Logo of Wikidata

Welcome to Wikidata, Palotabarát!

Wikidata is a free knowledge base that you can edit! It can be read and edited by humans and machines alike and you can go to any item page now and add to this ever-growing database!

Need some help getting started? Here are some pages you can familiarize yourself with:

  • Introduction – An introduction to the project.
  • Wikidata tours – Interactive tutorials to show you how Wikidata works.
  • Community portal – The portal for community members.
  • User options – including the 'Babel' extension, to set your language preferences.
  • Contents – The main help page for editing and using the site.
  • Project chat – Discussions about the project.
  • Tools – A collection of user-developed tools to allow for easier completion of some tasks.

Please remember to sign your messages on talk pages by typing four tildes (~~~~); this will automatically insert your username and the date.

If you have any questions, don't hesitate to ask on Project chat. If you want to try out editing, you can use the sandbox to try. Once again, welcome, and I hope you quickly feel comfortable here, and become an active editor for Wikidata.

Best regards! Tacsipacsi (talk) 00:05, 24 July 2018 (UTC)


Call for participation in the interview study with Wikidata editorsEdit

Dear Palotabarát,

I hope you are doing good,

I am Kholoud, a researcher at King’s College London, and I work on a project as part of my PhD research that develops a personalized recommendation system to suggest Wikidata items for the editors based on their interests and preferences. I am collaborating on this project with Elena Simperl and Miaojing Shi.

I would love to talk with you to know about your current ways to choose the items you work on in Wikidata and understand the factors that might influence such a decision. Your cooperation will give us valuable insights into building a recommender system that can help improve your editing experience.

Participation is completely voluntary. You have the option to withdraw at any time. Your data will be processed under the terms of UK data protection law (including the UK General Data Protection Regulation (UK GDPR) and the Data Protection Act 2018). The information and data that you provide will remain confidential; it will only be stored on the password-protected computer of the researchers. We will use the results anonymized to provide insights into the practices of the editors in item selection processes for editing and publish the results of the study to a research venue. If you decide to take part, we will ask you to sign a consent form, and you will be given a copy of this consent form to keep.

If you’re interested in participating and have 15-20 minutes to chat (I promise to keep the time!), please either contact me at kholoudsaa@gmail.com or kholoud.alghamdi@kcl.ac.uk or use this form https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdmmFHaiB20nK14wrQJgfrA18PtmdagyeRib3xGtvzkdn3Lgw/viewform?usp=sf_link with your choice of the times that work for you.

I’ll follow up with you to figure out what method is the best way for us to connect.

Please contact me if you have any questions or require more information about this project.

Thank you for considering taking part in this research.

Regards

Kholoudsaa (talk)

Vezetéknév a Más néven rovatbanEdit

Kedves Palotabarát! Most visszavonták 4 szerkesztésemet, amelyekben a Commonsba szükséges Surnames kategóriához készítettem el az itteni Vezetéknév elemeket. Andorkó Q111651461, Meskó Q111510800, Follinus Q111657955 és Serfőzy Q111666563. Nagy nehezen megértettem, hogy az a hiba, hogy a Más néven rovatba az angol változathoz beírtam, hogy „surname”. Ezt vonták vissza azzal, hogy „nem álnév (általában minden álnévnek felcserélhetőnek kell lennie a címkével)”. Viszont a magyar családnevek sorában nagyon sok helyen találkoztam (mások által beírva a Más néven rovatba) a „vezetéknév” szóval, és ezért kezdtem én is alkalmazni, mint a családnév szó egy szinonimáját. Ezt akkor végig kell javítanom ezek szerint, mert ide a konkrét, elemcímkében szereplő családnév esetleges variációját kellett volna beírni, ha lett volna. Pl. Andorkó esetében az Andorko formát (ami több forrásban és a sírján is így szerepel). Kérlek, világosíts akkor fel, hogy valóban javítani kell-e ezeket? Nem tudom, érthetően írtam-e le? Köszönöm szépen! --Bizottmány (talk) 07:06, 22 April 2022 (UTC) Ui.: Korábban, pl. Mágócsy Q110943646 esetében Caméléon Diaphane szerkesztő írta be az angol változathoz a most látható kiegészítéseket (és még 174 nyelvi formáját a névnek), akkor nem tudom, hogy az helyes-e, lehet, hogy ez tévesztett meg.)

