Help:Ofte stillede spørgsmål

This page is a translated version of the page Help:FAQ and the translation is 87% complete.
Outdated translations are marked like this.

Generelt

  1. Hvor finder jeg OSS (ofte stillede spørgsmål) på mit sprog?
    Se Other languages: ovenfor og vælg dit sprog. Hvis det ikke er muligt at vælge dit sprog, betyder det, at siden endnu ikke er blevet oversat til dette sprog. Det er muligt at væge en kæde af tilbagefaldssprog, således at Wikidata automatisk viser alternativet, når teksten ikke findes for dit primære sprog, se brugerindstillinger.
  2. Hvordan ændrer jeg mine sprogindstillinger? Er det muligt at redigere data på mere end ét sprog?
    Der er flere muligheder for at angive dit foretrukne sprog på Wikidata, men Babel-udvidelsen er den bedste mulighed for flersprogede brugere, som ønsker at bidrage til Wikidata. Denne udvidelse tillader brugere at se og nemt tilføje information til emnesidefelter (specifikt etiketter, beskrivelser og aliasser) på flere sprog. Du kan aktivere Babel-udvidelsen ved at tilføje #babel-skabelonen til din brugerside; se brugerindstillinger for alle detaljer.

Terminologi

  1. Hvad er forskellen mellem udsagn, egenskaber og kvalifikatorer. Hvor finder jeg yderligere information om Wikidatas begreber?
    Et godt sted at starte er i ordforklaringen. Hjælpesiderne har også en introduktion til de centrale begreber på Wikidata.
  2. Hvad er datatyper? Hvilke understøttes i øjeblikket af Wikidata?
    Datatyper refererer til de typer af dataværdier, som kan tilføjes til en egenskab i et udsagn. En given egenskabs datatype begrænser derfor hvad, der kan tilføjes som dens værdi. For eksempel kan kun tekst tilføjes som værdi for egenskaben "farve", kun tal kan tilføjes til egenskaben "befolkningsstørrelse" og kun filformater kan tilføjes til egenskaben "Commons-medie." For en liste over datatyper, som i øjeblikket understøttes af Wikidata, se Speciel:Liste over alle tilgængelige datatyper. Andre typer er også under udvikling, og vil snart være tilgængelige. For flere oplysninger, se Hjælp:Egenskaber.
  3. Hvad er en "konflikt mellem sproglinks"? Hvad kan jeg gøre med den?
    En konflikt mellem sproglinks indtræder, når der eksisterer to eller flere emner om ét koncept eller flere emner eksisterer om ét koncept, eller at dette korresponderer med den samme side på et Wikimedia-netsted, for eksempel en Wikipedia-artikel. Rapportér venligst konflikten på Wikidata:Konflikter mellem sproglinks. Se også Hjælp:Flet.

At bidrage

  1. Jeg er ny her. Hvad kan jeg gøre, og hvordan kan jeg hjælpe?
    Velkommen! Vi er glade for at se dig her! Der er mange muligheder for at yde bidrag til Wikidata, fra at forbedre og oversætte dokumentation til at foreslå nye egenskaber, der kan understøtte data. Hvis du leder efter måder, du kan blive involveret på, anbefaler vi at du kikker på Wikidata:Bidrag for at få et overblik over de forskellige roller og aktiviteter, som er tilgængelige for brugere (udover redigering af data).
  2. Hvad skal jeg redigere?
    Hvis du ønsker at vide, hvordan man redigerer, og du ønsker en lille opgave at starte med, så klik her for at forbedre et tilfældigt emne (dette link er også altid tilgængelig via linket "Random page" i menuen i den venstre sidebjælke). Bruger:Magnus Manske har også udviklet Wikidata-spillet - en dynamisk grænseflade, som gør det muligt at forbedre Wikidata ét udsagn ad gangen. Du kan også arbejde med et specifikt emne, så det kan opnå statussen "udstillingsemne". Udstillingsemner er emner, som fuldt ud repræsenterer det, som Wikidata er i stand til, idet de med alle detaljer fremviser de data, som kan gemmes på Wikidata. Et udstillingsemne skal have mindst 10 udsagn såvel som andre attributter. For flere oplysninger, se Wikidata:Udstillingsemner.
  3. Hvor kan jeg henvende mig for at få hjælp?
    Dit første stop bør være Hjælp:Indhold, hvor du finder al dokumentation om at anvende og redigere Wikidata. Hvis du stadig mangler svar, så send en besked på Landsbybrønden.
  4. Hvad er et WikiProjekt?
    WikiProjekter på Wikidata består af grupper af brugere, som arbejder sammen for at forbedre indholdet og dækningen af et specifikt emneområde. Dette arbejde varierer og kan omfatte diskussion og forslag af nye egenskaber for at understøtte emneområdet, udvikling af retningslinjer for den bedste anvendelse af egenskaber, kontakt til relaterede projekter og linkede datasæt, som skal tilføjes til Wikidata, oprettelse af videnssamlinger, der kan støtte databidragsydere (f.eks. troværdige informationskilder for emneområdet) og andre ting. Enhver bruger kan tilslutte sig et WikiProjekt eller starte et eget projekt. For en liste over nuværende WikiProjekter, se venligst her.

