Open main menu

User talk:Palotabarát

Active discussions
Logo of Wikidata

Welcome to Wikidata, Palotabarát!

Wikidata is a free knowledge base that you can edit! It can be read and edited by humans and machines alike and you can go to any item page now and add to this ever-growing database!

Need some help getting started? Here are some pages you can familiarize yourself with:

  • Introduction – An introduction to the project.
  • Wikidata tours – Interactive tutorials to show you how Wikidata works.
  • Community portal – The portal for community members.
  • User options – including the 'Babel' extension, to set your language preferences.
  • Contents – The main help page for editing and using the site.
  • Project chat – Discussions about the project.
  • Tools – A collection of user-developed tools to allow for easier completion of some tasks.

Please remember to sign your messages on talk pages by typing four tildes (~~~~); this will automatically insert your username and the date.

If you have any questions, please ask me on my talk page. If you want to try out editing, you can use the sandbox to try. Once again, welcome, and I hope you quickly feel comfortable here, and become an active editor for Wikidata.

Best regards! Tacsipacsi (talk) 00:05, 24 July 2018 (UTC)

Varga GabriellaEdit

Szia! Úgy emlékszem, azt beszéltük meg, hogy ilyen változtatásokat nem csinálunk – aki először beírta, annak a formátuma marad. Kérlek, figyelj erre; én is nagyon sokszor érzek ingerenciát, hogy átírjam a te formátumodat, de csak úgy lehet elkerülni a szerkesztési háborút, ha egyikünk sem teszi. – Tacsipacsi (talk) 10:15, 25 November 2018 (UTC)

TacsipacsiOK., ezt most tényleg nem figyeltem, hoyg a tiéd volt. Bár még mindig nem értem miért jobb a végén, mint az elején, de ha látom, hogy a tiéd, nem javítom (írd be a Varga László keresőkifejezést, és nézd meg a legördülő menüt: ahol a végén van a szül. évszám, a zömüknél nem is olvasható, ahol viszont az elején, ott már a legördülő menüből magabiztosan kiválasztható az azonos foglalkozásúak közül az, amire szükség van.) Palotabarát (talk) 10:26, 25 November 2018 (UTC)
Én azt csinálom, hogy az általad használt formátumú leírást nem írom át a sajátomra, akárki is adta hozzá; egységes úgyse lesz, az az egy-két elem meg nem ér meg annyi nyomozást. (Egyébként nem tudom, hol nézed, nekem az állítás hozzáadásánál – ahol igazán fontos az egyértelműsítés – gyönyörűen megjelenik a teljes leírás mindenhol.) – Tacsipacsi (talk) 11:33, 25 November 2018 (UTC)
A jobb felső sarokban lévő keresőbe írd be: ott nem mindig látszik sajna. Amikor már megtaláltad a megfelelő elemet, ott igen, de mire odajutsz, segítség, ha átlátod. De te tudod. Palotabarát (talk) 11:36, 25 November 2018 (UTC)

NagykötőjelEdit

Szia! A fent kitárgyalt pozícióval ellentétben az évszámok között lévő kis- vagy nagykötőjel kérdésében tudtommal nincs nézeteltérésünk, így számos alkalommal javítottam az utóbbira. Viszont nem nyomozok utánad, meg nem is szeretném ilyenekkel tölteni az időmet, úgyhogy sokkal egyszerűbb lenne, ha eleve nagykötőjellel írnád be őket (egyébként a helyesírási szabályzatban is ez szerepel, lásd 264. c) pont). Erre két lehetőség van számítógépen a folyamatos vágólapozáson kívül: vagy karakterkód alapján begépeled (Windowson bal Altot nyomva tartva az ún. „szürke” billentyűkön – vagyis a jobb oldali számbillentyűzeten, annak hiányában az Fn gombot lenyomva a normál billentyűzeten a kék számokkal – a 0150 számkódot kell beírni), vagy pedig egy böngészőkiegészítővel megjegyezteted a karaktert valahonnan (pl. ebből az üzenetemből) kimásolva. Firefoxban a Clippings kiterjesztést tudom ajánlani erre a célra, én is napi szinten használom (nem pont a nagykötőjelhez, annak fejből tudom a kódját, de pl. mindenféle sablonokat tárolok benne, így pár kattintással beszúrhatom a sablon üres vázát). – Tacsipacsi (talk) 22:15, 30 November 2018 (UTC)

Tacsipacsi igen, igen, pár napja már én is észrevettem, hogy nem stimmel, de eddig vitt a lendület. Kösz a részletes leírást, használni fogom mától. Kösz! Palotabarát (talk) 22:18, 30 November 2018 (UTC)

Elavult rangEdit

Szia! Úgy tűnik, csak nekem vannak problémáim veled a Wikidatán. 🙂 Most éppen ezzel a szerkesztéssel – az elavult rang nem a régi adatokra lett kitalálva, hanem a hibásakra, vagyis olyanokra, amiket valaki valahol, valamikor állított, de jelenlegi ismereteink alapján valójában soha nem voltak igazak. A fentebb linkelt útmutatóban szereplő, tipikus példa a geocentrikus világkép: valaha az inkvizíció kivégzett embereket, mert azt állították, hogy esetleg mégiscsak a Föld kering a Nap körül, és nem fordítva; ma nem tudok róla, hogy lenne geocentrizmus-hívő ember a világon (bár ha laposföldhívők vannak, akkor bármit el tudok képzelni…). Az, hogy 2008-tól 2015-ig Péceli Gábor volt a Műegyetem rektora, egészen más eset, ezt senki nem vitatja, csak éppen nem aktuális, de ezt a minősítők is jelzik. Egyébként technikai szükség sincs az elavult rangra, hiszen a másik állítás preferált rangja gondoskodik arról, hogy alapértelmezés szerint csak az jelenjen meg a Wikipédián és egyéb helyeken. – Tacsipacsi (talk) 20:28, 13 December 2018 (UTC)

Tacsipacsi Oké, vettem. Csak ennél az egynél próbálkoztam, mert a román infoboxban szegény Pécelit nem lehetett eltüntetni: ro:Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta. De aztán hosszú kísérletezés után rájöttem, hoyg az infobox rossz. (Szerintem ugyanazt használják, mint a franciák, de ott jól jelenik meg: fr:Université polytechnique et économique de Budapest) Palotabarát (talk) 21:37, 13 December 2018 (UTC)

EgyetemekEdit

Szia! Ennek a szerkesztésnek a kapcsán megjegyezném, hogy szerintem a koncepciód nem helyes olyankor, amikor az egyes egyetemeknek van külön cikke. Lásd hu:Kolozsvári egyetem (egyértelműsítő lap). --Hkoala (talk) 06:52, 28 December 2018 (UTC)

Hkoala: nem ez a koncepcionális hiba, hanem hogy a két Wikidata-elem nem lett összekötve az előd-utód tulajdonságokkal, így észre sem vettem, hogy létezik a szócikk. De most, hogy foglalkozom ezzel az egésszel, megcsinálom majd, meg kitöltögetem a többi adatát is - ebből a szempontból kösz, hogy szóltál. Palotabarát (talk) 09:53, 28 December 2018 (UTC)
Hkoala: nem tudod, hogy a I. Ferdinánd Király Tudományegyetemnek mi volt a román és magyar neve 1919 és 1927 között (1927-ben vette fel Ferdinánd nevét, előtte hogy hívhatták)? Jó, hogy szóltál tényleg, mert lényegében az összes előd egyetemnek meg volt írva a magyar szócikke, de nem volt mindegyiknek Wikidata adatlapja. Ezt viszont nem értettem: a Chernivtsi University (Q1551183) a Franz Joseph University (Q1115639) jogutódjaként van jelölve; ez valami tévedés, nem? A többit összekötögettem, a felesleges névvariánsokat pedig kiszedtem. Remélem jó így. Felvésem magamnak is:

Palotabarát (talk) 11:26, 29 December 2018 (UTC)

Sose hallottam arról, hogy a csernyivci egyetemnek köze lenne a kolozsvárihoz. De az en:https://en.wikipedia.org/wiki/Franz_Joseph_University_(disambiguation) enwiki egyértelműsítő lapja szerint azt is Ferenc Józsefnek hívták. Ki is töröltem az utódlást. --Hkoala (talk) 11:57, 29 December 2018 (UTC)

A városrész sorszámaEdit

Szia! A városrész sorszáma tulajdonságnak semmi keresnivalója közterületek állításai között – amint a tulajdonság kikötései között is szerepel (ezek a tulajdonságlap alján állításokként, valamint a vitalapján fogyaszthatóbb formában találhatók meg), ez a városrészek elemeire való. Nincs is értelme az összes utcához felvinni, mikor azok már úgyis hivatkoznak a located in the administrative territorial entity (P131) tulajdonsággal a kerületekre; ott duplikálás nélkül fel lehet vinni. (Ezt most meg is tettem a budapesti kerületek esetében.) – Tacsipacsi (talk) 13:59, 6 April 2019 (UTC)

Tacsipacsi rendben, vettem, kösz Palotabarát (talk) 21:56, 6 April 2019 (UTC)

Translation requestEdit

Hello.

