Help:Navigating Wikidata/nl

This page is a translated version of the page Help:Navigating Wikidata and the translation is 100% complete.

Welkom op Wikidata! We zijn blij om u hier te verwelkomen en willen u graag meer vertellen over dit project.

Deze handleiding is bedoeld als basisoriëntatie op Wikidata en helpt u de site te begrijpen en te navigeren.

Oriëntatie

Naamruimten begrijpen

Wikidata is de gratis kennisbank die iedereen kan bewerken. Net als Wikipedia is Wikidata gebouwd op de MediaWiki wiki pakket wat betekent dat inhoud op sitepagina's (net als deze!) kan worden toegevoegd, gewijzigd of verwijderd in samenwerking met anderen. In tegenstelling tot Wikipedia gebruikt Wikidata ook Wikibase-software die het mogelijk maakt om samen gestructureerde gegevens te bewerken. De Wikidata-site is zo georganiseerd dat bijdragers zowel pagina-inhoud als gegevens kunnen bewerken.

Deze organisatie wordt bereikt door het gebruik van naamruimten, die door alle Wikimedia-sites. Een naamruimte is een verzameling pagina's waarvan de namen beginnen met een bepaald woord dat wordt herkend door de MediaWiki-software. Dit woord wordt gevolgd door een dubbele punt; Alles wat na de dubbele punt komt, wordt beschouwd als onderdeel van de paginatitel.

Voorbeelden:

Alle helppagina's bevinden zich in de naamruimte Help:
Alle gebruikerspagina's bevinden zich in de naamruimte User:
Voor elke helppagina wordt de paginatitel eerst voorafgegaan door Help: zoals bij https://www.wikidata.org/wiki/Help:Statements
Voor elke gebruikerspagina wordt de gebruikersnaam eerst voorafgegaan door User: bijvoorbeeld https://www.wikidata.org/wiki/User:Uw_gebruikersnaam

De hoofdnaamruimte van een Wikimedia-site is altijd de uitzondering op deze regel, omdat deze geen voorvoegsel bevat en de pagina's geen dubbele punt volgen. De hoofdnaamruimte is meestal gereserveerd voor de hoofdinhoud van een Wikimedia-site; encyclopediepagina's bevinden zich bijvoorbeeld in de hoofdnaamruimte van Wikipedia. In Wikidata is de hoofdnaamruimte gereserveerd voor itempagina's.

Voorbeelden:

Alle itempagina's bevinden zich in de hoofdnaamruimte; Hun paginatitels volgen onmiddellijk op de schuine streep na het woord 'wiki'
Voor het item France (Q142) is de unieke id (Q###) de paginatitel zoals bij https://www.wikidata.org/wiki/Q142

Voor meer informatie over Wikidata naamruimten, zie deze pagina.

Pagina-indeling

Dit is de standaard pagina-indeling in het standaardthema van Wikidata:

 

In dit thema bevatten alle pagina's, ongeacht in welke naamruimte ze zich bevinden, de volgende elementen: bovenste tabbladen, een zijbalk, een box hulpmiddelen en een zoekvak. Als u een gebruikersaccount hebt, worden op de pagina ook gebruikersopties weergegeven.

Bovenste tabbladen

Elke pagina in Wikidata biedt een reeks tabbladen bovenaan een pagina waarmee u de inhoud van de pagina kunt bewerken en ermee kunt werken. Voorbeelden van tabbladen zijn 'Bewerken', 'Overleg' en 'Geschiedenis weergeven'. Welke bovenste tabbladen voor u beschikbaar zijn, is afhankelijk van de naamruimte waarin de pagina wordt weergegeven, welke gadgets u heeft ingeschakeld en de gebruikersmachtigingen die aan uw gebruikersaccount zijn gekoppeld.

Zijbalk

De zijbalk bevindt zich aan de linkerkant van de pagina, het is een eenvoudig navigatiemenu met links naar de Hoofdpagina (homepage van Wikidata), Projectchat, en het Helpportaal.

Hulpmiddelen

De box Hulpmiddelen, net onder de zijbalk, bevat handige functies voor interactie met Wikidata. Het is mogelijk om aan te passen wat er in uw box wordt weergegeven door verschillende gadgets in en uit te schakelen in uw gebruikersopties onder voorkeuren.

Gebruikersopties

Als u een gebruikersaccount hebt, wordt op de bovenste regel van de navigatie weergegeven naar uw gebruikerspagina, uw overlegpagina, uw volglijst en uw bijdragen. Gebruikersopties bieden ook mechanismen voor het aanpassen van Wikidata, het instellen van uw voorkeuren en het in- of uitschakelen van gadgets. Zie Help:Navigating Wikidata/User Options voor meer informatie over gebruikersopties.

Het zoekveld gebruiken

 
Resultaten van het zoeken naar "aliassen" in het zoekvak van Wikidata

De snelste manier om iets in Wikidata te vinden is door het direct op te zoeken. Zoals hierboven genoemd, is er een zoekvak met een pictogram vergrootglas in de rechterbovenhoek van elke pagina.

Als u de naam of het label van het item dat u zoekt al weet, kunt u alternatieve methoden gebruiken om de zoekresultaten te verfijnen.

<translate> To search for Wikidata items by their title on a given site, use Special:ItemByTitle.</translate>

Zoeken in verschillende naamruimten

Houd er rekening mee dat het zoekvak standaard alleen in de hoofdnaamruimte zoekt.

Dit betekent dat als u de Wikidata-documentatie over aliassen, $help-aliassen wilt vinden en "aliases" in het zoekvak hebt getypt, de enige hits van de zoekopdracht Wikidata-items zouden zijn (zoals blijkt uit hun Q-nummers). Als u echter in plaats daarvan "Help:Aliases" schreef, zou de zoekopdracht weten dat het buiten de hoofdnaamruimte moet kijken en zou u naar de juiste pagina worden geleid.

Het is ook mogelijk om een zoekopdracht te beperken tot een naamruimte of een reeks naamruimten; U kunt dit doen met behulp van de geavanceerde zoekoptie op Speciaal Zoeken.

Zoeken met verklaringen

Zie ook de documentatie op mediawiki.org

Het is mogelijk om een zoekopdracht te beperken tot items die al dan niet een bepaalde instructie hebben met behulp van het trefwoord haswbstatement.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat u op zoek bent naar schilderijen met het woord 'kitten' in hun label. Alleen al het zoeken naar kitten levert u allerlei items op, waaronder rockbands, een familienaam en een aflevering van The X-Files. Als u echter zoekt naar kitten haswbstatement:P31=Q3305213 krijgt u alleen resultaten waarbij instance of (P31) painting (Q3305213) is.

Dit werkt ook met het gegevenstype String. Als u bijvoorbeeld het item met de IMDb-id tt0083658 wilt opzoeken, zoekt u naar haswbstatement:P345=tt0083658 en krijgt u Blade Runner (Q184843).

Om te zoeken naar items die niet een bepaalde verklaring hebben, zet u een min (-) voor haswbstatement. Als u bijvoorbeeld wilt zoeken naar alle items die zijn vernoemd naar de plaats Amsterdam (Q727) die niet street (Q79007) zijn, probeert u haswbstatement:P138=Q727 -haswbstatement:P31=Q79007.

Op Wikidata werkt dit nu voor alle eigenschappen met "external identifier", "string", "item", "property", "lexeme", "form" en "sense" datatypes, behalve published in (P1433) en cites work (P2860), die nu om prestatieredenen zijn weggelaten.

Bewerken

Gegevens bewerken

Wikidata's Wikidata Helpportaal biedt documentatie voor gebruikers die meer willen weten over het bewerken van gegevens. Gebruikers kunnen ook leren hoe ze gegevens kunnen bewerken met Wikidata:Tours, een reeks interactieve zelfstudies over items, verklaringen, bronnen, kwalificaties en meer.

De wiki bewerken

Voor meer informatie over het bewerken van de wiki (d.w.z. alles buiten de hoofd- en eigenschapsnaamruimten), raadpleegt u de uitgebreide documentatie die beschikbaar is op de MediaWiki-site. Deze pagina's behandelen veel belangrijke aspecten van het gebruik van de MediaWiki-software en het bijdragen aan een Wikimedia-site, waaronder basis- en geavanceerde bewerkingen, het maken van pagina's, het bewerken van conventies op overlegpagina's en het opzetten van een gebruikerspagina. Houd er rekening mee dat het maken van een gebruikersaccount optioneel is, maar wordt aangemoedigd. U hoeft hiervoor geen naam of persoonlijke gegevens op te geven.

Wikipedia, als de grootste en oudste Wikimedia-site, heeft ook veel documentatie beschikbaar die Wikidata-gebruikers nuttig kunnen vinden. De Wikipedia Tutorial en the Wikipedia Adventure zijn gericht op Wikipedia, beide bieden een beginnersvriendelijke hands-on introductie voor het bewerken.

Ten slotte, om te oefenen met het bewerken van Wikidata, kunt u de Wikidata Zandbak gebruiken. Deze pagina is speciaal bedoeld om te experimenteren en te oefenen, dus voel u vrij om de pagina te bewerken zoals u wilt. Een andere goede plek om te oefenen is op een subpagina van uw gebruikerspagina, bijvoorbeeld https://www.wikidata.org/wiki/User:Your_Username_Goes_Here/Edit_Practice. Voor informatie over het maken van pagina's, zie deze pagina.

Bestanden toevoegen aan Wikidata

Wikidata ondersteunt geen lokaal uploaden van bestanden, zoals afbeeldingen of audiobestanden. Als u bestanden wilt gebruiken om een eigen kopie te maken van een voorgestelde functie, een hulpverzoek te beantwoorden, documentatie te verbeteren of voor andere samenwerkingsdoeleinden, moet u het bestand eerst uploaden naar Wikimedia Commons. Het bestand kan vervolgens worden toegevoegd aan Wikidata (behalve in de hoofd- en eigenschapsnaamruimten) met dezelfde syntaxis die u zou gebruiken om bestanden op elke andere Wikimedia-site weer te geven.

Voor "image.jpg" in Wikimedia Commons ziet de syntaxis voor het insluiten van een bestand op een Wikidata-pagina er bijvoorbeeld als volgt uit:

[[File:image.jpg|thumb|alt=tekst op afbeelding|tekst onder afbeelding]]


Zie ook

Voor gerelateerde hulppagina's, zie:

Voor meer informatie en hulp, zie:

  • Project chat, voor discussie over alles op Wikidata
  • Wikidata:Glossary, over termen die gebruikt worden op deze en andere hulppagina's
  • Help:FAQ, veelgestelde vragen die gevraagd en beantwoord werden door de Wikidata-gemeenschap
  • Help:Contents, het hulpportaal biedt alle documentatie die beschikbaar is over Wikidata