Help:Navigation på Wikidata

This page is a translated version of the page Help:Navigating Wikidata and the translation is 93% complete.

Velkommen til Wikidata! Vi er glade for at have dig her, og at du ønsker at lære mere om projektet.

Denne vejledning tjener som en grundlæggende gennemgang af Wikidata, og vil hjælpe dig med at forstå, hvordan man navigerer på netstedet.

Orientering

At forstå navnerum

Wikidata er den frie vidensbase, som alle kan redigere. Ligesom Wikipedia er Wikidata bygget på MediaWiki wiki-pakken, hvilket betyder, at indhold på websider (som denne her) kan tilføjes, ændres eller slettes i samarbejde med andre. Til forskel fra Wikipedia anvender Wikidata også Wikibase-software, hvilket muliggør samarbejdsbaseret redigering af strukturerede data. Wikidata-netstedet er organiseret på en måde, der gør det muligt for bidragsydere at redigere både sideindhold og data.

Denne organisering opnås gennem anvendes af navnerum, som anvendes af alle Wikimedias netsteder. Et navnerum er en samling af sider, hvis navne begynder med et særligt ord, som genkendes af MediaWiki-softwaren. Dette ord efterfølges af et kolon - alt som kommer efter kolonet anses som en del af sidetitlen.

Eksempler:

Alle hjælpesider findes i hjælpenavnerummet Help:
Alle brugersider findes i brugernavnerummet User:
For alle hjælpesider vil der foran sidetitlen stå Help: som på https://www.wikidata.org/wiki/Help:Statements
For alle brugersider vil der foran brugernavnet stå User: for eksempel https://www.wikidata.org/wiki/User:Dit_Brugernavn_Står_Her

Et Wikimedia-websteds hovednavnerum udgør altid en undtagelse til denne regel, eftersom det ikke indeholder nogen foranstillet tekst, og dets sider ikke står efter et kolon. Hovednavnerummet er typisk reserveret til et Wikimedia-websteds hovedindhold - for eksempel findes encyklopædiske sider i Wikipedias hovednavnerum. På Wikidata er hovednavnerummet reserveret til emnesider.

Eksempler:

Alle emnesider findes i hovednavnerummet - deres sidetitler står lige efter skråstregen efter ordet 'wiki'
For emnet France (Q142) er den unikke identifikator (Q###) sidetitlen, som i https://www.wikidata.org/wiki/Q142

For flere oplysninger om Wikidata-navnerum, se Help:Namespaces.

Sidelayout

Dette er standardsidelayoutet i Wikidatas standardtema:

 

Med dette tema vil alle sider, uanset hvilket navnerum, de befinder sig i, indeholde følgende elementer: topfaner, en sidebjælke, en værktøjskasse og et søgefelt. Hvis du har en brugerkonto, vil siden også vise brugervalgene.

Faner i toppen

Hver side på Wikidata har en række faner i toppen af siden, som gør det muligt at redigere og involvere sig i sidens indhold. Eksempler på faner omfatter "Redigér," "Diskussion" og "Se historik." Topfanerne er tilgængelige afhængig af, hvilket navnerum, siden optræder i, så vel som af hvilke tilføjelser, du har aktiveret og af brugerindstillingerne, som er angivet til din brugerkonto.

Sidebjælke

Sidebjælken findes i venstre del af siden, og her findes en grundlæggende navigationsmenu med links til Forsiden (Wikidatas hjemmeside), Landsbybrønden og Hjælpeportalen.

Værktøjskasse

Værktøjskassen, lige under sidemenuen, har mange anvendelige funktioner til at interagere med Wikidata. Det er muligt at tilpasse, hvad der fremstår i værktøjskassen, ved at tilføje eller fjerne forskellige tilføjelser under dine brugervalg under indstillinger.

Brugervalg

Hvis du har en brugerkonto, vil den øverste linje på siden vise navigationsvejen til din brugerside, din diskussionsside, din overvågningsliste, og dine bidrag. Der tilbydes under brugervalg muligheder for at tilpasse Wikidata, opsætte dine indstillinger, og aktivere eller fjerne aktiveringen af tilføjelser. For flere oplysninger om brugervalg, se Help:Navigating Wikidata/User Options.

Anvendelse af søgefeltet

 
Resultater fra søgning efter "aliasser" i Wikidatas søgefelt

Den hurtigste måde at finde noget på på Wikidata er at slå det op direkte. Som diskuteret ovenfor findes der et søgefelt med et forstørrelsesglasikon tæt på toppen til højre på hver side.

Hvis du allerede kende navnet eller etiketten for det emne, som du leder efter, kan du benytte alternative metoder for at begrænse dine søgeresultater.

<translate> To search for Wikidata items by their title on a given site, use Special:ItemByTitle.</translate>

Søgning i andre navnerum

Bemærk venligst, at dette søgefelt som udgangspunkt kun søger i hovednavnerummet.

