This page is a translated version of the page Help:Items and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.

Wikidata är den fria kunskapsbasen som alla kan redigera. Precis som Wikipedia är Wikidata byggt på MediaWiki wiki-paketet vilket innebär att innehåll på sidor (precis som denna!) kan läggas till, ändras eller raderas i samarbete med andra. Till skillnad från Wikipedia använder Wikidata också Wikibase-programvara som möjliggör samarbetsredigering av strukturerad data.

Så fungerar objekt

 
Objekt och deras data är sammankopplade

I Wikidata används objekt för att representera alla ting inom mänsklig kunskap, däribland ämnen, koncept och föremål. Exempelvis är "Sommar-OS 1988", "kärlek", "Elvis Presley" och "gorilla" alla objekt i Wikidata.

För de som känner sig hemma med Wikipedia kan det vara lockande att tänka sig objekt som Wikidata's motsvarighet till artiklar på Wikipedia. Objekt och artiklar är båda sidor som lagrar information om olika koncept eller ämnen inom mänsklig kunskap, men det är viktigt att komma ihåg att Wikidata inte enbart är en databas med Wikipedia-innehåll. I själva verket liknar Wikidata snarare mediafilarkivet Wikimedia Commons än Wikipedia, med skillnaden att Wikidata istället för mediafiler erbjuder centraliserad lagring av strukturerad data för alla Wikimedia-projekt såväl som för externa webbsidor.

Det finns några viktiga egenskaper om objekt som bidrar till Wikidatas framgång:

Relevans

Wikidata-artiklar sägs vara relevanta. Det betyder minst en av tre saker:

  • En motsvarande sida på en Wikimedia-webbplats som Wikipedia, Wikivoyage, Wikisource, Wikiquote, Wikiversity eller Wikimedia Commons,
  • En tydligt identifierbar begreppsmässig eller materiell entitet som kan beskrivas med seriösa och offentligt tillgängliga referenser eller
  • objektet uppfyller ett strukturellt behov. Mer information finns i vår relevans-policy.

Entydighet

Objekt är också unika. Varje objekt ska representera ett tydligt identifierbart koncept eller objekt eller en instans av ett tydligt identifierbart koncept eller objekt. I Wikidata kan vi till exempel ha objekt både begreppet för planet (Q634) och en instans av en planet, Earth (Q2).

Länkade objekt

Objekt kan och ska också kopplas till varandra. Varje objekt har en unik identifierare (börjar med ett Q-prefix) och en egen sida i Wikimedia-huvudnamnrymden. Till exempel är 1988 Summer Olympics (Q8470), love (Q316), Elvis Presley (Q303) och Gorilla (Q36611) de respektive objektsidorna för de listade objekten ovan. På dessa sidor är alla data för varje objekt tillagt, redigerat och underhållet, främst i form av uttalanden.

Sidor tillåter också att objekt kopplas samman så att allt data på Wikidata kan kopplas samman. En länk till en annan sida läggs vanligen till som en "egenskap" genom att klicka på "redigera" i avsnittet "uttalanden". Om ingen lämplig egenskap är listad än, kan den läggas till genom att klicka på "+ lägg till" längst ner i avsnittet "uttalanden". Se: Tillägg till en befintlig objektsida.

Typiska egenskaper för att länka ett objekt till ett annat:

Exempel:

  1. Albert Einstein's brain (Q2464312) är part of (P361): Albert Einstein (Q937).
  2. Albert Einstein (Q937) är ett instance of (P31): human (Q5).
  3. human (Q5) är en subclass of (P279): mammal (Q7377).
  4. mammal (Q7377) has part(s) (P527): mammary gland (Q189961).

Utanför dataobjektsidor kan länkar till objekt generellt genereras genom att lägga till prefixet "Q|" till objektnumret och bifoga hakparenteser, till exempel: {{Q|8470}}1988 Summer Olympics (Q8470)

Skapa ett nytt objekt

 
Skapa ett nytt objekt genom att välja "Skapa ett nytt objekt" i menyn till vänster
 
Ange etiketten och beskrivningen av det nya objektet
 
Redigera objektet "Marie Curie"
 
Lägg till en länk till ett projekt

Steg-för-steg-vägledningar till grunderna för redigering av Wikidata-objekt: Wikidata:Tours

Innan du skapar en sida för ett objekt är det en bra idé att se till att Wikidata inte redan har en sida för objektet. Det bästa sättet att se om Wikidata redan har en sida är att använda sökningen objekttitel. En länk till den här sökningen finns på navigeringsmenyn till vänster på skärmen. Den har titeln "$byTitle".

Sökningen Item by title har två inmatningsfält. I den vänstra rutan med etiketten "Site:" anger du språkkoden för språkversionen som ska sökas. Så snart du anger ett tecken öppnas en valmeny för språkversionen. De flesta Wikimedia-wikis är uppdelade i språkversioner som är märkta med en kod. Till exempel är de koden för tyska, en för engelska och fr för franska. Koden kan också hittas i första delen av webbadressen, som i de.wikipedia.org för den tyskspråkiga Wikipedia och de.wiktionary.org för den tyskspråkiga Wiki-ordboken. Här är en bild som visar hur man hittar språkkoden för en Wikimedia wiki.

I det andra fältet, märkt "$sida", ange "exakta" titeln på sidan som ges i Wikimedia Project och visas i sidhuvudet. Det här är viktigt för att hitta rätt objekt, eftersom Wikidata kan innehålla flera objekt med samma etikett. Om du söker efter ett Wikidata-objekt för den engelska ekonomiska termen för kapital måste du söka efter "capital (economics)", vilket motsvarar lemma-posten på engelska Wikipedia, och inte efter kapital, vilket i stället leder till Wikipedia-förgreningssidan capital.

Når Wikidata redan har en sida om objektet, tar sökningen dig till denna sida.

Om ett objekt saknas kan du skapa det själv. Du kan göra det antingen genom att klicka på länken som finns längst ner på sidan objekt per titel när en sökning misslyckas eller genom att klicka på "Create a new Item" i menyn till vänster. Från endera länken kommer du till en sida som ber dig att ge det nya objektet en etikett och en beskrivning. Om du använde objektet med titelsökning, innehåller gränssnittet även de två fälten du fyllde i under sökningen. Om du använde länken Skapa ett nytt objekt, oroa dig inte om att du inte har dem. Du kan fylla in dem på ett senare stadium. När du är klar klickar du på "Create".

Lägga till i en befintlig objektsida

Förutom en etikett och beskrivning, är de två andra elementen på en objektsida som ska fyllas i alias och länkar. Dessa fyra element på en artikelsida är flerspråkiga, vilket betyder att de visas och inmatas av bidragsgivare för ett visst språk. Detta innebär också att de (vanligtvis) kommer att ha olika värden för varje språk. Det är också möjligt att lägga till och se dessa element på flera språk (som du kanske vill göra om du är förstår eller talar mer än ett språk); För information om hur du ställer in dina språkinställningar på Wikidata, se Help:Multilingual.

En etikett är det vanligaste namnet som ett objekt är känd som. Etiketter läggs till i textfälten längst upp på en artikel sida till kolumnen "Label". Klicka på "edit", skriv in etiketten och klicka på "publish". En beskrivning är en kort fras avsedd att disambiguera den aktuella sidan från andra sidor med samma eller liknande etiketter. Beskrivningar läggs till på samma sätt som etiketter, till kolumnen "Description". Se Hjälp:Etikett och Help:Beskrivning för mer om att använda etiketter och beskrivningar.

Du kan lägga till alias genom att klicka på "edit"-knappen längst upp på en artikel sida till kolumnen "Also known as". Du kommer att kunna infoga det första aliaset i fältet, vid vilken tidpunkt ett andra fält kommer att visas. Fortsätt fylla i aliaser tills du inte har några alternativa namn att lägga till och klicka sedan på "publish". Se Help:Alias för mer om att använda information.

