Wikidata:WikiProject Sweden/Swedish Riksdag documents/Kopplingssprint

Welcome
to
WikiProject Sweden

Main

 

Discuss

 

Events

 

Queries

 

Skill sharing

 

Introduktion till kopplingssprintet.
Kopplingssprint | 20 november | 12.00 - 19.00 CET
  • Online, på Wikimedias Jitsi, se länkar nedan
  • Drop-in, delta när du kan, så mycket eller lite du vill
  • Syfte: koppla ihop riksdagsdokument med varandra och andra koncept i Wikidata

Nyligen har metadata om mängder av dokument från riksdagen importerats till Wikidata. Det är bland annat objekt av typer som: implementing regulation (Q2795484), legislative act (Q820655), motion (Q452237), bill (Q686822), report (Q10429085) och inquiry report (Q98457443) bara för att nämna några. Dessa har fått så många egenskaper som möjligt i Wikidata som det maskinläsbara grunddatat har tillåtit, men det finns en del till som behöver göras manuellt. Detta är sådant som att förstå och ange vad ett dokument handlar om, varför det har skapats, vad det vill uppnå och till viss del även lägga till när de refererar varandra.

Kopplingssprint-se.svg

Gå med i eventetEdit

Ingen föranmälan krävs, och du kan komma och gå som du vill under dagen. För att göra det enklare för arrangören att se vad som händer kan du anmäla dig till evenmanget på knappen nedan så samlas de redigeringar du gör på Wikidata under evenemangstiden tillsammans med de andra deltagarnas. Du som deltar i evenemanget förbinder dig att följa Wikimedia Sveriges Riktlinjer för inkluderande möten.

📋 Bidra med evenemangsstatistik

VideochattEdit

🔌 Jobba i kopplingsrummet

Varje hel timme ges en kort introduktion till hur man kommer igång med att redigera på Wikidata.

👂 Lyssna på introduktionen

Saker att göraEdit

HuvudtemaEdit

Exempel: Drönare som hotar den allmänna säkerheten

Lägg till egenskap main subject (P921) på ett dokument och ange vad det övergripandet temat för dokumentet är. Var så specifik som möjlig, till exempel COVID-19 vaccine (Q87719492) istället för bara COVID-19 (Q84263196). Ett dokument kan ha flera huvudteman, och är ganska vanligt på motioner, propositioner och betänkanden.

KausalitetEdit

Ange om något koncept, eller ett annat dokument ligger bakom detta dokument. Kanske är det en följdmotion på grund av en proposition eller en skriftlig fråga på grund av en aktuell händelse. Använd egenskap:

Exempel:

American Civil War (Q8676)

Ofta kan det vara bra att lägga till motsatt egenskap på orsaken med någon av egenskaperna: has effect (P1542), immediate cause of (P1536) eller contributing factor of (P1537).

Mer detaljer finns på Help:Modeling causes.

MålEdit

Exempel: Fri spridning av offentlig konst

För motioner och propositioner finns ofta något författaren vill uppnå, detta kan anges med objective of project or action (P3712). Det kan ibland vara svårt att hitta bra koncept som passar in på dessa, speciellt om målet är minskning eller upphörande av ett koncept.

Citeringar/referenserEdit

Exempel: Att lära för hållbar utveckling

Om ett dokument hänvisar till ett annat dokument kan det anges med cites work (P2860).

Hitta dokumentEdit

Om du håller in Ctrl när du trycker på Sök i Wikidata öppnas sökresultatet i en ny flik.

ChattaEdit

✉️ Gå med i Telegram-gruppen

Skaffa dig försprångEdit

Om du är nybörjare, så är videon nedan en utmärkt introduktion till Wikidata och du har god hjälp av att se den innan sprintet börjar.