Open main menu

Wikidata:Diskusjon

Wikidata-diskusjon
Her kan vi diskutere Wikidata på norsk (bokmål, riksmål og nynorsk).
On this page, old discussions are archived after 90 days. An overview of all archives can be found at this page's archive index. The current archive is located at Wikidata:Diskusjon/Arkiv/2019.

Contents

RådmannEdit

Hvordan vil dere legge inn rådmenn i norske kommuner? Ser ikke ut som det har noen egen property? Funker hvertfall dårlig med head of government (P6).. --Torstein (talk) 20:42, 18 November 2018 (UTC)

De er vel på en måte en slags daglig leder, så en eller annet form for P1037 hadde kanskje passet. Jeg blir forøvrig litt forvirret av Q696776 og Q496728. Kanskje burde det være en egen Q for moderne norske rådmenn, siden det er det for finske? Å koble rådmann til city manager virker litt feil, da mange (de fleste?) rådmenn ikke administrerer noen by på noen måte. Tilkoblede artikler på norsk og engelsk er også utelukkende om lokale forhold i henholdsvis Norge og USA. Ters (talk) 06:58, 19 November 2018 (UTC)
Kanskje flytte de norske artiklene over til councillor (Q56299314), som foreløpig bare lenker til den svenske artikkelen om norske rådmenn. Svenskene har også en artikkel om den svenske tittelen Q31930751. Og så prøver jeg meg litt frem med director/manager (P1037) på norske kommuner. --Torstein (talk) 19:29, 19 November 2018 (UTC)

OmdirigeringEdit

Kan noen slette Den relativt store DVD-en om Radioresepsjonen. Denne er omgjort til en omdirigering.--Ezzex (talk) 20:37, 6 January 2019 (UTC)

Jeg tror ikke den trenger å slettes. Wikidata-elementer må ikke følge Wikipedia, og Q17765712 ser ut til å kunne inkluderes ut fra kriterium nr. 2 på Wikidata:Notability. Einar Myre (talk) 16:15, 11 January 2019 (UTC)

VinnerEdit

Wikidata har «vinner» (P1346) som benevnelse på den som har fått tildelt en utmerkelse, og det kommer opp en feilmelding «Entiteter som bruker egenskapen vinner bør være forekomster av konkurranse eller TV-sesong (eller en underklasse), men Sportsjournalistenes statuett er ikke det», for å bruke Sportsjournalistenes statuett som eksempel. Ref. også en diskusjon på wikipedia om at man ikke vinner en utmerkelse, men får den tildelt. Hva kan gjøres med dette? M14 (talk) 11:41, 11 January 2019 (UTC)

Sånn jeg forstår det ville det være riktig å bruke winner (P1346) hvis man lagde et eget element som het for eksempel Sportsjournalistenes statuett 1992, men ikke å samle alt på en side. Sannsynligvis holder det å bare legge den til som utmerkelse på siden til personen som har vunnet. Palme d'Or (Q179808) nevner for eksempel ingen filmer i det hele tatt. Hvis hver utøver har det lagt inn på sin side skal man kunne klare å finne de som har fått prisen, for eksempel slik:
SELECT DISTINCT ?given_nameLabel ?family_nameLabel ?sportLabel WHERE {
  ?person (wdt:P166/wdt:P31?) wd:Q1859368.
  SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "[AUTO_LANGUAGE],en". }
  OPTIONAL { ?person wdt:P735 ?given_name. }
  OPTIONAL { ?person wdt:P734 ?family_name. }
  OPTIONAL { ?person wdt:P641 ?sport. }
}

Try it!

Men sjøl om du får den feilmeldinga på Norwegian Sportsperson of the Year (Q1859368) så trenger du ikke fjerne lista, altså.
Hva språk angår bør vel det tas på no:wp. Tror ikke man får gjort så mye med det på Wikidata. --Torstein (talk) 13:29, 11 January 2019 (UTC)
@M14: Det er nok som Torstein skriver. Dette er ikke en feilmelding men en typebegrensning for hvilke type Q-verdier som kan brukes for denne P-verdien, dette er en begrensning satt for winner (P1346) for å vise at det ikke er meningen å bruke denne verdien for en utdelt utmerkelse, men at den skal brukes for deltakere i en 8spesifikk) konkurranse. Trolig er en slik begrensning satt for å ungå lange lister for tildeling avutmerkelser som Æreslegionen og Oscar osv...
Begrendsningene for en P-verdi står nederst på siden for winner (P1346) i feltet Begrensninger er det satt type constraint (Q21503250). Hvorfor den er tillatt for TV-serier ser ut til å være for årlige TV produksjoner som MGP og mesternes mester o.l som har Q verdi for hvert år. Du finner også en egenskapsforslagsdiskusjon for winner (P1346) her https://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Property_proposal/Archive/23#P1346.og diskusjonen her https://www.wikidata.org/wiki/Property_talk:P1346. Pmt (talk) 23:14, 12 January 2019 (UTC)
Har tidligere opplevd at logikken i disse begrensningene ikke alltid er helt på stell, og den som legger dem til først legger ofte til begrensninger som kun tillater deler av hva det er naturlig å bruke dem til. Men dette går seg ofte til over tid etter som flere kommer inn og fikser det, i god WP-ånd. Med tanke på at award received (P166) kun har winner (P1346) som sin inverse egenskap, så er vi faktisk nødt til å bruke P1346 til det formålet. Det pussige er at P1346 kun hadde victory (P2522) som sin inverse, selv om beskrivelsen på de fleste språk sier at den også skal brukes til utmerkelser, så logikken var bare halvveis gjennomført. Jeg har nå lagt til P166 som invers for P1346, og lagt til award (Q618779) blant de tillatte typene, så får vi se om det får stå eller om det blir endret tilbake. Bergenga (talk) 08:59, 13 January 2019 (UTC)

@Bergenga: Du kan ikke ha to inverse av en verdi, så jeg tar bort award received (P166) som invers for winner (P1346). Mvh Pmt (talk) 11:09, 13 January 2019 (UTC)

Jeg skjønner ikke hvorfor det skal lasses på med elementer i "beskjeftigelse"Edit

Jeg driver å gjennomgår musikere på wikidata og legger til stadighet merke til at det står en masse "ting" under "beskjeftigelse". I tillegg til mindre og ubetydelige ting står det alltid musikere der. Hvorfor?, når alle andre elementene er utledet fra musiker. F.eks. at vedkommende er sanger, gitarist, låtskriver - og musiker (smør på flest). I tillegg ser man ofte ting som selvbiograf og andre rariteter (hører alle korte aktiviteter hjemme i en infoboks)?. Jeg synes forøvrig denne delen ligner mer på en CV enn på et felt der det er normalt å legge inn vedkommendes beskjeftigelse. Det er vel normalt 1-3 ting: F.eks gitarist og sanger. Om vedkommende har hatt en liten birolle på film, eller en gjesteopptreden i en TV-serie, så er det ikke nødvendig å legge inn skuespiller. (Oftest er de heller ikke kategorisert under dette). Dette kan heller nevnes i artikkelen.
Omtrent det samme skjer under "sjanger"-feltet i film og TV-malen. Det legges inn en masse sjangere som er helt meningsløse eller uvanlige i Norge. Jeg bruker jeg konsekvens ikke info fra wikidata når det kommer til film og tv-serier. I Norge er det f.eks. ingen sjanger som heter storfilm, eller teenagecomedy. Og hva med skuespiller, filmskuespiller, TV-skuespiller og stemmeskuespiller?? Det holder vel med skuespiller og så får man heller utdype i artikkelen hva cedkommende har deltatt i av film og tv. Samme går for regisser, tv-regissør, teaterregisser og filmregisser. Jeg fjerner konsekvent slike ting og beholder regissør. Det virker ikke som det går an å komme til noen felles spilleregler på wikidata. Hva kan gjøres for at dette kan blir noe for fremtiden?
Mitt forslag: Dropp filmskuespiller, fjernsynskuespiller, teaterskuespiller, stemmeskuespiller, filmregissør, teaterregissør, tv-regissør, selvbiograf og sjangere som storfilm, teenagecomedy, treasure hunt film, heist film, teen film, Christmas film, osv --Ezzex (talk) 10:34, 12 February 2019 (UTC)
@Ezzex: Bidragene på wikidata er gjort av brukere fra over 150 wikier og brukere som ikke redigerer på Wikipedia i det hele. Dine redigeringer har konsekvenser for et stort antall infobokser., Wikidata queries og andre ting som absolutt IKKE har noe med wikipedi på norsk å gjøre. Jeg har bedt administratorene på Wikidata om å tilbakestille dine redigeringer. Pmt (talk) 18:15, 12 February 2019 (UTC)
Wikidata-konseptet har virkelig en utfordring her. Skal alle språk måtte finne på å finne på ord for begreper de i utgangspunktet ikke har, enten det er filmsjangere eller typer snø? Jeg mener det riktige vil måtte være at Wikidata har fullt detaljnivå, men at når en Wikipedi importerer dataene, så erstattes det uten etikett for det språket med superelementet rekursivt. Alternativt så må språkene dytte superelementets etikett opp på alle subelementer, men det blir mye manuell jobb, eventuelt bot-kjøring, med potensiale for forvirring om hvem som egentlig bærer etiketten med rette. Ters (talk) 19:14, 12 February 2019 (UTC)
Wikidata snakker vel om klasser og underklasser... For eksempel er voice actor (Q2405480) med kvalifikator of (P642) Órgano reproductor femenino (Q7390), en underklasse av actor (Q33999) som er en underklasse av artist (Q483501) som er en underklasse av creator (Q2500638) osv.. Og da vil det jo være opp til den enkelte språkwiki hva den wikien vil hente inn for eventuell bruk. Å korrigere/slette i wikidata er ingen farbar vei, og ødelegger for andre brukere. for ordensskyld, det finnes ingen artikler der noe kan nevnes i artikkelen på Wikidata. Dette må redigeres p åden enkelte wspråkwiki og ikke i wikidata. Pmt (talk) 19:50, 12 February 2019 (UTC)
Hvordan da? Hvis beskjeftigelse inneholder Q2405480, hvordan kan en Wikipedi sørge å få ut for eksempel Q2500638, hvis det er det mest detaljerte språket har et ord for? Hvor på Wikipedia er det man legger inn hvilke elementer språket støtter? Ters (talk) 20:45, 12 February 2019 (UTC)
Hvordan en wiki kan ta ut det vet jeg ikke, og er for min del relativt uinteressant. På wikidata må en forholde seg til wikidata. Wikipedia er et leksikon (tærtiert) og wikidata et strukturert sett av data. En person kan jo ha flere beskjeftigelser, man kan jo sette en rang. men en rang må jo dokumenteres godt. En kvalifikator kansje? Det er jo ikke snakk om språk. et ord kan oversettes. Det betyr ikke at betydningen og bruken er den samme fra språk til språk. Pmt (talk) 21:14, 12 February 2019 (UTC)
Synes du det fremstår som ryddig at f.eks. en musiker er klassifisert både som sanger, låtskriver, gitarist og musiker når de tre førstnevnte beskjeftigelsene allerede definerer ham som en musiker (indirekte). Dette blir jo smør på flesk og man burde i dette tilfellet sløye musiker. Jeg har heller ikke sansen for at wikidata deler opp skuespiller i stemmeskuespiller, tv-skuespiller, filmskuespiller og teaterskuespiller (samme gjelder for regissør). Her burde skuespiller holde og så får man heller nyansere i hovedteksten. Her savner jeg felles kjøreregler og fraværet av det gjør at wikidata ikke funger noe særlig, unntagen biografier (mens også der er det problemer).--Ezzex (talk) 21:38, 12 February 2019 (UTC)
Det finnes ingen hovedtekst på Wikidata. Wikidata er en database som strukturerer informasjon. guitarist (Q855091) er en underklasse av instrumentalist (Q1278335) som er en underklasse av musician (Q639669). instrumentalist (Q1278335) er en underklasse av vocalist (Q2643890) som er en underklasse av musician (Q639669). Ikke alle musikere er instrumentalister og ikke alle instrumentalister er gitarister. Men alle gitarister er instrumentalister og alle instrumentalister er musikere og noen musikere er sangere men ikke alle sangere er vokalister. Noen drikker i kor. Wikidata er ikke ment for å fungere... dene er ment for å samle og strukturere data i en fri database. Nyansere og slette kan man gjøre på en Wikipedia. Om wikidata ikke fungerer noe særlig må man ta opp med de enkelte språkversjonene og så får man heller der diskutere hvilke av de ca 54 millioner Q-verdier 20 tusen brukere mener skal slettes. Så jeg synest wikidata framstår veldig ryddig og strukturert. Pmt (talk) 22:42, 12 February 2019 (UTC)
Starten er jo akkurat det Ezzex påpeker også. Alle gitarister er instrumentalister, så hvorfor trenger da Wikidata eksplisitt markere en person som både gitarist og instrumentalist (og musiker)? Det er jo implisitt! Den utfordringen jeg nevner er at Wikipedia ikke har muligheten nyansere og slette når den bruker Wikidata. Det er så vidt jeg vet alt eller ingenting. Hvis Wikipedia ender opp med å velge ingenting, så spørs det hvor relevant Wikidata er. Det er derfor i Wikidatas interesse at det lages en løsning som gjør at Wikipedia kan bruke dens innhold fornuftig. Ikke ved å slette ting i selve Wikidata, nei, men noe annet. Ters (talk) 07:24, 13 February 2019 (UTC)
En violinist (Q1259917) er jo også en vocalist (Q2643890). Wikidata er en samling data. Den forholder seg ikke til implisitt! Og hva og hvilke data og hvorledes må jo bli opp til den en enkelte språkwiki. Ta gjerne opp spørsmål også på andre språkdiskusjonssider. Obs da på at det er en diskusjonsside på hvert språk i Wikidata. Jeg for min del ser ingen sammenheng mellom wikikidata og den enkelte språkwiki. Jeg ser selvsagt det omvendte at språkwikier henter opplysninger fra wikidata. Men det å hente og dele data fra Wikidata er det jo mange andre platformer som gjør. F.eks LIBRIS (Q1798125). Pmt (talk) 09:36, 13 February 2019 (UTC)
Hevder du det er en forskjell på sanger og vokalist? På wikipedia er dette oppført som synonymer.--Ezzex (talk) 10:14, 13 February 2019 (UTC)
  kommentar @Ezzex: Ikke på Wikidata Emnet Sanger har Q177220 og vokalist har emnet Q2643890. Pmt (talk) 20:19, 13 February 2019 (UTC)
Engelsk wikipedia synes ikke å bruke noe særlig fra Wikidata. Noen som vet hvorfor?--Ezzex (talk) 16:20, 13 February 2019 (UTC)
Kanskje grunnen til at EN:WP ikke bruker wikidata noe særlig er at det er vanskelig å få konsensus med så mange brukere, men det hvorfor besvares nok best på EN:WP ville jeg tro. Med vennlig hilsen Migrant (talk) 17:12, 13 February 2019 (UTC)
Jeg må bare konkludere med at Wikidata ikke har blitt det hjelpeverktøyet Wikipedia kunne trengt, men en sær greie med data som for vanlige folk virker tilfeldig og ustrukturert. Slik det er beskrevet, så må jo enhver person være klassifisert som en million ting for å være komplett. «Ingen» klarer å forholde seg til det. En datamaskin kan lett hente inn implisitte ting, som at en person er en flercellet organisme hvis han er et menneske. Å utføre en spørring er riktignok enklere på denormaliserte data, men dette kan datamaskinene ordne i skjul. Ters (talk) 17:39, 13 February 2019 (UTC)
Kanskje er det en tabbe å fjerne lokalt innhold i infobokser. Hvis Wikidata blir nedlagt sitter vi kanskje der med en rekke biografier uten innhold i infoboksen--Ezzex (talk) 19:45, 13 February 2019 (UTC)