Redigering

  1. Jeg kan ikke se nogen overordnet "redigér"-knap på emnesider eller egenskabssider - hvor er den? Hvorfor kan jeg ikke se wiki-kildekoden for alle sider?
    Mens Wikidata er bygget på MediaWikis wikipakke anvender projektet også Wikibase-softwaren, hvilket muliggør en særlig form for redigering udelukkende af strukturerede data. På Wikidata er hovednavnerummet og egenskabsnavnerummet reserveret til redigering af data. Siderne i disse navnerum kan kun redigeres ved at redigere de respektive dele af et emne eller en egenskab gennem de forskellige redigeringslinks. Det er heller ikke muligt at vise wiki-koden for disse sider. For flere oplysninger om redigering af emner og egenskaber, se Help:Items og Hjælp:Egenskaber.
  2. Hvordan laver jeg en ny side? Hvad med et nyt emne?
    Sider udenfor hovednavnerummet og egenskabsnavnerummet oprettes på samme måde, som de oprettes på andre Wikimedia-netsteder. For at oprette et nyt emne anvendes siden Speciel:Opret et nyt emne (du kan også tilgå funktionen ved at klikke på Create a new Item i menubjælken til venstre). For mere detaljerede instruktioner om det at oprette nye emner, se Help:Items. For flere oplysninger om at redigere en wiki, se Hjælp:Navigation på Wikidata.
    Egenskaber kan kun oprettes af egenskabsoprettere og administratorer. For at foreslå en ny egenskab, se Wikidata:Egenskabsforslag.
  3. Jeg foretrækker et redigeringsresumé frem for en diskussionsside til at forklare mindre ændringer. Kan redigeringsresuméer aktiveres?
    Desværre er redigeringsopsummeringer ikke tilgængelige for redigering af emne- og egenskabssider. Det er dog muligt at angive en redigeringsopsummering, når en redigering tilbageføres (uanset om det er dit eget arbejde eller en andens). For at tilbageføre en redigering klikker man på fanen "Se historik", vælger den version, man ønsker at ændre, og klikker på fjern redigering.
  4. Jeg er ved en fejl kommet til at oprette et emne, og nu vil jeg gerne have det slettet. Hvor kan jeg henvende mig for at få hjælp?
    Prøv Wikidata:Sletteanmodninger. Der findes også en tilføjelse, som du kan slå til under dine indstillinger, kaldet "RequestDeletion", der kan hjælpe med denne proces. Hvis der eksisterer en anden emneside om det emne, du har oprettet, og du ønsker det slettet, kan du også se mere på Hjælp:Flet.
  5. Hvordan flettes to emner?
    Se Hjælp:Flet for flere detaljerede instruktioner. Der findes også en særlig tilføjelse i dine indstillinger kaldet Merge, som kan hjælpe med denne proces.
  6. Hvordan slettes forkerte webstedlinks fra et emne?
    For at slette et webstedlink fra et emne, så klik på [edit]-knappen, vælg skraldespandsikonet ved siden af webstedlinket og gem ændringerne. Efter dette er gjort, så tilføj venligst det slettede webstedlink til det rigtige emne eller opret et nyt emne til det, hvis emnet ikke allerede eksisterer. Der findes også en tilføjelse under dine indstillinger kaldet Move, der kan hjælpe med denne proces. I de tilfælde, hvor dine ændringer ikke er tydelige eller selvforklarende, kan du efterlade en bemærkning på emnernes diskussionssider. For flere oplysninger, se Hjælp:Flet og Hjælp:Webstedlinks.
  7. Hvad er kilder? Hvordan anvender jeg dem?
    På Wikidata anvendes referencer til at pege mod specifikke kilder (dvs. informationskilder), som understøtter de data, der er angivet i et udsagn. Eksempler på kilder omfatter bøger, videnskabelige udgivelser og avisartikler. For at lære mere om tilføjelse af referencer til udsagn, se Hjælp:Kilder.
  8. Der findes et emne, som allerede har et webstedlink til sprog X. Jeg vil gerne tilføje et andet webstedslink til emnet om en anden artikel på sprog X, som også passer, men jeg får ikke lov. Hvad skal jeg gøre?
    Wikidata tillader kun ét webstedlink per sprog for hvert emne. Du ser en fejlmeddelelse, når du forsøger at tilføje et nyt webstedlink til en emneside, hvis det pågældende link allerede er tilføjet til en anden emneside. For flere oplysninger, se Hjælp:Webstedlinks.
