Βοήθεια:Πλοήγηση στα Wikidata/Επιλογές χρήστη

This page is a translated version of the page Help:Navigating Wikidata/User Options and the translation is 84% complete.
Outdated translations are marked like this.

Αυτή η σελίδα παρέχει πληροφορίες σχετικά με ορισμένες από τις επιλογές χρήστη που είναι διαθέσιμες για εγγεγραμμένους χρήστες των Wikidata, καθώς και κάποιες συμβουλές για τη διαμόρφωση των ρυθμίσεων, προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο ό, τι έχουν να προσφέρουν τα Wikidata.

Ένας εγγεγραμμένος χρήστης είναι ένας χρήστης που έχει δημιουργήσει ένα λογαριασμό και έχει συνδεθεί στα Wikidata ή/και οποιοδήποτε από τα εγχειρήματα του Wikimedia (μέσω της ενιαίας σύνδεσης).

Παρακαλούμε σημειώστε ότι οι επιλογές του χρήστη που περιγράφονται σε αυτήν τη σελίδα είναι διαθέσιμες μόνο σε όσους έχουν ήδη δημιουργήσει ένα λογαριασμό χρήστη στα Wikidata. Ενώ η δημιουργία ενός λογαριασμού χρήστη δεν είναι απαραίτητη προκειμένου να συνεισφέρετε στο εγχείρημα, εντούτοις ενθαρρύνεται. Η δημιουργία ενός λογαριασμού είναι εύκολη και δωρεάν, και δεν απαιτεί το όνομά σας ή οποιαδήποτε προσωπικά στοιχεία. Είναι επίσης δυνατό να συνδεθείτε με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε ήδη, σε οποιοδήποτε εγχείρημα του Wikimedia μέσω του SUL που παρέχει μια ενιαία σύνδεση χρήστη για όλα τα εγχειρήματα.

Ρυθμίσεις γλώσσας

 
Το μενού Προτιμήσεις στα Wikidata
 
Ο ULS (εδώ για την αγγλική γλώσσα) βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας
 
Το τμήμα "Σε άλλες γλώσσες" της σελίδας ενός αντικειμένου
Babel user information
el-0 Αυτός ο χρήστης δεν έχει καμία γνώση Ελληνικών (ή τα κατανοεί με μεγάλη δυσκολία).
el-1 Αυτός ο χρήστης έχει βασικές γνώσεις Ελληνικών.
el-2 Αυτός ο χρήστης έχει ενδιάμεση γνώση Ελληνικών.
el-3 Αυτός ο χρήστης έχει προχωρημένη γνώση Ελληνικών.
el-4 Αυτός ο χρήστης έχει κοντά σε μητρική γλώσσα γνώση Ελληνικών.
el-5 Αυτός ο χρήστης έχει επαγγελματικές γνώσεις Ελληνικών.
el-N Αυτός ο χρήστης έχει εγγενή κατανόηση Ελληνικών.
Users by language

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις γλώσσας σας. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να δείτε τα Wikidata σε μια συγκεκριμένη διάλεκτο, που είναι μια ξεχωριστή ποικιλία της γλώσσας (Καναδικά αγγλικά και Πορτογαλικά της Βραζιλίας θεωρούνται διάλεκτοι των αγγλικών και πορτογαλικών). Εάν γνωρίζετε πολλές γλώσσες, μπορεί να θέλετε να προβάλετε και να προσθέσετε πληροφορίες σχετικά με αντικείμενα, όπως ετικέτες, περιγραφές, και ψευδώνυμα, σε όλες τις γλώσσες που καταλαβαίνετε ενώ επεξεργάζεστε τα Wikidata.

Μπορείτε να ρυθμίσετε τις προτιμήσεις γλώσσας σας με έναν από τους τρεις τρόπους: μέσω του συνδέσμου "Προτιμήσεις" στις επιλογές του χρήστη, χρησιμοποιώντας τον Ενιαίο Επιλέκτη Γλώσσας (Universal Language Selector - ULS), ή μέσω της επέκτασης Babel (πρότυπο #babel).

Γλώσσα εναλλακτική αλυσίδα

Μόνο ο Ενιαίος Επιλέκτης Γλώσσας και η επέκταση Βαβέλ σας επιτρέπουν να καθορίσετε μια αλυσίδα εφεδρικών γλωσσών. Η εναλλακτική αλυσίδα αναφέρεται σε ένα συστηματικό τρόπο των Wikidata για να σας παρουσιάζει περιεχόμενο, όταν δεν είναι διαθέσιμο στη βασική γλώσσα της επιλογής σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε δηλώσει ότι γνωρίζετε τις γλώσσες Χ, Υ, Ζ, αλλά η σελίδα δεν είναι διαθέσιμη στις Χ ή Υ, αυτόματα θα σας παρουσιάζει την Ζ έκδοση της σελίδας. Μπορείτε να δείτε την τρέχουσα αλυσίδα εφεδρικών γλωσσών σας στην Special:MyLanguageFallbackChain.

Λειτουργίες που χρησιμοποιούν την εφεδρική αλυσίδα γλώσσας του χρήστη:

Λειτουργίες που χρησιμοποιούν το default default γλώσσες εναλλακτικών:'

  • Τίτλος σελίδας HTML και επικεφαλίδα Η1 σε σελίδες στοιχείων
  • Αξιώσεις με τον τύπο δεδομένων "στοιχείο" που εμφανίζεται στις σελίδες στοιχείων
  • Πρότυπο {{Q}}
  • API κλήση wbgetentities με παράμετρο languagefallback=1

Μενού προτιμήσεων

Αυτή η επιλογή είναι η ευκολότερη και καλύτερη για τους χρήστες οι οποίοι θα διαβάζουν και επεξεργάζονται τα Wikidata σε μία μόνο γλώσσα.

Μπορείτε να ενημερώσετε τις ρυθμίσεις γλώσσας σας κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο «Preferences» στην κορυφή της κάθε σελίδας. Μπορείτε επίσης να φτάσετε στο μενού προτιμήσεων (όταν είστε συνδεδεμένοι) με την επίσκεψη της Special:Preferences. Στην πρώτη καρτέλα με τίτλο «"User profile"» μετακινηθείτε προς τα κάτω στην ενότητα «Internationalisation». Επιλέξτε τη γλώσσα της προτίμησής σας από το αναπτυσσόμενο μενού και πατήστε «Save» στο κάτω μέρος της σελίδας για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις σας. Διάλεκτοι γλώσσών είναι διαθέσιμες για επιλογή, ωστόσο, πλήρης μετάφραση των σελίδων του δικτυακού τόπου μπορεί να μην υπάρχουν γι'αυτές. Αν θέλετε να διαβάσετε και να επεξεργαστείτε τα Wikidata σε μια διάλεκτο, συνεπώς συνιστάται να χρησιμοποιήσετε μία από τις άλλες επιλογές ρύθμισης γλώσσας προκειμένου να δηλώσετε την αλυσίδα εφεδρικών γλωσσών σας.

Ενιαίος Επιλογέας Γλώσσας

Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για τους χρήστες που θα συνεισφέρουν στα Wikidata σε μια γλώσσα που δεν υποστηρίζεται πλήρως από τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις εισόδου Wikidata ή/και το μητρικό τους πληκτρολόγιο.

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον Ενιαίο Επιλογέα Γλώσσας (Universal Language Selector - ULS) κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο που βρίσκεται στο επάνω μέρος κάθε σελίδας:  . Ο ULS παρέχει ένα μηχανισμό για τη διαμόρφωση των ρυθμίσεων γλώσσας σας τόσο για το περιβάλλον Wikidata όσο και τις μεθόδους εισαγωγής σας (δηλαδή, θα είστε σε θέση να πληκτρολογήσετε κείμενο σε γλώσσες που δεν υποστηρίζονται άμεσα από το πληκτρολόγιό σας). Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τη σελίδα της επέκταση ULS.

Επέκταση Babel

Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για τους χρήστες που θα συμβάλλουν στα Wikidata σε πολλές γλώσσες. Κατά την επεξεργασία των Wikidata, αν γνωρίζετε πολλές γλώσσες, μπορεί να θελήσετε να δείτε πληροφορίες σχετικά με τα αντικείμενα -ετικέτες, περιγραφές, και ψευδώνυμα- σε αυτές τις γλώσσες και να έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε τυχόν πληροφορίες που λείπουν στην γλώσσα που κατανοείτε σε αυτά τα πεδία.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την επέκταση Βαβέλ με την προσθήκη του προτύπου #babel στη σελίδα χρήστη σας. Η σύνταξη για το πρότυπο #babel έχει ως εξής: $babelbox-code όπου xx είναι ένας κωδικός γλώσσας στο MediaWiki, και i δείχνει το επίπεδο επάρκειας στη γλώσσα: το i θα είναι είτε ένας αριθμός 0-5 (όπου το 0 είναι καθόλου γνώση και 5 είναι η επαγγελματική επάρκεια) ή το γράμμα N για τους φυσικούς ομιλητές. Πολλαπλές γλώσσες χωρίζονται με |. Για παράδειγμα, αν θέλατε να προσθέσετε ένα πρότυπο #babel που θα έδειχνε ότι είχατε μητρική κατανόηση της αγγλικής γλώσσας, προηγμένη γνώση της γαλλικής γλώσσας και επαγγελματική επάρκεια στα γερμανικά, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο κώδικα: $babelbox-example Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των προσδιορισμών είναι διαθέσιμες στη σελίδα επέκτασης Βαβέλ. Για MediaWiki κωδικούς γλωσσών, δείτε τη λίστα των εγχειρημάτων ανά κωδικούς γλωσσών.

{{#babel:xx-i|xx-i|...}}

where xx is a MediaWiki language code, and i indicates your level of proficiency in the language; i will either be a number from 0 to 5 (where 0 is no knowledge and 5 is professional proficiency) or the letter N for native speakers. Multiple language are separated by |. For example, if you wanted to add a #babel template that showed you had native understanding of English, advanced knowledge of French, and professional proficiency in German, you would use the following code:

{{#babel:en-N|fr-3|de-5}}

More information on the number designations is available from the babel extension page. For MediaWiki language codes, see the list of projects per language codes.

Μετά την προσθήκη του προτύπου #babel στη σελίδα χρήστη σας, οι ετικέτες, περιγραφές και τα ψευδώνυμα στις προαναφερθείσες γλώσσες θα εμφανίζεται ακριβώς κάτω από την ενότητα «In more languages» στις σελίδες αντικειμένων.

Εργαλείο LabelLister

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στην ετικέτα και την περιγραφή σε όλες τις γλώσσες, ενεργοποιήστε το εργαλείο -gadget LabelLister.

Εργαλεία

Τα εργαλεία "gadgets" είναι ειδικά σενάρια ή προγράμματα, γραμμένα από άλλους χρήστες, τα οποία συμβάλλουν στη διευκόλυνση και την αποτελεσματικότητα ορισμένων εργασιών Wikidata. Για παράδειγμα, ένα εργαλείο, γνωστό ως Merge.js μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση ημιαυτόματης συγχώνευσης δύο στοιχείων και, στη συνέχεια, για τη διαγραφή του διπλότυπου στοιχείου

Τα εργαλεία μπορούν να ενεργοποιηθούν στο μενού Preferences στην καρτέλα "Gadgets". Τα εργαλεία βασίζονται ως επί το πλείστον σε JavaScript, οπότε σημειώστε ότι το JavaScript πρέπει να είναι ενεργοποιημένο στο πρόγραμμα περιήγησής σας για να λειτουργούν

Για να δείτε τη λίστα των διαθέσιμων εργαλείων, δείτε $spec-gadget. Περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της τεκμηρίωσης και των στοιχείων συγγραφέα για εργαλεία, μπορείτε επίσης να βρείτε στο $wd-gadget

Επίπεδα πρόσβασης και άδειες

Η ικανότητα ενός χρήστη να χρησιμοποιεί και να τροποποιεί ορισμένες δυνατότητες διεπαφής στα Βικιντάτα "Wikidata" καθορίζεται από τα δικαιώματα χρήστη που έχει ο χρήστης. Μερικά από τα ειδικά επίπεδα πρόσβασης που μπορεί να έχει ένας χρήστης περιλαμβάνουν διαχειριστές, γραφειοκράτες, μετάφραση διαχειριστές, και creators property.

Ορισμένα επίπεδα πρόσβασης για λογαριασμούς χρηστών ενδέχεται να ζητηθούν σε Wikidata:Requests for permissions. Οι χρήστες μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν ή να ορίσουν ο ένας τον άλλον. Άλλα επίπεδα πρόσβασης πρέπει να εκχωρηθούν με μη αυτόματο τρόπο από έναν χρήστη με την κατάλληλη αρχή.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης και δικαιώματα χρήστη, ανατρέξτε στο Wikidata:User access levels.

Δείτε επίσης

Για πρόσθετες πληροφορίες και οδηγίες, δείτε:

  • Project chat, for discussing all and any aspects of Wikidata
  • Wikidata:Glossary, the glossary of terms used in this and other Help pages
  • Help:FAQ, frequently asked questions asked and answered by the Wikidata community
  • Help:Contents, the Help portal featuring all the documentation available for Wikidata