Dette betyder, at hvis du ønskede at finde Wikidatas dokumentation om aliasser, Help:Aliases, og du tastede "aliases" i søgefeltet, så vil de eneste søgeresultater være emner (hvilket ses ved deres Q-####-syntaks). Men hvis du ønskede at søge efter "Help:Aliases" ville søgningen vide, at den skulle lede udenfor hovednavnerummet, og du ville blive ført til den rigtige side.

Det er også muligt at begrænse en søgning efter navnerum - du kan gøre dette ved hjælp af det avancerede søgevalg på Speciel:Søg.

Søgning med statements

Se også dokumentationen på mediawiki.org

Det er muligt at begrænse en søgning til emner som enten har, eller ikke har, et bestemt udsagn ved at bruge ordet haswbstatement.

For example, let's say that you're looking for paintings that have the word 'kitten' in their label. Just searching for kitten will give you all kinds of items, including rock bands, a family name and an episode of The X-Files. However, if you search for kitten haswbstatement:P31=Q3305213 you'll only get results where instance of (P31) is painting (Q3305213).

This also works with the string datatype. For example, to look up the item that has the IMDb ID tt0083658 search for haswbstatement:P345=tt0083658 and you'll get Blade Runner (Q184843).

To search for items that don't have a certain statement, put a minus (-) in front of haswbstatement. For example, to search for all items named after the city of Amsterdam (Q727) that are not street (Q79007) try haswbstatement:P138=Q727 -haswbstatement:P31=Q79007.

On Wikidata this currently works for all properties with "external identifier", "string", "item", "property", "lexeme", "form" and "sense" datatypes, except published in (P1433) and cites work (P2860), which are currently omitted for performance reasons.

Redigering

Redigering af data

Wikidatas Wikidatas Hjælpeportal giver dokumentation til de brugere, som ønsker at lære mere om at redigere data. Brugere kan også lære mere om hvordan data redigeres gennem Wikidata:Tours, en serie af vejledninger, som gennemgår emner, udsagn, kilder, kvalifikatorer og flere ting.

Redigering af wikien

For at lære om at redigere wikien (altså alt udenfor hovednavnerummene og egenskabsnavnerummene), så se venligst nærmere i den udvidede dokumentation, som er tilgængelig på MediaWiki-netstedet. Disse sider dækker mange vigtige emner vedrørende brug af MediaWiki-softwaren og det at bidrage til et Wikimedia-netsted, inklusive grundlæggende og videregående redigering, hvordan sider redigeres, regler for at redigere diskussionssider og hvordan en brugersider sættes op. Bemærk venligst, at oprettelse af en brugerkonto er frivillig, men dette tilskyndes. Du behøver ikke at opgive dit navn eller personlige detaljer for at gøre det.

Wikipedia har som det største og ældste netsted også en masse dokumentation tilgængelig, som Wikidata-brugere kunne finde brugbar. Selvom Wikipedia Tutorial og the Wikipedia Adventure er koncentreret omkring Wikipedia, så giver de begge en brugervenlig og praktisk introduktion til redigering.

En sidste mulighed for at øve redigering af Wikidata er at anvende Wikidatas sandkasse. Denne side anvendes specifikt kun til at eksperimentere og til at øve sig med, så vær ikke nervøs for at ændre siden på hvilken som helst måde. En anden god måde at øve sig på er på en underside til din brugerside, for eksempel https://www.wikidata.org/wiki/User:Dit_Brugernavn_Her/Regigeringsøvelse. For oplysninger om at oprette sider, se Wikipedias guide om brugersider her.

Tilføjelse af filer til Wikidata

Wikidata understøtter ikke lokal oplægning af filer som billeder eller lydfiler. Hvis du ønsker at bruge filer til at teste en foreslået funktionalitet, svare på en hjælpeanmodning, forbedre dokumentation, eller til enhver andet samarbejdsbaseret formål, skal du først lægge filen op på Wikimedia Commons. Filen kan derefter tilføjes til Wikidata (undtagen til hovednavnerummet og egenskabsnavnerummet) ved at anvende den samme syntaks, som du ville anvende for at vise filer på hvilket som helst andet Wikimedia-netsted.

For eksempel ser syntaksen for at indlejre filen "image.jpg" på Wikimedia Commons på en Wikidata-side ud som dette:

[[File:image.jpg|thumb|alt=alt text|caption]]


Se også

For relaterede hjælpesider, se:

For yderligere oplysninger og retningslinjer, se:

  • Project chat, her kan du diskutere hvilket som helst emne på Wikidata
  • Wikidata:Glossary, en ordliste over begreberne, som anvendes på denne og andre hjælpesider
  • Help:FAQ, ofte stillede spørgsmål, som er stillet og besvaret af brugersamfundet på Wikidata
  • Help:Contents, hjælpeportalen, som indeholder al den tilgængelige dokumentation om Wikidata