Help:Description/ca

El format d'una pàgina de Wikidata, on es veu la ubicació de la descripció i de la resta d'elements descrits

La descripció en una entrada de Wikidata es un breu text pensat per desambiguar la pàgina en qüestió d'altres pàgines amb etiquetes iguals o similars. No cal que sigui única, en tant que diverses entrades poden tenir la mateixa descripció, però dues entrades no poden tenir alhora la mateixa etiqueta i la mateixa descripció.

Les descripcions han de ser prou llargues com per a possibilitar que els usuaris identifiquin fàcilment a què es refereix l'etiqueta de l'entrada, i no més que això.

Les descripcions han d'intentar reflectir la informació de manera exacta i neutral.

Normes generalsEdit

Eviteu informació que probablement canviaràEdit

Paraules i frases com "actual", "titular (de)", "esperat" o "l'any vinent" s'huaran d'acabar canviant. Si esteu descrivint Satoru Iwata, és millor utilitzar "quart president de Nintendo" que no pas "president actual de Nintendo". Tot i que totes dues descripcions són correctes, la darrera canviarà quan el Sr. Iwata es retiri, mentre que la primera no canviarà. Per a esportistes, no és gaire encertat indicar-ne l'equip actual, atès que també això és possible que canviï. Si descriviu Daniel Alves, és millor utilitzar "futbolista brasiler professional" que no pas "futbolista professional del FC Barcelona", ja que pot acabar canviant d'equip.

Eviteu dades controvertidesEdit

Fins allà on sigui possible, eviteu incloure dades controvertides en les descripcions. Per exemple, es millor descriure les Illes Pinnacle com a "grup d'illes d'Àsia Oriental" que no pas "grup d'illes japoneses" o "grups d'illes xineses". Recordeu que, quan Wikidata estigui totalment desenvolupada, a la pàgina no solament hi haurà la descripció sinó que hi haurà molta més informació.

Directrius per a les descripcionsEdit

LlargàriaEdit

Les descripcions no són frases completes, sinó petites porcions d'informació. En la majoria de casos, la llargària adient és d'entre dues i dotze paraules. Les descripcions d'una sola paraula son gairebé sempre massa ambigües, i cal evitar-les. Com a regla general, si la descripció passa a la segona línia probablement és massa llarga, i, si arriba a a la tercera, gairebé segur que ho és.

Fórmules habitualsEdit

Aquestes fórmules serveixen com a bons punts de partida, però no us hi heu de sentir lligats.

Ús de majúsculesEdit

Les descripcions comencen amb minúscula tret de quan cal o s'espera una majúscula. Essencialment, cal veure-ho com si l'etiqueta aparegués al mig d'una frase normal, i després seguir les regles lingüístiques habituals. La majoria de termes no s'escriurien amb majúscula si es trobessin enmig d'una frase, però els noms propis, com ara els noms de persones, llocs o títols concrets, entre d'altres, s'han d'escriure amb majúscula, tot i que en català, i a diferència de les etiquetes, en català és rar que calgui utilitzar una majúscula inicial en una descripció.

Exemples:

Etiqueta: Lionel Messi
Descripció: futbolista argentí

Etiqueta: Sunflower Galaxy
Descripció: galàxia espiral en la constel·lació Canes Venatici

PuntuacióEdit

Les descripcions no són frases completes, i no han d'acabar amb un punt Això no és una llicència per ignorar totalment la puntuació; si una descripció ha de tenir comes, s'hi han d'incloure. Wikidata no pren partit quant a si la coma serial s'ha d'utilitzar o no; tant "vermell, blanc, i blau" (la coma serial es després de "blanc") com "vermell, blanc i blau" (sense coma serial) són acceptables. La coma serial és un tema controvertit, així que cal respectar l'elecció de l'editor de la descripció incial quant a incloure-la o no. No cal que repetiu el concepte en la descripció, atès que ja s'indica a l'etiqueta.

Exemples:

Etiqueta: Miami
Descripció: ciutat de Florida meridional, Estats Units
A la descripció hi una coma, separant l'estat del país, com és habitual en català. No es tracta d'una frase completa i no té punt.

Etiqueta: Yoko Ono
Descripció: artista, autora, i activista japonesa
Aquesta descripció inclou una coma serial, però es podria escriure també sense la coma després d'"autora", i seria igualment correcte.

No hi poseu l'article inicial (el, les, una, etc.)Edit

En general, les descripcions no han de començar amb un article (el, les, una, etc.).

Exemple:

Etiqueta: Dwyane Wade
Descripció: jugador de beisbol estatunidenc (i no "un jugador de beisbol estatunidenc")

Indiqueu la ubicació al finalEdit

Les descripcions han de començar amb dades més concretes i després més generals, finalitzant amb el país.

Exemples

Etiqueta: Arcenillas
Descripció: municipi de Zamora, Castilla i Lleó, Espanya
En general, utilitzeu la jerarquia administrativa local de noms, separats per comes en comptes de descripcions (deixeu de banda "província de").

Etiqueta: Velika Polana
Descripció: ciutat del municipi de Velika Polana, Eslovènia
S'hi inclou "municipi" només per al primer nivell per tal de distingir la ciutat del municipi.

Elements que no són articlesEdit

Wikidata conté enllaços interwiki a pàgines que no són articles, com ara pàgines de desambiguació, categories, portals i plantilles. Si un element és només per a ús de la Viquipèdia, la seva descripció ha d'incloure la paraula "Viquipèdia". Això fa que els lectors sàpiguen d'un cop d'ull que no estan consultant contingut enciclopèdic normal.

Exemples:

Etiqueta: Top Gear
Descripció: pàgina de desambiguació de Viquipèdia
Aquest element és la pàgina de desambiguació de Viquipèdia per a tot allò anomenat "Top Gear".

Etiqueta: Portal:History
Descripció: portal de Viquipèdia amb contingut relatiu al camp de la història
Tot i que la inclusió de "Portal:" al títol evidencia, per als usuaris familiaritzats amb la Viquipèdia, que se'n tracta d'un portal, no tots els usuaris de Wikidata sabran què vol dir, així que indicar que es tracta d'un portal de Viquipèdia és una bona idea.

Vegeu tambéEdit