Még egy kérésem, hogy ellenőrizd le légy szíves a René Q111665157 keresztnevet, mint női nevet, mert bajban voltam vele, ugyanis csak férfi keresztnévként volt eddig található. Köszönöm szépen! --Bizottmány (talk) 07:08, 22 April 2022 (UTC)
Szia Bizottmány! Igen, jól látod a helyzetet, a Más néven rubrikába a Címkére vonatkozó alternatív variánsokat szoktuk beletenni. A vezetéknevet én inkább a leírásba tenném, így: "családnév, vezetéknév", de szerintem nekünk magyaroknak elég az egyiket, a "családnév" szót beleírni. Annyira azért nem tragikus "hiba", hogy minden mást kiejts a kezedből, azért, hogy kijavítsd, minket, magyarokat kevésbé téveszt meg, de persze, ha pont ott jársz egy ilyen elemnél, akkor igen, korrigáld légyszíves. A René szerintem oké, annyi csak, hogy ha van ehhez hasonló azonos alakú férfi- és női név (pl. az Andrea is ilyen), akkor én mindkettőbe beleteszem a different from (P1889)-t, nehogy később egy gyorskezű szerkesztőtárs félreértse és összevonja azokat. Palotabarát (talk) 09:47, 22 April 2022 (UTC)

Köszönöm szépen, már végigjavítottam, mert nem régen kezdtem csak beírogatni, látva az angol névváltozatnál a plusz beírásait Caméléon Diaphane szerkesztőnek a Más név rovatba. Azt hiszem, az én rontott lapjaimon már végigmentem. Köszönöm a pontosítást a René elem lapján. Üdvözlettel, --Bizottmány (talk) 09:54, 22 April 2022 (UTC)

Két Wd nevű sablonEdit

Szia! Jelenleg 2 db, magyarul Sablon:Wd-nek elnevezett elem van a Wikidatán: Q15977575 és Q15122884. Ezt az ellentmondást jó lenne feloldani, figyelembe véve az egyiknek a vitalapján írtat is, valamint azt is, hogy a két elemnek nincs közös nyelvi változata, tehát akar 1 elem is lehetne (?). Van ötleted? Joeyline (talk) 13:46, 1 May 2022 (UTC)

Joeyline szia, elnézést a lassú válaszért, most egy teljesen más maratoni szerkesztésben vagyok, azt szeretném befejezni, plusz kell egy kis idő, amíg átnézem, hogy melyik sablon mit csinál pontosan, és hogy indokolt-e a különválasztásuk. Ha jutok vele valamire, visszajelzek majd, de csak később tudok ránézni. Kösz a türelmet! Palotabarát (talk) 10:37, 3 May 2022 (UTC)
Nem gond, annyira azért nem sürgős a dolog, hogy tegnapra kellene :) Joeyline (talk) 10:47, 3 May 2022 (UTC)
Joeyline bocs, hogy ennyit várattalak, aztán nem jutottam sokra vele, de nagyon össze vannak keveredve a sablonok, és nem tudtam szétszálazni azokat. Valójában többféle sablon adatlapja keveredett össze: a hu:Sablon:Piroslink, a hu:Sablon:Linkiw és a hu:Sablon:Wd. Megoldásra vezetne, ha az egyes Wd-elemekhez csatolt sablonoknak lenne leírólapja, vagy ki lehetne találni, hogy mire valók, de némelyik nyelven nincs leírás, másutt meg nem is használják a sablont (nincs beillesztve egy szócikkbe sem), így viszont nem tudom kitalálni, hogy melyik mire való _pontosan_. Annyit tettem, hogy a Template:Ill-WD (Q15122884) elemből kitöröltem a magyar címkét, mivel ahhoz nincs csatolva magyar sablon. A Template:Red wikidata link (Q15977575) esetében az olasz és az okcitán Wikipédiában ezt a sablont nem használják, a franciát igen, de az nem azt csinálja, mint a mi Wd-sablonunk, viszont amit csinál, az már egy másik francia sablonhoz van kötve, így ezt nem akartam megbolygatni. Lehetséges, hogy ezt a két Wd-elemet össze lehetne vonni, de száz százalékra nem vagyok biztos benne. Bocs, hogy nem tudtam ennél többet. Palotabarát (talk) 08:19, 10 May 2022 (UTC)
Semmi gond, nem kell szabadkozni! Egyrészt nem egetverően sürgős dologról volt szó, hiszen ennél sokkal fontosabb dolgok nincsenek megoldva akár itt, akár a magyar Wp-n. Másrészt ami a lényeg ebben a konkrét esetben, arra megoldás született: nincs most már 2 azonosan magyarul elnevezett sablonunk! Sablonoknál és egyéb wikitechnikai elemeknél általában elég akkor elnevezni itt, ha az adott WP-ban bevezetik. A szócikkek esete más, mert a még meg nem írt cikk majdani ottani elnevezését már önmagában az is segíti, ha itt eleve jól el van nevezve, és kereshető is úgy. Joeyline (talk) 08:46, 10 May 2022 (UTC)
Joeyline egyébként egyszer pár éve belefutottam abba, hogy nekem kellett volna valamelyik idegen nyelvű Wikipédián a magyar Wd-nek megfelelő ottani sablon, de sok szenvedés után sem találtam meg, bizonyára ugyanamiatt, hogy nincs pontosan szétszálazva ez a három sablon, és ami a magyar Wd-hez van kötve, az pont nem azt csinálja. Ezért aztán akkor elengedtem a kérdést, és tulajdonképpen ugyanezt tettem most is :) Valószínűleg ehhez egy sablon és Wd-guru kell, én meg egyik sem vagyok :) Palotabarát (talk) 08:52, 10 May 2022 (UTC)

