Wikidata:Wikimedia Commons

This page is a translated version of the page Wikidata:Wikimedia Commons and the translation is 100% complete.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎català • ‎dansk • ‎euskara • ‎français • ‎italiano • ‎magyar • ‎polski • ‎svenska • ‎čeština • ‎македонски • ‎українська • ‎العربية • ‎ગુજરાતી • ‎中文 • ‎日本語 • ‎ꯃꯤꯇꯩ ꯂꯣꯟ

Overblik

 

Hvordan kan du hjælpe

 

Deltag

 

Projektdiskussion- og udvikling

 

Kilder

 

Wikidata:Wikimedia Commons

Velkommen til Wikidata:Wikimedia Commons portalen, hvor integrationen af Wikimedia Commons og Wikidata diskuteres. Denne portalhjemmeside fungerer som et begyndervenligt overblik over Wikidata for Wikimedia Commons brugersamfundet.

  • Efter udrulningen vil måder, hvor Bidragsydere til Wikimedia Commons kan bidrage på blive angivet på Hvordan kan du hjælpe.
  • Hvis du er aktiv på Wikimedia Commons, så tilføj venligst dig selv til listen over ambassadører på siden Bliv involveret.
  • For diskussioner om hvordan Wikidata kunne understøtte Wikimedia Commons, se Projektdiskussion- og udvikling.
  • Relevant dokumentation og relaterede links findes på Resurser.

Oversigt

Hvad er Wikidata?

Wikidata er fri vidensbase, som kan læses og redigeres af både mennesker og maskiner. Den gør for data, hvad Wikimedia Commons gør for mediefiler: Den centraliserer adgang til og styring af strukturerede data for de forskellige projekter, som er del af Wikimedia-fondens familie. Dette betyder, at lignende indhold på forskellige sprog, mappinger og links mellem sider, samt andre elementer, som er anvendelige på mange projekter, kun skal gemmes og vedligeholdes én gang frem for på hundredvis af projekter.

Strukturerede data betyder også, at indhold kan organiseres og gemmes på en særlig måde, ofte så betydningen kan kodificeres og relationer mellem forskellige emner kan fastholdes. Det muliggør, at maskiner kan 'læse', forstå og bearbejde information, og denne proces åbner op for en masse spændende muligheder for at data kan anvendes og genanvendes!

Wikidata vil tilvejebringe struktur for al viden, som er gemt i dens søsterprojekter, inklusive Wikimedia Commons.

Forstå Wikidata

I stedet for sider (hovedtypen af indhold på de fleste wikier) er Wikidata bygget op af emner. Emner anvendes til at repræsentere alle ting inden for den menneskelige viden, herunder emneområder, koncepter og objekter. For eksempel er Sommer-OL 1988, kærlighed, Elvis Presley og gorilla alle emner på Wikidata. Hvert emne har også en unik identifikator (som begynder med præfikset Q) og sin egen side i Wikidatas hovednavnerum. For eksempel er 1988 Summer Olympics (Q8470), love (Q316), Elvis Presley (Q303) og Gorilla (Q36611) de respektive emnesider for emnerne, nævnt ovenfor. Disse sider er stedet, hvor alle data for hvert emne tilføjes, redigeres og vedligeholdes, inklusive links til andre Wikimedia-projektnetsteder (disse kaldes webstedlinks eller interwikilinks).

Hver side er opdelt i fire områder:

  • I toppen findes etiketten, beskrivelsen og aliasser, hvis disse er angivet. Du vil få vist disse på dit foretrukne sprog, men de findes også på Wikidata på andre sprog. Hvis du har Babel-boksen på din brugerside, så vil du få vist etiketten, beskrivelsen og aliasser på de sprog, du har angivet der.
  • Det næste område på emnesiden indeholder udsagnene. Hvert af disse begynder med en egenskab. Denne efterfølges af en værdi, som har én af de følgende datatyper: et emne, en dato, en tekststreng, en ensproglig tekst, eller et tal (som kan have enheder) . Disse værdier kan have kvalifikatorer - yderligere udsagn, som hver har en egenskab og en værdi - og en reference - udsagn, som beskriver hvor hovedudsagnet kan bekræftes. Nogle gange har en egenskab to eller flere værdier, som hver kan have kvalifikatorer og referencer.
  • Dernæst kommer de eksterne identifikatorer, specielle former for udsagn som ovenfor, men med angivelse af identifikatorer, som anvendes i andre databaser (med links, hvor det er muligt).
  • Det næste område på siden grupperer webstedlinkene, som er links til en side på hver wiki, som omhandler det samme emneområde. Disse webstedlinks anvendes af et antal Wikimedia-projekter til at oprette sproglinks til de tilsvarende wiki-sider. Disse links bruges også til at identificere det emne fra hvilket wiki-siden kan importere oplysninger, for eksempel til at udfylde infobokse.

Dette betyder, at når der skal indfanges og samles Wikimedia Commons data kan eksempelvis hver commons-galleri linkes til et emne på Wikidata, som så vil linke til hver side om, svarende til eller om commons-galleri på ethvert andet Wikimedia-projekt gennem webstedlinks - emnesiden vil også liste data-udsagn med fakta, relateret til commons-galleri (som "instance of", "topic's main category", etc.). Et eksempel på en sådan commons-galleri emneside kunne være Earth (Q2).

Som ved emner refereres udsagnsegenskaber med unikke identifikatorer, som starter med et P (i stedet for et Q); for eksempel ville "instance of" repræsenteres ved instance of (P31).

Hvad betyder dette?

Wikidata indeholder allerede data på mange sprog, som kan anvendes igen på en række søsterprojekter, og nye data tilføjes hele tiden. Wikidata gør det også muligt at berige indhold på søsterprojekter med yderligere fakta og information (gemmes som dataudsagn på emnesider).

Beslutningen om at anvende data er helt op til brugersamfundet på Wikimedia Commons, og fremtidige ændringer i wiki-softwaren vil alene give en mulighed for at hente information fra Wikidata, hvis dette ønskes.

Wikidata muliggør også, at søsterprojekter kan håndtere webstedlinks (som sproglinks) fra ét, centraliseret sted. For alle søsterprojekter fungerer webstedlinks som en erstatning for et tidligere system med sproglinks, som blev anvendt til at linke fra en side på et sprog på Wikimedia Commons til en tilsvarende side på et andet sprog, for eksempel Engelsksproget Wikimedia Commons-side om Earth til Catalansksproget Wikipedia-side Terra og den walisisksprogede Wikipedia-side Y Ddaear. Disse sproglinks blev gemt lokalt på hver Wikimedia Commonsside i wikitekst og blev vedligeholdt separat på hvert sprog, så hvis navnet på en side blev ændret eller flyttet, så skulle siderne på hvert sprog have deres links opdateret for at indeholde ændringerne. Webstedlinks forbedrer dermed dette system ved at alt gemmes og vedligeholdes på Wikidata fra en emneside, i dette tilfælde Earth (Q2).

Det er dog stadig muligt at beholde linkene i wikiteksten og fuldstændig undertrykke alle Wikidata-links ved at anvende trylleordet {{noexternallanglinks}}, hvis man ønsker det. Trylleordet understøtter også undertrykkelse af visse specifikke sprog, i form af {{noexternallanglinks:es|fr|it}}, som kun vil undertrykke linkene til spansk, fransk og italiensk.

Bemærk: for Wikimedia Commons forbinder webstedlinkene Wikimedia Commons-siderne med deres tilsvarende sider på Wikipedia-netsteder (frem for forskellige sprogversioner af de samme sider på Wikimedia Commons).