Wikidata:WikiProject Fietsen

This page is a translated version of the page Wikidata:WikiProject Cycling and the translation is 100% complete.

Module:Cycling race

Het WikiProject Cycling, genaamd Wikidata Cycling, is een onderdeel van het fietsillustratieproject (bijgenaamd Wikimedia Cycling) beheerd door de Franse Wikimediaan Jérémy-Günther-Heinz Jähnick. Het bestaat uit het bieden van technische assistentie aan de verschillende Wikipedia's, zodat ze veel meer artikelen kunnen produceren zonder meer moeite te doen, dankzij het gebruik van Wikidata voor gegevensbeheer.

Applicatie

Elke geïnteresseerde Wikipediaan kan contact opnemen met Jérémy-Günther-Heinz Jähnick, in het Engels of Frans, die hen een kopie van de Module:Cycling race zal bezorgen, het programma of de supermodule genoemd. Met dit programma kunt u verschillende functies gebruiken. De taalversies van Wikipedia hebben kopieën, die regelmatig worden bijgewerkt. Het is niet mogelijk om de kopie te hernoemen. Bovendien zorgt het werken met verschillende code ervoor dat updates stoppen. Elke Wikipedia heeft functies die dit programma aanroepen. Het is ook niet mogelijk om ze te hernoemen omdat de coderegel altijd hetzelfde moet blijven, zodat een Wikimediaan gemakkelijk van de ene taalversie naar de andere kan overschakelen. Het is mogelijk om snelkoppelingen te maken, hoewel de interesse daarvoor minder is.

Elke bijdrager kan opmerkingen melden in geval van weergaveproblemen of als zijn taal bepaalde specifieke kenmerken heeft. Deze zijn erg interessant en we zetten ze in de programmacode zodat toekomstige updates er rekening mee houden. Wanneer een nieuwe functie wordt gestart, moet deze worden aangepast aan de taal van de spreker. De laatste is meestal verantwoordelijk voor het vertalen van de benodigde velden, dus hij is meester in de keuze van titels. Zij kan a posteriori correcties aanbrengen indien zij dat nodig acht.

Elke nieuwe functie wordt voorgesteld aan een contactpersoon van de betrokken Wikipedia en besproken om te zien of het gebruik ervan enkele aanpassingen vereist. Deze bijdrager kan het bespreken met anderen in zijn of haar taalgemeenschap. Er wordt een consensus bereikt op het wereldwijde niveau van Wikipedia's met deze functies, elke Wikipedia heeft een stem zodat kleine Wikipedia's niet systematisch in de minderheid kunnen zijn. De vragen zullen zich richten op de interesse van de lezer in het hebben van uitgebreidere artikelen en op de interesse voor bijdragers van verschillende talen om functies te gebruiken waarmee ze hun werk kunnen optimaliseren door taken te delen. Personen die niet in staat zijn om op de lange termijn te denken en rekening houden met andere taalversies van Wikipedia, net zoals degenen die op de een of andere manier het fietsillustratieproject waar Wikidata Cycling deel van uitmaakt zouden schaden, de facto worden uitgesloten van elk besluitvormingsproces. Een nieuwe functie bevindt zich in de experimentele fase gedurende een week na zijn aankomst in de betreffende taalversie van Wikipedia. Tijdens deze periode worden tests uitgevoerd op specifieke gevallen om de reactie van het programma te testen en indien nodig bij te sturen. Tijdens deze periode kan enige overlast optreden.

Alle functies moeten documentatie hebben die oorspronkelijk in het Frans en Engels is geschreven. Sprekers kunnen vertalingen in hun taal uitvoeren. Als een passage hen onnauwkeurig lijkt, kunnen ze om opheldering vragen. Op dezelfde manier kunnen ze leren hoe ze een eigenschap of kwalificatie moeten gebruiken. Een regelmatig bijgewerkte "Kit om te vertalen" wordt aangeboden aan sprekers, waarmee ze Wikidata in hun moedertaal kunnen gebruiken.

Sourcing eisen

Er wordt veel belang gehecht aan de verifieerbaarheid van informatie. Ook moet alles verplicht worden ingekocht. Declaraties met de eigenschappen ProCyclingStats race ID (P2327) of Cycling Archives race ID (P2330) zijn meestal voldoende. Voor andere informatie, zoals de cost (P2130) van een ras, is het noodzakelijk om een bron toe te voegen. De pagina Wikidata:WikiProject Cycling/Sourcing Wikidata toont de verschillende eigenschappen die kunnen worden gebruikt om brondeclaraties te sourcen die moeten worden verkregen.

Werken in de eigen taal

Elke Wikimediaan zou in staat moeten zijn om bij te dragen in zijn moedertaal. Om deze reden is een "Kit om te vertalen" hier beschikbaar. Wikimedianen wordt geadviseerd om alle items en eigenschappen die het bevat te vertalen en deze pagina vervolgens in hun volglijst te plaatsen, zodat ze op de hoogte zijn van nieuwe vertalingen die moeten worden gedaan. Wikimedianen kunnen Jérémy-Günther-Heinz Jähnick vragen om getraind te worden in het gebruik van Wikidata.

Participants

The participants listed below can be notified using the following template in discussions:
{{Ping project|Cycling}}

Documentatie van functies

Elke functie is zorgvuldig gedocumenteerd. Wikimedianen worden uitgenodigd om vertalingen in hun taal te maken.

SPARQL-query's

Wikidata:WikiProject Cycling/SPARQL

Modules

Hulpmiddelen