként a P512-t nincs értekkel. – Máté (talk) 10:57, 11 January 2019 (UTC)
Máté jaja, értem: [2] (remélem). Köszönöm Palotabarát (talk) 11:11, 11 January 2019 (UTC)

Könyvtárosok kérdezikEdit

Sziasztok, könyvtárosok kérdezik, hogy egy folyóirat köré csoportosuló szerzői kört miként lehet felvinni a Wikidatára. Tehát nem editor-in-chief (P5769), nem editor (Q1607826) és nem is employee (Q703534) az, amit keresünk, hanem annak a jelölése, hogy a folyóiratba több-kevesebb rendszerességgel írókat milyen tulajdonsággal lehet összekapcsolni oda-vissza. Kösz előre is (példa: a Nyugat (Q661916)-hoz hogy kössük Béla Balázs (Q469963)-t és viszont). Palotabarát (talk) 10:47, 17 January 2019 (UTC)

Wikidata Támogatás a "Nők a tudományban: a Wikipédia edit-a-thon" -hoz.Edit

2019 Február 11-én (BP) Wikipédia Edit-athlon. ( https://www.facebook.com/events/232830020982313/ )

Ha van valakinek lekérdezése, ami segítene - akkor gyüjtsük ösze öket! Sajnos a Facebook-ra nem lehet megosztani ezeket a lekérdezéseket egy hiba miatt ( https://phabricator.wikimedia.org/T210139 ) --ImreSamu (talk) 16:17, 27 January 2019 (UTC)

Első kiindulásnak a magyar cikkel nem rendelkező magyar nők (beleértve az ismeretlen neműeket és LMBT-ket is):
SELECT ?item ?itemLabel ?gender ?genderLabel
WHERE {
 ?item wdt:P31 wd:Q5 .
 ?item wdt:P27 wd:Q28 .
 MINUS { ?item wdt:P21 wd:Q6581097 } .
 OPTIONAL { ?item wdt:P21 ?gender } . 
 FILTER NOT EXISTS { [] schema:about ?item; schema:isPartOf <https://hu.wikipedia.org/> } .
 SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "[AUTO_LANGUAGE],hu,en" }
}
Try it! Egyébként (a Phabricator-feladat hozzászólásai alapján) Facebookon is oszthatók a linkek, csak a végükre kell tenni egy kettőskeresztet: https://query.wikidata.org/#SELECT%20%3Fitem%20%3FitemLabel%20%3Fgender%20%3FgenderLabel%0AWHERE%20{%0A%20%20%3Fitem%20wdt%3AP31%20wd%3AQ5%20.%0A%20%20%3Fitem%20wdt%3AP27%20wd%3AQ28%20.%0A%20%20MINUS%20{%20%3Fitem%20wdt%3AP21%20wd%3AQ6581097%20}%20.%0A%20%20OPTIONAL%20{%20%3Fitem%20wdt%3AP21%20%3Fgender%20}%20.%20%0A%20%20FILTER%20NOT%20EXISTS%20{%20%5B%5D%20schema%3Aabout%20%3Fitem%3B%20schema%3AisPartOf%20%3Chttps%3A%2F%2Fhu.wikipedia.org%2F%3E%20}%20.%0A%20%20SERVICE%20wikibase%3Alabel%20{%20bd%3AserviceParam%20wikibase%3Alanguage%20%22%5BAUTO_LANGUAGE%5D%2Chu%2Cen%22%20}%0A}# – Tacsipacsi (talk) 01:47, 28 January 2019 (UTC)
Az edit-a-thon Nők a tudományban címmel van meghirdetve. Saját tapasztalat (és bevallom most nem kattintottam le a lekérdezés mint az 1200 elemét, szóval inkább csak benyomásról, mint számszerűsíthető statisztikáról beszélek), hogy a lista elsősorban három foglalkozási körhöz kapcsolható: pornószínésznők, sportolók és (természet)tudományos kutatók. Egy olyan szűrést javaslok inkább, ami szűr ResearcherID (Q7315186) és ORCID iD (Q51044) meg az egyéb, kutatóknál használatos id-kre, illetve sajnos tudomásul kell vennünk, hogy amikor felvisznek egy tudományos cikket, és a szerzőknek adatlapot csinálnak, a country of citizenship (P27) tulajdonság ritkán van megadva, a kutatók zöméről nem lehet tudni melyik országot képviselik a tudományos pályán. (Ha lekattintjátok a lista első tíz elemét, hét művész, két sportoló, és egy germanológus mutatkozik, szóval nem nagyon passzol a rendezvény tematikájához.) 00:22, 29 January 2019 (UTC)

