Wikidata:Egyértelműsítőlap-műhely/irányelvek

This page is a translated version of the page Wikidata:WikiProject Disambiguation pages/guidelines and the translation is 85% complete.
Outdated translations are marked like this.

Hivatkozások

A csak egyértelműsítő lapok csak olyan nyelvközi hivatkozásokat szabad tartalmazzanak, amely esetekben a célnyelvben is hasonló egyértelműsítési probléma áll fenn; azaz csak egyértelműsítő lapokra hivatkozhatnak, és nem a felsorolt jelentések egyikére.

Az elem csak olyan Wikipédia-egyértelműsítőlapok hivatkozásait tartalmazhatja, amelyek betűre pontosan megegyeznek (leszámítva az egyértelműsítő mibenlétet azonosító toldalékot, pl. (egyértelműsítő lap)) kizárólag a következő kivételektől eltekintve:

  1. ékezetek és egyéb mellékjelek hozzáadódhatnak, ill. levonódhatnak;
  2. átírások (azonos kiejtésű, de eltérő írásrendszerű szövegek).

Ha egynél több lap is megfelel ezeknek a feltételeknek, a kivételek nélküli lap elsőbbséget élvez a többivel szemben, illetve az alacsonyabb sorszámú kivételnek megfelelő lap elsőbbséget élvez a magasabb sorszámú kivételnek megfelelő lappal szemben.

Tulajdonságok

Minden egyértelműsítő lap elemén szerepelnie kell az ’instance of (P31) Wikimedia disambiguation page (Q4167410)’ állításnak.

Címke

A címkének meg kell egyeznie a Wikipédia-oldal címével, de az esetleges – illetve a magyar Wikipédiában kötelező – zárójeles, a lap egyértelműsítő mivoltát azonosító toldalék nélkül.

Leírás

Minden egyértelműsítőlap-elemhez ugyanaz az adott nyelvre jellemző leírás tartozik, így a magyarban a Wikimédia-egyértelműsítőlap. Fontos a leírásban jelezni, hogy az elem csak Wikimédia-lapokra vonatkozik, és nem más entitásokra. A többi nyelv leírásának listáját itt találod.

Különleges esetek

Vezetéknevek oldalai

Számos Wikipédiának vannak oldalai, amelyek az azonos vezetéknevű személyeket sorolják föl. Néha ezek a lapok a vezetéknév eredetére vagy használatára is kitérnek, és ezzel sokkal inkább szócikkekhez válnak hasonlatossá. Néha ezek az lapok helyeket és más dolgokat is felsorolnak, amelyek az adott vezetéknevet használják, így inkább a szokványos egyértelműsítő lapokra hasonlítanak. Amennyiben a __DISAMBIG__ szerepel bennük (például az {{egyért}} sablonon belül), akkor ezek a lapok összekapcsolhatók más egyértelműsítő lapokkal. Néha azonban érdemesebb szócikkeket egyértelműsítő lapokká, míg egyértelműsítő lapokat vezetéknévszócikkekké alakítani. Ha úgy érzed, hogy a Wikipédia-oldal címe/sablonja/kategóriája nem megfelelő, akkor vitasd meg a vitalapján, vagy ha a Wikipédiának van aktív műhelye, tőlük is segítséget kérhetsz (lista).