[1] Wikidata er en fri og åpen database som kan leses og redigeres av både mennesker og maskiner.
Wikidata fungerer som et sentralt lager for strukturerte data fra Wikimedia-søsterprosjekter som Wikipedia, Wikivoyage, Wikikilden, m.fl.
Men Wikidata støtter også mange andre nettsteder og tjenester utover Wikimedia-prosjektene! Wikidatas innhold er tilgjengelig under en fri lisens, eksporteres på standardiserte formater, og kan kobles med andre åpne datasett på   den lenkede data-weben.

Pmt (talk) 20:41, 13 February 2019 (UTC)

Forslag om rebranding av Wikimedia-prosjekteneEdit

Hei! Jeg har skrevet et innlegg om et forsag til rebranding av Wikimedia-prosjektene på Torget på Wikipedia – alle er hjertelig velkomne til å komme med innspill og kommentarer, spesielt de som er aktive på søsterprosjekter som Wikidata. Jon Harald Søby (WMNO) (talk) 12:36, 25 March 2019 (UTC)

Angivelse av fergesambandEdit

Har noen et forslag til hvilken egenskap som bør benyttes for å angi hvilket fergesamband en ferge betjener? Eller bør det opprettes en ny egenskap?--Cavernia (talk) 09:23, 30 May 2019 (UTC)