Bedő ImreEdit

Üdvözöllek, látom többször szerkesztetted itt a lapját. Nem tudom, miért ne lenne nevezetes. Februárban levetettem róla a tiltást Anyval, és megírtam a cikket a források alapján. Aztán megint törölték. Ez valami zsigeri gyűlölet lehet, vagy szerinted mi? Voxfax (talk) 08:07, 21 May 2022 (UTC)

Szi Voxfax, én nagyon sok elemet szerkesztek itt a Wikidatán, gyakran olyan adatokkal, amiknek utána sem kell nézni, logikusan következik az egyik a másikból, és emiatt nem is mindegyik emlékezetes. A Imre Bedő (Q12813744) is hasonló lehetett: ha a vezetékneve Bedő, akkor azt tulajdonságként be lehet írni, ha Csíkszeredán született, akkor az állampolgársága nagy valószínűséggel román (volt) stb. De őszintén szólva a Wikidatáról is törölni lehetne, mert semmihez nincs megadva forrás, szóval ez (mármint a törlés) még bekövetkezhet itt is. A Wikidatán egyébként mások a nevezetességi szabályok, ha pl. szerepel valaki egy adatbázisban és azonosítani lehet, akkor lehet eleme a Wd-n, de forrásokra itt is szükség van. Bedőt nem találtam meg a nagyobb könyvtári-múzeumi-tudományos adatbázisokban, szóval simán lehet, hogy törlik. A Wikipédián ha már valakit TMB-n töröltek, akkor addig nem lehet róla szócikk, amíg egy helyreállítási megbeszélésen a közösség ki nem mondja, hogy mégis nevezetes - de hát ezt te is tudod. Vélhetően nem volt olyan helyreállítási megbeszélés, ami alapján lehetne róla cikk, ezért törölték újra - de ennek most nem néztem utána. Palotabarát (talk) 08:38, 21 May 2022 (UTC)

Members of the lower house of Hungarian DietEdit

Hi Palotabarát

"Fonction publique" as the nature of this item is most inaccurate. You should change it for something more apt, viz. Parliament (or MPs). Yours, --Verbex (talk) 11:17, 8 June 2022 (UTC)
Hello Verbex! What do you mean, it's inaccurate? public office (Q294414) describes very precisely what it is about. And in subclass of (P279), it is clarified that he is a Member of Parliament (member of parliament (Q486839)). In the correction, you deleted the Member of Parliament and linked the item to an institution in France - which is really inaccurate. Palotabarát (talk) 11:33, 8 June 2022 (UTC)