Wikidata:Vandalisme

This page is a translated version of the page Wikidata:Vandalism and the translation is 100% complete.

Vandalisme is een bewuste poging om Wikidata te beschadigen of in het gevaar brengen van de betrouwbaarheid van Wikidata. Gelukkig is vandalisme vrij eenvoudig op te sporen en terug te draaien. Vandalisme is ten strengste verboden en kan resulteren in een blokkade, indien het gedrag wordt herhaald.

Wat is vandalisme?

Er zijn verschillende typen vandalisme:

Leeghalen
Het weghalen van bijna alle zinvolle informatie. Er moet wel opgelet worden, aangezien het leeghalen soms ook in goed wil kan gebeuren om onzin te verwijderd. Leeghalen is een groter probleem in andere naamruimtes, aangezien het leeghalen van een item moeilijk is.
Graffiti
Het toevoegen van "hoi", onzinnige verklaringen, lelijke woorden en beledigingen en dergelijke.
Hoaxing
Bewust invoeren van incorrecte informatie of bestaande informatie vervangen door foute informatie, met als doel het project te beschadigen
Hernoemvandalisme
Het hernoemen van een pagina naar een onzinnige of aanvallende naam. Alleen automatisch bevestigde gebruikers kunnen dit doen. Dit is een kleine probleem op Wikidata dan op andere projecten, omdat het niet mogelijk is om pagina's in de hoofdnaamruimte te hernoemen (items).
Stiekem vandalisme
Elk soort vandalisme dat niet direct voor de hand liggend is, zoals het veranderen van siteverwijzingen of verklaringen.
Sjabloonvandalisme
Vandalisme op een sjabloon op een van de manieren hierboven beschreven. Sjablonen kunnen op honderden pagina's gebruikt worden dus is het vandalisme zeer ernstig. Om deze reden zijn veel sjablonen (semi)beveiligd.
En meer...
Er zijn veel andere manieren waarop vandalen te werk kunnen gaan om de kwaliteit te verslechteren.

Wat is geen vandalisme?

Over het algemeen is elke poging te goeder trouw om Wikidata te verbeteren geen vandalisme. Testbewerkingen laten bijvoorbeeld zien dat een editor probeert te leren hoe hij aan het project kan bijdragen en moet worden aangepakt door de gebruiker naar een geschiktere plaats te leiden om de tests uit te voeren, zoals de Wikidata Sandbox (Q4115189). Terwijl meer ervaren redacteuren proberen een positieve bijdrage te leveren aan het project, kunnen ze onjuiste gegevens invoegen in de verkeerde overtuiging dat het correct is, of misschien hebben ze onderweg gewoon een transcriptiefout gemaakt. Deze gebruikers moeten ofwel in gesprek zijn om te proberen het probleem op te lossen, of u kunt de gegevens eenvoudig oplossen, indien mogelijk. Dit is geen vandalisme, maar menselijke fouten. Sommige mensen missen simpelweg de competentie om bij te dragen aan een project als dit; Dit is een lastigere situatie om op te lossen, maar het is geen vandalisme.

Het komt eigenlijk neer op de intentie—was het de bedoeling dat het project beschadigd of verbeterd werd? Beheerders en andere bijdragers moeten gezond verstand gebruiken om te bepalen wat wel en geen vandalisme is.

Omgaan met vandalisme

Dit is het simpele proces van hoe vandalisme wordt behandeld:

  1. De eerst stap bij het omgaan met vandalisme is door het te vinden. Het controleren van de recente wijzigingen, het logboek van nieuwe pagina's, en het controleren van uw volglijst voor verdachte bewerkingen zijn drie basisstappen elke bewerker kan nemen om vandalisme te identificeren.
  2. Wanneer vandalisme is gevonden, kunnen gebruikers van de knoppen "ongedaan maken" of herstellen" gebruiken om de laatste niet-gevandaliseerde versie van een pagina's terug te zetten. De wijziging moet dan gemarkeerd worden als 'patrolled' ([Mark this page as patrolled]).
  3. Gebruik de terugdraaiknop, welke voor het grootste deel hetzelfde doet als "ongedaan maken", maar de teruggedraaide wijzigingen ook uit de ongecontroleerde recente wijzigingen haalt. Deze knop is alleen beschikbaar voor Administrators, Rollbackers, stewards en globale terugdraaiers. Terugdraairechten kunnen worden aangevraagd op Wikidata:Requests for permissions/Other rights#Requests for the rollbacker right.
  4. Nadat een vandalistische bewerking is teruggedraaid, een waarschuwingssjabloon kan worden achtergelaten op de overlegpagina van de vandaal om duidelijk te maken dat zijn/haar gedrag niet wenselijk is.
  5. Als de vandaal bijft vandaliseren, dan kan een moderator de vandaal blokkeren. Gebruikers zonder dat recht kunnen een aanvraag indienen op aanvragen voor moderatoren. Blokkeren wordt alleen toegepast om het project te beschermen. Bekende vandalen van andere projecten kunnen zonder waarschuwing geblokkeerd worden.
  6. Als een pagina het doelwit is van meerdere hardnekkige vandalen, kan deze semi-beveiligd zijn (waardoor bewerking door alle editors die niet automatisch worden bevestigd) of volledig beveiligd (waardoor bewerking door alle editors die geen beheerders zijn, wordt voorkomen). Paginabeveiliging wordt uitgevoerd door een beheerder in overeenstemming met het paginabeveiligingsbeleid.

Wat u niet moet doen

In het algemeen zou er geen verzoek ter verwijdering moeten worden geplaatst op verwijderverzoek met de simpele reden dat het gevandaliseerd is. Vandalisme kan namelijk makkelijk word verwijderd door het item te herstellen in de vorige, onbeschadigde staat. (Natuurlijk kan het item wel verwijderd worden als deze wordt aangemaakt door een vandaal. Controleer dus de geschiedenis van het item.)

Voer de trollen niet. De meeste vandalen plegen vandalisme omdat ze het leuk vinden. Ze zullen het nog leuker vinden als boze Wikidata-bijdragers uit het niets op hun overlegpagina hen aanspreken op hun vandalisme. Houd het hoofd koel, en als de vandaal niet constructief lijkt bij te dragen, neem dan contact op met een beheerder zodat de vandaal geblokkeerd kan worden.

Zie ook