Wikidata:WikiProject Dutch Media History nl

Doel edit

Het WikiProject Dutch Media History dient om data gerelateerd aan de Nederlandse mediageschiedenis te koppelen, verrijken en verbeteren.

 

Context edit

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid beheert een grote hoeveelheid audiovisueel erfgoed. Deze collectie biedt allerlei aanknopingspunten voor het verrijken en verbeteren van data over de Nederlandse mediageschiedenis op Wikidata. Ook biedt de data van Wikidata een belangrijke verrijking van de informatie die Beeld en Geluid zelf al heeft. Een belangrijk begin is om de thesaurus die Beeld en Geluid gebruikt om haar collectie te beschrijven (de Gemeenschappelijk Thesaurus Audiovisuele Archieven, of GTAA) te koppelen aan Wikidata.

Hoe kun je helpen? edit

In deze video wordt uitgelegd hoe je matches maakt tussen de GTAA en Wikidata.

De persoonsnamen uit de GTAA zijn geüpload in de Mix'n'match tool. We hebben geprobeerd aanvullende informatie te geven zoals scopenotes en zogenaamde 'extracted terms' uit onze catalogus. Op basis van die informatie is het veel eenvoudiger om een match te maken tussen een persoon uit de GTAA en een persoon op Wikidata. Hoe werkt het?

  • Login met je Wikimedia account (of maak er eentje aan)
  • Autoriseer WiDaR om Wikidata te bewerken namens jou
  • Ga naar de GTAA op Mix'n'Match
  • Klik op "automatisch gekoppeld" of "automatically matched"
  • Als de data in het bovenste veld (uit de GTAA en onze catalogus) voldoende overeenkomt met de data uit het onderste veld (van Wikidata), dan klik je op 'bevestig' of 'confirm', gaat het om een ander persoon? Klik dan op 'verwijderen' of 'remove'. Heb je niet genoeg informatie? Je kunt dan klikken op 'Op Wikidata zoeken' en kijken of je handmatig alsnog de juiste persoon kunt vinden. Heb je die gevonden? Kopieer dan het Q-nummer uit de adresbalk en plak in de Mix'n'match tool op 'Geef Q-nummer', plak daar het Q-nummer. De match is nu gemaakt. Is deze laatste actie teveel werk? Sla het item dan over.

NB: De 'extracted terms' zijn termen die vaak in de directe nabijheid van de betreffende term te vinden zijn in de catalogus. Deze zijn gevonden mbv een alogritme. Er kunnen dus termen tussen staan die geen logisch verband hebben met de betreffende persoon. De extracted terms moeten dus puur als hulp bij het matchen worden gezien.

Winnen! edit

De drie personen die in de periode tot van 23 juli tot 31 augustus de meeste matches maken ontvangen twee gratis kaartjes voor het museum van Beeld en Geluid én een exclusieve rondleiding door het gebouw en de depots van Beeld en Geluid (planning van bezoek in overleg). Als je mee wilt dingen naar deze prijs dan kun je hieronder je naam achterlaten.

Wil je meehelpen? edit

Laat hier onder je naam achter om op de hoogte te blijven (als je ingelogd bent gebruik je daarvoor vier 'tildes' (~). Suggesties voor dit project zijn welkom in de discussiepagina!

Plannen voor de toekomst edit

We hopen door middel van de gemaakte koppelingen met Wikidata toegang te hebben tot sterftedata van makers. Op basis van die data kunnen we bepalen wanneer materiaal in het publieke domein komt en we het kunnen doneren aan Wikimedia Commons voor gebruik o.a. op Wikipedia. Beeld en Geluid wil daarnaast proberen waar mogelijk aanvullende informatie vanuit haar catalogus-data en andere databronnen in haar beheer te doneren aan Wikidata. Denk daarbij bijvoorbeeld aan informatie over Nederlandse televisieprogramma's en televisiepersoonlijkheden.