Wikidata:Tutustumiskierrokset/Esitykset

This page is a translated version of the page Wikidata:Tours/Statements and the translation is 92% complete.
Outdated translations are marked like this.

Tervetuloa kierrokselle Esitykset

 
Wikidata

Tervetuloa takaisin, hauskaa että olet vielä mukana! Tällä toisella kierroksella opit edistyneempää Wikidatan muokkaamista ja esitysten luomista kohteille.

Huomaa, että taustalla oleva sivu on vain alkuperäisen kopio. Voit ajatella sitä hiekkalaatikkona, jossa voit kokeilla ja harjoitella uusia asioita. Muokkauksesi eivät näy Wikidatassa, joten voit huoletta muokata tässä tilassa. Aloitetaan!

Esitykset

Kohteet-kierroksella opettelit miten nimiä ja kuvauksia lisätään, jotta kohteet on mahdollista tunnistaa, erottaa toisistaan, ja jotta niiden avulla voidaan kuvailla tietoa. Vaikka nimet ja kuvaukset ovatkin tärkeitä, ne ovat vasta alkua. Niin paljon muutakin voidaan lisätä kohteisiin!

Kaikki muu tieto, mitä tiedämme käsitteistä, aiheista ja esineistä, tallennetaan Wikidataan esityksinä.

Esitykset lisätään kohteisiin vastaavalla tavalla kuin nimet ja kuvaukset. Katsotaan tarkemmin sivuamme Maasta ja tutustutaan siihen miten tämä tehdään.

Esitykset

Kaikilla kohdesivuilla on Esitykset -osio, jossa voi olla kuinka monta riviä tahansa. Se sisältää erilaisia asioita: sanoja, numeroita, jopa kuvatiedostoja. Tämä saattaa vaikuttaa monimutkaiselta, mutta on melko yksinkertaista. Katsotaan nyt tarkemmin yhtä näistä riveistä.

Ominaisuudet ja arvot

Tämä rivi on esitys aiheesta Maa. Esitys koostuu vasemmalla näytetystä tietoluokasta, ja siihen liittyvästä tiedosta, joka näytetään oikealla. WIkidatassa kutsumme tietoluokkaa ominaisuudeksi, ja kohteen ominaisuutta määrittelevää tietoa arvoksi.

Tässä esityksessä Maan ominaisuus on korkein kohta ja sen arvo on Mount Everest.

Ominaisuudet ja arvot

Nyt voimme alkaa käyttää oppimaamme.

Minkä seuraavista uskot olevan hyvä esimerkki ominaisuus–arvo -parista käsitteelle planeetta?

kiertoradan tyyppi – nimen alkuperä
löytöpäivämäärä – 23.9.1846
Aurinkokunta – Mount Everest

Klikkaa nuolta saadaksesi oikean vastauksen.

Ominaisuudet ja arvot

kiertoradan tyyppi – nimen alkuperä
löytöpäivämäärä - 23.9.1846
Aurinkokunta – Mount Everest

23.9.1846 sattuu olemaan Neptunuksen time of discovery or invention (P575) ja se on näistä ainoa esimerkki sekä ominaisuudesta että arvosta.

Lisää ominaisuuksista

Nämä asiat on hyvä painaa mieleen ominaisuuksista:

  • Ominaisuuksilla on yksilöllinen, erottuva nimi kuten väri, kansalaisuus tai sisko.
  • Ominaisuudet rajaavat jä määrittävät millaisia tietoarvoja voi lisätä kohteeseen. Esimerkiksi ominaisuus löytöpäivämäärä vaatii arvon eikä siksi kelpaa mikä tahansa kuten sininen tai Ranska. Nämä rajoitukset myös suojaavat Wikidataa vandalismilta.

Ymmärsitkö? Lisätään ensimmäinen esityksemme Maalle.

Uuden esityksen luominen

Lisätään esitys, jonka avulla ihmiset saavat tietää, että Maa on osa Aurinkokuntaa.

Tarvitsemme uuden rivin, joten klikkaa ensin [lisää] Esitykset-osion alareunassa (tekemällä näin siirryt myös seuraavaan osioon).

Uuden esityksen luominen

Lisätään nyt ominaisuus osa kohdetta. Wikidata auttaa ominaisuuksien valitsemisessa ehdottamalla aihetta. Ala kirjoittamaan osa kohdetta ominaisuuskenttään, ja se ilmestyy pudotusvalikkoon. Valitse lisätäksesi sen osaksi esitystä, sen jälkeen klikkaa nuolta jatkaaksesi.

Uuden esityksen luominen

Aloita nyt kirjoittamaan Aurinkokunta ominaisuutesi vieressä olevaan tyhjään kenttään. Pudotusvalikossa näkyvät kaikki Wikidatan yhteensopivat kohteet. Klikkaa sitä kohdetta, joka parhaiten vastaa etsimääsi. Klikkaa tallenna kun olet valmis ja esityksesi lisätään sivulle.

Onnittelut!

Onnittelut! Olet käynyt läpi Esitykset-kierroksen, joka käsittelee edistynyttä muokkaamista Wikidatassa.

Haluatko jatkaa muokkaamista? Jos olet valmis jättämään hiekkalaatikon ja siirtyä muokkaamaan Wikidataa, pääset alkuun seuraavien linkkien avulla:

Haluatko jatkaa opettelua? Jatka kiertueportaaliin.

Jäikö sinulle vielä kysyttävää? Puhu jollekin live chatissä IRC:ssä #wikidataconnect tai etsi apua seuraavilta sivuilta: