Wikidata:De kroeg

Wikidata:De kroeg
Plek waar je kunt discussiëren over aspecten van Wikidata; het project zelf, de richtlijnen en voorstellen, individuele items, technische problemen, enz. Zie ook de Engelstalige kroeg.
IRC channel: #wikidata connect
Op deze pagina worden discussies gearchiveerd. Een overzicht van alle archieven kan worden gevonden op de archiefindex van deze pagina. Het huidige archief bevindt zich op hier.

bevinding stiefouder - stiefkindEdit

Voor zover ik begrepen heb vereisen familierelaties in de directe lijn (echtgenoot, vader, zus, kind) een omgekeerde relatie, de overige familierelaties kunnen met familielid P1038 opgevoerd worden. Om redenen is stiefouder (P3448) hierop een uitzondering er is namelijk geen P??? voor stiefkind, dus dit pleegkind kan volgens mij alleen via familielid P1038 opgevoerd worden. (voorbeelden Neneh Cherry d:Q233342 en Barack Obama d:Q76) Er zal vast een goede reden zijn, maar deze constructie lijkt mij onlogisch, en is zeker niet gebruiksvriendelijk.Ldhank (talk) 07:40, 5 January 2019 (UTC)

Op Property talk:P40#Stepchild wordt gesuggereerd om child (P40) of relative (P1038) te gebruiken met type of kinship (P1039). --bdijkstra (overleg) 09:14, 5 January 2019 (UTC)
dank, die conclusie had ik al getrokken. Het was ook geen vraag, maar een bevinding en vroeg mij enkel af of hier een reden voor is. Ldhank (talk) 09:28, 5 January 2019 (UTC)
Ik gok dat de reden is dat niemand ooit de moeite heeft genomen om het proces te doorlopen van het voorstellen van een nieuwe eigenschap. --bdijkstra (overleg) 19:55, 5 January 2019 (UTC)

verplaatsing wikidata infoboxEdit

Dames, heren; Ik heb net op Commons een splitsing gemaakt in de Category:Rijkspostspaarbank. De rijkpostspaarbank kan natuurlijk geen rijksmonument zijn, want zij is al sinds jaren 80 opgeheven. Voor het gebouw en het interieur heb ik daarom twee aparte categorieën aangemaakt -Category:Van Baerlestraat 27, Amsterdam (exterior)- en -Category:Van Baerlestraat 27, Amsterdam (interior)-. Ik heb alle plaatjes overgezet, maar nu moet alleen nog de infobox over. Kan iemand dat voor mij regelen (beste lijkt me in exterior). Overigens zal het artikel over dat pand vandaag ook op de Wikipedia verschijnen. Alvast bedankt,Ceescamel (talk) 13:30, 7 January 2019 (UTC)

Ter info: Ik zie dit nu staan, net nadat ik Q17294906 aan uw nieuwe artikel heb gekoppeld. Dat leek mij logisch, want Q17294906 gaat over het pand in die straat. Er is overigens ook nog Q57609953, die moet samengevoegd worden met Q17294906 denk ik, maar ik ben even vergeten hoe dat gaat. Wil iemand dat even voor mij doen en/of mij herinneren hoe dat ook alweer moest? --Frank Geerlings (talk) 14:36, 7 January 2019 (UTC)

FileExporter beta featureEdit

Johanna Strodt (WMDE) 09:41, 14 January 2019 (UTC)

Gekoppelde categorieënEdit

Zojuist wilde ik c:Category:Monuments featuring tanks via het wikidata-item koppelen aan nl:Tankmonument, omdat bij dat artikel geen verwijzing naar Commons staat. Nu blijkt de Commons-categorie reeds gekoppeld aan de Wikipedia-categorie, nl. via Q27633122. Dit is niet de eerste keer dat ik zie dat Wikipedia-categorieën eigen Wikidata-items hebben, waardoor soortgelijke conflicten optreden en koppeling met een artikel onmogelijk blijkt. Is Wikidata niet juist bedoeld om data centraal te koppelen, m.a.w. waarom zijn er verschillende items voor artikelen en categorieën? Dit komt op mijn zeer onlogisch over, want waarom zou een Commons-categorie niet kunnen worden gekoppeld aan zowel de wiki-pagina als de -categorie? Ben benieuwd of iemand dit kan uitleggen, en zo mogelijk voor dit geval het probleem oplossen (met behoud van de links naar de Duitse en Oekraïense wiki-categorieën). B.v.d., m.v.g., Jürgen Eissink (talk) 18:52, 27 January 2019 (UTC).

Uitleggen kan ik het niet, maar ik kan wel melden dat Commonscategorieën over een bepaald onderwerp tegenwoordig ook kunnen worden aangegeven via de eigenschap Commons category (P373). --bdijkstra (overleg) 19:01, 1 February 2019 (UTC)
Nou, ik heb het geprobeerd, de aanwijzigingen opgevolgd, maar het werkt niet. Elders schreef ik het volgende, en het lijkt me van belang:
"(...) It should be of the greatest importance that Wikidata centralizes all information on a subject.
To me it is incomprehensible that, for instance, en:Psychology can not be linked to c:Category:Psychology, only because Q1983760 dictates the Commons categorie to en:Category:Psychology and Q9418 only allows the Wikipedia article to be linked to c:Psychology. This is nothing but a fundamental mistake in the Wikidata architecture, which in my opinion should be solved as soon as possible: Wikidata should connect data, not split up data. (Unnecessary to add that the Commons wiki pages are not externally sourced either, and one wonders why those pages actually even exist: is it some sort of relic from hazy days?)"
Jürgen Eissink (talk) 16:48, 14 February 2019 (UTC).
Wat heb je precies geprobeerd? Item psychology (Q9418) is via een P373-verklaring gekoppeld aan Category:Psychology (Q1983760). --bdijkstra (overleg) 17:37, 14 February 2019 (UTC)
Op het moment dat ik het voorbeeld gaf, linkte (in de linkerkolom) en:Psychology naar c:Psychology, maar op dit moment niet meer. Uit de geschiedenis van de betrokken pagina's zie ik geen edit die dat verklaart, dus wellicht heeft iemand mijn opmerking opgepikt en het op een voor mij niet zichtbare manier gewijzigd. De Category in Commons linkte naar de Wikipedia Category en ook dat is nu niet meer het geval; een link vanuit de Commons Category naar zowel de Wp-pagina als de Wp-categorie zou in dergelijke gevallen helemaal ideaal zijn. De dubbele Wikidata-items komen mij vanuit het oogpunt van centralizeren van data nog steeds absurd voor, want er is geen cognitief en epistemologisch verschil tussen het onderwerp Psychologie en de categorie Psychologie: als iets (potentieel) niet in het artikel psychologie past, dan heeft het ook niks te zoeken in de categorie psychologie, dus waarom dan twee Wikidata-items? Jürgen Eissink (talk) 23:44, 14 February 2019 (UTC).
Op c:Category:Psychology staat rechts bovenaan een kader met koppelingen naar andere projecten, wellicht kan je daar een categorielink toevoegen. Over dat laatste: dan heb je een verkeerd beeld van wat Wikidata is. Een item gaat in eerste instantie over een 'zaak', niet een (encyclopedisch dan wel epistemologisch) onderwerp. Een vakwetenschap en een Wikimedia-categorie (en ook een portaal en een Commonsgalerij) zijn intrinsiek verschillende zaken (hoewel ze uiteraard wel hetzelfde onderwerp kunnen bestrijken). Om items van hetzelfde onderwerp te koppelen hebben we eigenschappen als P373, topic's main category (P910) en category's main topic (P301). --bdijkstra (overleg) 11:21, 15 February 2019 (UTC)
Ik heb mij stellig in het hele project vergist. Jürgen Eissink (talk) 13:24, 15 February 2019 (UTC).

adres (verouderd)Edit

Ik vind dit nogal verwarrend drie adresvelden, en geen uitleg.

adres (VEROUDERD) (P969)
adres (P6375)
gebruik P669 als de straat een eigen item heeft (in Nederland)

Welke heeft de voorkeur voor NL P669 of P6375, en indien P669 waarom is dit alleen voor NL?Ldhank(talk) 14:44, 2 February 2019 (UTC)

located at street address (P6375) heeft de voorkeur, ik heb de verwarrende beschrijving aangepast. Sjoerd de Bruin (talk) 15:47, 2 February 2019 (UTC)
Ik zie dat P6375 de mogelijkheid heeft om de taal in te voeren, die oude heeft dat niet. Ik zou met een bot-script de Nederlandse items kunnen overzetten met taal=NL, als dat gewenst is. Edoderoo (talk) 20:19, 20 February 2019 (UTC)
Hoe weet je of het adres ook daadwerkelijk is opgesteld in het Nederlands? --bdijkstra (overleg) 22:14, 20 February 2019 (UTC)
Dat weet je inderdaad niet, maar je mag gevoegelijk aannemen dat straten in Nederland (die voor 99.999% geimporteerd zijn) een Nederlandse naam hebben. Er zullen vast tien straten/items zijn waarvoor dat niet opgaat, en die ga je met de hand ook over het hoofd zien. Daarom stel ik voor ze met een script over te zetten, die tien zijn "all in the game" en kunnen eventueel met de hand wel worden gefixed. Edoderoo (talk) 15:50, 3 March 2019 (UTC)
Prima. Ik neem aan dat je aantal basale checks doet zoals controleren of het huisnummer (indien aanwezig) niet op een rare plek staat en of het adres is opgesteld in het Latijnse schrift. --bdijkstra (overleg) 18:37, 3 March 2019 (UTC)

WikiconNLEdit

Over zo'n drie weken, op vrijdag 8 en zaterdag 9 maart, vindt WikiconNL plaats en staat de Social Impact Factory in Utrecht volledig in het teken van Wikipedia, Wikimedia en vrije toegang tot informatie in de breedste zin van het woord. Hoe is Wikipedia gegroeid, in wat voor wereld opereert Wikipedia en met welke ontwikkelingen moet de Wikimedia-beweging rekening houden? Dat zijn de vragen waar Wikimedia-vrijwilligers, onderzoekers, Wikimedia-grootgebruikers, medewerkers van archieven, bibliotheken, musea en andere erfgoedinstellingen en geïnteresseerden in vrije kennis tijdens WikiconNL over praten. Maar het blijft niet bij praten alleen, want we willen ook veel samen doen! Met name op zaterdag, want deze dag staan er, naast lezingen van inspirerende sprekers, ook workshops, doe-sessies over Wikidata, web-scraping en OpenRefine en een wiki-a-thon Amnesty International op het programma. Je kunt je hier inschrijven voor WikiconNL voor het geval je dit nog niet gedaan hebt. Weet dat de zaterdag gratis toegankelijk is voor mensen met een Wiki-gebruikersnaam. Vragen over WikiconNL? Mail wikicon@wikimedia.nl Germien Cox (talk) 16:07, 14 February 2019 (UTC)

Talk to us about talkingEdit

Trizek (WMF) 15:01, 21 February 2019 (UTC)

MergeEdit

Hi, I have some problem with merging 2 items that are the same. Q405668 and Q19847504. Can anybody tell me where i can go with this? I'm not use to do some work on this part of wikipedia. Greetings Vdkdaan (talk) 19:18, 7 April 2019 (UTC)

(Dit is de Nederlandstalige kroeg.) Ik betwijfel of dat dat een goed idee is. Highwayman (Q405668) en Highwaymen (Q19847504) zouden samengevoegd moeten worden als op alle (of vrijwel alle) projecten de links [[Highwayman]] en [[Highwaymen]] op dezelfde dp uit zouden komen, maar dat is niet het geval. --bdijkstra (overleg) 08:33, 8 April 2019 (UTC)

Read-only mode for up to 30 minutes on 11 AprilEdit

10:56, 8 April 2019 (UTC)

Wikimedia Foundation Medium-Term Plan feedback requestEdit

Please help translate to your language

The Wikimedia Foundation has published a Medium-Term Plan proposal covering the next 3–5 years. We want your feedback! Please leave all comments and questions, in any language, on the talk page, by April 20. Thank you! Quiddity (WMF) (talk) 17:35, 12 April 2019 (UTC)

Wikidata-caféEdit

Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikidata-caf%C3%A9 Mocht er nog belangstelling zijn voor een IRL cafe, dan moeten we een keer ergens afspreken! Edoderoo (talk) 13:10, 24 April 2019 (UTC)

Thom2503Edit

Q63647409 hoort soort van bij een GP. Na titelwijziging werd een wikidata-item aangemaakt, maar het hoort niet in de hoofdnaamruimte. Dus terug naar gebruikersnaamruimte gezet.TheDragonhunter (talk) 00:05, 10 May 2019 (UTC)

Lijkt me een zeer geschikte kandidaat voor Wikidata:Requests for deletions. --bdijkstra (overleg) 10:21, 10 May 2019 (UTC)
Poef! Sjoerd de Bruin (talk) 13:47, 10 May 2019 (UTC)

WidawiwoEdit

BijeenkomstEdit

Widawiwo (verkorting van WikiData voor WikiWoordenaars) is de werktitel voor een werkbijeenkomst voor WikiWoordenaars over de lexicografische mogelijkheden van WikiData zoals die sinds 2018 beschikbaar zijn. Bij het denken over vijftien jaar WikiWoordenboek hebben enkele geroutineerde WikiWoordenaars het idee opgevat om samen eens te kijken naar de lexicografische mogelijkheden die WikiData sinds vorig jaar biedt.

Met steun van de Vereniging Wikimedia Nederland is een voortvarend begin mogelijk op zondagmiddag 26 mei 2019 in Breda.

Doel van de bijeenkomst is om praktisch na te gaan hoe we als ervaren WikiWoordenaars uit Nederland en Vlaanderen de nieuwe mogelijkheden van WikiData het best kunnen gebruiken om vrije informatie te delen. Deze bijeenkomst is op een erg korte termijn georganiseerd, omdat zich een paar unieke kansen lijken voor te doen.

Aanmelden kan nog tot en met donderdag 23 mei op deze pagina. Er is geen deelnemersbijdrage, maar reiskosten en (eventueel) eten zijn voor eigen rekening. Omdat deze bijeenkomst nogal voortvarend georganiseerd wordt, is het op die pagina ook mogelijk aan te geven dat je nu verhinderd bent, maar wel belangstelling hebt voor toekomstige activiteiten op dit terrein.

ProjectEdit

Na een geslaagde bijeenkomst hebben de deelnemers afgesproken op WikiWoordenboek een project te beginnen om om na te gaan hoe we de best mogelijke wisselwerking tussen beide projecten kunnen bereiken. Wie mee wil doen is welkom, aanmelden kan op de projectpagina. --MarcoSwart (talk) 12:44, 2 June 2019 (UTC)


Zeger ReyersEdit

OP Q15884196 gaat iets mis met de nationaliteit, en ik heb geen idee wat. Als iemand het kan oplossen, graag. Jürgen Eissink (talk) 16:07, 2 June 2019 (UTC).

Heb je op het uitroepteken geklikt? --bdijkstra (overleg) 07:39, 3 June 2019 (UTC)
Ik heb Netherlands (Q55) vervangen door Kingdom of the Netherlands (Q29999) en dat lijkt te helpen. --MarcoSwart (talk) 13:47, 3 June 2019 (UTC)
Bedankt, maar het is wel vreemd dat volgens Wikidata (Q55) Nederland pas sinds 1954 bestaat. Ik snap niks van Wikidata. Jürgen Eissink (talk) 13:42, 4 June 2019 (UTC).
Het hangt denk ik hiermee samen, maar precies weet ik het ook niet. --MarcoSwart (talk) 16:18, 4 June 2019 (UTC)
In de allersimpelste uitleg: je kunt geen nationaliteit "Nederland" (Q55) hebben, want dat is maar een deel van het Koninkrijk der Nederlanden (Q29999). Iemand die op Bonaire is geboren, krijgt dus ook Kingdom of the Netherlands (Q29999), want Netherlands (Q55) klopt niet, en Bonaire (Q25396) om dezelfde reden ook niet. Jurgen, dat heeft niets met Wikidata te maken, maar alles met staatskunde ;-) En als er nood aan is, kunnen we wel eens een wikizaterdag aan snelcursus Wikidata spenderen? Edoderoo (talk) 09:19, 8 June 2019 (UTC)

De Tweeling (Q2752712)Edit

De naam van de twee torens van De Tweeling (Q2752712) is gewijzigd. Ze heten voortaan 2Amsterdam (ik verzin het ook niet; tijdens en na verbouwing is het geen tweeling meer). Het Nederlandse artikel is aangepast en er is nu ook een commonscategorie met recentere foto's. Kan iemand het lemma op de data voor mij wijzigen? Bij voorbaat dank,Ceescamel (talk) 13:19, 10 June 2019 (UTC)

Leida Hulscher (Q17351350)Edit

Ik heb het Nederlandse artikel van Leida Hulscher uitgebreid; er zijn nu ook de geboorte/overlijdendatums en -plaatsen en haar geboortenaam bekend.Ceescamel (talk) 10:15, 11 June 2019 (UTC)

Helemaal onderin zit een link "verklaring toevoegen" (of in het Engels iets van Add property). Dan krijg je bijna altijd een pull-down waarin je de meest logische kunt kiezen (afhankelijk van wat er al ingevuld is), anders kun je een stukje intikken (bijv. geb voor geboortedatum). In het veld ernaast vul je dan de datum/geboorteplaats/etc in. In beginsel is het zo simpel. Deze heb ik alvast ingevuld. Edoderoo (talk) 19:29, 11 June 2019 (UTC)

Edo, ik vind het verre van simpel, zeker met al die bronnen erbij. Ik teken zo af en toe een wijziging aan, maar nieuwe invoer daar brand ik mijn vingers niet aan.Ceescamel (talk) 09:48, 12 June 2019 (UTC)

De bronnen zijn ingewikkelder in te voeren dan een property ... maar je mag het een volgende keer ook proberen, en dan hier (of elders bij mij) melden, om te kijken of we nog puntjes op de i hebben. Het lijkt vaak ingewikkelder dan het is. Edoderoo (talk) 14:23, 12 June 2019 (UTC)

wijziging terugdraaienEdit

@edoderoo: of @Andre_Engels: Deze wijziging van labels van januari 2018 klopt volgens mij echt niet. https://www.wikidata.org/w/index.php?title=Q34274&diff=615457856&oldid=610740405. Een enkele wijziging heb ik nooit teruggedraaid, daarom maar hier geplaatst. Het liefst zie ik dan ook dat die ene wijziging wordt teruggedraaid. reden. Evangelie is linksom of rechtsom hier als christelijk bedoeld. Per jan. 2018 wordt label Injil toegevoegd. Ik dacht dat het vandalisme was, maar het komt van betrouwbare bewerkers. Injil is een Islamitisch boek. (Door deze verwarring wellicht werd 19 jan.2018 nl.wiki.injil aan evangelie gekoppeld, en Evangelie stond weer ergens anders. Dat kan echt niet Ldhank (talk) 21:44, 14 June 2019 (UTC)

Mijn dank voor de snelle actie. Ik zag, dat de wijziging inmiddels is teruggedraaid. Nog vergeten te melden het juiste element voor injil is d:Q1762323. Het is de het Christelijk evangelie vanuit Islamitisch perspectief, daarom begrijp de ik eerder ingelegde mutatie nu wel. Misschien kan ik eens beoordelen welke taalversies nu verkeerd gekoppeld zijn, en aanpassen. Ldhank (talk) 04:42, 15 June 2019 (UTC)

Shape expressionsEdit

Hola, is hier iemand al thuis in Shape expressions? In de laatste Wikidata-nieuwsbrieven worden deze al een paar keer genoemd; op de hackathon in Praag werd (bij mijn weten) dit nieuwe fenomeen (voor WD) voor het eerst geïmproviseerd. Ik ben wel op zoek naar online uitleg (of als iemand helemaal los wil gaan een IRL bijeenkomst ergens over dit onderwerp). Groet, Ecritures (talk) 11:40, 24 June 2019 (UTC)

De doos (Q55129764)Edit

De doos van Henneman is verplaatst. Ze staat nu aan de overkant op een dak. Nieuwe coördinaten en ook foto in het Nederlandse artikel,Ceescamel (talk) 08:28, 1 July 2019 (UTC)

CodeEdit

Ik zie op items bij de Wikipedia-sitelinks "⧼wikibase-sitelinks-wikipedia⧽" staan. Ook bij sommige items zie ik "⧼wikibase-monolingualtext⧽" staan. Zo zie ik bv. op Q22132694 bij de verklaring "vrouwelijke vorm van label" en "mannelijke vorm van label" dat staan. Of op Q65505113 bij "Adres". Als ik op "bewerken" klik, zie ik wel wat er staat. Heb ik dat enkel of is dit iets algemeens?TheDragonhunter (talk) 19:24, 11 July 2019 (UTC)

Ik zie hetzelfde. Het lijkt iets specifieks voor de Nederlandstalige Wikidata-interface. Als ik de interfacetaal verander naar Engels, Frans, Fries of Zeeuws lijkt alles normaal. --bdijkstra (overleg) 12:02, 12 July 2019 (UTC)
Bij mij werkt het zo te zien ook in andere talen, maar niet in het Nederlands.TheDragonhunter (talk) 18:24, 12 July 2019 (UTC)
Het is duidelijk een bug in de interface. Het was me van de week ook al opgevallen. Wellicht is het al gemeld? Edoderoo (talk) 20:53, 13 July 2019 (UTC)
Het probleem was bekend en is gefixt. Als je het nog steeds ziet ligt het aan de altijd-hardnekkige cache. Sjoerd de Bruin (talk) 12:50, 14 July 2019 (UTC)

Nail House (Q63152729)Edit

Nail House (Q63152729) is verhuisd naar de Weteringschans. Ik heb geprobeerd de coördinaten zelf te wijzigen, maar dat lukt me niet. Op commons staat ook een aantal foto's van het oude en nieuwe adres.Ceescamel (talk) 12:29, 14 July 2019 (UTC)

Slightly off-topic: mogen er überhaupt wel foto's van geupload worden? Tijdelijke objecten vallen niet onder de FOP. Sjoerd de Bruin (talk) 12:49, 14 July 2019 (UTC)
Het is in wezen een vaststaand kunstobject. Van Munster protesteert met dit werk tegen het kunstbeleid in Amsterdam. Hij kan zijn kunst niet kwijt en is dus gedwongen het steeds te verhuizen. In die zin is de plaats tijdelijk, maar het kunstwerk is blijvend. (het uitlegbordje verhuist ook keurig mee),Ceescamel (talk) 15:24, 14 July 2019 (UTC)

OverrideEdit

Ik heb bij het toevoegen van archieven per ongeluk van ongeveer 100 wetenschappers de description overschreven met openrefine. Weet iemand hoe of waar ik een batch kan terug laten draaien? Zie bijv https://www.wikidata.org/w/index.php?title=Q313093&type=revision&diff=990889391&oldid=990510082 --Hannolans (talk) 09:25, 2 August 2019 (UTC)

Oh? Als ik die wijziging bekijk is alles in orde. --bdijkstra (overleg) 09:35, 2 August 2019 (UTC)
@Hannolans: Ik begrijp dat je deze batch wil terugdraaien? Even zeker weten, dan kan ik dat voor je doen. Lymantria (talk) 10:19, 2 August 2019 (UTC)
@Lymantria: Ja inderdaad! Ja graag! --Hannolans (talk) 11:39, 2 August 2019 (UTC)
  Done In gang gezet. Lymantria (talk) 11:46, 2 August 2019 (UTC) P.S. (Klaar) Je realiseert je dat er ook een aantal aangemaakte items is verwijderd? Lymantria (talk) 11:49, 2 August 2019 (UTC)

New tools and IP maskingEdit

14:18, 21 August 2019 (UTC)

Inschrijvingen Wiki Techstorm 2019 geopendEdit

Hallo allemaal,

Vanaf vandaag, tot 8 september, staan de inschrijvingen voor de Wiki Techstorm 2019 open.

Enkele vrijwilligers organiseren dit evenement van Hollandse bodem samen met Wikimedia Nederland, ditmaal in Amsterdam Zuid-Oost op 22 en 23 november, en we zijn op zoek naar enthousiaste Wikimedianen (en GLAM-mers! en technische niet-Wikimedianen!)) die hierbij willen zijn.
De Techstorm komt voort uit een initiatief van de Gendergap groep, om participatie van vrouwen online in Wikimediaprojecten te bevorderen. Hoewel dat nog steeds onze basis is, bieden we nu aan een breder publiek een laagdrempelige introductie naar de wereld van Wikidata, Wikimedia Commons en linked open data.

Herken jij jezelf in de volgende categorieën?

 • Beginnende of ervaren developes met interesse in Wiki-projecten;
 • Ervaren Wikimediaan die (meer) wil leren over de techniek achter Wiki-projecten;
 • Dataspecialist, informatiespecialist en digitalecollectiebeheerder werkzaam in de erfgoedsector en/of bibliotheeksector die graag (meer) wil leren over het delen van collecties via Wiki-projecten?

Meld je dan aan voor deelname!

Meer informatie over de Techstorm vinden jullie op wikimedia.nl: informatie over Techstorms van vorig jaar is te vinden op Mediawiki.

Namens de organisatie een vriendelijke groet,
Ciell (talk) 19:51, 26 August 2019 (UTC)

The consultation on partial and temporary Foundation bans just startedEdit

-- Kbrown (WMF) 17:13, 30 September 2019 (UTC)

Feedback wanted on Desktop Improvements projectEdit

06:53, 16 October 2019 (UTC)

RembrandttorenEdit

Rembrandttoren (Q2361620 en Q55288127) zijn twee lemma’s die over hetzelfde onderwerp gaan en in mijn ogen samengevoegd kunnen worden. Dat zou ik wel kunnen doen. Echter beide wikidata-items zijn verbonden met twee aparte (maar wel gekoppelde categories op commons) en dan wordt het voor mij te ingewikkeld. De huidige foto bij Q2361620 is voorts niet handig uitgekozen, want daar staan vier kantoorgebouwen op zonder dat goed is aangegeven om welke toren het gaat. beter is de foto "Rembrandt toren frontaal.jpg" alhoewel de omschrijving niet juist is. De "voorkant van het gebouw" is aan de zuidkant, terwijl de foto uit het noordwesten is genomen (zie positie Leeuwenbrug). Tot slot moeten de coördinaten aangepast worden aan die in het Nederlandse artikel. De huidige coördinaten zijn van de Breitnertoren (langgerekt gebouw) terwijl de Rembrandttoren op de vloer bijna vierkant is. Alvast bedankt,Ceescamel (talk) 11:17, 23 October 2019 (UTC)

  Not done Het zijn geen twee lemma's, het zijn twee fundamenteel verschillende items. Het ene gaat over het onderwerp zelf en het andere is voor de categorie. De items zijn netjes gelinkt via Wikidata-eigenschappen. Dus niet samenvoegen. --bdijkstra (overleg) 07:39, 24 October 2019 (UTC)
  Done Bestandsnaam foto aangepast (niet de beschrijving), deze foto geselecteerd en coördinaten aangepast conform nlwiki. --bdijkstra (overleg) 07:56, 24 October 2019 (UTC)
Dank voor je arbeid. Je eerste weigering is vreemd want Q2361620 is gekoppeld aan de artikelen Rembrandttoren en Rembrandt Tower van commons, met daarin drie apart gezette foto's uit Category:Rembrandttoren (maar daar ook zichtbaar zijn. Q55288127 is de category:Rembrandttoren van commons, die dus zou moeten horen bij de artikelen Rembrandttoren. Ik vermoed dat iemand op commons Rembrandt Tower niet heeft kunnen vinden. Het eigenaardige is dat daar twee keer wordt vermeldt dat die toren Rembrandttoren heet (zowel in nl als en)).Ceescamel (talk) 13:41, 25 October 2019 (UTC)
Het principe is heel simpel. Categoriepagina's van verschillende wiki's over hetzelfde onderwerp horen bij elkaar op hetzelfde Wikidata-item (zie bv. Q69903348), en hetzelfde voor hoofdnaamruimte-pagina's (zie bv. Q15869897). Alleen wanneer dat geen conflicten oplevert mag een Commons-categorie op hetzelfde item als hoofdnaamruimte-pagina's (zoals bij Q4872159). Met de Rembrandttoren is er wel een conflict, want er bestaat een Commons-galerijpagina, dus zijn het aparte items. --bdijkstra (overleg) 19:09, 25 October 2019 (UTC)
Ik vind het niet zo simpel, maar ben dan ook niet echt doorgevoerd. Maar als ik dan kijk wat er in die Commons-galerij staat is dat 1.een foto van de achterkant van het gebouw, 2. een foto waarop meerdere gebouwen staan, die niet allemaal geduid zijn (vooraan staat het Tooropgebouw) en 3. een foto waarop links zelfs Amsteldok/Rivierstaete te zien is en ook de woningen langs de Amstel. Ik vind overigens de foto's wel mooi, maar ze laten die Rembrandttoren zelf niet goed zien. Een categorie op een van de wiki's onder de titel Rembrandttoren zal er ook niet komen.Ceescamel (talk) 22:09, 28 October 2019 (UTC)
Wat de inhoud van die galerijpagina is, en of een categoriepagina er wel of niet gaat komen, doen hier niet ter zake. Hier knopen we alleen gegevens aan elkaar op een (enigszins) gestructureerde wijze. --bdijkstra (overleg) 09:03, 29 October 2019 (UTC)
Een nobel streven, maar ik ben gewend een artikel>een commonscategorie en een wikidata-item. Dat er twee wikidata-items zijn is voor "mij" niet echt overzichtelijk, maar weet ook dat dit project nooit af is. Binnenkort volgt wel een foto van de voorkant, al heb ik er een stijve nek aan overgehouden, groet,Ceescamel (talk) 09:45, 29 October 2019 (UTC)
Wat jij gewend bent is inderdaad de praktijk bij de meeste onderwerpen, maar soms moet je dus even category's main topic (P301) gebruiken om op het juiste item terecht te komen. Beterschap met je nek! --bdijkstra (overleg) 17:39, 29 October 2019 (UTC)

Ontmoet Wikipedianen op 30 november in WoerdenEdit

Zou jij wel eens willen weten wie de letters op je scherm heeft geschreven? Of wie die mooie foto heeft gemaakt? Kom dan naar Woerden op zaterdagochtend 30 november. Nodig bijvoorbeeld die collega uit die je het liefst in het echt zou willen spreken. Of laat je verassen wie je dan gaat zien. Meer informatie en aanmelden: w:nl:Wikipedia:Ontmoeten#Koffieochtend_in_Woerden_zaterdag_30_november. Ellywa (talk) 08:24, 31 October 2019 (UTC)

New EncyclopediasEdit

Hi All, sorry for writing in English, just wanted to let you know that there are some new Dutch encyclopedias in Mix'n'match which can be added to Wikidata:

More to come, and if you'd like to add any, feel free to expand here too: https://meta.wikimedia.org/wiki/Mix%27n%27match/Catalogues Best, Adam Harangozó (talk) 10:16, 11 November 2019 (UTC)

SamenvoegenEdit

Zou iemand Q17104401 Nawaka Scout Jamboree kunnen samenvoegen met Q22022120 Nawaka? Er wordt exact hetzelfde mee aangeduid. Aan de laatste is de Commons-categorie al gekoppeld. B.v.d., Eissink (talk) 09:39, 14 November 2019 (UTC).

  Done. --bdijkstra (overleg) 08:50, 15 November 2019 (UTC)

Villa Heineken (Q17291590)Edit

Ik heb net het nl-artikel gekoppeld aan Villa Heineken (Q17291590). Het is dan ook meteen gekoppeld aan het commons-item. Wat me verbaast is dat de coördinaten van het nl-artikel goed zijn (jaja), die van de Lijst van rijksmonument goed zijn en die van Wikidata ook. Echter in de infobox op commons is het gebouw ineens een straat opgeschoven. Kan iemand dat verhelpen?Ceescamel (talk) 14:51, 17 November 2019 (UTC)

De coördinaten op Wikidata waren niet goed, maar door afronding in boogseconden leek het goed. De infobox gebruikte afronding in decimale graden, waardoor een schijnbare verschuiving optrad. Ik heb de locatie ingesteld op het midden van het gebouw en de precisie verhoogd. --bdijkstra (overleg) 04:06, 18 November 2019 (UTC)
Dank,Ceescamel (talk) 08:36, 18 November 2019 (UTC)

St MellionEdit

en:St Mellion International Resort verwijst naar c:Category:St Mellion, zelfs nu ik voor de eerste een Category heb aangemaakt en gekoppeld in het juiste Wikidata-item. Gek genoeg verwijst ook en:St Mellion (Q7594724) naar de gelijknamige Commons-category. Dit gaat me allemaal boven de pet, maar misschien is er iemand anders die dit kan oplossen. B.v.d., Eissink (talk) 15:34, 18 November 2019 (UTC).

Je hebt Commons-sitelinks en Commons category (P373)-verklaringen. Als je een Commons-sitelink in de Category-naamruimte toevoegt of wijzigt, moet je typisch zorgen dat de P373 naar dezelfde categorie verwijst. Dat heb ik hier gedaan. --bdijkstra (overleg) 16:51, 18 November 2019 (UTC)

Jeugdtheater De Krakeling (Q17291570)Edit

In verband met een komend artikel over de Leidsekade (met monumenten etc.) is het artikel behorend bij Jeugdtheater De Krakeling (Q17291570) op de nl gesplitst. In zowel het data als nl-artikel werd een theater en een instelling benoemd als rijksmonument hetgeen niet kan. Nu de nl voor het gebouw een artikel heeft gekregen met "Nieuwe Passeerdersstraat 1, Amsterdam" moet ook de Wikidata aangepast worden. Ook hier moet een apart item aangemaakt worden dat alleen over het rijksmonument gaat en uit Q17291570 moet alles wat met het rijksmonument te maken heeft verwijderd worden. Zodra dat gedaan is, zal ook de link in Lijst van rijksmonumenten in de Jordaan aangepast moeten worden. Tot slot moet op commons nagekeken worden of de beide categorieën van foto's de juiste gegevens meekrijgen. Ik ben een leek op wikidata, dus vandaar mijn verzoek hier. Bij voorbaat dank,Ceescamel (talk) 13:23, 23 November 2019 (UTC)

Hoi Ceescamel, ik vind het leuk om dat op te pakken. Ecritures (talk) 18:58, 24 November 2019 (UTC)
  Done, Nieuwe Passeerdersstraat 1 (Q76433163), Ecritures (talk) 22:44, 24 November 2019 (UTC)
Dank is groot,Ceescamel (talk) 11:30, 25 November 2019 (UTC)

American Hotel (Q2248135)Edit

Goedemiddag voor American Hotel (Q2248135) is hetzelfde geval. Het monument (Leidseplein 28) is afgesplitst van het hotel. Het hotel stond er al in 1881; huidige gebouwen pas vanaf 1900/1902. Bijkomend probleem is hier dat het gebouw twee monumentnummers heeft 3403 en 518484, en dan nog van verschillende architecten; de eerste behoort bij Kromhout/Jansen; het tweede bij Gerrit Jan Rutgers,Ceescamel (talk) 14:26, 27 November 2019 (UTC)

Leuke uitdaging: ik duik erin en pak het op. Ecritures (talk) 09:49, 28 November 2019 (UTC)

Toegangshek Vondelpark (Q17301750)Edit

Een simpeler vraag. Bij Toegangshek Vondelpark (Q17301750) staan de verkeerde coördinaten. Die laat het (ook mooie) hekwerk zien bij de Vondelbrug, maar het hekwerk staat aan de Stadhouderskade, zie artikel Toegangshek Vondelpark (Stadhouderskade),Ceescamel (talk) 15:01, 29 November 2019 (UTC)

Parnassusbrug (Q15880533)Edit

De coördinaten van dit item zijn hier goed, maar worden in de infobox van Commons verkeerd weergegeven; daar ligt de brug midden in een gebouw. Graag correctie,Ceescamel (talk) 09:52, 31 December 2019 (UTC)

Nee, die waren niet goed, maar door de afronding leek het goed. Aangepast. --bdijkstra (overleg) 15:54, 2 January 2020 (UTC)

Belgisch spoorboekje binnenland zomer 1933 (Q81105988)Edit

Ik heb aan dit item gesleuteld en ook aan (Q687656) in meerdere talen. In die tijd werd het Belgisch spoorboekje uitgegeven in een taal met een Franse en Nederlandse versie. Is het nodig om het onderscheid per taalversie te maken in Wikidata? Het gaat tenslotte om de inhoud. Theoretisch zou er later ook een Franstalige versie kunnen verschijnen. Mijn voorkeur is om alles bij elkaar te houden en de taal te negeren. Het gaat tenslotte om de data/inhoud.Smiley.toerist (talk) 10:44, 6 January 2020 (UTC)

Ik heb de geldigheidsperiode ingevuld, alleen klopt het niet helemaal met zomer.Smiley.toerist (talk) 22:39, 7 January 2020 (UTC)

Movement Learning and Leadership Development ProjectEdit

Hello

The Wikimedia Foundation’s Community Development team is seeking to learn more about the way volunteers learn and develop into the many different roles that exist in the movement. Our goal is to build a movement informed framework that provides shared clarity and outlines accessible pathways on how to grow and develop skills within the movement. To this end, we are looking to speak with you, our community to learn about your journey as a Wikimedia volunteer. Whether you joined yesterday or have been here from the very start, we want to hear about the many ways volunteers join and contribute to our movement.

To learn more about the project, please visit the Meta page. If you are interested in participating in the project, please complete this simple Google form. Although we may not be able to speak to everyone who expresses interest, we encourage you to complete this short form if you are interested in participating!

-- LMiranda (WMF) (talk) 19:00, 22 January 2020 (UTC)

Mbulu Ngulu (Q56395556)Edit

Dit beeld is verplaatst naar de overzijde van de Oostenburgergracht, zag ik gisteren. Wil iemand de coördinaten corrigeren; ze staan in het Nederlandse artikel. Ceescamel (talk) 12:49, 23 January 2020 (UTC)

  Done Volgende keer graag een linkje naar het item, dan kan ik gewoon klikken i.p.v. Ctrl+C, Ctrl+V, Enter. --bdijkstra (overleg) 17:29, 23 January 2020 (UTC)
Ik zal er aan denken en hopelijk ook doen,Ceescamel (talk) 11:30, 31 January 2020 (UTC)

Wat gaat er vreselijk mis met de UvA Album Academicum-identificatiecode (P6815)?Edit

Zie Special:WhatLinksHere/Property:P6815.

Aangekaart op Project chat: What is badly wrong with UvA Album Academicum-identificatiecode (P6815)?

— bertux 15:49, 23 January 2020 (UTC)

De strategie van de beweging: wat willen wij de komende 10 jaar bereiken? En waar moeten onze donaties naartoe?Edit

Beste Wikidatans,

Afgelopen dinsdag zijn de aanbevelingen van de WMF-werkgroepen voor de internationale strategie 2030 vrijgegeven: tot 17 februari wordt aan alle taalgemeenschappen op alle projecten gevraagd om input te leveren, om zo samen te beslissen hoe we invulling gaan geven aan de strategic direction, zodat we met z'n allen zeggen: daar staan we voor en daar zetten wij ons voor in.

De aanbevelingen staan op meta: de introductiepagina en de de 13 aanbevolen doelstellingen ook een Nederlandse vertaling te vinden is. Op de diverse subpagina's van de aanbevelingen, vind je een pdf met de samenvatting, mocht je het liever uitprinten om op je gemak te lezen. Op Commons staat zelf een samenvatting van één pagina (Engels).

De Foundation vraagt aan jullie om naar deze aanbevelingen kijken en er op 3 verschillende niveaus over nadenken:

 1. Individuele context met gemeenschappen
 1. Hoe zouden de aanbevelingen jouw individuele werk verbeteren?
 2. Hoe zouden de aanbevelingen een uitdaging vormen voor jouw individuele werk?
 1. Lokale/Organisatorische/Afdelingscontext
 1. Hoe goed zouden de aanbevelingen beantwoorden aan de behoeften van jouw lokale of regionale context? (omvat zowel online- als offline-werk)?
 2. Welke uitdagingen voorzie jij in de aanbevelingen voor jouw lokale of regionale context (omvat zowel online als offline werk)?
 1. Wereldwijde context
 1. Wat zijn de voordelen die deze aanbevelingen voor ons als wereldwijde Wikimediabeweging zouden opleveren?
 2. Wat zijn de uitdagingen die deze aanbevelingen voor ons als wereldwijde Wikimediabeweging zouden creëren?

Natuurlijk worden jullie van harte uitgenodigd om hier van gedachten te wisselen, maar deel ook je gedachten en overwegingen met de werkgroepen op de diverse overlegpagina's bij de voorstellen: stuur je liever een mail aan het kernteam, dan zijn zij bereikbaar via strategie2030 wikimedia.org.

Na 17 februari sluit de consultatie, en wordt de feedback verwerkt door de werkgroepen. In april zijn alle chapters, user groups en thematic organisations uitgenodigd in Berlijn op de jaarlijkse Wikimedia Summit 2020, waar ook zij nog eens over de aanbevelingen zullen spreken en hun steun voor de plannen kunnen uitspreken. Zie ook de tijdslijn van de strategie op meta.

Vriendelijke groet, Ciell (talk) 11:18, 25 January 2020 (UTC)

Hallo allemaal!
Een aanvulling op mijn bericht hierboven: op zaterdag 8 februari 2020 nodigt Wikimedia Nederland je van harte uit op hun kantoor aan de Mariaplaats in Utrecht voor meer informatie en toelichting over de voorgenomen strategie. Wikimedia Nederland zal een samenvatting van de discussie delen met de organisatoren van het strategieproces.
Aanmelden kan op de verenigingswiki van WMNL. Ciell (talk) 19:49, 28 January 2020 (UTC)

Pakhuisachtig pand met gevel onder gewijzigde punttop en voorzien van een pui (Q17308495)Edit

Pakhuisachtig pand met gevel onder gewijzigde punttop en voorzien van een pui (Q17308495) was een toekenning in verband met een rijksmonument 6584 dat hier zou staan. Echter monument 6584 bestaat niet (meer). Er is hier in de jaren 80 grof verbouwd, waarschijnlijk is toen het monumentschap vervallen. Het is in ieder geval niet meer zichtbaar via de Site. De categorie is op commons aangepast, nu svp de kop en inhoud aanpassen, als u het met me eens bent. Ik haal het binnenkort ook uit de lijst van rijksmonumenten Brugwallen op de NL,Ceescamel (talk) 16:19, 1 February 2020 (UTC)

Wikipedia bestond in de jaren 80 nog niet, dus ik denk dat de status ergens tussen de aanmaak van de rijksmonumentenlijsten in 2009 en nu is komen te vervallen. Wat stom dat het register geen voormalige rijksmonumenten bijhoudt, nu kunnen we in Wikidata geen einddatum aan de status hangen. Of is er ergens anders een bron? --bdijkstra (overleg) 20:32, 1 February 2020 (UTC)

Pronunciation audio in Dutch for first namesEdit

Is there an easy way to get files about first names from c:Category:Dutch_pronunciation?

I'd like to add more pronunciation audio (P443) statements to such items.

Sample at Arthur (Q1778168): Q1778168#P443. Property_talk:P443#Statistics_by_language_(items) has some stats about audio file used on items. --- Jura 10:36, 10 February 2020 (UTC)

 • It looks like I might be able to get a few by querying Wiktionary (e.g. [1]) and creating a filename with "File:nl-$1.ogg". --- Jura 11:10, 10 February 2020 (UTC)
  • @Jura1: is there an overview of the names that would (still) need an audio file with the pronunciation? That would in fact be a fun thing to do at a conference or meeting with a lot of Dutch people. Ecritures (talk) 23:12, 13 February 2020 (UTC)


SELECT ?rank ?qty ?item ?itemLabel ?itemDescription ?audio
{
	?item p:P5323 [ ps:P5323 wd:Q21644845 ; pq:P1545 ?rank ; pq:P1114 ?qty ] 
  FILTER NOT EXISTS { ?item p:P443 / pq:P407 wd:Q7411 }
  # OPTIONAL { ?item p:P443 [ ps:P443 ?audio ; pq:P407 wd:Q7411 ] }
	SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "nl,en" }
}
ORDER BY (xsd:integer(?rank))

Try it!

@Ecritures: Interesting idea. Above a query based on a list of most frequently used given names in the Netherlands. It also allows to view existing recordings, at least the ones I found and added to items.

Even for names that already have recordings, it would be nice to have several recordings of the same name with different voices/pronunciations.

Notably, the recordings for Dutch I listened to are all male voices: it would be interesting to have female voices too. --- Jura 23:41, 13 February 2020 (UTC)

  • @Jura1: Thanks for the SPARQL-query. And that is an excellent idea: something we can do on International women's day (March 8). Thanks for an even cooler idea. Do you have any experience yourself with recording audio files of names? Or maybe you know someone who does (in case you yourself haven't?) I am rather optimistic and think it probably isn't even a very complicated mini project to set up; though we might want to look into getting a good microphone and a very quiet room. Am I too overly optimistic? Ecritures (talk) 23:56, 13 February 2020 (UTC)
But it is also something you can very easily do (and test) from home, using your computer mike/headphones, like I did... (took me less than an hour to record a few geographical names from my region...) The process is very simple :
 1. Go to https://lingualibre.fr/wiki/LinguaLibre:Main_Page
 2. Click on "Record voices" - a test for sound is available...
 3. then you need to create a speaker profile (name, gender, languages you may record, place of residence - this is very important for accents, and choice of licence.
 4. you may then create a list of words (or expressions) you wish to record (the list can have only 1 item ; and I would recommend short lists to begin with) ; if you wish to check whether the words have already been recorded in this language, check "remove words already created"
 5. then you access the recording place, where all words of your list will be recorded in one session - click on the red button when you are ready... and be in time to record the word at the right time  
 6. you may then check your recordings and redo them or publish them on Commons (automatically).
 7. That's all, and very simple !
 8. There is also Help and Chat room if you feel lost...
I hope you will enjoy it :) Hsarrazin (talk) 08:25, 14 February 2020 (UTC)
I just added an alphabetical nav to commons:Category:Lingua_Libre_pronunciation-nld which should help checking for words you're looking for   --Hsarrazin (talk) 11:19, 14 February 2020 (UTC)

@Ecritures: You absolutely need headsets for audio in crowded spaces or you are in for disappointing results. Alas, there goes the fun factor… unless your spreekstalmeester can annunciate the task with a twist, possibly as a hilarious introduction game — bertux 10:24, 15 February 2020 (UTC)

Apparently WMF lends specialized equipment (I came across Zoom H4n yesterday). BTW, since the first post here, I found some 1200 files for given names in the category. --- Jura 10:33, 15 February 2020 (UTC)

Oratie (hoogleraar)Edit

Ik ben benieuwd of hier iemand ervaring heeft met het modelleren van de oratie (inaugural lecture) van een hoogleraar bij een wikidata item. Allereerst wat is de P-nummer van de juiste eigenschap die kan worden gebruikt voor de oratie? Idealerwijs met de mogelijkheid om een string in te voeren als waarde (omdat een oratie - lijkt me - over het algemeen geen eigen item heeft).

Verder: ik denk dat er twee verklaringen/statements zijn waar de oratie aan toegevoegd kan worden. 1) als qualifier onder de werkgever/employer:Universiteit waar ook al de datum van in- en uitdiensttreding staan. Of als qualifier onder de leerstoel waarbij de oratie wordt uitgesproken. In beide gevallen zou op die plekken 'oratie:naam van oratie' kunnen toevoegen. Dit heeft als nadeel dat je niet de datum van het uitspreken van de oratie kunt toevoegen. Ook een link naar een online versie van de oratie kan niet toegevoegd worden. Dit pleit ervoor om oratie dan als een eigen verklaring/statement op te nemen zodat er referenties en verschillende qualifiers opgenomen kunnen worden. Wat zouden jullie doen? Groet, Ecritures (talk) 23:10, 13 February 2020 (UTC)

Code als alias?Edit

Jura1 voegde op Afrikaans de ISO 639-codes af en afr toe voor Engels en ik wilde niet achterblijven en heb dat voor de andere talen met een Latijns schrift ook gedaan; zie deze wijzigingen.

Maar is dat eigenlijk wenselijk? Afkortingen zijn vaak nog wel taalspecifiek, maar codes van gezaghebbende organisaties zijn nu juist bedoeld om uniformiteit te brengen en zijn dus geen talige aliassen. Zijn hier afspraken of richtlijnen voor? Het invoegen van codes is arbeidsintensief en foutgevoelig, zelfs als je het door een bot laat doen, dat moet ook een overweging zijn. Ik heb er geen moeite mee als iemand mijn wijzigingen ongedaan maakt — bertux 10:40, 15 February 2020 (UTC)

Deze aliassen zijn allereerst handig om ze terug te vinden bij het invullen van de taal. Of dat in dit geval handig is, is een kwestie van ervaren. Als er teveel aliassen zijn die AF heten (meer dan 10), zie je door de bomen het bos niet meer, en schiet je je doel snel voorbij. Edoderoo (talk) 11:08, 18 February 2020 (UTC)
Is "invulhulp" een van de doelen van een alias? Los daarvan lijkt het me geen slecht om taalloze aliassen te hebben en wellicht ook een alias voor iets als "naam in oorspronkelijke taal" zodat je die aliassen niet bij alle talen hoeft in te vullen. --bdijkstra (overleg) 13:28, 18 February 2020 (UTC)
Zouden de aliassen niet gewoon dezelfde status moeten hebben als VIAF-identificatiecodes en WorldCat Identities-identificatiecodes? Conceptueel en qua gebruik staan ze daar dichter bij dan bij de synoniemen en aliassen. Zou iemand ze bij de aliassen invullen als ze een meer 'technische' vorm hadden, zoals IMO-identificatiecodes voor schepen?
ISO-codes zijn gewoon properties en zouden op Wikidata dus gewoon een P-code moeten hebben.
Ook het idee van bdijkstra is het bekijken waard, maar is in zoverre anders dat er geen instelling is die inheemse namen formeel toekent, zodat je ze niet als authority controls kunt beschouwen.
Ik zie nu trouwens dat er wel een property ISO 639-6 code bestaat, maar die is vierletterig en heeft de status deprecated; Verder vind ik de ITU/ISO/IEC object identifier, maar ik denk niet dat die hiervoor bedoeld is. Vermoedelijk zouden er eigenschapppen aangemaakt moeten worden analoog aan de ISO 3166-1 alpha-3 code voor landen. En omdat ik toch aan het zoeken was: wat bdijkstra voorstelt blijkt al te bestaan: native label — bertux 18:01, 18 February 2020 (UTC)
We hebben ook al ISO 639-1 code (P218), ISO 639-2 code (P219) en ISO 639-3 code (P220) maar al die properties fungeren niet als invulhulp. --bdijkstra (overleg) 20:11, 18 February 2020 (UTC)
Ik begrijp niet goed waar een invulhulp voor nodig is. Als die properties al bestaan, zouden P218, P219 en P220 ingevuld moeten worden en is het in mijn ogen redundant en foutgevoelig en dus ongewenst om ze ook nog bij de aliassen te zetten. Mis ik iets? Ik ben van plan al die aliassen bij Afrikaans te schrappen en ook bij andere talen als ik ze daar tref — bertux 20:19, 18 February 2020 (UTC)
Weghalen, omdat jij ze niet gebruikt, lijkt me niet de juiste insteek. Edoderoo (talk) 19:22, 22 February 2020 (UTC)
How do you select items when you enter them manually? --- Jura 19:27, 22 February 2020 (UTC)