Wikidata:Wikidata a projectes Wikimedia

This page is a translated version of the page Wikidata:Wikidata in Wikimedia projects and the translation is 100% complete.

Aquesta pàgina ha estat creada per donar un esbós dels beneficis i reptes d'utilitzar accions de Wikidata en altres projectes Wikimedia que inclouen com evitar, millorar o corregir qualsevol assumpte i adreçar dubtes o malentesos comuns. També proporciona una visió de quin és i no és possible actualment al reutilitzar dades de Wikidata en altres projectes Wikimedia i les millores futures planificades. Si ets nou a Wikidata els enllaços següents et poden ser útils:

Centralitzant esdeveniments a través de molts projectes Wikimedia

Centralitzant esdeveniments de projectes Wikimedia a Wikidata permetrà que les persones que treballin en molts projectes diferents de Wikimedia, en moltes llengües diverses, puguin col·laborar comparant informació. Això té molts beneficis:

  • Reduir la duplicitat d'esforç:' Wikidata és multilingüe, això significa que si contribueixes amb informació a Wikidata per utilitza-ho en el teu projecte es farà disponible per per utilitzar-ho en tots els altres projectes. Això és un molt més eficient que fer que cada projecte Wikimedia compili esdeveniments per separat, com exemple, actualitzant manualment nombre d'habitants de cada país en el món en cada Viquipèdia de diferent llengua.
  • Reduint barreres de llengua:' Wikidata ens permet comparar esdeveniments provinent de fonts en diferents llengües i fer-los accessibles a tothom, malgrat

la llengua que parlin. Aquest concepte també aplica a les barreres causades per manca de coneixement especialitzat en cada lloc sobre un tema determinat.

  • Reunir dada de moltes fonts: Wikidata ens permet importar sistemàticament grans volums d'esdeveniments provinents de bases de dades externes que utilitzant bots i eines.
  • Més persones que treballen en correcció d'errors:' Centralitzant fets també podem centralitzar els nostres esforços i recursos per trobar errors de vandalisme i equivocacions causades de fe bona. Tenint una base de dades centralitzada d'esdeveniments significa que només és necessari corregir un cop els errors; trobar fets dispersos en diversos articles de Viquipèdia amb incorreccions fa que sigui més laboriós de corregir.

Dades de qualitat a Wikidata

Wikidata és un projecte jove que està creixent de pressa. El fet de rebre les contribucions d'usuaris és essencial per millorar qualitat de les dades. Hi ha diverses maneres d'afegir dades a Wikidata i de millorarles:

Usuaris individuals

La manera més comuna d'afegir fets i esdeveniments amb dades a Wikidata es fa per usuaris individuals. Wikidata reutilitza dades que ja han estat afegides en altres projectes Wikimedia, tanmateix aquesta dada pot ser fora de data, incompleta o incorrecte.

Important datasets

També s'afegeixen grans conjunts de dades, datasets, amb operacions d'importació de datasets externes. Qualsevol pot demanar la importació de dades d'una font externa mitjançant Wikidata:Data Import Hub.

Col·laboracions

Es pot col·laborar amb organitzacions externes per millorar la qualitat de les dades que inclou:

Consultes (queries)

Per comprovar la integritat i la precisió de les dades es pot usar Wikidata Servei de consulta i es pot consultar a Wikidata:Request a query.

Desenvolupaments futurs

En un futur Wikidata tindrà característiques noves incloent:

  • Un seguiment més específic dels canvis fets a pàgines d'elements (ítems) a Wikidata que són utilitzades en altres projectes Wikimedia
  • Property constraints està sent desenvolupat com regles en propietats que especifiquen com les propietats haurien de ser utilitzades.
  • Signed statements: per millorar i mantenir la qualitat de les dades.
  • ORES: per puntuar automàticament la qualitat d'un element.

Fent canvis a Wikidata

Tot i que per afegir una gran quantitat de dades el procediment a Wikidata pot ser complex, afegir un simple esdeveniment és relativament senzill requerint un temps d'aprenentatge més curt que el necessari en altres projectes a Wikidata. Les tasques més comunes en Wikidata són afegir declaracions i afegir referències. Afegir declaracions i referències a Wikidata no requereix coneixements sobre codificació o de llenguatge de marcat d'hipertext. Quan volguessis importar a Wikidata una gran quantitat d'informació des d'una base de dades externa, sisplau fés una consulta a Wikidata:Dataset Imports.

Declaracions

El procés d'afegir 'declaracions' és bastant senzill i no requereix habilitats de codificació. Vegeu un resum a Help:Statements#Adding statements.

