Wikidata:Társalgó

Társalgó
A Wikidatával kapcsolatos kérdések helye. Ha jól beszélsz angolul, és nem magyar projektekhez kapcsolódik a kérdésed, érdemesebb lehet az angol társalgóban kérdezni, valószínűleg több választ kapsz kevesebb idő alatt.

Magyar szerkesztők a Wikidatán (add hozzá magad a bábelsablonnal)

Lásd még: hu:Wikipédia:Wikidata-segítségkérés

GZWDer (flood)Edit

Sziasztok! Van valami gyakorlati megfigyelésen alapuló tapasztalatotok, hogy az a GZWDer (flood) bot, amelyik a Wikidata elem nélküli szócikkekből szokott - többnyire üres - elemeket létrehozni a Wikidatán, mikor kezdi el a magyar Wikipédia érintett cikkeinek létrehozni a Wd-elemeit? Periodikusan ismétlődve járja a Wikipédiákat, vagy ha a Wd nélküli elemek száma elér egy bizonyos mennyiséget, esetleg csak kérésre jön? Szóval hogy működik? Palotabarát (talk) 10:20, 8 January 2020 (UTC)

GZWDer; how frequently do you create empty Wikidata items for unconnected pages (in this case, it is mostly about the Hungarian Wikipedia)? Bencemac (talk) 16:41, 8 January 2020 (UTC)

GZWDer (flood) dolgozottEdit

Bencemac, kösz a szellemidézést, bár ennek ugyan nem lett eredménye, de közben kiderült, hogy már tavaly júliusban befloodolt egy pár cikket, kb. itt látható. Azért csak most találtam meg, mert nullszerkesztés nélkül egy csomó beleragadt a Wikidata-hivatkozás nélküli lapok spec. listába, és most értem azokhoz a cikkekhez, amiknél kellett csinálni egy üres szerkesztést. Ami viszont fontosabb, hogy kb. egy hónapon belül több mint ötszáz szócikk eltűnt ebből a listából, tehát feltehetően január-február környékén is dolgozott GZWDer (flood) magyar szócikkekkel - ezt viszont nem látom az üres elemeket mutató lekérdezésben. Na mindegy, inkább csak érdekességképpen írtam le. Palotabarát (talk) 11:07, 8 February 2020 (UTC)
@Palotabarát: A Wikidata-hivatkozás nélküli lapok számának követésére ajánlom ezt az oldalt. Ígérem, hamarosan rendesen rákérdezek az importálás módjára/gyakoriságára. Bencemac (talk) 19:53, 10 February 2020 (UTC)
Bencemac ez tök jó, kösz (a csehek milyen jól nyomják... Vajon hogy csinálják?) A pillanatnyi darabszámot meg a speciális lap is mutatja. Palotabarát (talk) 20:06, 10 February 2020 (UTC)
A beragadó lapokkal kapcsolatban annyi pozitívummal tudok szolgálni, hogy mostanában elég nagy a mozgás a hibajegy körül. Mindenképp szólok, ha megoldódott. Bencemac (talk) 06:41, 11 February 2020 (UTC)

Nem flood volt, az utóbbi hetekben bekötöttem 1000+ huwiki-szócikket a Wikidatába. Pasztilla (talk) 10:52, 11 February 2020 (UTC)

Pasztilla elismerésem. Akkor ezért nem tudtam összekötni GZWDer (flood)-dal, hogy naponta százával tűnnek el a Wd nélküli szócikkek a speciális lapból. Palotabarát (talk) 00:22, 12 February 2020 (UTC)
Elviekben kiürítve, csak néhány maradt, azok zöme törlés alatt vagy bedolgozandó, pár szerintem a Wikiszótárba való (ármány, zsúrpubi, ripacs). Pasztilla (talk) 09:58, 18 February 2020 (UTC)

Egy-két elem kizárása a találati listábólEdit

Sziasztok! Hogy tudok néhány elemet kizárni a találati listából? Listeriabot által frissített listáról van szó, amibe a lekérdezés alapján közel hatszáz elem kerül be, de ezek közül négyre nincs szükségem. Egyszerűbbnek tűnik ezt a négyet tételesen az ID-jük alapján kizárni, mint a lekérdezés finomításával nyűglődni. Mi a szintaktikája ennek a kizárásnak? Kösz előre is Palotabarát (talk) 11:33, 12 January 2020 (UTC)

