Wikidata:WikiProject Disambiguation pages/nl

This page is a translated version of the page Wikidata:WikiProject Disambiguation pages and the translation is 100% complete.

Disambiguatie in Wikipedia is het proces van het oplossen van de conflicten die ontstaan wanneer een enkele term dubbelzinnig is, omdat het verwijst naar meer dan één onderwerp dat door Wikipedia-artikelen wordt behandeld. Het woord "Mercurius" kan bijvoorbeeld verwijzen naar een element, een planeet, een Romeinse god en vele andere dingen. Er zijn verschillende methoden om ondubbelzinnig te zijn in Wikipedia, de enige die een Wikidata-item vereist is de doorverwijspagina die 10% van alle Wikipedia-pagina's vertegenwoordigt. Elke Wikipedia zou sjablonen moeten hebben voor doorverwijspagina's in de specifieke taal die er het magische woord __DISAMBIG__ aan toevoegen. De kenmerken van doorverwijspagina's verschillen van de gebruikelijke artikelpagina's in belangrijke attributen, waardoor het noodzakelijk is om aparte regels te hebben om ze in Wikidata te behandelen.

Richtlijnen

Wikidata:WikiProject Disambiguation pages/guidelines

Voorbeelden

Open acties

  • Items opruimen: https://wikidata-todo.toolforge.org/related_properties.php?q=claim[31%3A4167410]

Oud

Hulpmiddel

Er is een hulpmiddel gemaakt om te controleren of alle sitelinks in een item een pagina met dubbelzinnigheden zijn of niet. Gebaseerd op het magische woord __DISAMBIG__.

Voeg hiervoor de volgende code toe aan uw common.js:

mw.loader.load( '//www.wikidata.org/w/index.php?title=User:Matěj_Suchánek/checkSitelinks.js&action=raw&ctype=text/javascript' );

Statistieken en queries

Op 29 juli 2018 waren er 1.283.250 items met instance of (P31)Wikimedia disambiguation page (Q4167410).

Op 28 oktober 2022 waren er 1.414.334 items met instance of (P31)Wikimedia disambiguation page (Q4167410), 1.499.455 ook rekening houdend met items zijnde instance of (P31) van een subclass of (P279) van Wikimedia disambiguation page (Q4167410).

Deelnemers

The participants listed below can be notified using the following template in discussions:
{{Ping project|Disambiguation pages}}