Help:Navigera Wikidata

This page is a translated version of the page Help:Navigating Wikidata and the translation is 98% complete.

Välkommen till Wikidata! Vi är glada att ha dig här och att du vill veta mer om projektet.

Denna guide fungerar som en grundläggande genomgång av Wikidata och hjälper dig förstå och navigera webbplatsen.

Genomgång

Förstå namnrymder

Wikidata är den fria kunskapsbasen som alla kan redigera. Precis som Wikipedia bygger Wikidata på wikipaketet MediaWiki vilket betyder att innehållet på webbplatsens sidor (precis som denna!) kan redigeras, ändras eller raderas i samröre med andra. Till skillnad från Wikipedia använder Wikidata också programvaran Wikibase vilket möjliggör gemensam redigering av strukturerad data. Wikidata organiseras på ett sätt så att bidragsgivare både kan redigera sidinnehåll och redigera data.

Denna organisering uppnås genom att använda namnrymder, som också används på alla Wikimedias webbplatser. En namnrymd är en samling sidor vars namn börjar med ett särskilt ord som identifieras av programvaran, följt av ett kolon. Allt som kommer efter kolonet anses vara en del av sidans titel.

Exempel:

Alla hjälpsidor finns i hjälpnamnrymder, Help:
Alla användarsidor finns i användarnamnrymden, User:
På alla hjälpsidor kommer sidtiteln föregås av Help: som i https://www.wikidata.org/wiki/Help:Statements
På alla användarsidor kommer sidtiteln föregås av User: som i https://www.wikidata.org/wiki/User{{ll|Help:Statements|https://www.wikidata.org/wiki/Help:Statements}}:Ditt_användarnamn_till_exempel

Huvudnamnrymden på en av Wikimedias webbplatser är alltid undantaget till den här regeln då den inte har något prefix och inte följer ett kolon. Huvudnamnrymden är oftast reserverad för huvudinnehållet på webbplatsen; till exempel så är encyklopediska sidor i huvudnamnrymden på Wikipedia. På Wikidata reserveras huvudnamnrymden för objektsidor.

Exempel:

Alla objektsidor finns i huvudnamnrymden; deras sidtitel föregås av ett framåtlutande snedstreck efter ordet "wiki"
För objektet France (Q142), är den unika identifieraren (Q###) sidtiteln som med https://www.wikidata.org/wiki/Q142

För mer information om Wikidatas namnrymder, läs Help:Namespaces.

Sidlayout

Detta är en sidas standardutformande i Wikidatas standardutseende:

 

I det här utseendet inkluderar alla sidor, oavsett vilken namnrymd de ligger i, följande element: toppflikar, ett sidospalt, en verktygsrad och en sökruta. Är du inloggad visar sidan också användaralternativ.

Toppflikar

Alla sidor på Wikidata har en serie flikar i längst upp på en sida vilken låter dig redigera och interagera med sidans innehåll. Exempel på flikar: "Redigera", "Diskussion" och "Visa historik". Vilka toppflikar som är tillgängliga för dig beror på vilken namnrymd sidan ligger i, som vilka finesser du aktiverat och vilka användarrättigheter ditt användarkonto har.

Sidospalt

Sidospalten finns till vänster om sidan och där hittar du en grundläggande navigeringsmeny med länkar till huvudsidan (Wikidatas framsida), bybrunnen och hjälpportalen.

Verktygsrad

Verktygsraden, precis under sidospalten, innehåller funktioner för att interagera med Wikidata. Det går att anpassa vad som visas i verktygsraden genom att aktivera eller stänga av olika finesser i dina användarinställningar.

Användarinställningar

Om du har ett användarkonto kommer raden längst upp att visa navigering till din användarsida, din diskussionssida och dina bidrag. Användaralternativ erbjuder och mekanismer för att anpassa Wikidata, ställa in sina inställningar och aktivera eller avaktivera finesser. För mer information om användaralternativ, läs Help:Navigating Wikidata/User Options.

Använda sökrutan

 
Resultat från sökning efter "alias" i Wikidatas sökruta

Det snabbast sättet att hitta något på Wikidata är att bara söka efter det. Som tidigare konstaterat finns det en sökruta med ett förstoringsglas nära toppen till höger på varje sida.

Om du redan vet vad objektet du letar efter heter kan du använda alternativa metoder för att begränsa dina sökresultat.

<translate> To search for Wikidata items by their title on a given site, use Special:ItemByTitle.</translate>

Sökning i olika namnrymder

Notera att sökrutan med standardinställningarna bara söker i huvudnamnrymden.

