Wikidata:Tools/OpenRefine/Editing/Uploading/nl

This page is a translated version of the page Wikidata:Tools/OpenRefine/Editing/Uploading and the translation is 100% complete.

Deze pagina legt uit hoe u bewerkingen op Wikidata kunt uploaden. Het veronderstelt dat u al een Wikidata-schema hebt gemaakt in uw OpenRefine-project.

Uploaden met OpenRefine

  • Klik op WikidataUpload edits to Wikidata.
  • Log in met uw eigen account of uw bot-account, afhankelijk van welk account u wilt gebruiken om de bewerkingen te doen.
  • Geef een zinvolle samenvatting van de bewerking. Dit is vooral belangrijk omdat OpenRefine alle wijzigingen op hetzelfde item samenvoegt als één bewerking: als u meerdere wijzigingen aanbrengt, geeft de bewerkingssamenvatting die door Wikidata wordt gegenereerd niet duidelijk aan welke soort verandering u heeft aangebracht. Als u atoomwijzigingen aanvoert, zoals het toevoegen van een enkele alias of verklaring, zullen de automatische bewerkingsopsommingen meer betekenis hebben. Aan het einde van uw samenvatting voegt OpenRefine een link toe met het hulpmiddel EditGroups, waarmee u uw batch na upload kunt volgen en analyseren.
  • Klik op Perform edits en wacht tot de bewerking is voltooid. U kunt uw bewerkingen bekijken door te kijken naar uw bijdragen of het hulpmiddel EditGroups.

Omdat het uitvoeren van bewerkingen in OpenRefine als een operatie telt, kunt u deze operatie extraheren en opnieuw toepassen op andere projecten. Als u dit doet, moet u ook de operatie opnemen die het schema opslaat (alleen het laatste is vereist) en ervoor zorgen dat de kolomnamen in het schema overeenkomen met die van het OpenRefine-project waar u de operatie uitvoert.

Uploaden met QuickStatements

  • Klik op WikidataExport to QuickStatements en kopieer de inhoud van het bestand;

Ga naar QuickStatements en meld u aan om het hulpmiddel uw account te laten gebruiken;

  • Klik op Version 1 format;
  • Plak de aangebrachte wijzigingen in het tekstgebied;
  • De bewerkingen uitvoeren met Run of Run in background.

Opvallende verschillen tussen de twee methoden

Strategie bij het samenvoegen van verklaringen

OpenRefine controleert of er bestaande verklaringen zijn die niet alleen overeenkomen met de eigenschap en de doelwaarde, maar ook met de kwalificaties. QuickStatements negeert daarentegen de kwalificaties bij het vergelijken van verklaringen. Beide strategieën kunnen nuttig zijn, afhankelijk van de eigenschappen. Het wordt verwacht dat de gebruiker de matchingmethode in OpenRefine kan configureren.

Indien er referenties zijn, worden door beide hulpmiddelen die in overeenkomstige verklaringen samengevoegd.

Item aanmaken

OpenRefine ondersteunt het creëren van nieuwe items met onderlinge willekeurige relaties.

QuickStatements ondersteunt het maken van nieuwe items met de instructie CREATE, en de volgende instructies kunnen de placeholder LAST gebruiken om de Qid van het laatste aangemaakte item te gebruiken. Bij het genereren van QuickStatements instructies, past OpenRefine de volgorde van uw bewerkingen aan zodat deze syntaxis kan worden gebruikt. In zeldzame gevallen, zoals wanneer een statement twee nieuw gecreëerde items koppelt, is het onmogelijk om QuickStatements te gebruiken om de bewerking uit te voeren. In zo'n geval wordt er geen QuickStatements script gegenereerd.

Snelheid en aantal bewerkingen

OpenRefine voert in het algemeen één bewerking uit per item dat door een batch wordt gebruikt en maximaal twee in het algemeen (in het geval dat nieuwe items onderlinge links bevatten). Dit is gekozen om de serverbelasting te minimaliseren, de upload te versnellen en de itemgeschiedenis compact te houden. Het nadeel is dat de samenvattingen van bewerkingen minder zinvol kunnen zijn - het is daarom belangrijk dat gebruikers informatieve samenvattingen verstrekken bij het uploaden van hun batches. OpenRefine bewerkt asymptootisch met een snelheid van 60 bewerkingen per minuut (dus meestal 60 items per minuut). [1] De eerste bewerkingen worden sneller gedaan, wat voor kleine batches geschikt is.

QuickStatements maakt incrementele bewerkingen (bijvoorbeeld bij het toevoegen van een verklaring met een kwalificatie en een referentie zal het drie bewerkingen uitvoeren). Dat betekent over het algemeen een lagere snelheid, maar meer expliciete itemgeschiedenis.

Statistieken voor bewerkingsgroepen zijn verkrijgbaar op het hulpmiddel toollabs:editgroups/EditGroups.

Voetnoten

  1. In versie 3.0 en 3.1 was deze snelheid 30 bewerkingen per minuut.