För att lägga till en webbplatslänk till Wikidata, gå till avsnittet under rubrikerna, till exempel "Wikipedia" eller "Wikiquote" och klicka på "edit" bredvid rubriken. Längst ner i sidlänkgruppen får du två tomma fält: ett vänsterfält som säger "wiki" och (visas efter korrekt fyllning av ett första fält) ett högra fält som säger "page". Det vänstra fältet är där du lägger språket på Wikimedias hemsida som objektet motsvarar. Det rätta fältet är där du lägger rubriken på sidan som den visas på Wikimedia-webbplatsen. Båda dessa fält innehåller nedgångar som hjälper dig att fylla i informationen när du börjar skriva. När du fyllt i båda fälten klickar du på "$spara". Se Help:Sitelinks för mer information.

Observera: När du klickar på någon "edit" eller "+ lägg till" innan sidan har laddats fullständigt kan du skickas till en separat sida med ett speciellt gränssnitt. Detta kommer också att låta dig göra de avsedda ändringarna men det är svårare att använda. Om sidan inte visas som avbildad på bilderna till höger efter att ha klickat på "redigera" eller "+ lägg till" kanske du vill gå tillbaka, vänta på att webbläsaren slutar ladda sidan (vanligtvis finns en indikation ovanpå webbläsarens fliken) och klicka sedan på "edit" eller "+ lägg till" igen.

Exempel på fyra fält ifyllda för objektet Marie Curie (Q7186)

Language Item Label Description Aliases Länk till Wikipediasida
engelska (en) Q7186 Marie Curie Polish and French physicist and chemist (1867–1934) Maria Salomea Skłodowska; Marie Skłodowska-Curie Marie Curie
franska (fr) Q7186 Marie Curie physicienne et chimiste polonaise et française Maria Salomea Skłodowska herb Dołęga; Maria Skłodowska-Curie; Marie Sklodowska-Curie; Maria Skłodowska Marie Curie
polska (pl) Q7186 Maria Skłodowska-Curie polsko-francuska uczona, noblistka z fizyki i chemii Maria Curie-Skłodowska; Marie Curie; Maria Skłodowska Maria Skłodowska-Curie


Redigera en objektsida

 
Hur en objektsida byggs upp
 
Hur en objektsida byggs upp

Alla fyra fälten, etiketten, beskrivningen, aliasen och sidlänkarna kan redigeras. För att redigera ett befintligt element klickar du på knappen "edit" och anger sedan den nya eller uppdaterade informationen. Klicka sedan på "publish". Om ett alias eller webbplatslänk är felaktigt kan du ta bort det. För att göra detta, klicka först på "edit" -knappen och ta bort aliaset du vill ta bort, eller klicka på sop-ikonen för den webbplatslänk du vill ta bort. Klicka sedan på "publish". Elementet kommer omedelbart att försvinna och tas bort från databasen.

Dokumentation av objekt

Mallen {{Item documentation}} erbjuder dokumentation av objekt. Den kan läggas till på ett objekts diskussionssida. Läs Talk:Q56061 för ett exempel på administrative territorial entity (Q56061).

Radera en objektsida

Endast administratörer kan ta bort objekt. Raderingar görs via Begäran om radering. Var vänlig ge en kort anledning.

Se även

Wikidata:Sandbox -- Här är en sandlåda för att testa ändringar av objekt.

För relaterade hjälpsidor, se:

  • Hjälp:Etikett, förklarar vad etiketter är och vilka regler som gäller
  • Help:Beskrivning, förklarar vad beskrivningar är och vilka regler som gäller
  • Help:Alias, förklarar vad alias är och vilka regler som gäller
  • Help:Uttalanden, förklarar vad uttalanden är och vilka regler som gäller
  • Help:Sitelinks, förklarar vad webbplatslänkar är och vilka regler som gäller
  • Help:Merge, förklarar hur man sammanfogar objekt (om interwiki-länkar till Wikipedia-artiklar på olika språk men på samma ämne finns på mer än en Wikidata-sida)

För ytterligare information och riktlinjer, se:

  • Bybrunnen, för att diskutera alla aspekter av Wikidata
  • Wikidata:Glossary, ordboken över termer som används här och på andra hjälpsidor
  • Help:FAQ, vanliga frågor ställda och besvarade av Wikidatas gemenskap
  • Help:Contents, hjälpportalen med all dokumentation som finns tillgänglig för Wikidata