Referències en Wikidata

Molts esdeveniments dins Wikidata no tenen encara una referència o tenen referències importades d'un altre projecte Wikimedia. Les referències sempre són afegides en contribucions individuals i per importacions estructurades planejades de bases de dades externes que afegeixen milers o fins i tot desenes de milers de fets referenciats alhora. Afegir una referència és un procés senzill:

  1. Tria una declaració a la qual t'agradaria afegir-hi una referència a i fes clic el botó de referència +Afegir (+Add).
  2. En la primera caixa escriu la URL de referència si la informació ve d'una font en línia.
  3. Enganxa l'URL de la referència a la caixa a la dreta.
  4. Clica el botó 'Desa' (Save)

Per instruccions de més complexitat per afegir referències a les declaracions si us plau veuen Help:Sources.

Seguint la pista als canvis en una pàgina Wikidata que procedeix d'altres projectes Wikimedia

És important que els col·laboradors en projectes Wikimedia, que usin dades de Wikidata en les seves pàgines, que sàpiguen si s'ha fet un canvi a Wikidata que afecti les seves pàgines. És possible de seguir la pista de canvis fets a pàgines d'elements a Wikidata que s'estàn usant per mostrar esdeveniments en altres projectes Wikimedia. En el vostre projecte Wikimedia (quan sigueu dins la sessió):

  1. Aneu a la vostre pàgina Special:Preferences (enllaç en la cantonada dreta superior de la vostra pantalla).
  2. Cliqueu sobre Mostra l'historial.
  3. Selecciona 'Mostra les edicions a Wikidata en l'historial'.
NOTA: hi ha també un 'Mostra l'historial ('Watchlist') a la dreta del de les preferències. Allò és diferent. Anant allà NO et permetrà a veure les edicions en el 'watchlist'.

Així, quan s'hagi fet un canvi en un element a Wikidata que està en un altre projecte Wikimedia es mostrarà en el vostre watchlist. Actualment, el watchlist no mostrarà quin canvi s'ha fet en la pàgina Wikidata o si la declaració apareix en l'article, tot i que aquestes són millores planejades. Senzillament pots utilitzar el tabulador d'Història en Wikidata per trobar aquesta informació com en qualsevol altre projecte Wikimedia. Això és un procés molt més clar i més senzill que la transclusió d'imatges de Commons on no és possible de seguir la pista als canvis d'una imatge en Commons des d'un altre projecte Wikimedia.

Exemples de reutilització de dades

Hi ha moltes formes en les que s'està utilitzant Wikidata en altres projectes Wikimedia incloent:

  • Infotaules de Viquipèdia carregades per Wikidata
  • Mapes i gràfics
  • Feina de mapatge sobre un tema
  • Visualitzacions

Infotaules de Viquipèdia carregades per Wikidata

És possible per [1] a Viquipèdia per utilitzar dades de Wikidata directament.

Control en el wiki

Les plantilles que mostren dades provinents de Wikidata proporcionen controls addicionals al wiki així que poden adaptar les dades a les seves necessitats, això inclou:

  • Habilitat per descartar camps en el wiki
  • Filtrar per que només es mostrin dades a Wikidata que tinguin referències
  • Adaptar els paràmetres presos de Wikidata en l'infotaula
  • Selecciona formatatge (p. ex., el formatatge de data pot ser presentat com mda o dma)

Exemples

Hi ha diversos exemples de infotaules a Viquipèdia alimentades amb dades de Wikidata, inclouen:

Guies

Hi ha guies que són disponibles com ajuda per fer infotaules omplertes amb dades des de Wikidata a la Viquipèdia

Mapes i gràfics

Podeu entregar continguts de Wikidata com maps i graphs a projectes Wikimedia.


Lakes with name "Long lake" in Sweden.
[ source data ]

País amb regions i capitals


Population of London.
[ source data ]

World land area.
[ source data ]

Feina de mapatge sobre un tema

És possible de crear llistes d'articles inexistents sobre qualsevol subjecte utilitzant Wikidata. Això és fa per creant un conjunt d'elements en Wikidata i utilitzant una eina per veure quins articles existeixen i quins no existeixen en quins projectes Wikimedia:

Visualitzacions

Hi ha moltes eines, tant dins de Wikimedia projectes i externes que reutilitzen i combinen Wikidata, Viquipèdia, Wikimedia Commons i altres projectes. Aquestes eines permeten als editors explorar el contingut d'una manera nova i també poden usar-se per visualitzar continguts per proporcionar noves maneres per destacar assumptes i possibles millores.

  • Histropedia: usa dades de Vikipèdia i de Wikidata per generar automàticament interactive terminis en esdeveniments connectats a articles Vikipèdia . Exemple: The Apollo missions
  • Monumental: és una eina que et permet explorar patrimoni construït i conèixer més sobre monuments comparant informació a Wikidata, a Viquipèdia i a Wikimedia Commons. Exemple: Paris
  • Scholia: eina que crea pàgines de perfil erudit construides de consultes en el Servei de Consulta Wikidata. Exemple: Turing Award


Configurant ús de dades residents a Wikidata en projectes Wikimedia

Wikidata:How to use data on Wikimedia projects proporciona instruccions tècniques sobre com utilitzar dades de Wikidata en un altre projecte Wikimedia. També pots trobar ajuda en el Wikidata:xat de Projecte.