Help:Declaracions

This page is a translated version of the page Help:Statements and the translation is 65% complete.

A Wikidata, un concepte, tema o objecte està representat per un element, i cada element té la seva pròpia pàgina. Una declaració (Resource Description Framework (Q54872) graph format: Subject-Predicate-Object) indica com queda registrada a Wikidata la informació que sabem sobre un element, és a dir, les dades que en tenim. Això és fa emparellant una propietat amb almenys un valor; aquesta parella es el cor de la declaració. Les declaracions es poden ampliar, comentar o contextualitzar amb valors addicionals, com també amb qualificadors, referències i rangs opcionals. Les declaracions serveixen també per connectar uns elements amb els altres, aconseguint així una estructura de dades enllaçades.

Idioma element propietat Valor
anglès Marie Curie occupation physicist
alemany Marie Curie Tätigkeit Physiker
francès Marie Curie occupation physicien ou physicienne
polonès Maria Skłodowska-Curie zajęcie fizyk
  Q7186 P106 Q169470

Exemple:

In order to include information about the occupation of Marie Curie in Wikidata, you would need to add a statement to the item for Marie Curie, Marie Curie (Q7186). Using the property, occupation (P106), you could then add the value physicist (Q169470). You could also add the value chemist (Q593644). Note how both chemist and physicist have their own pages in Wikidata, thereby allowing Marie Curie to be linked to these items.

Principis generals independents de l'idioma

 
Visió general d'una declaració de Wikidata
(per a Douglas Adams (Q42))
 
exemple d'una declaració senzilla consistent en un parell propietat-valor
 
exemple d'una declaració consistent en diversos valors per a una propietat
 
exemple d'una declaració complexa consistent en un parell propietat-valor, qualificadors, i una referència

Una declaració consisteix en un parell propietat-valor, com ara "ubicació:Alemanya".

La propietat en una declaració descriu el valor de les dades; és similar a una categoria de dades com ara "color", "població" o "multimèdia Commons" (fitxers allotjats a Wikimedia Commons). El valor de la declaració és el fragment de dades que de fet descriu l'element.

Les declaracions es poden també ampliar, comentar o contextualitzar amb l'addició d'opcions valoratives (qualificadors, referències i rang). El nucli d'una declaració sense referències ni rangs s'anomena també afirmació. Una afirmació sense qualificadors s'anomena també snak.

So, along with sources (references) and ranks, qualifiers allow statements to be expanded on, annotated, or contextualized beyond what can be expressed in just a simple property-value pair.

The structure is property-value(s), with optionals for every value (rank, qualifier and references).

Propietats

A Wikidata, cada propietat té assignat un tipus de dades predefinit, que limita la mena de valor que s'hi pot afegir. Per exemple, a la propietat "Color" només se li pot donar un valor de text, la propietat "Població" només podrà contenir nombres, i solament es podran afegir formats de fitxer a la propietat "Multimèdia Commons".

Per a més informació sobre com utilitzar les propietats, consulteu Wikidata:Properties.

Valors

Valors múltiples

Si, per la seva naturalesa, un element pot tenir propietats amb múltiples valors, com ara els fills d'una persona, o els idiomes oficials d'un país, és perfectament correcte afegir-los-hi tots.

Si, d'altra banda, un element hauria de tenir, idealment, un sol valor, com ara la població d'una ciutat, però en té diversos, per exemple perquè diferents fonts ofereixen valors diferents, s'hi han d'afegir tots els valors i s'hi han d'utilitzar qualificadors, que serveixen per a ampliar la descripció o afinar el valor d'una propietat esmentada en una declaració. En trobareu més informació a Ajuda:Qualificadors.

Valors desconeguts o inexistents

De vegades, per a una propietat determinada un element no té cap valor (absència de la propietat), o és desconegut. Aquests valors de dades poden aportar igualment informació important sobre l'element, i s'han d'incloure igualment a Wikidata. Per exemple, podríem dir que Elizabeth I of England (Q7207) no té cap valor per a la propietat child (P40), que és una declaració positiva que ella no tenia fills. També podem dir que William Shakespeare (Q692) té un valor desconegut per a la propietat date of birth (P569), que és una declaració positiva que aquella informació no s'ha conservat.

Unknown value may also mean the value is a known object, but that there's currently no Wikidata item about the object. However, in this case it is strongly recommended to create an item for the object, if it meets the notability policy.

La majoria de valors a Wikidata seran valors personalitzats, i s'introdueixen de la manera habitual. Els valors desconeguts i inexistents s'afegeixen a les declaracions fent clic a la icona ubicada al costat del camp de valor, i que té aquest aspecte:  . Aquesta icona també es pot utilitzar quan es vulgui canviar un valor desconegut o inexistent per un valor personalitzat.

Item values

The most common kind of value on Wikidata is the item. This means the property references another item in Wikidata. For example, you might have a statement that says Albert Einstein (Q937) instance of (P31) human (Q5). In other words, the value of the property instance of (P31) for Albert Einstein (Q937) is the item human (Q5). If the value for the property doesn't exist yet (say if Albert Einstein (Q937) were some kind of alien) you can always just make a new item.

Valors quantitatius

En afegir valors quantitatius, cal tenir en compte les restriccions següents. El nombre íntegre positiu més gran permès per Wikidata és 9e124, i el nombre negatiu més gran és -9e124. Per escriure els nombres reals s'hi pot afegir un decimal 9,9e124, però 9,91e124 no és possible. El nombre positiu més petit és 1e-124, i el negatiu més petit és -1e-124. En els nombres reals, l'exponent només pot ser 123, cosa que fa que el real positiu més petit sigui 1.0e-123 i el real negatiu més petit sigui -1.0e-123. (Observeu que el zero es preserva per indicar la precisió del valor. Seria diferent escriure 1e-123).

Afegiu-hi solament informació verificable

Wikidata no es una base de dades que emmagatzemi fets sobre el món, sinó una base de coneixements secundària que recopila i enllaça a les referències d'aquests coneixements. Això significa que Wikidata no afirma quina és realment la població d'Alemanya, sinó que simplement n'aporta la informació segons una font concreta, com ara The World Factbook (Q11191).

Com a tals, la majoria de declaracions han de ser verificables mitjançant fonts d'informació referenciables, com ara un llibre, una publicació científica o un article d'un diari. A Wikidata, les referències s'utilitzen per apuntar a fonts concretes que donen suport a les dades aportades per les declaracions. En trobareu més informació a Help:Sources.

Pluralitat i consens

Atès que les declaracions apunten, essencialment, a fonts d'informació referenciables, i diferents fonts poden oferir dades contradictòries, A Wikidata és possible representar diversos punts de vista.

En cas de discrepància, el consens de la comunitat determinarà el valor d'una propietat, tot i que es poden afegir altres punts de vista com a valors addicionals, sempre que n'incloguin la font i els qualificadors adients. També s'hi poden utilitzar rangs: si s'arriba a un valor de consens, s'ha d'indicar assignant-li el rang superior. Trobareu més informació sobre els rangs a Help:Rangs.

Tingueu en compte que les discrepàncies s'han de debatre a la pàgina de debat de l'element. Les guerres d'edicions en els valors no són acceptables.

Desambiguacions i altres pàgines de Wikimedia que no són elements

Quan un element de Wikidata fa referència a una pàgina de Wikimedia en si mateixa, i no al tema de què tracta, s'ha d'utilitzar la propietat instance of (P31) per a identificar el tipus de pàgina. Això inclou les categories, les plantilles, i altres pàgines fora de l'espai de noms principal.

Tots els elements de pàgines de desambiguació han de tenir la declaració 'instance of (P31) Wikimedia disambiguation page (Q4167410)'.

Exemples:

item: Madonna (Q1564372)
instance of: Wikimedia disambiguation page (Q4167410)
item: list of lighthouses in Iceland (Q3253135)
instance of: Wikimedia list article (Q13406463)

Quan una pàgina de la Viquipèdia tracti de més d'un concepte, objecte o cosa, i la combinació sigui un tema coherent, feu servir 'has part(s) (P527)' per a enllaçar a pàgines de Wikidata separades per a cadascun dels conceptes, objectes o coses individuals. Si la combinació no és coherent, sinó una fusió de diversos conceptes, objectes o coses, utilitzeu 'instance of (P31), Wikipedia article covering multiple topics (Q21484471)' i 'main subject (P921)' per a les parts individuals; no utilitzeu has part(s) (P527) en aquest cas. En trobareu més informació a Help:Modelling/Wikipedia and Wikimedia concepts § Compound Wikipedia articles.

Criteris d'exclusió

A Wikidata, les declaracions han d'incloure fonts amb referències neutrals i fiables.

Els tipus d'informació següents no s'han d'afegir com a declaracions de Wikidata:

  • Declaracions que continguin o revelin informació privada i/o confidencial sobre persones vives. En trobareu més informació a Wikidata:Living people

Ordre de les propietats

L'ordre en què es mostren les declaracions i els qualificadors no té cap rellevància, ja que estan ordenats solament segons la data en què cadascun d'ells es va afegir.

At Wikidata, the current configuration splits:

  • On items: properties with external identifier datatype at the bottom of pages, all other: above.
  • On properties: properties for property constraints at the bottom of pages, all other: above.

In addition, if properties are listed in MediaWiki:Wikibase-SortedProperties, they are sorted according to their order on that page, with all properties not listed sorted by date added.

Order of statements for a property

If there are multiple statements with the same property, these appear in the order they have been added. Sample: Q60#P1082 has values for several years.

When querying on Wikidata Query Server, they may appear in this order or any other. For a specific order, other features must be used:

On high profile items, it can be tempting to change the order of display of statements. This should be done with rearrange values.js (Q106683950) after ensuring other features are present. The script was converted into a gadget and can be enabled in Preferences. Avoid deleting and re-creating statements to sort them.

For some multi-valued properties with date or series ordinal qualifiers, the Wikidata community suggested the development of automatic sorting of statements after entry. Sample: display population numbers ordered by year (many items about places have such numbers and there is no point in ordering them manually or differently).

Com afegir declaracions

Les declaracions s'afegeixen a una pàgina d'element, en aquest cas per a Marcel Bouix (Q16775650), de la manera següent:

 
Desplaceu-vos fins a la secció Declaracions
 
Feu clic a "Afegeix" després de totes les declaracions existents
 
Al camp de propietat que hi apareix, comenceu a escriure la propietat
 
Seleccioneu la propietat entre les suggerides pel menú desplegable
 
Al camp nou que apareix a la dreta de la propietat, comenceu a escriure el valor. En acabar, feu clic a "Desa"
 
La declaració acabada tindrà aquest aspecte. Per a modificar-la o eliminar-la, feu clic a "modifica"

Per a afegir-hi qualificadors, fonts o rangs consulteu la documentació adient relacionada al final de la pàgina.

Vegeu també

Pàgines d'ajuda relacionades:

  • Help:Properties, which explains what properties are and what rules they follow
  • Help:Sources, which explains what sources are and what rules they follow
  • Help:Qualifiers, which explains what qualifiers are and what rules they follow
  • Help:Ranking, which explains what ranks are and what rules they follow
  • Help:QuickStatements, which explains how to add statements in batches using QuickStatements tool

Per a més informació i ajuda, vegeu:

  • Project chat, per discutir tots i cadascun dels aspectes de Wikidata en anglès. En català, a Wikidata:La taverna
  • Wikidata:Glossary, el glossari de termes utilitzats en aquesta pàgina d'ajuda i altres
  • Help:FAQ, dubtes freqüents resolts per la comunitat Wikidata
  • Help:Contents, el portal d'ajuda que conté tota la documentació disponible sobre Wikidata