Can you create en:Category:People by city in Azerbaijan in Hungarian Wikipedia?

Yours sincerely, A2D2 (talk) 12:02, 16 April 2019 (UTC)


Hello A2D2! All right:
bye! Palotabarát (talk) 01:06, 17 April 2019 (UTC)
Thank you very much! A2D2 (talk) 06:06, 17 April 2019 (UTC)
Hello.
Can you create en:List of wars involving Azerbaijan and en:Category:Wars involving Azerbaijan in Hungarian Wikipedia? The article is only a list and short. This is my last request for this year.
Yours sincerely, A2D2 (talk) 18:35, 22 April 2019 (UTC)


Hello A2D2! Really last: hu:Az Azerbajdzsánt érintő háborúk listája and hu:Kategória:Azerbajdzsán háborúi. OK? Good bye! Palotabarát (talk) 08:48, 23 April 2019 (UTC)
Thank you very much! This was my last request. Sorry to bother you. A2D2 (talk) 10:24, 23 April 2019 (UTC)
Can you create the supplementary en:Category:Military history of Azerbaijan in Hungarian Wikipedia just like hu:Kategória:Magyar hadtörténet? That is all. A2D2 (talk) 23:54, 26 April 2019 (UTC)

Hello A2D2! In the Hungarian Wikipedia, there are five entries for a category, but unfortunately there is not enough Azerbaijan military history. Palotabarát (talk) 06:39, 27 April 2019 (UTC)

I understand. Yes, some Wikipedias require 5 or 3 entries for establishing a category. Kindest regards, A2D2 (talk) 08:06, 27 April 2019 (UTC)

Wrong propertyEdit

In France you used

subject > member of (P463)   < Hungary (Q28)     >

. I didn't fix but removed. --Infovarius (talk) 10:55, 14 May 2019 (UTC)

Infovarius thanks! I wanted to write to diplomatic relation (P530). A box out there. Palotabarát (talk) 11:09, 14 May 2019 (UTC)

Daniss GyőzőEdit

Szia! A cikkben sehogy sem akar megjelenni a Magyar Nemzet mint forrás a halál helyéhez és idejéhez. Van ötleted, miért nem? --Regasterios (talk) 08:19, 19 June 2019 (UTC)

Szia Regasterios! Hát nem jöttem rá, de annyit kínlódtam vele, hogy megkérdeztem, mert már engem sem hagy nyugton. Palotabarát (talk) 10:09, 19 June 2019 (UTC)

Kristóf ForraiEdit

U seemed to think differently once upon a time :) --AttoRenato (talk) 05:28, 9 August 2019 (UTC)

AttoRenato You're right, I got it wrong: not Forrai Ambassador, I corrected it. Thanks! Palotabarát (talk) 08:01, 9 August 2019 (UTC)

Épületben lévő dolog címeEdit

Szia! Ezeknek a szerkesztéseknek nem sok értelmük volt: a location (P276) Víziváros Office Center (Q63952979) állításból levezethető a cím (az infobox nem feltétlenül képes rá, de egyelőre szócikk híján ez a probléma nem igazán fenyegető). – Tacsipacsi (talk) 23:17, 18 October 2019 (UTC)

Tacsipacsi értem a logikád, de szerintem egy intézménynek nem az a címe, hogy Vízivárosi Office Center, vagy bármilyen megnevezése egy épületnek, hanem egy utcanév és házszám, irányítószámmal. Megnéztem néhány hasonló intézményt: cirka fele-fele arányban van vagy nincs feltüntetve a cím az épület megnevezése mellett. Van egy összesítés a külképviseletekről itt: Wikidata:Wikivoyage/Lists/Embassies - ami persze maszek dolog - a címet kiírná (ha van), de a helyet nem, és akkor tekinti teljesnek a nagykövetségi elemek kitöltöttségét, ha benne van a cím is. Palotabarát (talk) 23:43, 18 October 2019 (UTC)
Valóban nem az a címe, hogy II. kerület, Vízivárosi Office Center, hanem pl. Vízivárosi Office Center, 1027 Budapest, Kapás utca 6–12. (nagykötőjellel!). Viszont ez a Wikidata nevű adatbázisból akkor is kiderül, ha nincsen a követség elemében közvetlenül feltüntetve, így redundáns. A lista készítőjének meg, simán lehet, hogy egyszerűen nem jutott eszébe ez a lehetőség, nem látom semmi nyomát szándékosságnak. – Tacsipacsi (talk) 13:47, 19 October 2019 (UTC)
Tacsipacsi háát, a gondolatmeneted alapján tulajdonképpen az is redundancia, hogy beleírjuk: a szervezet élén álló pozíció a Embassy of the Netherlands, Budapest (Q38085942), ambassador of the Netherlands to Hungary (Q66765037) hiszen az ország és a kezelő tulajdonságokból ki lehet következtetni, meg lehet találni, mégis elég konzekvensen szerepel mindenütt... Ha most figyelmen kívül hagyjuk is azt, hoyg egyszer talán lesz szócikke, és annak az infoboxa keresni fogja a címadatokat, azért szerintem nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy emberek is szerkesztik, ellenőrzik az egyes elemeket, akik kereshetnek bizonyos adatokat, azok hiánya esetén pedig nem másutt nézik meg, hanem beleírják. Úgy gondolom, hogy egy intézmény címe elsődlegesen feltüntetendő, ám ha ezt ki tudjuk egészíteni azzal, hogy ez a cím egy másik - nevezetes - épületével azonos, akkor azt tegyük meg, de ez ne nyomja el a másik, fontosabb adatot. Mit gondolsz? Palotabarát (talk) 10:00, 20 October 2019 (UTC)
Nem, a Embassy of the Netherlands, Budapest (Q38085942) office held by head of the organization (P2388) ambassador of the Netherlands to Hungary (Q66765037) állítás nem redundáns – emberként triviális, hogy a magyarországi holland nagykövetséget a magyarországi holland nagykövet vezeti, de egyrészt egy gépnek nem az, másrészt azt emberként is csak a keresővel lehetne másképpen megtalálni, hogy a magyarországi holland nagyköveti tisztség Wikidata-eleme a Q66765037 (lásd: Special:WhatLinksHere/Q66765037). Továbbra is az a véleményem, hogy a redundancia egy adatbázisban kerülendő (kivéve, ha teljesítményokokból feltétlenül szükséges, és garantált a konzisztencia fenntartása – ilyen például a nagykövetség és a nagyköveti tisztség kölcsönös egymásra mutatása, aminek konzisztenciájáról kikötés gondoskodik). Egyébként ha a szerkesztők kényelmét az adatbázisszempontok elé helyezzük, akár sutba is dobhatjuk a kikötésrendszert, hiszen az csak folyton beszól, amikor túl kényelmesek vagyunk… – Tacsipacsi (talk) 21:59, 20 October 2019 (UTC)
Tacsipacsi: én továbbra is úgy érzem, hogy a két adat megfér egymás mellett, infobox is keresni fogja majd egyszer, szóval nem tartom nélkülözhetőnek. Mindemellett elhiszem, hogy van olyan szempont, ahonnan nézve redundáns, de e pillanatban nem oldja fel a cím újraközlésen kívül semmi, hogy az adatbázis ember számára is informatív legyen. Mindenesetre nem volt rossz, hogy szóbahoztad ezt az egészet, mert közben rátaláltam a occupant (P466) minősítőre, amihez hasonlót már rég kerestem. Lásd még: Embassy of the United States, Budapest (Q783754)Q65548299 és Embassy of Serbia, Budapest (Q5369855)Q63788502. Én ezekben is hiányolnám a címadatokat, pedig ugyanolyan reláció áll fenn köztük, mint a vízivárosi irodaház és a holland/svéd nagykövetségek közt. Palotabarát (talk) 11:22, 22 October 2019 (UTC)
Én nem gondolom, hogy lenne olyan szempont, ami szerint nem redundáns – csak az a kérdés, hogy a redundancia kifejezetten hasznos, elviselhető vagy kerülendő. Szerintem utóbbi. Egyébként a technikai feltételek adottak ahhoz, hogy az infobox közvetetten tárolt címet kiolvasson, legfeljebb humánerőforrás-problémák vannak a Wikipédián. A occupant (P466) hozzáadásának viszont örülök, az szerintem az elviselhető redundancia kategória. – Tacsipacsi (talk) 11:47, 22 October 2019 (UTC)
Return to the user page of "Palotabarát".