Wikidata:Wikinews

This page is a translated version of the page Wikidata:Wikinews and the translation is 100% complete.

Wikidata:Wikinews

Velkommen til Wikidata:Wikinews portalen, hvor integrationen af Wikinews og Wikidata diskuteres. Denne portalhjemmeside fungerer som et begyndervenligt overblik over Wikidata for Wikinews brugersamfundet.

  • Efter udrulningen vil måder, hvor Bidragsydere til Wikinews kan bidrage på blive angivet på Hvordan kan du hjælpe.
  • Hvis du er aktiv på Wikinews, så tilføj venligst dig selv til listen over ambassadører på siden Bliv involveret.
  • For diskussioner om hvordan Wikidata kunne understøtte Wikinews, se Projektdiskussion- og udvikling.
  • Relevant dokumentation og relaterede links findes på Resurser.

Bemærk: Fase 1 (webstedlinks) blev taget i brug den 19. august 2014.

Oversigt

Hvad er Wikidata?

Wikidata er fri vidensbase, som kan læses og redigeres af både mennesker og maskiner. Den gør for data, hvad Wikimedia Commons gør for mediefiler: Den centraliserer adgang til og styring af strukturerede data for de forskellige projekter, som er del af Wikimedia-fondens familie. Dette betyder, at lignende indhold på forskellige sprog, mappinger og links mellem sider, samt andre elementer, som er anvendelige på mange projekter, kun skal gemmes og vedligeholdes én gang frem for på hundredvis af projekter.

Strukturerede data betyder også, at indhold kan organiseres og gemmes på en særlig måde, ofte så betydningen kan kodificeres og relationer mellem forskellige emner kan fastholdes. Det muliggør, at maskiner kan 'læse', forstå og bearbejde information, og denne proces åbner op for en masse spændende muligheder for at data kan anvendes og genanvendes!

Wikidata vil tilvejebringe struktur for al viden, som er gemt i dens søsterprojekter, inklusive Wikinews.

Forstå Wikidata

I stedet for sider (hovedtypen af indhold på de fleste wikier) er Wikidata bygget op af emner. Emner anvendes til at repræsentere alle ting inden for den menneskelige viden, herunder emneområder, koncepter og objekter. For eksempel er Sommer-OL 1988, kærlighed, Elvis Presley og gorilla alle emner på Wikidata. Hvert emne har også en unik identifikator (som begynder med præfikset Q) og sin egen side i Wikidatas hovednavnerum. For eksempel er 1988 Summer Olympics (Q8470), love (Q316), Elvis Presley (Q303) og Gorilla (Q36611) de respektive emnesider for emnerne, nævnt ovenfor. Disse sider er stedet, hvor alle data for hvert emne tilføjes, redigeres og vedligeholdes, inklusive links til andre Wikimedia-projektnetsteder (disse kaldes webstedlinks eller interwikilinks).

Hver side er opdelt i fire områder:

  • I toppen findes etiketten, beskrivelsen og aliasser, hvis disse er angivet. Du vil få vist disse på dit foretrukne sprog, men de findes også på Wikidata på andre sprog. Hvis du har Babel-boksen på din brugerside, så vil du få vist etiketten, beskrivelsen og aliasser på de sprog, du har angivet der.
  • Det næste område på emnesiden indeholder udsagnene. Hvert af disse begynder med en egenskab. Denne efterfølges af en værdi, som har én af de følgende datatyper: et emne, en dato, en tekststreng, en ensproglig tekst, eller et tal (som kan have enheder) . Disse værdier kan have kvalifikatorer - yderligere udsagn, som hver har en egenskab og en værdi - og en reference - udsagn, som beskriver hvor hovedudsagnet kan bekræftes. Nogle gange har en egenskab to eller flere værdier, som hver kan have kvalifikatorer og referencer.
  • Dernæst kommer de eksterne identifikatorer, specielle former for udsagn som ovenfor, men med angivelse af identifikatorer, som anvendes i andre databaser (med links, hvor det er muligt).
  • Det næste område på siden grupperer webstedlinkene, som er links til en side på hver wiki, som omhandler det samme emneområde. Disse webstedlinks anvendes af et antal Wikimedia-projekter til at oprette sproglinks til de tilsvarende wiki-sider. Disse links bruges også til at identificere det emne fra hvilket wiki-siden kan importere oplysninger, for eksempel til at udfylde infobokse.

Hvad betyder dette?

Wikidata indeholder allerede data på mange sprog, som kan anvendes igen på en række søsterprojekter, og nye data tilføjes hele tiden. Wikidata gør det også muligt at berige indhold på søsterprojekter med yderligere fakta og information (gemmes som dataudsagn på emnesider).

Beslutningen om at anvende data er helt op til brugersamfundet på Wikinews, og fremtidige ændringer i wiki-softwaren vil alene give en mulighed for at hente information fra Wikidata, hvis dette ønskes.

Wikidata muliggør også, at søsterprojekter kan håndtere webstedlinks (som sproglinks) fra ét, centraliseret sted.

 Wikipedia     Wikivoyage    Commons     Wikisource     Wikiquote     Wikinews     Wikispecies     Wiktionary     Wikibooks     Wikiversity     Wikifunctions     Meta-Wiki     MediaWiki     Incubator