Wikidata:Wikidata in Wikimedia-projecten

This page is a translated version of the page Wikidata:Wikidata in Wikimedia projects and the translation is 100% complete.

Deze pagina is in het leven geroepen om de voordelen en uitdagingen van het gebruiken van feiten uit Wikidata in andere Wikimedia-projecten te noemen met hoe problemen te voorkomen en die te verbeteren. Het geeft ook een overzicht van wat wel en niet mogelijk is met het hergebruiken van data van Wikidata op andere Wikimedia-projecten en een overzicht met updates. Als u nieuw bent bij Wikidata, zijn de volgende links mogelijk handig:

Centralisatie van feiten van vele Wikimedia-projecten

Het centraliseren van feiten voor Wikimedia-projecten op Wikidata zal mensen in veel verschillende Wikimedia-projecten in veel verschillende talen in staat stellen om samen te werken om informatie te verzamelen die veel voordelen heeft:

  • Verminder dubbele inspanning: Wikidata is meertalig, wat betekent dat als u informatie aan Wikidata toevoegt zodat deze op uw project kan worden gebruikt, deze beschikbaar is voor alle andere projecten om te gebruiken. Dit is veel efficiënter dan alle Wikimedia-projecten die feiten afzonderlijk verzamelen, bijvoorbeeld het handmatig bijwerken van aantallen inwoners van elk land in de wereld op elke andere taal Wikipedia.
  • Verminder taalbarrières: Wikidata stelt ons in staat om feiten uit bronnen in verschillende talen te verzamelen en toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht de taal die ze spreken. Dit concept is ook van toepassing op barrières die worden veroorzaakt door een gebrek aan lokale en specialistische kennis over een onderwerp.
  • Breng gegevens uit vele bronnen samen: Wikidata stelt ons in staat om systematisch grote hoeveelheden feiten uit externe databases te importeren met behulp van bots en hulpmiddelen.
  • Meer mensen werken aan foutcorrectie: Door feiten te centraliseren, kunnen we onze inspanningen en middelen centraliseren om fouten te vinden en te corrigeren, hetzij door vandalisme en fouten te goeder trouw. Het hebben van een gecentraliseerde database met feiten betekent dat fouten slechts één keer hoeven te worden gecorrigeerd, het vinden van onjuiste feiten verspreid over verschillende Wikipedia-artikelen is moeilijker te corrigeren.

Datakwaliteit op Wikidata

Wikidata is een jong project dat snel groeit. Het ontvangen van bijdragen van gebruikers is essentieel voor het verbeteren van de gegevenskwaliteit. Er zijn verschillende manieren waarop gegevens worden toegevoegd aan en verbeterd op Wikidata:

Individuen

Individuele gebruikers die individuele feiten toevoegen, is de meest voorkomende manier waarop gebruikers gegevens toevoegen aan Wikidata. Wikidata hergebruikt gegevens die al zijn toegevoegd aan andere Wikimedia-projecten, maar deze gegevens zijn soms verouderd, onvolledig of onjuist.

Datasets importeren

Gegevens worden ook toegevoegd door het importeren van grote externe datasets. Iedereen kan aanvragen dat gegevens worden geïmporteerd uit een externe bron via de Data Import Hub.

Partnerschappen

Er zijn verschillende partnerschappen met externe organisaties om de gegevenskwaliteit te verbeteren, waaronder:

Queries

De Wikidata Query Service is een manier waarop gegevens kunnen worden gecontroleerd op volledigheid en nauwkeurigheid, u kunt een query aanvragen .

Toekomstige ontwikkelingen

In de toekomst zal Wikidata nieuwe functies introduceren, waaronder:

  • Meer specifiek bijhouden van wijzigingen in Wikidata-itempagina's die worden gebruikt op andere Wikimedia-projecten
  • Eigenschapsbeperkingen worden ontwikkeld als regels voor eigenschappen die specificeren hoe eigenschappen moeten worden gebruikt.
  • Ondertekende verklaringen: om de datakwaliteit te verbeteren en te behouden.
  • ORES: om automatisch de kwaliteit van een item te bepalen.

Wijzigingen aanbrengen in Wikidata

Hoewel Wikidata complex kan zijn bij het toevoegen van een grote hoeveelheid gegevens, is het toevoegen van afzonderlijke feiten een relatief eenvoudig proces met een kleinere leercurve dan de meeste andere Wikimedia-projecten. De meest voorkomende taken op Wikidata zijn het toevoegen van verklaringen en het toevoegen van referenties . Het toevoegen van verklaringen en referenties naar Wikidata vereist geen codeer- of opmaakkennis. Als u een grotere hoeveelheid informatie uit een externe database wilt toevoegen aan Wikidata, kunt u een verzoek indienen op de Data Import Hub.

Verklaringen

Het proces van het toevoegen van verklaringen is vrij eenvoudig en vereist geen codeervaardigheden, een overzicht is hier te vinden.

Referentie op Wikidata

Veel feiten op Wikidata hebben nog geen referentie of een referentie dat ze uit een ander Wikimedia-project zijn geïmporteerd. Referenties worden voortdurend toegevoegd, zowel via individuele bijdragen als geplande, gestructureerde import uit externe databases voegt 1000s of zelfs 10.000 aan verwezen feiten tegelijk toe. Het toevoegen van een referentie is een eenvoudig proces:

  1. Kies een verklaring waaraan u een verwijzing wilt toevoegen en klik op de knop +Verwijzing toevoegen
  2. Schrijf in het eerste vak referentie-URL als de informatie afkomstig is van een online bron
  3. Plak de URL van de verwijzing in het vak aan de rechterkant
  4. Klik op de knop Opslaan

Voor meer gedetailleerde instructies voor het toevoegen van verwijzingen naar verklaringen raadpleegt u Help:Sources.

Wijzigingen in een Wikidata-pagina van andere Wikimedia-projecten bijhouden

Het is belangrijk voor Wikimedia-projectbijdragers die gegevens van Wikidata op hun pagina's gebruiken om te weten of er een wijziging is aangebracht in Wikidata die van invloed is op hun pagina's. Het is mogelijk om wijzigingen bij te houden die zijn aangebracht in Wikidata-itempagina's die worden gebruikt om feiten over andere Wikimedia-projecten weer te geven. Op uw Wikimedia-project (indien ingelogd):

  1. Ga naar uw Special:Preferences pagina (de link Voorkeuren in de rechterbovenhoek van het scherm).
  2. Klik op het tabblad Volglijst.
  3. Vink het selectievakje aan naast 'Toon Wikidata-bewerkingen in uw volglijst'.
NB: Er is ook een link 'Volglijst' naast de link 'Special:Preferences'. Dat is anders. Als u die gebruikt, heeft u deze genoemde optie NIET.

Wanneer er nu een wijziging wordt aangebracht in een Wikidata-item dat zich op een ander Wikimedia-project bevindt, wordt het weergegeven in uw volglijst. Nu zal de volglijst nog niet weergeven welke wijziging is aangebracht op de Wikidata-pagina of als de verklaring in het artikel verschijnt, hoewel dit geplande verbeteringen zijn. U kunt gewoon het tabblad Geschiedenis op Wikidata gebruiken om deze informatie te vinden zoals bij elk ander Wikimedia-project. Dit is een veel duidelijker en eenvoudiger proces dan transclusie van afbeeldingen van Commons waarbij het niet mogelijk is om wijzigingen van een afbeelding op Commons bij te houden vanuit een ander Wikimedia-project.

Voorbeelden van het gebruik van gegevens

Er zijn veel manieren waarop Wikidata wordt gebruikt voor andere Wikimedia-projecten, waaronder:

  • Wikidata voor het vullen van infoboxen op Wikipedia
  • Kaarten en grafieken
  • In kaart brengen van werk aan een onderwerp
  • Visualisaties

Vullen van infoboxen op Wikipedia

Het is mogelijk voor infoboxen op Wikipedia om gegevens rechtstreeks van Wikidata te gebruiken.

Controle op de wiki

De sjablonen die de gegevens van Wikidata weergeven, bieden extra besturingselementen voor de wiki, zodat ze de gegevens kunnen aanpassen aan hun behoeften, waaronder:

  • Mogelijkheid om velden op de wiki te overschrijven
  • Filter om alleen gegevens op Wikidata weer te geven die referenties hebben
  • Pas de parameters aan die uit Wikidata in de infobox zijn gehaald
  • Selecteer opmaak (datum kan bijvoorbeeld worden weergegeven als mdj of dmj)

Voorbeelden

Er zijn verschillende voorbeelden van door Wikidata gevoede infoboxen op Wikipedia, waaronder:

Handleidingen

Er zijn handleidingen beschikbaar om te helpen bij het opzetten van wikidata-gevoede infoboxen op Wikipedia

Kaarten en grafieken

U kunt Wikidata-inhoud opbouwen als kaarten of als grafieken in Wikimedia-projecten, zie ook Wikidata:Geoshapes.


Lakes with name "Long lake" in Sweden.
[ source data ]

Land met regio's en hoofdsteden


Population of London.
[ source data ]

World land area.
[ source data ]

In kaart brengen van werk aan een onderwerp

Het is mogelijk om lijsten met ontbrekende artikelen over elk onderwerp te maken met behulp van Wikidata. Dit wordt gedaan door een set items op Wikidata aan te maken en een hulpmiddel te gebruiken om te zien welke artikelen wel / niet bestaan op welke Wikimedia-projecten:

Visualisaties

Er zijn veel hulpmiddelen, zowel binnen Wikimedia-projecten als extern, die Wikidata, Wikipedia, Wikimedia Commons en andere projecten hergebruiken en combineren. Deze hulpmiddelen stellen mensen in staat om de inhoud op een nieuwe manier te verkennen en kunnen ook worden gebruikt om inhoud te visualiseren om nieuwe manieren te bieden om problemen te benadrukken en mogelijke verbeteringen aan te brengen.

  • Histropedia: gebruikt gegevens van Wikipedia en Wikidata om automatisch interactieve tijdlijnen te genereren met gebeurtenissen die zijn gekoppeld aan Wikipedia-artikelen. Voorbeeld: De Apollo-missies
  • Monumental: een hulpmiddel waarmee u gebouwd erfgoed kunt verkennen en meer te weten kunt komen over monumenten door informatie te verzamelen uit Wikidata, Wikipedia en Wikimedia Commons. Voorbeeld: Parijs
  • Scholia: een hulpmiddel dat wetenschappelijke profielpagina's maakt die zijn opgebouwd uit query's naar Wikidata Query Service. Voorbeeld: Turing Award


Opzetten van het gebruik van Wikidata-gegevens op Wikimedia-projecten

Wikidata:How to use data on Wikimedia projects geeft technische instructies over het gebruik van Wikidata-gegevens op een ander Wikimedia-project. U kunt ook hulp vinden op de projectchat.