Wikidata:Wikispecies

This page is a translated version of the page Wikidata:Wikispecies and the translation is 100% complete.
Wikidata:Wikispecies

Welkom op het portaal Wikidata:Wikispecies voor het bespreken van de integratie van Wikispecies en Wikidata. Deze pagina dient als een beginnersvriendelijk overzicht van Wikidata voor de Wikispecies gemeenschap.

Overzicht

Wat is Wikidata?

Wikidata is een gratis kennisbank die kan worden gelezen en bewerkt door zowel mensen als machines. Het doet voor gegevens wat Wikimedia Commons doet voor mediabestanden: het centraliseert de toegang tot en het beheer van gestructureerde gegevens voor de verschillende projecten die deel uitmaken van de Wikimedia Foundation-familie. Dit betekent dat vergelijkbare inhoud in verschillende talen, toewijzingen en koppelingen tussen sites en andere elementen die nuttig zijn voor meerdere projecten slechts één keer hoeven te worden vastgelegd en onderhouden, in plaats van in elk van de honderden projecten.

Gestructureerde gegevens betekenen ook dat inhoud op een gedefinieerde manier kan worden georganiseerd en opgeslagen, vaak om betekenis te coderen en relaties tussen verschillende items te behouden. Het stelt machines in staat om informatie te 'lezen', te begrijpen en te verwerken en opent daarmee veel spannende manieren om gegevens te gebruiken en te hergebruiken!

Wat is Wikispecies?

Wikispecies is een vrije, wiki-gebaseerde database over taxonomie. Het project richt zich vooral op de wetenschappelijke gebruikers.

Wikidata zorgt voor structuur van alle kennis in de zusterprojecten, ook Wikispecies.

Wikidata begrijpen

In plaats van pagina's (het belangrijkste type inhoud voor de meeste wiki's), bestaat Wikidata uit items. Items worden gebruikt om alle dingen in de menselijke kennis weer te geven, inclusief onderwerpen, concepten en objecten. Bijvoorbeeld, de 1988 Summer Olympics, love, Elvis Presley, en gorilla zijn allemaal items in Wikidata. Elk item heeft ook een unieke id (beginnend met een Q-voorvoegsel) en een eigen pagina in de hoofdnaamruimte van Wikidata. Voor de bovenstaande items zijn bijvoorbeeld 1988 Summer Olympics (Q8470), love (Q316), Elvis Presleyfa (Q303) en Gorilla (Q36611) de respectievelijke itempagina's. Deze pagina's zijn waar alle gegevens voor elk item worden toegevoegd, bewerkt en onderhouden, inclusief links naar andere Wikimedia-projectsites (deze staan bekend als sitelinks of interwikilinks).

Elke pagina heeft vier secties:

  • Bovenaan staan het Label, de Beschrijving en eventuele aliassen. U ziet deze in de door u geselecteerde taal, maar Wikidata heeft deze ook in andere talen. Als u de box Babel heeft in uw Gebruikerspagina dan ziet u het label, de beschrijving en de aliassen in de talen die u daar heeft vermeld.
  • De volgende sectie van de itempagina zijn de verklaringen. Elk van deze begint met een eigenschap. Dit wordt gevolgd door een waarde die een van de volgende datatypes zal hebben: - een item, een datum, een tekstreeks, een eentalige tekst of een nummer (dat eenheden kan hebben) . Deze waarden kunnen kwalificaties hebben - aanvullende verklaringen met elk een eigenschap en een waarde - en een referentie - verklaringen beschrijven waar de hoofdverklaring kan worden bevestigd. Soms heeft een eigenschap twee of meer waarden die elk kwalificaties en verwijzingen kunnen hebben.
  • Vervolgens komen de externe identifiers, speciale vormen van verklaringen zoals hierboven, maar met id's die in andere databases worden gebruikt (waar mogelijk met koppelingen).
  • De volgende sectie van de pagina bevat sitelinks. Links naar de ene pagina op elke wiki die het onderwerp van dit item behandelt. Deze sitelinks worden door verschillende Wikimedia-projecten gebruikt om taallinks te maken op de bijbehorende wikipagina's. Deze koppelingen worden ook gebruikt om het item te identificeren waaruit de wikipagina instructie-informatie kan importeren, bijvoorbeeld om infoboxen te vullen.

Wat betekent dit?

Wikidata heeft al veel data in vele talen dat kan worden hergebruikt in meerdere zusterprojecten en nieuwe data wordt elke seconde toegevoegd. Wikidata heeft ook de mogelijkheid om op zusterprojecten inhoud te verrijken met extra feiten en informatie.

De keuze om de data te gebruiken is totaal afhankelijk van de Wikispeciesgemeenschap. Toekomstige veranderingen aan de wiki-software zal alleen als optie zijn om data van Wikidata te halen.

Wikidata geeft zusterprojecten de mogelijkheid om de sitelinks (interwikilinks) op een gecentraliseerde plaats te beheren.

 Wikipedia     Wikivoyage    Commons     Wikisource     Wikiquote     Wikinews     Wikispecies     Wiktionary     Wikibooks     Wikiversity     Wikifunctions     Meta-Wiki     MediaWiki     Incubator