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat! Közben én is csináltam 2 query-t.

 • "Nobel Díjat kapott - nők - munkaterületenként." (most:51adatsor ) Query
 • "Nobel Díjat kapott - nők - munkaterületenként." ÉS nincs magyar wikipedia oldala (most:7adatsor ): Query

( viszont most ezt a 2 lekérdezést nem tudom sablonba tenni; valamilyen számomra ismeretlen ok miatt elrontja a formázást.)

Ha van még - akkor jöhet ! :) --ImreSamu (talk) 14:38, 29 January 2019 (UTC)

(edit conflict) (Igen, ezt a hozzászólást kb. öt óra alatt sikerült megírnom…) @Palotabarát: Először is a keresés segítésére listázzuk ki a leírásokat is:

SELECT ?item ?itemLabel ?itemDescription ?gender ?genderLabel
WHERE {
 ?item wdt:P31 wd:Q5 .
 ?item wdt:P27 wd:Q28 .
 MINUS { ?item wdt:P21 wd:Q6581097 } .
 OPTIONAL { ?item wdt:P21 ?gender } .
 FILTER NOT EXISTS { [] schema:about ?item; schema:isPartOf <https://hu.wikipedia.org/> } .
 SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "[AUTO_LANGUAGE],hu,en" }
}

Try it! A Wikifajokban lapokkal rendelkezőkre szűrve biztosan eltüntetjük az összes hamis pozitívot, igaz, gyakorlatilag az összes találatot is:

SELECT ?item ?itemLabel ?itemDescription ?gender ?genderLabel
WHERE {
 ?item wdt:P31 wd:Q5 .
 ?item wdt:P27 wd:Q28 .
 MINUS { ?item wdt:P21 wd:Q6581097 } .
 OPTIONAL { ?item wdt:P21 ?gender } .
 FILTER NOT EXISTS { [] schema:about ?item; schema:isPartOf <https://hu.wikipedia.org/> } .
 FILTER EXISTS { [] schema:about ?item; schema:isPartOf <https://species.wikimedia.org/> } .
 SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "[AUTO_LANGUAGE],hu,en" }
}

Try it! Esetleg próbálkozhatunk a tudósokra szűkítéssel is, bár itt a hamis negatívok (akiknél nincs rendesen megadva a occupation (P106)) és a hamis pozitívok (pl. az első műfordító, ami azért elég messze áll a keresett kategóriától) száma is nagyobb a kívántnál. Néhány technikai részletben eltér a korábbiaktól, mert az első formájában még egyetlen rekordot keresve is túllépte az időkorlátot:

SELECT ?item ?itemLabel ?itemDescription
WHERE {
 ?item wdt:P31 wd:Q5 .
 ?item wdt:P27 wd:Q28 .
 MINUS { ?article schema:about ?item; schema:isPartOf <https://hu.wikipedia.org/> } .
 ?item wdt:P106/wdt:P279* wd:Q901 .
 MINUS { ?item wdt:P21 wd:Q6581097 } .
 SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "hu,en" }
}

Try it! – Tacsipacsi (talk) 19:14, 29 January 2019 (UTC)