Википодатоци:Правила на блокирање

This page is a translated version of the page Wikidata:Blocking policy and the translation is 20% complete.
Outdated translations are marked like this.

Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Canadian English • ‎Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎Lëtzebuergesch • ‎Nederlands • ‎Türkçe • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎galego • ‎italiano • ‎latviešu • ‎magyar • ‎occitan • ‎polski • ‎português • ‎português do Brasil • ‎suomi • ‎svenska • ‎čeština • ‎Ελληνικά • ‎беларуская (тарашкевіца)‎ • ‎български • ‎македонски • ‎русский • ‎српски / srpski • ‎українська • ‎العربية • ‎मराठी • ‎বাংলা • ‎ગુજરાતી • ‎ქართული • ‎中文 • ‎日本語 • ‎한국어

На страницава стојат правилата на блокирање во Википодатоците. Блокот на сметката или IP-адресата на еден корисник технички го лишува од уредување на Википодатоците во времетрење на блокот. Блокираната сметка или IP-адреса се нарекува блокиран корисник.

Администраторите можат да блокираат кориснички сметки или IP-адреси:

  • за да спречат локални нарушувања, кога таквото поведение е веќе утврдено. Локалните нарушувања вклучуваат, но не се ограничени на:
  • јасно и недвосмислено спамирање и/или вандализам
  • кога на страница за разговор е постигнат консензус за блокирање на корисник или IP-адреса , по расправа со траење од барем една недела и јасен консензус што стои на Администраторската чешма.

Корисниците или IP-адресите не треба да се блокираат само поради нивното поведение или постапки на други проекти. Меѓутоа, доколку сметката има историја на нарушувања на еден или повеќе проекти и не покажува знаци на престанок, корисникот може да биде блокиран тука при првите знаци на такво однесување.

The block should not be extended to any authorized bot account operated by a blocked user if and only if the blocked account meets all of the criteria below:

  • The main user account is not indefinitely blocked.
  • The bot account is only conducting authorized tasks.
  • The reasons for the block are not related to the bot tasks.

If any block or unblock is controversial, a short discussion should commence via the administrators' noticeboard on which course of action to take. Administrators should be mindful of both any past consensus that has been established in regards to blocking the user, as well as any relevant policies related to the block.

Requesting a block

Users may request the blocking of an account or IP address for any of the above reasons at Wikidata:Administrators' noticeboard.