Wikidata:Lexikografisk data/Fokusspråk

This page is a translated version of the page Wikidata:Lexicographical data/Focus languages and the translation is 100% complete.

Wikidata-teamet på Wikimedia Deutschland kommer 2021 att arbeta på förbättringar av den lexikografiska datadelen av Wikidata. Abstrakta Wikipedia-teamet på Wikimedia Foundation kommer 2021-2023 arbeta med generationen naturlig språktext för grundläggande Wikipediaartiklar och med att få funktioner i Wikifunctions att fungera med lexikografisk data. I dessa fall vore det fördelaktigt att först fokusera på ett litet antal språk. Deltagande gemenskaper kommer förhoppningsvis uppleva att projektet leder till långsiktig tillväxt av innehållet på sina språkversioner av Wikipedia och Wiktionary.

Det vore bra om både teamen har samma fokusspråk då det är fördelaktigt om projekten samkörs.

Vi kommer att arbeta tillsammans med dessa fokusgemenskaper under de kommande åren. Detta betyder att funktioner först kommer att sjösättas på dessa språk, och vi kommer att ha särskilda kanaler för aktiv återkoppling. Vi letar efter gemenskaper som är öppna för att testa nya saker.

Beslut om vilka språk som ska bli våra fokusspråk borde tas i samspråk med den bredare gemenskapen. Vi skulle i synnerhet vilja ta beslutet med en lovande gemenskap som valt sig själv. Detta fungerade väl för Wikidata, där fokusgrupperna valde sig själva.

Vi kommer att använda engelska som ett demonstrativt språk och två eller tre andra språk som fokusspråk. Engelska har valts för att det är enkelt att demonstrera för en bred publik och fungerar som arbetsspråk för båda utvecklingsteamen.

För valda fokusspråk önskar vi under de kommande åren arbeta på projektet med en aktiv och engagerad gemenskap, eller ett urval från en gemenskap.

För att vara helt transparenta har vi sammanställt ett antal detaljerade kriterier som vi vill ska guida oss i beslutsfattandet, men detta förutsätter att det finns gemenskaper att välja mellan. Inga av dessa kriterier är huggna i sten, och vi diskuterar dem gärna, ifall det behövs tas bort vissa delar som skulle visa sig vara dåliga idéer, eller lägga till något som saknas. Betrakta detta som ett första utkast av förlaget. Till exempel så kom Mahir Morshed på en kompletterande uppsättning kriterier på Phabricator, som vi också kommer väga in vid urvalet. Vi kommer att avsätta tid för frågestunder och diskussioner som en del av evenemanget 30 Lexic-o-days of Wikidata, och är öppna för respons via wikin eller e-post.

Vi föreställer oss ett tvådelad process:

  • först ber vi språkgemenskaper att nominera sig själva;
  • efter det granskar vi datan för att avgöra vilka språk som är lämpligast kandidater.

Vi vill inte ha en allt för strikt process. Vi skulle önska att den andra delen av hela processen ska hjälpa oss få en bra förståelse för alternativen.

I den första delen skulle vi vilja att kandidatfokusgrupperna beskriver och nominerar sig själva på wiki, med hjälp av ett kort formulär. Nomineringar ska ha skickats in innan den 7 april, och beslut kommer fattas av teamen den 14 april, med era kommentarer i åtanke. Om vi ser att det inte sker några självnomineringar kommer vi istället försöka uppmuntra gemenskaperna direkt.

Två team kan komma att välja olika kandidater, men vi ska försöka undvika detta.

Vi ser fram emot att få höra vad ni tycker om förslaget. Kommentera gärna på diskussionssidan.

Resultat

Efter överläggning valdes följande språk som fokusspråk: hausa, igbo, malayalam, bengaliska och dagbani. Läs Abstrakta Wikipedias nyhetsbrev för fler detaljer.


Undersidor: