Википодатоци:Википроект Фудбал

This page is a translated version of the page Wikidata:WikiProject Association football and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎Nederlands • ‎Türkçe • ‎dansk • ‎français • ‎italiano • ‎polski • ‎svenska • ‎македонски • ‎русский • ‎українська • ‎հայերեն • ‎اردو • ‎العربية • ‎مصرى • ‎日本語
WikiProject Association football!

Добре дојдовте на википроектот Фудбал! Овој википроект е посветен на создавање и одржување на предмети поврзани со фудбалот на Википодатоците.

Делокруг

Проектот има задача да одредува кои податоци ќе бидат вклучени во предметите и да даде можност за расправа во врска со примената на податоците во википедиите.

Фаза 1

Во првата фаза, овој википроект ќе обезбеди податоци за:

 • екипи
 • играчи
 • натпреварувања
 • тренери
 • сезони
 • стадиони
 • судии
 • поими
 • правила
 • списоци

Во рамките на овие предмети, википроектот обезбедува предметите да имаат:

 • меѓујазични врски од секоја википедија што има статија на темата
 • натписи на што повеќе јазици
 • описи на што повеќе јазици
 • истозначници на што повеќе јазици

Покрај тоа, википроектот обезбедува предметите да ги следат релевантните напатствија:

Фаза 2

Бидејќи втората фаза е веќе отпочната, сега можат да се ставаат својства во предметите. Овие податоци одат во инфокутиите. Кои својства ќе се стават во неколкуте предмети по категорија ќе се одреди во расправите на дадените потстраници.

Фаза 3

Овие податоци потоа ќе се искористат за создавање на списоци (III фаза).

Список на статии

Списоците можат да се преземат од Википедија на англиски, како што е онаа за машките државни репрезентации и слични статии.

Екипи

Пример: ФК Ајакс

Играчи

Пример: Франц Бекенбауер


Натпреварувања

Пример: Лига на шампионите на УЕФА

Тренери

Пример: Хоуп Пауел

Стадиони

Пример: Олд Трафорд

Сезони, финалиња и натпревари

Пример: сезона 2012–13 на ФК Барселона

Поими, правила

Пример: среден ред, офсајд

Судии

Пример: Питер Грин

Списоци

Примери: Список на тренери од Англиската фудбалска лига

Списоци за одржување и алатки

Потребни фудбалери

Многу википедии ги имаат овие статии. Создајте ги на Википедија.

en, ceb, sv, de, fr, nl, ru, it, es, pl, war, vi, ja, zh, ar, pt, uk, fa, ca, sr, no, id, ko, fi, hu, sh, cs, ro, eu tr, ms,

Предмети без тврдења

Предмети што имаат само sport (P641)

Пријавувајте на Wikidata:WikiProject Association football/reports/P641 only.


Членови

The participants listed below can be notified using the following template in discussions:

{{Ping project|Association football}}

Userbox

 This user is a member of
WikiProject Association football
.


Корисни врски

 • Поимник — објаснување на поимите што се користат на Википодатоците
 • ЧПП — често поставувани прашања
 • ItemByTitle — дознајте дали предметот веќе има сврзана статија
 • Википроект Фудбал — проекти за фудбалот на разни википедии