Wikidata:Snelcursussen/Wikidata-beginselen

This page is a translated version of the page User:Bene*/Wikidata basics and the translation is 100% complete.

Welkom

 
Wikidata

Welkom bij deze introductie tot de beginselen van Wikidata.

Wikidata is een project waarin mensen over de hele wereld samen data kunnen verzamelen en beheren. De data is vrij en dus door iedereen gratis te gebruiken. Wikipedia en haar zusterprojecten maken er bijvoorbeeld gebruik van. Deze snelcursus helpt u met het bewerken van uw eerste item op Wikidata.

De basis

In Wikidata draait alles om gestructureerde gegevens. Zo kunnen mensen en computers er tegelijkertijd gebruik van maken, ook zijn de mogelijkheden onbeperkt. Hiervoor hebben we echter entiteiten nodig die de dingen uit ons dagelijks leven vertegenwoordigen. We noemen deze entiteiten items op Wikidata.

Elk item heeft een unieke identificatiecode, zoals Q12345. Dit is handig voor machines en zorgt ervoor dat Wikidata door alle talen kan worden gebruikt. Het is echter niet zo gebruiksvriendelijk. In de volgende stap gaan we dit oplossen. We gaan nu een item over Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, vullen. Het item gaat alle data bevatten die we hebben over Parijs.

Labels

Elk item heeft een naam in uw taal en meerdere talen. We noemen deze labels. Dit moet u weten over labels:

  • Een label is te vergelijken met een paginatitel, het omschrijft waar een item over gaat. Het label moet zo kort mogelijk zijn, dus bijvoorbeeld "Parijs" in plaats van "Parijs, Frankrijk".
  • Labels hoeven niet uniek te zijn, omdat ze voorzien kunnen worden van omschrijvingen. Straks hier meer over.
  • Gebruik de meest populaire naam en gebruik alleen hoofdletters voor eigennamen. Voorbeelden: "Londen", "Jupiter" of "Hillary Clinton", maar "stad", "planeet" of "politicus".

Een label maken

Klik in dit vak en vul het label "Parijs" voor dit item in. Klik daarna op "opslaan".

Een label bewerken

Als u nu het label wilt bewerken, klikt u op "bewerken". Hierna vult u een nieuw label in en klikt u opnieuw op "opslaan".

Omschrijvingen

Zoals eerder al vermeld, zorgen omschrijvingen ervoor dat de items uit elkaar kunnen worden gehouden. De volgende informatie is handig om te weten:

  • Een omschrijving is ter ondersteuning van een label, zodat items uit elkaar kunnen worden gehouden. Voorbeelden zijn "town in Ontario" of "countyzetel van Lamar County, Texas", beide dragen het label "Parijs"
  • Houdt het kort, omschrijvingen zijn geen zinnen
  • Blijf zoveel mogelijk accuraat en neutraal: gebruik geen informatie die vaak kan veranderen of controversieel is
  • Omschrijvingen beginnen normaal niet met lidwoorden
  • Gebruik Wikipedia om omschrijvingen te bedenken, de eerste twee zinnen van een artikel kunnen helpen

Omschrijvingen aanmaken en bewerken

Omschrijvingen worden op dezelfde manier bewerkt als labels. Om een omschrijving op te slaan, klik op "opslaan". Om een omschrijving te bewerken, klik op "bewerken". Vul nu een omschrijving in zoals "hoofdstad van Frankrijk".

Aliasen

Als het item ook bekend staat onder aan andere naam, kunt u een alias toevoegen. Een item kan maar een label en omschrijving in een taal bevatten, maar op het aantal aliassen zit geen limiet. U moet het volgende onthouden over aliassen:

  • Aliasen zijn alternatieve namen
  • Zorg ervoor dat u alleen eigennamen van een hoofdletter voorziet

Aliasen aanmaken en bewerken

Het bewerken van aliassen werkt iets anders, maar is te vergelijken met dat van labels en omschrijvingen. U moet eerst op "toevoegen" klikken om een alias toe te voegen, aangezien niet alle items al een alias hebben. Een item kan voorzien worden van meerdere aliassen, hiervoor dient de knop "bewerken". Om een alias te verwijderen, klikt u op de "x" ernaast. Als u klaar bent, klikt u op "opslaan". Een goede alias voor Parijs kan "Paris" zijn, aangezien de stad ook veel onder die naam voorkomt.

Gefeliciteerd!

Gefeliciteerd, u heeft uw eerste snelcursus over Wikidata afgerond. Misschien wilt u terugkeren naar het cursusoverzicht. Tevens, zoals u misschien al heeft gemerkt, is dit niet het echte item over Parijs maar alleen een zogenaamde "zandbank". Het echte item over Parijs is te vinden op Q90.

Zoals u misschien al zag, kan er veel meer informatie over een item worden opgeslagen dan alleen labels, omschrijvingen en aliassen. Zo zijn er ook sitekoppelingen en verklaringen. In de andere snelcursussen leert u hier meer over.

Heeft u nog steeds vragen? De links hieronder kunnen van pas komen: