Wikidata:Omvisninger/Utsagn

This page is a translated version of the page Wikidata:Tours/Statements and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.

Velkommen til utsagnsomvisningen

 
Wikidata

Velkommen tilbake – så bra at du fortsatt henger med! I denne andre omvisningen vil du lære mer om avansert redigering på Wikidata og hvordan man kan opprette utsagn for elementer.

Merk at siden i bakgrunnen bare er en kopi av en virkelig side – du kan tenke på den som en sandkasse du kan leke i og prøve ut nye ting. Endringene dine blir ikke synlige på Wikidata, så du trenger ikke å være redd for å gjøre noe feil når du redigerer her. La oss sette i gang!

Utsagn

I elementomvisningen lærte du hvordan man kan legge til etiketter og beskrivelser til elementer for å identifisere, adskille og representere kunnskap på Wikidata. Etiketter og beskrivelser er viktige, men de er bare begynnelsen – det er mye mer data man kan legge til elementer!

All denne andre dataen – det vi kjenner til som konsepter, emner og objekter – lagres på Wikidata med utsagn.

Utsagn legges til elementer, akkurat som etiketter og beskrivelser. La oss ta en nærmere titt på elementsiden for jorda og se hvordan det gjøres.

Utsagn

Alle elementsider har en seksjon for utsagn som kan inkludere et vilkårlig antall rader med forskjellig informasjon – ord, tall og til og med mediefiler. Dette kan se komplisert ut, men det er egentlig ganske enkelt. La oss ta en nærmere titt på en av disse radene nå.

Egenskaper og verdier

Denne raden er et utsagn om Norge. Utsagnet består av et datakategori, som vises til venstre, og en matchende oppføring for kategorien, vist til høyre. På Wikidata refererer vi til datakategorien som en egenskap, mens dataene som beskriver et element for en viss egenskap er kjent som verdien.

I dette utsagnet er egenskapen for jorda «høyeste punkt» og verdien er «Mount Everest».

Egenskaper og verdier

La oss ta i bruk det vi har fått lære hittil.

Hvilket av disse tror du er et godt eksempel på et egenskap–verdi-par for en planet?

banetype – oppkalt etter
oppdagelsesdato – 23. september 1846
solsystem – Mount Everest

Trykk på pila for å finne ut riktig svar.

Egenskaper og verdier

banetype – oppkalt etter
oppdagelsesdato – 23. september 1846
solsystem – Mount Everest

23. september 1846 er time of discovery or invention (P575) for Neptun, og er det eneste eksempelet på både egenskap og verdi.

Mer om egenskaper

Her er noen ting man bør huske om egenskaper:

  • Egenskaper har vanligvis enkle, distinkte navn som «farge», «statsborgerskap» eller «søsken»
  • Egenskaper begrenser og definerer hva slags dataverdier som kan legges til et element. For eksempel krever egenskapen «oppdagelsesdato» en datoverdi, og vil ikke akseptere for eksempel «blå» eller «Frankrike». Disse begrensningene beskytter også Wikidata mot vandalisme.

Alt klart? La oss legge til vårt første utsagn om jorda.

Å opprette et utsagn

La oss legge til et utsagn så folk kan vite at jorda er del av solsystemet.

Vi trenger en ny rad, så trykk først på [legg til] ved bunnen av «Utsagn»-seksjonen (ved å gjøre det går du automatisk til neste steg).

Å opprette et utsagn

La oss legge til egenskapen «del av». Wikidata gir automatiske forslag for egenskaper via entitsforslag – begynn ved å skrive «del av» i egenskapsfeltet, og det bør dukke opp i nedtrekksmenyen. Velg den for å legge til utsagnet vårt, og trykk på pila for å fortsette.

Å opprette et utsagn

I det tomme feltet ved siden av egenskapen, begynn ved å skrive «solsystemet». Nedtrekksmenyen vil vise alle elementer som matcher i Wikidata. Trykk på elementet som matcher best med det du leter etter. Trykk «publish» når du er ferdig, og utsagnet ditt blir lagt til på siden.

Gratulerer!

Gratulerer! Du er ferdig med utsagnsomvisningen for avansert redigering av elementer på Wikidata.

Har du lyst til å redigere videre? Hvis du er klar til å forlate sandkassa og redigere nettstedet på ekte kan lenkene nedenfor hjelpe deg i gang:

Vil du lære mer? Trykk her for å gå tilbake til omvisningsportalen.

Har du spørsmål? Snakk med noen på IRC-kanalen #Wikidataconnect eller sjekk de følgende hjelpesidene: