Wikidata:Reimagining Wikidata from the margins/nl

This page is a translated version of the page Wikidata:Reimagining Wikidata from the margins and the translation is 100% complete.
"Reimagining Wikidata"
Wikidata vanuit de marge opnieuw uitvinden

⚙️ Overzicht

📗 Hoe neem ik deel?

💠 Reflectiepunten

⌛ Tijdlijn

📆 WikidataCon 2021


Het ecosysteem van Wikidata is de afgelopen negen jaar snel gegroeid, met meer gegevens, meer bijdragers en meer hergebruik van de gegevens door verschillende belanghebbenden. Hoewel het project voorziet in het structureren van de som van alle menselijke kennis om andere Wikimedia-platforms en externe projecten te dienen, missen we nog steeds Globale Zuiden en andere gemarginaliseerde gemeenschappen uit het Noorden - zowel in gegevens als bijwerkers.

De huidige focus van Wikidata op Europa en Noord-Amerika kan misleidend zijn over de manier waarop onderwerpen met betrekking tot gemeenschappen in de marge zijn vertegenwoordigd in het project, welke bronnen er voor worden gebruikt, of zelfs of ze bestaan of zichtbaar worden gemaakt. Dit is een probleem, vooral gezien het feit dat het Zuiden nu bijna 80% van de wereldbevolking met internettoegang heeft, maar we zien nog niet hetzelfde percentage op Wikidata.

Wikidata-infrastructuur, inhoud en gemeenschap kunnen worden gebruikt om een beter begrip en weergave van de diversiteit van menselijke kennis te ondersteunen! We moeten samen reflecteren en ontdekken hoe we dit kunnen veranderen.

Dit is iets dat vooraf gaat aan de WikidataCon 2021 in oktober en mogelijk daarna verder zal gaan. Dit is een uitnodiging aan gemeenschappen en individuen uit ondervertegenwoordigde groepen, doe mee. Zorg dat uw inbreng vanuit uw lokale groep groter wordt en er zo een betere evenredige vertegenwoordiging in de globale gemeenschap is.

Doelen

  • Het debat starten binnen een breed scala aan gemeenschappen uit het Zuiden en andere gemarginaliseerde gemeenschappen
  • De aanpak van de banden tussen gemeenschappen in vergelijkbare context
  • Identificeer specifieke en algemene problemen/uitdagingen/behoeften/verwachtingen van deze gemeenschappen met betrekking tot Wikidata
  • Samenwerken om een strategie uit te werken zodat Wikidata iets globaals is en niet iets uit Noord-Amerika en Europa
  • Een document/manifest maken
  • Het programma van de conferentie gebruiken om de inbreng uit de minder vertegenwoordigde groepen te vergroten.

Hoe zal het werken?

Toen Wiki Movimento Brasil werd uitgenodigd om WikidataCon 2021 samen met Wikimedia Duitsland te organiseren, besloten we dat we de aandacht van de wereldwijde gemeenschap wilden vestigen op de ervaringen, mogelijkheden, uitdagingen en verwachtingen van bijdragers die afkomstig zijn uit een gemarginaliseerde context. Het thema van dit jaar, "een duurzame toekomst voor Wikidata" gaat in dezelfde richting.

Daarmee leiden we een proces dat voorafgaat aan de conferentie zelf en dat vooral gebaseerd zal zijn op het verbinden en discussiëren met mensen uit deze gemarginaliseerde wereld. Van juni tot augustus zal er een reeks gesprekken plaatsvinden. We zullen contact opnemen met lokale groepen over de hele wereld om hun Wikidata-problemen te begrijpen en samen te werken. Het organisatieteam van WikidataCon zal ook activiteiten ontwerpen voor de conferentie zelf om capaciteitsopbouw en analytische discussies in sommige ondervertegenwoordigde gemeenschappen te stimuleren. Onderwerpen die in het proces zullen worden behandeld, kunnen zo breed zijn als:

  • Data en internettoegang: regionale gevolgen voor de bijdrage aan Wikidata (mobiele toegang)
  • Taalverscheidenheid vanuit het oogpunt van datamodellering
  • Communicatie en betrokkenheid bij de brede gemeenschap
  • Citaten, wetenschappelijk werk en bibliotheken
  • GLAM-partnerschappen en -processen
  • Onderwijsprojecten met Wikidata

Na de activiteiten zullen we de discussies samenvatten in een document dat na WikidataCon 2021 aan de gemeenschap zal worden gepresenteerd. We zien mogelijk manieren om gegevens en vrijwilligers van gemarginaliseerde gemeenschappen verder te integreren op Wikidata.

Er is geen gesloten roadmap voor het vergroten van de diversiteit en kennisgelijkheid op Wikidata. Daarom kiezen we een flexibele aanpak, we staan open voor overleg en samenwerking!

Bekijk de pagina om deel te nemen om het proces beter te begrijpen.

Erkenning

U kunt meer cruciale ideeën voor dit proces vinden, geïnspireerd in eerdere discussies onder leiding van Wiens kennis? hier en hier. Ik dank hen met name voor hun steun aan de opvatting van de projectnaam.

Organisatoren