Help:Aliases/fi

Wikidata-sivun ulkoasu, jossa näkyy aliasten paikka ja muita kohteita

Aliakset ovat kohteiden vaihtoehtoisia nimiä, joita voi hakea samaan tapaan kuin nimiä. Kuten nimetkin, aliakset ovat kielikohtaisia, mutta toisin kuin nimiä, aliaksia voi olla niin monta kuin on tarpeellista. Useilla kohteilla voi olla sama alias, kunhan niillä on erilaiset kuvaukset. Toisin kuin nimien ja kuvausten tapauksessa, kohdetta voi pitää valmiina ilman aliasta, sillä jotkin kohteet tunnetaan vain yhdellä nimellä.

Ohjeet edit

Sisällyttäminen edit

Wikidata-kohteen nimi on yleisin nimi, jolla lukijat tuntevat kyseisen aiheen. Kaikki muut yleiset nimet, joita kohteesta voidaan käyttää, mukaan lukien vaihtoehtoiset nimet, lyhenteet ja vaihtoehtoiset käännökset sekä translitteroinnit, tulisi kirjata aliaksiksi. Pelkästään se, että jokin nimitys on Wikipediassa ohjauksena, ei välttämättä tarkoita, että kyseinen nimitys sopii Wikidata-aliakseksi.

Seuraavat tulisi sisällyttää aina:

  • Ihmisten, jotka tunnetaan yleisesti lempinimellä tai osalla koko nimestään, koko nimet (esimerkiksi monet jalkapallon pelaajat tunnetaan lähes yksinomaan koko nimensä lyhennelmällä)
  • Lajien tieteelliset (binomisen nimistön) nimet, ellei lajilla ole yleiskielistä nimeä ja tieteellinen nimi toimii siksi Wikidata-nimenä
  • Vaihtoehtoinen kirjoitusasu vierasperäisille sanoille, kun on useita käännösjärjestelmiä (esimerkiksi sekä pinyin- että Wade–Giles-järjestelmiä käytetään kiinalaisten merkkien siirtämiseksi latinalaisiksi kirjaimiksi), mutta vain jos kyseistä translitterointijärjestelmää käytetään kyseessä olevaan kieleen
  • Versiot nimestä ilman Unicode-merkkejä, jos nimi sisältää niitä (kaikki aksenttimerkit ja kemian kaavat, joissa on alaindeksejä, toteutetaan Unicodella)

Seuraavia ei tule sisällyttää:

  • Vaihtoehtoinen isojen ja pienten kirjainten käyttötapa (hakukone ei käytä isoja ja pieniä kirjaimia, joten tällä ei ole väliä)
  • Yleiset kirjoitusvirheet (myöhemmin lisätään lähihaku, joka huolehtii kirjoitusvirheistä)
  • Osioiden otsikot
  • Ihmiset tai kohteet, jotka eivät itsessään ole merkittäviä, mutta joista on uudelleenohjaus johonkin artikkeliin (esimerkiksi yhtyeen jäsenet, jotka ohjataan yhtyeeseen tai tuotteet, jotka ohjataan niitä valmistavaan yritykseen)

Esimerkkejä:

Nimi: Xavi
Kuvaus: espanjalainen jalkapalloilija
Aliakset: Xavier Hernández i Creus
Jalkapalloilija Xavin koko nimi on Xavier Hernández i Creus, mutta hänet tunnetaan yleisesti vain Xavina. Wikidatassa Xavi toimii nimenä koko nimen ollessa alias.


Nimi: kissa
Kuvaus: yleinen lemmikkieläin kissaeläinten heimosta
Aliakset: kesykissa, kotikissa, Felis catus, Felis silvestris catus, Felis catus domestica
Ensimmäiset kaksi aliasta ovat vaihtoehtoisia yleiskielisiä nimiä kissalle. Kolmas alias on tieteellinen nimi ja loput kaksi sen eri muotoja.

Isot kirjaimet edit

Aliaksien tulee käyttää isoja kirjaimia samoilla säännöillä kuin nimetkin, kunhan ne pätevät. Tämä tarkoittaa, että useimpien termien ei tule alkaa isolla kirjaimella, mutta erisnimien tulee alkaa isolla kirjaimella. Jos alias ei ole erisnimi, mutta nimi on erisnimi, isojen kirjainten käytössä voi olla eroja. Kuten nimissäkin, siinä harvinaisessa tapauksessa, että jokin tarkoituksella rikkoo isojen kirjainten käyttösääntöjä, isojen ja pienten kirjainten käytön Wikidatassa tulee vastata sitä eikä yrittää korjata sitä.

Muut kuin artikkelikohteet edit

Wikipedia sisältää useita tyyppejä sivuja, jotka eivät ole artikkeleja mutta joilla on kielilinkkejä. Näitä ovat portaalit, mallineet, Wikipedia-nimiavaruuden sivut ja toimintosivut. Wikidatassa kohteet, jotka eivät ole päänimiavaruudessa (artikkelinimiavaruudessa) sisältävät nimiavaruutensa osana nimeä. Jos kohde on Järjestelmäviesti-, Malline-, Ohje- tai Wikipedia-nimiavaruudessa, otsikko ilman nimiavaruutta on lisättävä aliakseksi.

Esimerkkejä:

Nimi: Wikipedia:Esto
Kuvaus: Wikipedian käytäntö käyttäjien estämisestä
Aliakset: Esto
Jos yläoikealla olevaan hakupalkkiin kirjoittaisi "Wikipedia:Esto", se veisi suoraan sivulle "Esto" englanninkielisessä Wikipediassa. Toisin sanoen sen lisäksi, että Wikidatan kohdetta ei voisi löytää, haku veisi suoraan osoitteeseen "http://en.wikipedia.org/wiki/Esto" (joka ei liity käytäntöön mitenkään). Tästä syystä käytämme aliasta ilman "Wikipedia:"-osaa hakemisen helpottamiseksi.

Nimi: Ohje:Sivun siirtäminen
Kuvaus: Wikipedian ohjesivu sivun siirtämisestä uudelle nimelle
Aliakset: Sivun siirtäminen
"Ohje:Sivun siirtäminen" on sivu Wikipediassa, mutta Wikidatassakin käytetään ohjenimiavaruutta (tosin etuliitteellä Help). Jos Wikidataan kuitenkin joskus luotaisiin sivu otsikolla "Ohje:Sivun siirtäminen" (esimerkiksi ohjaukseksi), hakupalkkia sivun yläoikealla ei voisi käyttää kielilinkit sisältävän sivun löytämiseen, koska hakupalkki veisi suoraan Wikidatan ohjesivulle. Tästä syystä käytämme aliasta ilman "Ohje:"-osaa hakemisen helpottamiseksi.

Katso myös edit