Wikidata:Wikimedia Commons

This page is a translated version of the page Wikidata:Wikimedia Commons and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎català • ‎dansk • ‎euskara • ‎français • ‎italiano • ‎magyar • ‎polski • ‎čeština • ‎македонски • ‎українська • ‎العربية • ‎中文 • ‎日本語 • ‎ꯃꯤꯇꯩ ꯂꯣꯟ

Visió general

 

Com col·laborar

 

Participeu-hi

 

Discussió i desenvolupament del projecte

 

Recursos

 

Wikidata:Wikimedia Commons

Benvingut al portal de Wikidata:Wikimedia Commons, un lloc on discutir la integració de Wikimedia Commons i Wikidata. Aquesta pàgina d'inici del portal proporciona a la comunitat de Wikimedia Commons una visió general de Wikidata per principiants.

  • Després del desplegament, les maneres en què tots els col·laboradors de Wikimedia Commons hi podran contribuir es llistaran a Com col·laborar.
  • Si sou actiu a Wikimedia Commons, afegiu-vos a la llista d'ambaixadors de la pàgina Participeu-hi.
  • Per discutir com Wikidata podria ajudar Wikimedia Commons, vegeu Discussió i desenvolupament del projecte.
  • La documentació rellevant i els enllaços relacionats són disponibles a Recursos.

Visió general

Què és Wikidata?

Wikidata és una base de coneixement lliure que pot ser llegida i editada per humans i màquines. Realitza per a dades el mateix que Wikimedia Commons fa amb els arxius multimèdia: centralitza l'accés i l'administració de dades estructurades pels diversos projectes que formen part de la família de la Fundació Wikimedia. Això vol dir que continguts similars en diferents llengües, mapatges, enllaços entre llocs i altres elements que poden ser útils per a múltiples projectes, només cal que siguin enregistrats i mantinguts una sola vegada en comptes de ser gestionats per separat en centenars de projectes.

Les dades estructurades també signifiquen que el contingut pot ser organitzat i emmagatzemat d'una manera definida, sovint per tal de codificar significats i preservar les relacions entre elements diferents. Aquest fet permet a les màquines llegir, entendre i processar informació, la qual cosa obre un ventall apassionant de possibilitats per a dades plenament utilitzables i reutilitzables!

Wikidata estructurarà tot el coneixement que està emmagatzemat en el seus projectes germans, com ara Wikimedia Commons.

Comprensió de Wikidata

En comptes de pàgines (el tipus de contingut principal de la majoria de wikis), Wikidata està format per elements. Els elements s'utilitzen per representar totes les coses conegudes per la humanitat, incloent els temes, els conceptes i els objectes; per exemple, els Jocs Olímpics d’estiu de 1988, l’amor, Elvis Presley o goril·la són tots elements a Wikidata. A més, cada element té un identificador únic (que comença pel prefix Q) i la seva pròpia pàgina a l'espai de noms principal de Wikidata; per exemple, els elements esmentats més amunt tenen aquestes pàgines d'element: 1988 Summer Olympics (Q8470), love (Q316), Elvis Presley (Q303) i Gorilla (Q36611). Allà és on s'afegeixen, modifiquen i conserven totes les dades de cada element, inclosos els enllaços cap als llocs web d'altres projectes de Wikimedia (que s'anomenen enllaços de lloc o enllaços interwiki).

Cada pàgina té quatre seccions:

  • A dalt de tot hi ha l’etiqueta, la descripció i els possibles àlies. Els veureu en l'idioma que hàgiu escollit, però Wikidata també els té en altres idiomes. Si teniu Babel Box a la vostra pàgina d'usuari, veureu l'etiqueta, la descripció i els àlies en els idiomes que hi heu llistat.
  • La secció següent de la pàgina d'element és la de les declaracions. Cadascuna comença amb una propietat. A continuació hi ha un valor, que tindrà un dels tipus de dades següents: un element, una data, una cadena de text, un text monolingüe o un número (que pot tenir unitats) . Aquests valors poden tenir qualificadors (declaracions addicionals cadascuna amb una propietat i un valor) i una referència (declaracions que descriuen on es pot confirmar la declaració principal). De vegades, una propietat té dos o més valors que al seu torn poden tenir qualificadors i referències.
  • Després vénen els identificadors externs, formes especials de declaracions com les de més amunt però que subministren identificadors utilitzats en altres bases de dades (amb enllaços quan es pot).
  • La secció següent de la pàgina agrupa els enllaços de lloc, enllaços cap a la pàgina única de cada wiki que tracta sobre el tema d'aquest element. Aquests enllaços de lloc els utilitzen diversos projectes de Wikimedia per crear enllaços d'idioma a les pàgines wiki corresponents. Aquests enllaços també s'utilitzen per identificar l'element des d'on la pàgina wiki pot importar informació de les declaracions, per exemple per omplir infotaules.

Això significa que quan es tracta de capturar i recollir dades de Wikimedia Commons, cada galeria de Commons, per exemple, es pot enllaçar amb un element de Wikidata, que al seu torn enllaçaria amb cada pàgina sobre tal galeria de Commons de qualsevol altre projecte de Wikimedia mitjançant enllaços de lloc; la pàgina d'element també contindria declaracions amb dades relacionades amb tal galeria de Commons (com ara "instance of", "topic's main category", etc.). Exemple de pàgina d'element de tipus galeria de Commons: Earth (Q2).

Com els elements, les propietats de les declaracions també es referencien amb identificadors únics, però que en el cas de les propietats comencen amb una P en comptes d'una Q; per exemple, la propietat "instance of" seria representada per instance of (P31).

Què significa això?

Wikidata ja conté dades en molts idiomes que es poden reutilitzar a diversos projectes germans, i constantment s'hi estan afegint noves dades. A més, Wikidata permet enriquir el contingut dels projectes germans amb dades i informació addicionals (emmagatzemades com a declaracions a les pàgines d'element).

Queda a la lliure elecció de la comunitat de Wikimedia Commons si utilitzar o no aquestes dades: els canvis futurs al programari wiki només proporcionaran l'opció de recuperar informació de Wikidata si es vol.

Wikidata també ofereix als projectes germans la possibilitat de gestionar els enllaços de lloc (els enllaços interwiki) en un sol lloc centralitzat. En tots els projectes germans, els enllaços de lloc substitueixen un sistema anterior d'enllaços interwiki que s'utilitzava per enllaçar des d'una pàgina en un idioma a Wikimedia Commons cap a una pàgina corresponent en un altre idioma. Exemple: pàgina de Wikimedia Commons en anglès sobre la Terra cap a pàgina de la Wikipèdia catalana sobre la Terra i la pàgina corresponent (Y Ddaear) de la Wikipèdia gal·lesa. Aquests enllaços entre idiomes s'emmagatzemaven localment al wikitext de cada pàgina de Wikimedia Commons, i es gestionaven per separat a cada idioma, de manera que, si una pàgina es reanomenava o es traslladava, s'havien d'actualitzar els enllaços de cada versió lingüística de la pàgina. Així que els enllaços de lloc milloren aquell sistema emmagatzemant i gestionant-ho tot a Wikidata a una pàgina d'element, en aquest cas Earth (Q2).

Tanmateix, si cal, encara es poden mantenir els enllaços al wikitext i suprimir completament tots els enllaços de Wikidata mitjançant la paraula màgica {{noexternallanglinks}}. La paraula màgica també permet suprimir només alguns idiomes, en la forma de {{noexternallanglinks:es|fr|it}}, que suprimiria només els enllaços espanyol, francès i italià.

Nota: A Wikimedia Commons, els enllaços de lloc connecten les pàgines de Wikimedia Commons amb les pàgines corresponents de les Wikipèdies (en comptes de versions en altres idiomes de les mateixes pàgines a Wikimedia Commons).