  9. Jeg prøvede at linke et webstedlink til et emne, men da jeg forsøgte at gemme, fik jeg en fejlmeddelelse. Hvad skal jeg gøre?
    Wikidata tillader kun ét webstedlink per sprog for hvert emne. Hvis du får en fejlbesked, men mener, at emnet du redigerer er det mest passende for webstedlinket, så kan det være nødvendigt at sammenflette to emner. Læs venligst mere på Hjælp:Flet eller besøg Wikidata:Konflikter mellem sproglinks for at rapportere en konflikt.
  10. Hvordan tilføjer jeg et webstedlink til et emne for et afsnit på en større side, f.eks. en:Han Dynasty#Eastern Han på Wikipedia?
    Wikidatas webstedlinks understøtter ikke ankre (links til et specifikt afsnit på en side). Det er dog muligt at vedligeholde webstedlinks for ankre, udenfor Wikidata, og lokalt på Wikimedia-netsteder ved brug af hotlinks. For oplysninger, se Hjælp:Webstedlinks. Hvis der findes en omdirigering, som peger på det pågældende anker, skal man anvende lokale links til at pege på omdirigeringssiden i stedet for ankret i målsiden. Hvis der ikke eksisterer en sådan omdirigering, og hvis det pågældende emne er almindeligt nok til at retfærdiggøre en omdirigering, så kan du overveje at oprette en omdirigering til dette formål.
  11. Hvordan får jeg to sider på sprog A til at linke til én side på sprog sprog B, f.eks. en:Cirth og en:Tengwar til de:Tengwar und Certar?
    Wikidata kan kun linke én til én, så disse situationer skal håndteres på samme måde som ankerlinks (se spørgsmålet ovenfor). Hvis sprog A tillader hotlinks, kan du tilføje et direkte hotlink i artiklen til oversættelsen af siderne på sprog A. Og endnu bedre er det - hvis sprog A tillader lokale links - så kan du anvende omdirigeringer på sprog B til indirekte at pege mod den ønskede målside. Men nogle sprog har deaktiveret interne links, og i så fald vil det ikke være muligt at linke til oversættelser
  12. Hvor finder jeg de egenskaber, som er klar til brug på Wikidata? Hvordan ved jeg, hvilken egenskab, der skal anvendes ved redigering af Wikidata?
    Tjek venligst Wikidata:Liste over egenskaber for en egenskabsliste, som vedligeholdes af brugersamfundet. Der findes også en side med almindeligt anvendte egenskaber med brugsvejledning og eksempler på Hjælp:Egenskaber/Ofte anvendte egenskaber. Når du søger efter egenskaber i netstedets hovedsøgningsbjælke, så sæt venligst "P:" foran dine søgekriterier for at sikre, at du leder i egenskabsnavnerummet. Hvis du er usikker på om den egenskab, du anvender, er den mest rigtige til et udsagn, så kik på egenskabens diskussionsside eller spørg på Wikidata:Landsbybrønden. Hvis du er forholdsvis ny indenfor redigering af data kunne du også kikke på nogle udstillingsemner. Udstillingsemner er emner, som fuldt ud repræsenterer det, som Wikidata er i stand til, idet de med alle detaljer fremviser de data, som kan gemmes på Wikidata. De tjener som eksempler på, hvilke egenskaber, der bør anvendes ved forskellige typer af emner. Se på Wikidata:Udstillingsemner for at få flere oplysninger og eksempler.
  13. Ifølge historikken for et emne, som jeg har ændret, gik størrelsen på emnet betragteligt op eller ned i antal bytes, selv om jeg kun foretog en mindre ændring. Hvorfor skete dette?
    Historikken viser antallet af bytes, som blev ændret i den interne datastruktur for emnet i databasen. phab:T41189 er registreret på baggrund heraf.
  14. I want to add a label/description/alias for a new language but when I click "edit", it doesn't offer the language. How can I add it?
    This is currently not possible by default, see phab:T126510. The set of languages displayed can be customized, see Help:Navigating Wikidata/User Options. Registered users can activate labelLister gadget. Or you can use Special:SetLabelDescriptionAliases.

Søgning

  1. Jeg forstår ikke URL-navnene. Q142? P1082? Hvad betyder bogstaverne og tallene?
    Alle sider i hovednavnerummet og egenskabsnavnerummet ender med en unik identifikator i enten formatet Q### eller P###. Disse identifikatorer repræsenterer hver for sig Wikidatas emner og egenskaber - for eksempel er Q142 emnet for Frankrig og P1082 er egenskaben for befolkningsstørrelse. Tallene i identifikatorerne tildeles i den rækkefølge, emnerne og egenskaberne blev oprettet på Wikidata. Ved at anvende identifikatorkoder er det muligt for Wikidata at understøtte flersproglige data uden at give forrang til et af sprogene.
  2. Hvordan virker søgninger?
    De to overordnede søgemuligheder er Speciel:Søg og Speciel:Emne efter titel. Den første er den bredest mulige søgning på tværs af sprog og navnerum. Den anden søger udelukkende i hovednavnerummet efter et emne på Wikidata på det valgte sprog, hvis titel er præcis magen til den indtastede værdi. Afprøv begge muligheder, for at være sikker på at finde et eksisterende emne. For flere oplysninger, se Hjælp:Navigation på Wikidata.
  3. Hvad bruges Wikidatas navnerum til?
    Hovednavnerummet på Wikidata er udelukkende reserveret til emner. Sider i dette navnerum kaldes emnesider og navngives i henhold til deres unikke identifikatorer (Q####). For flere oplysninger om Wikidata-navnerum, se Hjælp:Navigation på Wikidata/Navnerum.

Andre Wikimedia-netsteder

  1. Hvorledes kan jeg anvende data fra Wikidata i mit Wikimedia-projekt?
    Såfremt Wikidata er blevet integreret i din wiki, har du adgang til data gennem en fortolker-funktion eller gennem et Lua-modul. Skabeloner kan sættes op til at lette adgangen til data for alle skribenter. Se Sådan anvendes data på Wikimedia-projekter.
  2. Hvornår bliver Wikidata integreret med Incubator og Beta Wikiversity?
    Der er i øjeblikket ingen fremskridt med hensyn til integration med de fleste Wiktionary-udgaver, så en dato kan ikke meldes ud. Udfordringerne med integrationen af Wiktionary har vist sig problematiske, delvis fordi Wiktionary-udgavernes datastruktur ikke tilsvarer stukturen, der anvendes af Wikidata. En introduktion af links til eksisterende søsterprojekter er planlagt. Opgavenummer for dette er phabricator:T103102. Der er ikke nogen tidsramme for dette endnu. Se vores ugentlige resuméer for statusopdateringer (de sendes også ud til [$list Wikidata-l postlisten]).
  3. Vil lovende artikler, gode artikler, fremragende artikler og andre kvalitetssider på Wikipedia blive angivet på Wikidata?
    Adskillige kendetegn er tilgængelige, se Speciel:Angiv en sidehenvisning. Hvis du ønsker at tilføje et nyt kendetegn, som ikke er listet her, kan du kontakte udviklingsgruppen.
  4. Hvordan kan jeg henvise til Wikidata fra Wikipedia eller andre Wikimedia-netsteder?
    Som på Meta-Wiki skal du tilføje [[d:Q39715]] eller [[d:Special:ItemByTitle/enwiki/Lighthouse]] til Wikimedia-netstedets wikitekst.
  5. Jeg har lige tilføjet et webstedlink til en ny side på et andet Wikimedia-netsted. Hvor lang tid går der så før sproglinkene dukker op dér?
    For det meste ikke mere end nogle minutter. Du kan se webstedlinkene øjeblikkeligt, hvis du tømmer cachen på den tilsvarende Wikipedia-artikel (dette gøres ved at tilføje ?action=purge til slutningen af URL'en). For flere oplysninger om at tilføje webstedlinks, se Hjælp:Webstedlinks.
  6. Kan jeg redigere Wikidata direkte i artikler på andre Wikimedia-projekter?
    This is currently not possible. But in the future editors on other Wikimedia projects will not necessarily need to go to Wikidata to edit the data they use from Wikidata. This is tracked in phab:T136599. In addition, there are some third-party gadgets for this; WE-Framework is an example.
  7. Hvordan linker jeg en Commons kategori til Wikidata?
    Where possible, a Commons category should be linked to a Wikidata category item, in the "other sites" section, e.g., as on Category:London (Q7149656). A Commons category (P373) statement is also added on the corresponding main item, London (Q84), since some software won't search category items to find the Commons category. If there is no category item the Commons category can be added to the "other sites" section of a main item, e.g., as on Old War Office Building (Q58454576). There's a bot that will add Commons category (P373) statements, so these don't usually need to be done by hand.

