Википодатоци:Правила на бришење

This page is a translated version of the page Wikidata:Deletion policy and the translation is 50% complete.
Outdated translations are marked like this.

На оваа страница стојат правилата на бришење на Википодатоците. Ако сакате нешто да се избрише, поднесете барање на страницата „Барања за бришење“.

Предметите можат да се бришат кога:

 • предметот не ги задоволува критериумите за значајност.
 • предметот е јасен случај на вандализам.
 • предметот не содржи податоци или е празен.
 • секоја друга здраворазумска причина за бришење што не е наведена погоре.
 • кога е дојдено до консензус во расправата по ____. Секоја таква расправа мора да трае барем една недела, и бара поддршка од ___.

Items should not be deleted when:

 • The item redirects to another item.

Бришење на други страници

Други страници може да се бришат кога:

 • страницата е јасен счучај на вандализам или рекламен/промотивен материјал.
 • некој корисник побарал бришење на нешто во рамките на сопствениот кориснички простор.
 • рутинско одржување, како на пр. отстранување на застарени пораки од МедијаВики.
 • кога е дојдено до консензус во расправата по ____. Секоја таква расправа мора да трае барем една недела, и бара поддршка од ___.

Бришење на преводи

Преводите на страниците можат да се бришат согласно било која од горенаведените причини, и тоа од корисникот кој е едновремено преводен администратор и администратор. Секој администратор што не е преводен администратор може самиот да си ги даде правата без гласање, согласно опишаното на страницата со правила за преводни администратори.

Бришење на ревизии

Администраторите можат да бришат ревизии или дневнички ставки кога:

 • во нив има лични податоци, вклучувајќи IP-адреса на одјавен корисник
 • содржат нарушувања на авторски права
 • имаат клеветнички содржини
 • имаат малтретирања, навреди и други лични напади од посериозен карактер

Во сите случаи каде е потребна заверка, на администраторите им се препорачува да ги бришат ревизиите на уредувањата за кои станува збор сè додека не се изведе заверката; меѓутоа, доколку се јави проблем со приватност, треба да одбегнуваат да користат описи што привлекуваат поголемо внимание кон уредувањата, и никогаш во описите не смеат да спомнуваат конкретни содржини од страницата. Исто така, имајте на ум дека бришењата на рецизии (RevDels) се прикажуваат во списоците на набљудувања, но заверките се невидливи; затоа, на администраторите им се препорачува внимателно да просудуваат во секој случај посебно, давајќи предност на ремнотежата помеѓу прикривањето на извесни чувствителни информации и неистакнувањето на истите.