Detta betyder att om du vill hitta Wikidatadokumentering för alias, Help:Aliases, och skrev "aliases" i sökrutan skulle du bara få sökresultat på Wikidataobjekt. Om du däremot skrev "Help:Aliases" istället, skulle sökningen veta att den ska leta utanför huvudnamnrymden, och du skulle hitta rätt sida.

Det går också att begränsa en sökning till en namnrymd eller ett antal namnrymder; det ka du göra med de avancerade inställningarna på Special:Search.

Söka med uttalanden

Se även dokumentation på mediawiki.org

Det går att begränsa sin sökning till objekt som har eller inte har ett visst uttalande med nyckelordet haswbstatement.

Om du till exempel skulle leta efter tavlor som har ordet "katt" i sin titel. Kan man söka efter katt som ger dig alla möjliga sorters objekt, däribland skådespelare och fartyg. Om du däremot söker efter katt haswbstatement:P31=Q3305213 får du bara resultat där instance of (P31) är painting (Q3305213).

Detta fungerar också med strängen datatyp. För att exempelvis söka efter vilket objekt som har IMDb-ID tt0083658 kan man söka efter haswbstatement:P345=tt0083658 och få Blade Runner (Q184843).

För att söka efter objekt som inte har ett visst uttalande lägger man bara till ett minustecken (-) framför haswbstatement. För att till exempel söka efter alla objekt som är döpta efter staden Amsterdam (Q727) men inte är en street (Q79007), testa haswbstatement:P138=Q727 -haswbstatement:P31=Q79007.

On Wikidata this currently works for all properties with "external identifier", "string", "item", "property", "lexeme", "form" and "sense" datatypes, except published in (P1433) and cites work (P2860), which are currently omitted for performance reasons.

Redigera

Redigera data

Wikidatas hjälpportal erbjuder dokumentation för användare som vill lära sig mer om att redigera data. Användare kan också lära sig hur man redigerar data med Wikidata:Tours, en serie interaktiva guider som täcker objekt, uttalanden, källor, bestämningar, och mer.

Redigera wikin

För att ta reda på mer om att redigera wikin (dvs. allt utanför huvudnamn- och egenskapsnamnrymderna), läs den omfattande dokumentationen som finns tillgänglig från MediaWiki-webbplatsen. Dessa sidor täcker flera viktiga aspekter av att använda MediaWikis programvara och att bidra till en Wikimedia-webbplats, däribland grundläggande och avancerad redigering, hur man skapar sidor, redigeringskutym på diskussionssidor och hur man sätter upp sin användarsida. Notera att skapa sin användarsida är valfritt men uppskattat. Du behöver inte att uppge ditt namn eller några personliga detaljer för att göra det.

Wikipedia, som den största och äldsta Wikimediawebbplatsen, har också en massa dokumentation som Wikidataanvändare kan finna användbar. Wikipedia:Introduktion är Wikipedianinriktad men kan ändp erbjuda nybörjarvänlig förstahandsintroducering till att redigera.

Till sist, för att öva på att redigera på Wikidata, kan du använda Wikidatas sandlåda. Denna sida finns just för att experimentera och öva på, så du är hjärtligt välkommen att göra vad du vill på sidan. Ett annat bra ställe att öva på en undersidor till din användarsida https://www.wikidata.org/wiki/User:Your_Username_Goes_Here/Redigeringsövning. För information om att skapa sidor, läs Wikipedias guide om användarsidor här.

Lägga till filer i Wikidata

Wikidata stöder inte att filer, som bilder eller ljudfiler, laddas upp lokalt. Skulle du vilja använda filer för att testa en föreslagen funktion, svara på en hjälpförfrågan, förbättra dokumentation eller av andra samarbetsskäl måste du först ladda upp filen på Wikimedia Commons. Filen kan sedan läggas till på Wikidata (förutom i huvud- och egenskapsnamnrymden) med samma syntax som man använder för att visa filer på Wikimedias andra webbplatser.

Till exempel ser syntaxen för att bädda in en fil på Wikidata som "image.jpg" från Wikimedia Commons ut så här:

[[File:image.jpg|thumb|alt=alternativ bildtext|bildtext]]


Se även

För relaterade hjälpsidor, se:

För ytterliga information och riktlinjer, se:

  • Bybrunnen, för att diskutera alla aspekter av Wikidata
  • Wikidata:Glossary, ordboken över termer som används här och på andra hjälpsidor
  • Help:FAQ, vanliga frågor ställda och besvarade av Wikidatas gemenskap
  • Help:Contents, hjälpportalen med all dokumentation som finns tillgänglig för Wikidata