Open main menu

Wikidata:De kroeg

Wikidata:De kroeg
Plek waar je kunt discussiëren over aspecten van Wikidata; het project zelf, de richtlijnen en voorstellen, individuele items, technische problemen, enz. Zie ook de Engelstalige kroeg.
IRC channel: #wikidata connect
Op deze pagina worden discussies gearchiveerd. Een overzicht van alle archieven kan worden gevonden op de archiefindex van deze pagina. Het huidige archief bevindt zich op hier.

Contents

bevinding stiefouder - stiefkindEdit

Voor zover ik begrepen heb vereisen familierelaties in de directe lijn (echtgenoot, vader, zus, kind) een omgekeerde relatie, de overige familierelaties kunnen met familielid P1038 opgevoerd worden. Om redenen is stiefouder (P3448) hierop een uitzondering er is namelijk geen P??? voor stiefkind, dus dit pleegkind kan volgens mij alleen via familielid P1038 opgevoerd worden. (voorbeelden Neneh Cherry d:Q233342 en Barack Obama d:Q76) Er zal vast een goede reden zijn, maar deze constructie lijkt mij onlogisch, en is zeker niet gebruiksvriendelijk.Ldhank (talk) 07:40, 5 January 2019 (UTC)

Op Property talk:P40#Stepchild wordt gesuggereerd om child (P40) of relative (P1038) te gebruiken met type of kinship (P1039). --bdijkstra (overleg) 09:14, 5 January 2019 (UTC)
dank, die conclusie had ik al getrokken. Het was ook geen vraag, maar een bevinding en vroeg mij enkel af of hier een reden voor is. Ldhank (talk) 09:28, 5 January 2019 (UTC)
Ik gok dat de reden is dat niemand ooit de moeite heeft genomen om het proces te doorlopen van het voorstellen van een nieuwe eigenschap. --bdijkstra (overleg) 19:55, 5 January 2019 (UTC)

verplaatsing wikidata infoboxEdit

Dames, heren; Ik heb net op Commons een splitsing gemaakt in de Category:Rijkspostspaarbank. De rijkpostspaarbank kan natuurlijk geen rijksmonument zijn, want zij is al sinds jaren 80 opgeheven. Voor het gebouw en het interieur heb ik daarom twee aparte categorieën aangemaakt -Category:Van Baerlestraat 27, Amsterdam (exterior)- en -Category:Van Baerlestraat 27, Amsterdam (interior)-. Ik heb alle plaatjes overgezet, maar nu moet alleen nog de infobox over. Kan iemand dat voor mij regelen (beste lijkt me in exterior). Overigens zal het artikel over dat pand vandaag ook op de Wikipedia verschijnen. Alvast bedankt,Ceescamel (talk) 13:30, 7 January 2019 (UTC)

Ter info: Ik zie dit nu staan, net nadat ik Q17294906 aan uw nieuwe artikel heb gekoppeld. Dat leek mij logisch, want Q17294906 gaat over het pand in die straat. Er is overigens ook nog Q57609953, die moet samengevoegd worden met Q17294906 denk ik, maar ik ben even vergeten hoe dat gaat. Wil iemand dat even voor mij doen en/of mij herinneren hoe dat ook alweer moest? --Frank Geerlings (talk) 14:36, 7 January 2019 (UTC)

FileExporter beta featureEdit

Johanna Strodt (WMDE) 09:41, 14 January 2019 (UTC)

Gekoppelde categorieënEdit

Zojuist wilde ik c:Category:Monuments featuring tanks via het wikidata-item koppelen aan nl:Tankmonument, omdat bij dat artikel geen verwijzing naar Commons staat. Nu blijkt de Commons-categorie reeds gekoppeld aan de Wikipedia-categorie, nl. via Q27633122. Dit is niet de eerste keer dat ik zie dat Wikipedia-categorieën eigen Wikidata-items hebben, waardoor soortgelijke conflicten optreden en koppeling met een artikel onmogelijk blijkt. Is Wikidata niet juist bedoeld om data centraal te koppelen, m.a.w. waarom zijn er verschillende items voor artikelen en categorieën? Dit komt op mijn zeer onlogisch over, want waarom zou een Commons-categorie niet kunnen worden gekoppeld aan zowel de wiki-pagina als de -categorie? Ben benieuwd of iemand dit kan uitleggen, en zo mogelijk voor dit geval het probleem oplossen (met behoud van de links naar de Duitse en Oekraïense wiki-categorieën). B.v.d., m.v.g., Jürgen Eissink (talk) 18:52, 27 January 2019 (UTC).

Uitleggen kan ik het niet, maar ik kan wel melden dat Commonscategorieën over een bepaald onderwerp tegenwoordig ook kunnen worden aangegeven via de eigenschap Commons category (P373). --bdijkstra (overleg) 19:01, 1 February 2019 (UTC)
Nou, ik heb het geprobeerd, de aanwijzigingen opgevolgd, maar het werkt niet. Elders schreef ik het volgende, en het lijkt me van belang:
"(...) It should be of the greatest importance that Wikidata centralizes all information on a subject.
To me it is incomprehensible that, for instance, en:Psychology can not be linked to c:Category:Psychology, only because Q1983760 dictates the Commons categorie to en:Category:Psychology and Q9418 only allows the Wikipedia article to be linked to c:Psychology. This is nothing but a fundamental mistake in the Wikidata architecture, which in my opinion should be solved as soon as possible: Wikidata should connect data, not split up data. (Unnecessary to add that the Commons wiki pages are not externally sourced either, and one wonders why those pages actually even exist: is it some sort of relic from hazy days?)"
Jürgen Eissink (talk) 16:48, 14 February 2019 (UTC).
Wat heb je precies geprobeerd? Item psychology (Q9418) is via een P373-verklaring gekoppeld aan Category:Psychology (Q1983760). --bdijkstra (overleg) 17:37, 14 February 2019 (UTC)
Op het moment dat ik het voorbeeld gaf, linkte (in de linkerkolom) en:Psychology naar c:Psychology, maar op dit moment niet meer. Uit de geschiedenis van de betrokken pagina's zie ik geen edit die dat verklaart, dus wellicht heeft iemand mijn opmerking opgepikt en het op een voor mij niet zichtbare manier gewijzigd. De Category in Commons linkte naar de Wikipedia Category en ook dat is nu niet meer het geval; een link vanuit de Commons Category naar zowel de Wp-pagina als de Wp-categorie zou in dergelijke gevallen helemaal ideaal zijn. De dubbele Wikidata-items komen mij vanuit het oogpunt van centralizeren van data nog steeds absurd voor, want er is geen cognitief en epistemologisch verschil tussen het onderwerp Psychologie en de categorie Psychologie: als iets (potentieel) niet in het artikel psychologie past, dan heeft het ook niks te zoeken in de categorie psychologie, dus waarom dan twee Wikidata-items? Jürgen Eissink (talk) 23:44, 14 February 2019 (UTC).
Op c:Category:Psychology staat rechts bovenaan een kader met koppelingen naar andere projecten, wellicht kan je daar een categorielink toevoegen. Over dat laatste: dan heb je een verkeerd beeld van wat Wikidata is. Een item gaat in eerste instantie over een 'zaak', niet een (encyclopedisch dan wel epistemologisch) onderwerp. Een vakwetenschap en een Wikimedia-categorie (en ook een portaal en een Commonsgalerij) zijn intrinsiek verschillende zaken (hoewel ze uiteraard wel hetzelfde onderwerp kunnen bestrijken). Om items van hetzelfde onderwerp te koppelen hebben we eigenschappen als P373, topic's main category (P910) en category's main topic (P301). --bdijkstra (overleg) 11:21, 15 February 2019 (UTC)
Ik heb mij stellig in het hele project vergist. Jürgen Eissink (talk) 13:24, 15 February 2019 (UTC).

adres (verouderd)Edit

Ik vind dit nogal verwarrend drie adresvelden, en geen uitleg.

adres (VEROUDERD) (P969)
adres (P6375)
gebruik P669 als de straat een eigen item heeft (in Nederland)

Welke heeft de voorkeur voor NL P669 of P6375, en indien P669 waarom is dit alleen voor NL?Ldhank(talk) 14:44, 2 February 2019 (UTC)

located at street address (P6375) heeft de voorkeur, ik heb de verwarrende beschrijving aangepast. Sjoerd de Bruin (talk) 15:47, 2 February 2019 (UTC)
Ik zie dat P6375 de mogelijkheid heeft om de taal in te voeren, die oude heeft dat niet. Ik zou met een bot-script de Nederlandse items kunnen overzetten met taal=NL, als dat gewenst is. Edoderoo (talk) 20:19, 20 February 2019 (UTC)
Hoe weet je of het adres ook daadwerkelijk is opgesteld in het Nederlands? --bdijkstra (overleg) 22:14, 20 February 2019 (UTC)
Dat weet je inderdaad niet, maar je mag gevoegelijk aannemen dat straten in Nederland (die voor 99.999% geimporteerd zijn) een Nederlandse naam hebben. Er zullen vast tien straten/items zijn waarvoor dat niet opgaat, en die ga je met de hand ook over het hoofd zien. Daarom stel ik voor ze met een script over te zetten, die tien zijn "all in the game" en kunnen eventueel met de hand wel worden gefixed. Edoderoo (talk) 15:50, 3 March 2019 (UTC)
Prima. Ik neem aan dat je aantal basale checks doet zoals controleren of het huisnummer (indien aanwezig) niet op een rare plek staat en of het adres is opgesteld in het Latijnse schrift. --bdijkstra (overleg) 18:37, 3 March 2019 (UTC)

WikiconNLEdit

Over zo'n drie weken, op vrijdag 8 en zaterdag 9 maart, vindt WikiconNL plaats en staat de Social Impact Factory in Utrecht volledig in het teken van Wikipedia, Wikimedia en vrije toegang tot informatie in de breedste zin van het woord. Hoe is Wikipedia gegroeid, in wat voor wereld opereert Wikipedia en met welke ontwikkelingen moet de Wikimedia-beweging rekening houden? Dat zijn de vragen waar Wikimedia-vrijwilligers, onderzoekers, Wikimedia-grootgebruikers, medewerkers van archieven, bibliotheken, musea en andere erfgoedinstellingen en geïnteresseerden in vrije kennis tijdens WikiconNL over praten. Maar het blijft niet bij praten alleen, want we willen ook veel samen doen! Met name op zaterdag, want deze dag staan er, naast lezingen van inspirerende sprekers, ook workshops, doe-sessies over Wikidata, web-scraping en OpenRefine en een wiki-a-thon Amnesty International op het programma. Je kunt je hier inschrijven voor WikiconNL voor het geval je dit nog niet gedaan hebt. Weet dat de zaterdag gratis toegankelijk is voor mensen met een Wiki-gebruikersnaam. Vragen over WikiconNL? Mail wikicon@wikimedia.nl Germien Cox (talk) 16:07, 14 February 2019 (UTC)

Talk to us about talkingEdit

Trizek (WMF) 15:01, 21 February 2019 (UTC)

MergeEdit

Hi, I have some problem with merging 2 items that are the same. Q405668 and Q19847504. Can anybody tell me where i can go with this? I'm not use to do some work on this part of wikipedia. Greetings Vdkdaan (talk) 19:18, 7 April 2019 (UTC)

(Dit is de Nederlandstalige kroeg.) Ik betwijfel of dat dat een goed idee is. Highwayman (Q405668) en Highwaymen (Q19847504) zouden samengevoegd moeten worden als op alle (of vrijwel alle) projecten de links [[Highwayman]] en [[Highwaymen]] op dezelfde dp uit zouden komen, maar dat is niet het geval. --bdijkstra (overleg) 08:33, 8 April 2019 (UTC)

Read-only mode for up to 30 minutes on 11 AprilEdit

10:56, 8 April 2019 (UTC)

Wikimedia Foundation Medium-Term Plan feedback requestEdit

Please help translate to your language

The Wikimedia Foundation has published a Medium-Term Plan proposal covering the next 3–5 years. We want your feedback! Please leave all comments and questions, in any language, on the talk page, by April 20. Thank you! Quiddity (WMF) (talk) 17:35, 12 April 2019 (UTC)

Wikidata-caféEdit

Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikidata-caf%C3%A9 Mocht er nog belangstelling zijn voor een IRL cafe, dan moeten we een keer ergens afspreken! Edoderoo (talk) 13:10, 24 April 2019 (UTC)

Thom2503Edit

Q63647409 hoort soort van bij een GP. Na titelwijziging werd een wikidata-item aangemaakt, maar het hoort niet in de hoofdnaamruimte. Dus terug naar gebruikersnaamruimte gezet.TheDragonhunter (talk) 00:05, 10 May 2019 (UTC)

Lijkt me een zeer geschikte kandidaat voor Wikidata:Requests for deletions. --bdijkstra (overleg) 10:21, 10 May 2019 (UTC)
Poef! Sjoerd de Bruin (talk) 13:47, 10 May 2019 (UTC)

WidawiwoEdit

BijeenkomstEdit

Widawiwo (verkorting van WikiData voor WikiWoordenaars) is de werktitel voor een werkbijeenkomst voor WikiWoordenaars over de lexicografische mogelijkheden van WikiData zoals die sinds 2018 beschikbaar zijn. Bij het denken over vijftien jaar WikiWoordenboek hebben enkele geroutineerde WikiWoordenaars het idee opgevat om samen eens te kijken naar de lexicografische mogelijkheden die WikiData sinds vorig jaar biedt.

Met steun van de Vereniging Wikimedia Nederland is een voortvarend begin mogelijk op zondagmiddag 26 mei 2019 in Breda.

Doel van de bijeenkomst is om praktisch na te gaan hoe we als ervaren WikiWoordenaars uit Nederland en Vlaanderen de nieuwe mogelijkheden van WikiData het best kunnen gebruiken om vrije informatie te delen. Deze bijeenkomst is op een erg korte termijn georganiseerd, omdat zich een paar unieke kansen lijken voor te doen.

Aanmelden kan nog tot en met donderdag 23 mei op deze pagina. Er is geen deelnemersbijdrage, maar reiskosten en (eventueel) eten zijn voor eigen rekening. Omdat deze bijeenkomst nogal voortvarend georganiseerd wordt, is het op die pagina ook mogelijk aan te geven dat je nu verhinderd bent, maar wel belangstelling hebt voor toekomstige activiteiten op dit terrein.

ProjectEdit

Na een geslaagde bijeenkomst hebben de deelnemers afgesproken op WikiWoordenboek een project te beginnen om om na te gaan hoe we de best mogelijke wisselwerking tussen beide projecten kunnen bereiken. Wie mee wil doen is welkom, aanmelden kan op de projectpagina. --MarcoSwart (talk) 12:44, 2 June 2019 (UTC)


Zeger ReyersEdit

OP Q15884196 gaat iets mis met de nationaliteit, en ik heb geen idee wat. Als iemand het kan oplossen, graag. Jürgen Eissink (talk) 16:07, 2 June 2019 (UTC).

Heb je op het uitroepteken geklikt? --bdijkstra (overleg) 07:39, 3 June 2019 (UTC)
Ik heb Netherlands (Q55) vervangen door Kingdom of the Netherlands (Q29999) en dat lijkt te helpen. --MarcoSwart (talk) 13:47, 3 June 2019 (UTC)
Bedankt, maar het is wel vreemd dat volgens Wikidata (Q55) Nederland pas sinds 1954 bestaat. Ik snap niks van Wikidata. Jürgen Eissink (talk) 13:42, 4 June 2019 (UTC).
Het hangt denk ik hiermee samen, maar precies weet ik het ook niet. --MarcoSwart (talk) 16:18, 4 June 2019 (UTC)
In de allersimpelste uitleg: je kunt geen nationaliteit "Nederland" (Q55) hebben, want dat is maar een deel van het Koninkrijk der Nederlanden (Q29999). Iemand die op Bonaire is geboren, krijgt dus ook Kingdom of the Netherlands (Q29999), want Netherlands (Q55) klopt niet, en Bonaire (Q25396) om dezelfde reden ook niet. Jurgen, dat heeft niets met Wikidata te maken, maar alles met staatskunde ;-) En als er nood aan is, kunnen we wel eens een wikizaterdag aan snelcursus Wikidata spenderen? Edoderoo (talk) 09:19, 8 June 2019 (UTC)

De Tweeling (Q2752712)Edit

De naam van de twee torens van De Tweeling (Q2752712) is gewijzigd. Ze heten voortaan 2Amsterdam (ik verzin het ook niet; tijdens en na verbouwing is het geen tweeling meer). Het Nederlandse artikel is aangepast en er is nu ook een commonscategorie met recentere foto's. Kan iemand het lemma op de data voor mij wijzigen? Bij voorbaat dank,Ceescamel (talk) 13:19, 10 June 2019 (UTC)

Leida Hulscher (Q17351350)Edit

Ik heb het Nederlandse artikel van Leida Hulscher uitgebreid; er zijn nu ook de geboorte/overlijdendatums en -plaatsen en haar geboortenaam bekend.Ceescamel (talk) 10:15, 11 June 2019 (UTC)

Helemaal onderin zit een link "verklaring toevoegen" (of in het Engels iets van Add property). Dan krijg je bijna altijd een pull-down waarin je de meest logische kunt kiezen (afhankelijk van wat er al ingevuld is), anders kun je een stukje intikken (bijv. geb voor geboortedatum). In het veld ernaast vul je dan de datum/geboorteplaats/etc in. In beginsel is het zo simpel. Deze heb ik alvast ingevuld. Edoderoo (talk) 19:29, 11 June 2019 (UTC)

Edo, ik vind het verre van simpel, zeker met al die bronnen erbij. Ik teken zo af en toe een wijziging aan, maar nieuwe invoer daar brand ik mijn vingers niet aan.Ceescamel (talk) 09:48, 12 June 2019 (UTC)

De bronnen zijn ingewikkelder in te voeren dan een property ... maar je mag het een volgende keer ook proberen, en dan hier (of elders bij mij) melden, om te kijken of we nog puntjes op de i hebben. Het lijkt vaak ingewikkelder dan het is. Edoderoo (talk) 14:23, 12 June 2019 (UTC)

wijziging terugdraaienEdit

@edoderoo: of @Andre_Engels: Deze wijziging van labels van januari 2018 klopt volgens mij echt niet. https://www.wikidata.org/w/index.php?title=Q34274&diff=615457856&oldid=610740405. Een enkele wijziging heb ik nooit teruggedraaid, daarom maar hier geplaatst. Het liefst zie ik dan ook dat die ene wijziging wordt teruggedraaid. reden. Evangelie is linksom of rechtsom hier als christelijk bedoeld. Per jan. 2018 wordt label Injil toegevoegd. Ik dacht dat het vandalisme was, maar het komt van betrouwbare bewerkers. Injil is een Islamitisch boek. (Door deze verwarring wellicht werd 19 jan.2018 nl.wiki.injil aan evangelie gekoppeld, en Evangelie stond weer ergens anders. Dat kan echt niet Ldhank (talk) 21:44, 14 June 2019 (UTC)

Mijn dank voor de snelle actie. Ik zag, dat de wijziging inmiddels is teruggedraaid. Nog vergeten te melden het juiste element voor injil is d:Q1762323. Het is de het Christelijk evangelie vanuit Islamitisch perspectief, daarom begrijp de ik eerder ingelegde mutatie nu wel. Misschien kan ik eens beoordelen welke taalversies nu verkeerd gekoppeld zijn, en aanpassen. Ldhank (talk) 04:42, 15 June 2019 (UTC)

Shape expressionsEdit

Hola, is hier iemand al thuis in Shape expressions? In de laatste Wikidata-nieuwsbrieven worden deze al een paar keer genoemd; op de hackathon in Praag werd (bij mijn weten) dit nieuwe fenomeen (voor WD) voor het eerst geïmproviseerd. Ik ben wel op zoek naar online uitleg (of als iemand helemaal los wil gaan een IRL bijeenkomst ergens over dit onderwerp). Groet, Ecritures (talk) 11:40, 24 June 2019 (UTC)

De doos (Q55129764)Edit

De doos van Henneman is verplaatst. Ze staat nu aan de overkant op een dak. Nieuwe coördinaten en ook foto in het Nederlandse artikel,Ceescamel (talk) 08:28, 1 July 2019 (UTC)

CodeEdit

Ik zie op items bij de Wikipedia-sitelinks "⧼wikibase-sitelinks-wikipedia⧽" staan. Ook bij sommige items zie ik "⧼wikibase-monolingualtext⧽" staan. Zo zie ik bv. op Q22132694 bij de verklaring "vrouwelijke vorm van label" en "mannelijke vorm van label" dat staan. Of op Q65505113 bij "Adres". Als ik op "bewerken" klik, zie ik wel wat er staat. Heb ik dat enkel of is dit iets algemeens?TheDragonhunter (talk) 19:24, 11 July 2019 (UTC)

Ik zie hetzelfde. Het lijkt iets specifieks voor de Nederlandstalige Wikidata-interface. Als ik de interfacetaal verander naar Engels, Frans, Fries of Zeeuws lijkt alles normaal. --bdijkstra (overleg) 12:02, 12 July 2019 (UTC)
Bij mij werkt het zo te zien ook in andere talen, maar niet in het Nederlands.TheDragonhunter (talk) 18:24, 12 July 2019 (UTC)
Het is duidelijk een bug in de interface. Het was me van de week ook al opgevallen. Wellicht is het al gemeld? Edoderoo (talk) 20:53, 13 July 2019 (UTC)
Het probleem was bekend en is gefixt. Als je het nog steeds ziet ligt het aan de altijd-hardnekkige cache. Sjoerd de Bruin (talk) 12:50, 14 July 2019 (UTC)

Nail House (Q63152729)Edit

Nail House (Q63152729) is verhuisd naar de Weteringschans. Ik heb geprobeerd de coördinaten zelf te wijzigen, maar dat lukt me niet. Op commons staat ook een aantal foto's van het oude en nieuwe adres.Ceescamel (talk) 12:29, 14 July 2019 (UTC)

Slightly off-topic: mogen er überhaupt wel foto's van geupload worden? Tijdelijke objecten vallen niet onder de FOP. Sjoerd de Bruin (talk) 12:49, 14 July 2019 (UTC)
Het is in wezen een vaststaand kunstobject. Van Munster protesteert met dit werk tegen het kunstbeleid in Amsterdam. Hij kan zijn kunst niet kwijt en is dus gedwongen het steeds te verhuizen. In die zin is de plaats tijdelijk, maar het kunstwerk is blijvend. (het uitlegbordje verhuist ook keurig mee),Ceescamel (talk) 15:24, 14 July 2019 (UTC)