Wikidata:Scholia/nl

This page is a translated version of the page Wikidata:Scholia and the translation is 100% complete.



Coolest Tool Award 2022 logo

Scholia

2022 Coolest Tool
Award Winner

in the category
Impact

Scholia profiel van een onderwerp

Over

Scholia (Q45340488)   is een project om bibliografische informatie en wetenschappelijke profielen van auteurs en instellingen te presenteren met behulp van Wikidata, de door de gemeenschap beheerde database die Wikipedia en alle andere Wikimedia-projecten ondersteunt. Scholia wordt ontwikkeld in het kader van het grotere WikiCite initiatief, dat tot doel heeft bibliografische metadata in Wikidata te indexeren over bronnen die kunnen worden gebruikt om claims op Wikidata, Wikipedia of elders te onderbouwen.

Scholia gebruiken

Hoofd hulpmiddel

 
Een Scholia-profiel voor een persoon

Ga naar het Scholia-hulpmiddel op http://scholia.toolforge.org/. De menubalk geeft een overzicht van 'auteur', 'werk', 'organisatie', 'onderwerp' en andere opties voor gegevensvisualisatie. Iedereen die een wetenschappelijk profiel van een onderzoeker wil zien op basis van Wikidata-informatie over zijn publicaties, kan zoeken naar zijn naam in de "auteur"-presentatie. Voor een Wikidata-profiel van een publicatie, zoek "werk", enzovoort voor de andere.

Het maken van een profiel

Als Wikidata een item heeft voor een persoon en item gegevens voor ten minste een deel van hun publicaties, dan zal Scholia die informatie gebruiken om een wetenschappelijk profiel te genereren. Iedereen die een wetenschappelijk profiel wil aanmaken bij Scholia moet het Wikidata-item voor die persoon bewerken op de gebruikelijke manier van omgaan met Wikidata. Naast het bewerken van het item voor individuen, moet men Wikidata voorzien van een lijst van de publicaties van die persoon met de juiste gestructureerde gegevens die aangeven dat ze een auteur van deze publicaties zijn.

Bibliografische gegevens bijdragen

Wikidata is op zoek naar gestructureerde metadata voor wetenschappelijke publicaties. Het project waarmee de Wikimedia-gemeenschap de sociale, technische, gegevenstoegang en gegevensimplementatie voor citaties beheert, is WikiCite. Hoewel kleinere gegevensexperimenten in de orde van grootte van misschien wel honderden publicaties geschikt zijn voor iedereen om te uploaden, zou iedereen die zich bezighoudt met het op grote schaal uploaden van citaten lid moeten worden van de Wikicite-gemeenschap om de duizenden pagina's documentatie en inhoud te bekijken die de gecompliceerde relatie tussen Wikipedia, Wikidata en citaten beschrijven naar alles wat ooit is gepubliceerd.

Om voldoende gegevens bij te dragen om wetenschappelijke profielen voor een paar individuen te maken, verzamel dan de digital object identifier (Q25670)s voor hun publicaties en upload ze naar Wikidata met behulp van een van de tools die citaten voor Wikidata opmaken. WikiProject Source MetaData presenteert hulpmiddelen zoals fatameh en Source MetaData.

Andere visualisaties

Scholia biedt visualisaties voor publicaties, organisaties en andere entiteiten. Het model voor het maken van visualisaties voor elk van deze is hetzelfde als voor een individuele onderzoeker: stel eerst een Wikidata-item in voor de entiteit om te profileren, en upload vervolgens citaten naar publicaties die gestructureerde gegevens bevatten, waarbij de relatie van de publicatie met de entiteit om te profileren wordt vermeld. Items over publicaties met een main subject (P921)-instructie worden bijvoorbeeld weergegeven in de visualisatie "onderwerp" (voorbeeld: Zika-virus).

Gebruiken als referentiemanager

Scholia integreert met BibTeX (Q8029), d.w.z. vanuit TeX (Q5301) of LaTeX (Q5310) documenten kan een bepaalde referentie worden geciteerd door gewoon hun Wikidata-identifier te gebruiken, waardoor Scholia de bibliografische metadata kan ophalen die BibTeX kan verwerken om de uitvoer op te maken volgens het stijlbestand dat in het document is gedefinieerd.

Waarom het belangrijk is

 
Scholia detail: de meest frequente publicatie locaties van een auteur
Een WikidataCon 2017 presentatie over Scholia
Wikimania 2019 presentatie over Scholia

Scholia biedt een visualisatie en toegang tot gegevens die veel onderzoekers nuttig vinden en die anders duur, arbeidsintensief of commercieel gesloten gegevens gebruiken om toegang te krijgen.

Hoe het werkt

Scholia gebruikt verschillende andere Wikidata-functies om te werken. Om een profiel aan te maken, voert het een reeks query's uit met behulp van de SPARQL query service. Voor sommige visualisaties gebruikt het andere hulpmiddelen.

Gebruik op Wikimedia-sites

Hoewel Scholia gegevens van Wikidata gebruikt, kan het zelf worden gebruikt voor Wikimedia-projecten, bijvoorbeeld door middel van een sjabloon dat van een Wikipedia- of Wikimedia Commons-pagina naar een bijbehorend Scholia-profiel verwijst. Een subset van dergelijk gebruik wordt hier bijgehouden.

Geschiedenis

De Fin Årup Nielsen heeft het hulpmiddel gemaakt en moedigt de Wikimedia-gemeenschap aan om ermee aan de slag te gaan.

Galerijen

Scholia's afhankelijkheden

Scholia profielen

Curatiepagina's

Verschillende aspecten van Scholia hebben geassocieerde pagina's die helpen bij het verbeteren (cureren) van gaten in verband met het betrokken profiel. Ze kunnen meestal worden bereikt door /curation toe te voegen aan de URL van het profiel.

Vergelijkingen

Sommige aspecten van Scholia maken het mogelijk om verschillende entiteiten te vergelijken. Ze kunnen meestal worden bereikt door het aspect in de URL van enkelvoud naar meervoud te veranderen en de Wikidata-identificatoren na de slash toe te voegen, gescheiden door komma's. De huidige instelling ondersteunt vergelijkingen van maximaal 5 entiteiten.

WikiCite hulpmiddel keten

Publicaties

Zie ook

Externe links