@Palotabarát: Egyszerűen szűrésben megadhatod, hogy nem egyenlő a kizárandó elemmel, pl. Magyarország ötven legnagyobb települése Budapest nélkül (az egyszerűség kedvéért a valaha elért legnagyobb népességszámok sorrendjében):
SELECT ?item ?itemLabel (MAX(?population) AS ?pop)
WHERE {
 ?item wdt:P31/wdt:P279* wd:Q14502790 .
 FILTER (?item != wd:Q1781) .
 ?item wdt:P1082 ?population .
 SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "hu". }
}
GROUP BY ?item ?itemLabel
ORDER BY DESC(?pop)
LIMIT 50
Try it! Valami anon vandálkodott Debrecen adatlapján, és a SPARQL-adatbázis lassan frissül a visszavonásom után, úgyhogy a kálvinista Rómát is ki kell zárnunk (na jó, valójában csak azért, hogy egy másik szintaxist is bemutathassak):
SELECT ?item ?itemLabel (MAX(?population) AS ?pop)
WHERE {
 ?item wdt:P31/wdt:P279* wd:Q14502790 .
 FILTER (?item NOT IN (wd:Q1781, wd:Q79880)) .
 ?item wdt:P1082 ?population .
 SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "hu". }
}
GROUP BY ?item ?itemLabel
ORDER BY DESC(?pop)
LIMIT 50
Try it! – Tacsipacsi (talk) 20:15, 15 January 2020 (UTC)
Tacsipacsi kösz szépen! Bírom ezeket a plasztikus magyarázataidat :) Sikerült is megcsinálnom, kösz! Palotabarát (talk) 21:02, 15 January 2020 (UTC)

Átirányítások wikidata-elemmelEdit

Látok a huwikin félezer olyan redirektet, amelyeknek van Wikidataelemük. Nincs valami szabál vagy irányelv, amely szerint ez nem annyira ildomos? hu: Szerkesztő:Pasztilla/Wikidata-hiányok, második szakasz. Pasztilla (talk) 10:47, 18 January 2020 (UTC)

Pasztilla: félezerre biztos nincs szükség, ebben igazad van - ahogy belekattintottam némelyikbe, nekem úgy tűnt, hogy sok esetben átnevezhetések után maradhattak meg valami technikai malőr következtében: pl. hu:A homoki bálna ilyen tartalmú Wd eleme: Q20439372 nem jó semmire, ahogy hu:A Központi Statisztikai Hivatal története szintén üres Wd-je sem: Q16516534.
De van egy pár darab, amikre viszont nincs okosabb megoldás, mint így hagyni. Ilyen egy csomó magyar utónév, amelyek a magyar Wikipédiában csak átirányításként szerepelnek, de a Wikidatában van adatlapja mindkét névváltozatnak, pl.: hu:Odett és hu:Otília - Odett (Q71416789) Ottilie (Q1074232) vagy a hu:Som (keresztnév) és hu:Soma - Q1289945, Soma (Q69538724). Aztán ott vannak azok a beosztások, amelyeknek önálló szócikkük sosem lesz, de létezhet róluk lista típusú szócikk. Hogy valahova mutasson az a link, ami az infoboxban megjelenik (mármint nem általában valahova, hanem konkrétan a lista típusú szócikkre), ezért átirányításként, de önálló Wikidata elemmel szerepelnek. Ez egy nyakatekert megoldás, de az infobox szempontjából még mindig jobb, mintha csak egy kattinthatatlan szöveg lenne ott. Ilyen lehet pl. a hu:magyar nagykövet Lengyelországban, ami a hu:Magyarország varsói követeinek és nagyköveteinek listája cikkre mutat, de a Wikidatában való felhasználás során mégis különbözik egymástól a kettő: ambassador of Hungary to Poland (Q62128047) és Q67207206. Palotabarát (talk) 16:50, 18 January 2020 (UTC)
Azt értem, hogy átirányításként fontos (amelyik fontos), de Wikidata-elemhez kötve olybá tűnnek, mintha volna róluk szócikkünk, pedig nincs. Pasztilla (talk) 17:00, 18 January 2020 (UTC)
Más megközelítésben: ilyen alapon valahány legitim, külön entitás jelölő átirányításunkat (pl. thrákok) wikidatába köthetnénk, de nem látom ezzel mit nyerünk. Pasztilla (talk) 17:02, 18 January 2020 (UTC)
De a trákok az pont megírható önálló szócikkben, viszont egy olyan, hogy pl. a Magyar Nemzeti Bank elnöke az nem nagyon. Palotabarát (talk) 17:55, 18 January 2020 (UTC)

Movement Learning and Leadership Development ProjectEdit

Hello

The Wikimedia Foundation’s Community Development team is seeking to learn more about the way volunteers learn and develop into the many different roles that exist in the movement. Our goal is to build a movement informed framework that provides shared clarity and outlines accessible pathways on how to grow and develop skills within the movement. To this end, we are looking to speak with you, our community to learn about your journey as a Wikimedia volunteer. Whether you joined yesterday or have been here from the very start, we want to hear about the many ways volunteers join and contribute to our movement.

To learn more about the project, please visit the Meta page. If you are interested in participating in the project, please complete this simple Google form. Although we may not be able to speak to everyone who expresses interest, we encourage you to complete this short form if you are interested in participating!

-- LMiranda (WMF) (talk) 19:00, 22 January 2020 (UTC)

P3226 MTA azonosítóval rendelkezők listája - adatai - elemzésEdit

Sziasztok,

Csináltam egy gyors lekérdezést a HAS member ID (P3226) MTA azonosítóval rendelkezők lekérdezésére

 • minta külső linkre: https://mta.hu/koztestuleti_tagok?PersonId=10926
 • mivel a célom : 1 akadémikus = 1 adatsor a táblázatban, emiatt a sample-t ( mintavételt ) alkalmaztam ; emiatt ha valakinél több munkaterület, dátum szerepel - csak egyet emel ki ...
 • hozzá kellene még tenni a magyar és az angol wiki azonosítót, de ezzel már timeout-ot kaptam.
 • ha valaki tovább tudja fejleszteni, akkor ne tartsa vissza magát :)
 • lehet, hogy lesz egy MTA-s közösségi adattisztítási projekt, annak az előkészítéséhez kellene - bármilyen más - használható query.


# MTA lekérdezés - mintaértékekkel
SELECT ?mta_id ?person 
    ?pim_id ?mtmt_id ?nas_id ?leopoldina_id 
    ?personLabel 
    ?field_of_workLabel ?genderLabel
    ?personDescription
    ?birth ?birthplaceLabel 
    ?death 
    ?commons_gallery ?commons_category
WHERE {
{ 
SELECT ?person 
    (SAMPLE(?mta_id) as ?mta_id )
    (SAMPLE(?pim_id) as ?pim_id )
    (SAMPLE(?mtmt_id) as ?mtmt_id )
    (SAMPLE(?nas_id) as ?nas_id)
    (SAMPLE(?leopoldina_id) as ?leopoldina_id)
    (SAMPLE(?field_of_work) as ?field_of_work)
    (SAMPLE(?gender) as ?gender)
    (SAMPLE(?birth) as ?birth)
    (SAMPLE(?birthplace) as ?birthplace)
    (SAMPLE(?death) as ?death)
    (SAMPLE(?commons_gallery) as ?commons_gallery) 
    (SAMPLE(?commons_category) as ?commons_category)
WHERE {
 # VALUES ?person {wd:Q13423405 wd:Q188128 }
 ?person wdt:P31  wd:Q5.
 ?person wdt:P3226 ?mta_id.
 OPTIONAL { ?person wdt:P569 ?birth .}
 OPTIONAL { ?person wdt:P19  ?birthplace .}
 OPTIONAL { ?person wdt:P21  ?gender .}  
 OPTIONAL { ?person wdt:P570 ?death .}
 OPTIONAL { ?person wdt:P3973 ?pim_id .}
 OPTIONAL { ?person wdt:P2492 ?mtmt_id . }
 OPTIONAL { ?person wdt:P5380 ?nas_id . } 
 OPTIONAL { ?person wdt:P3413 ?leopoldina_id . }  
 OPTIONAL { ?person wdt:P101 ?field_of_work .}
 OPTIONAL { ?person wdt:P935 ?commons_gallery .}
 OPTIONAL { ?person wdt:P373 ?commons_category .}  
}
group by ?person
}
SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "hu,en,de,es,fr,ro,sk,sr". }
}
order by xsd:integer(?mta_id)

Try it! – 

--ImreSamu (talk) 22:32, 1 February 2020 (UTC)


MTA Tagjai... ( 2343 találat )

# MTA tagjai lekérdezés - mintaértékekel ... ~ 2343 találat ( ?person wdt:P463 wd:Q265058.)
SELECT ?person ?mta_id
    ?pim_id ?mtmt_id ?nas_id ?leopoldina_id 
    ?personLabel 
    ?field_of_workLabel ?genderLabel
    ?personDescription
    ?birth ?birthplaceLabel 
    ?death 
    ?commons_gallery ?commons_category
WHERE {
{ 
SELECT ?person 
    (SAMPLE(?mta_id) as ?mta_id )
    (SAMPLE(?pim_id) as ?pim_id )
    (SAMPLE(?mtmt_id) as ?mtmt_id )
    (SAMPLE(?nas_id) as ?nas_id)
    (SAMPLE(?leopoldina_id) as ?leopoldina_id)
    (SAMPLE(?field_of_work) as ?field_of_work)
    (SAMPLE(?gender) as ?gender)
    (SAMPLE(?birth) as ?birth)
    (SAMPLE(?birthplace) as ?birthplace)
    (SAMPLE(?death) as ?death)
    (SAMPLE(?commons_gallery) as ?commons_gallery) 
    (SAMPLE(?commons_category) as ?commons_category)
WHERE {
 # VALUES ?person {wd:Q13423405 wd:Q188128 }
 ?person wdt:P31  wd:Q5.
 ?person wdt:P463 wd:Q265058.
 OPTIONAL { ?person wdt:P3226 ?mta_id. }
 OPTIONAL { ?person wdt:P569 ?birth .}
 OPTIONAL { ?person wdt:P19  ?birthplace .}
 OPTIONAL { ?person wdt:P21  ?gender .}  
 OPTIONAL { ?person wdt:P570 ?death .}
 OPTIONAL { ?person wdt:P3973 ?pim_id .}
 OPTIONAL { ?person wdt:P2492 ?mtmt_id . }
 OPTIONAL { ?person wdt:P5380 ?nas_id . } 
 OPTIONAL { ?person wdt:P3413 ?leopoldina_id . }  
 OPTIONAL { ?person wdt:P101 ?field_of_work .}
 OPTIONAL { ?person wdt:P935 ?commons_gallery .}
 OPTIONAL { ?person wdt:P373 ?commons_category .}  
}
group by ?person
}
SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "hu,en,de,es,fr,ro,sk,sr". }
}
order by xsd:integer(?mta_id)

Try it! – 

--ImreSamu (talk) 17:09, 10 February 2020 (UTC)

Woynárovich Elek (duplikátum)Edit

Sziasztok!

Woynárovich Elek hidrobiológusról két wikidata lap készült:

 • (Q85019439)
 • (Q85215321)

A (Q85215321) részletesebb, ezért a (Q85019439) lapot - én készítettem, hivatkozások nem mutatnak rá - kellene törölni. Köszönöm: Wojnarovits (talk) 18:01, 16 February 2020 (UTC)

@Wojnarovits: Összevonva: Q85019439. Ilyenkor nem törölni szoktunk, hanem összevonni, hogy megmaradjanak az átirányítások, ha esetleg valahonnan már mutatna rá hivatkozás. (Ill. hagyományosan a régebbi elembe vonunk össze.) – Máté (talk) 18:19, 16 February 2020 (UTC)