Wikipedia og Wikidata

Hvorledes Wikidata integrerer med Wikipedia, som er det mest profilerede projekt i Wikimedia-bevægelsen, frembringer nogle sædvanlige spørgsmål og bekymringer.

  1. Hvordan anvendes Wikidata på Wikipedia?
    Wikidata anvendes allerede til en række funktioner på Wikipedia. Nogle af disse funktioner fremstår forholdsvis usynlige for brugeren, og visse ses oftere. Et mere komplet gennemgang af disse findes på Wikidata:Wikidata in Wikimedia projects.
    Siden 2013 er alle sproglinks blevet håndteret af Wikidata. Listen over identifikatorer i boksen "Autoritetskontrol" i bunden af mange artikler på Wikipedia-versionerne hentes også fra Wikidata. En række Wikipedia-sprogversioner gør nu også udbredt brug af Wikidata-drevne infobokse.
    I 2017 havde 100% af artiklerne på interlingua-versionen af Wikipedia infobokse og ingen af dem indeholdt lokale data, og den katalansksprogede Wikipedia-version rapporterede, at 300.000 af dens 600.000 artikler (eller omkring 58%) anvendte infobokse, som kom fra Wikidata. Den fransksprogede Wikipedia har også titusindvis af infobokse, som er oprettet via Wikidata. Men den engelsksprogede Wikipedia er ikke begyndt at anvende Wikidata-drevne infobokse i noget stort omfang, eftersom brugersamfundet diskuterer, hvor meget de skal anvendes.
  2. Hvordan håndterer Wikidata hærværk?
    Wikidata tenderer mod at have et meget lavere niveau af hærværk end Wikipedia, mest fordi det er relativt nyt og har en lavere profil. Men eftersom Wikidata anvendes mere i infobokse og til autoritetskontrol, kan Wikidata møde flere udfordringer. (Flere detaljer om hærværksbekæmpelse er nødvendigt her.)
  3. Har Wikidata en politik om biografier om levende personer?
    I 2018 blev Wikidata:Levende personer indført som en officiel politik.

Andre

  1. Hvordan laver jeg en liste over artiklerne?
    Slå det emne op, du ønsker at lave en liste fra, og bemærk emnets Q-nummer, erstat derefter 42 i den følgende URL med Q-nummeret fra det emne, du ønsker at lave listen fra, og følg det just oprettede link: https://www.wikidata.org/w/api.php?action=wbgetentities&format=xml&props=sitelinks&ids=Q42
  2. How do I directly link to a specific Wikipedia resource using the Wikidata item identifier number?
    Use the Special:GoToLinkedPage form. In the first field (Site), enter the language and site code (e.g. "enwiki"). In the second field (Item id), enter the item id, including the Q prefix (e.g. "Q2063748"). Alternatively, you may specify the parameters directly in the link (e.g. Special:GoToLinkedPage/enwiki/Q2063748).

Se også