Ajutor:Declarații

This page is a translated version of the page Help:Statements and the translation is 69% complete.
Outdated translations are marked like this.

La Wikidata, un concept, subiect sau obiect este reprezentat de un item. Fiecărui item i se acordă propria pagină. O declarație (în format de graf Resource Description Framework (Q54872): Subiect-Predicat-Complement direct) este felul în care informația pe care o știm despre un item — datele pe care le avem despre el — se înregistrează la Wikidata. Aceasta se întâmplă prin cuplarea unei proprietăți cu cel puțin o valoare; această pereche stă în centrul unei declarații. Declarațiile pot fi extinse, adnotate sau contextualizate cu valori adiționale, precum și, opțional, cu calificative, referințe și ranguri. Declarațiile servesc și la legarea unui item de altul, formând o structură de date înlănțuite.

Limbă element proprietate Valoare
engleză Marie Curie occupation physicist
germană Marie Curie Tätigkeit Physiker
franceză Marie Curie occupation physicien ou physicienne
poloneză Maria Skłodowska-Curie zajęcie fizyk
  Q7186 P106 Q169470

Valoare

Pentru a include informații despre ocupația lui Marie Curie în Wikidata, va trebui să adăugați o afirmație pentru itemul pentru Marie Curie, Marie Curie (Q7186). Folosind proprietatea, occupation (P106), puteți apoi să adăugați valoarea physicist (Q169470). Puteți adăuga și valoarea chemist (Q593644). Observați că atât "chimist" cât și "fizician" au propriile pagini în Wikidata, ceea ce permite ca Marie Curie să fie legată de aceste itemuri.

Principii generale, independente de limbă

 
Generalități despre o declarație de la Wikidata
(pentru Douglas Adams (Q42))
 
exemplu de declarație simplă formată dintr-o singură pereche proprietate-valoare
 
exemplu de declarație formată din mai multe valori pentru o singură proprietate
 
exemplu de declarație Wikidata mai complexă, formată dintr-o pereche proprietate-valoare, calificative și o referință

O declarație constă dintr-o pereche proprietate-valoare, cum ar fi "locație: Germania"

Proprietatea dintr-o declarație descrie valoarea datelor și poate fi considerată o categorie de date, cum ar fi culoare, populație sau fișier Commons (fișiere găzduite pe Wikimedia Commons). Valoarea afirmației este data care descrie itemul.

Declarațiile pot fi și extinse, adnotate sau contextualizate adăugând, opțional, calificative, referințe și ranguri. Nucleul unei declarații fără referințe și rang se mai numește și afirmație (în engleză, claim). O afirmație fără calificative este denumită și snak.

Deci, alături de surse (referințe) și ranguri, calificativele pot permite detalierea unor declarații, adnotarea lor sau contextualizarea mai profund decât se poate exprima printr-o simplă pereche proprietate-valoare.

Structura este proprietate-valoare, cu opționale pentru fiecare valoare (rang, calificativ sau referință).

Proprietăți

Fiecare proprietate din Wikidata are atribuit un tip de date predefinit, care restricționează ce anume i se poate da ca valoare. De exemplu, proprietății culoare i se pot da ca valoare doar alte itemuri, proprietății populație i se pot atribui doar numere, iar proprietății fișier Commons i se pot atribui doar fișiere prezente la Wikimedia Commons.

Pentru mai multe informații despre cum se folosesc proprietățile, vedeți Wikidata:Properties.

Valori

Valori multiple

Dacă un item poate avea, prin natura sa, mai multe valori (cum ar fi copiii unei persoane, sau limbile oficiale ale unei țări), se pot adăuga toate aceste valori multiple.

Dacă însă un item are în mod ideal o singură valoare (cum ar fi populația unui oraș), dar are valori multiple (de exemplu, pentru că surse diferite raportează cifre diferite), toate valorile pot fi adăugate, folosindu-se calificative adiționale. Calificativele pot fi folosite pentru a descrie mai mult sau pentru a rafina valoarea unei proprietăți dată într-o declarație. Vedeți Help:Qualifiers pentru mai multe informații.

Valori necunoscute sau inexistente

Uneori, un item fie nu are nicio valoare, fie are o valoare necunoscută pentru o proprietate. În funcție de proprietate, aceste valori speciale pot oferi informații importante despre un item și deci trebuie înregistrate la Wikidata. De exemplu, am putea spune că Elizabeth I of England (Q7207) are nicio valoare pentru proprietatea child (P40), ceea ce e cu totul altceva decât să nu înregistrăm nimic. Am putea spune și că William Shakespeare (Q692) are o valoare necunoscută pentru proprietatea date of birth (P569).

Valoare necunoscută poate însemna și că valoarea este un obiect cunoscut, dar Wikidata nu are încă un item despre acel obiect. În acest caz, este însă mult mai recomandat să se creeze acel item pentru obiect, în măsura în care îndeplinește criteriile politicii de notabilitate.

Majoritatea valorilor de la Wikidata vor fi valori definite, care sunt introduse în maniera obișnuită. Valorile necunoscute sau absente se adaugă la declarații prin click pe pictograma de lângă câmpul valoare care arată așa:  . Această pictogramă poate fi folosită și atunci când se dorește schimbarea unei valori necunoscute sau a unei valori absente înapoi într-o valoare definită.

Item values

Cel mai comun tip de valoare de la Wikidata este itemul. Aceasta înseamnă că proprietatea face referire la un alt item din Wikidata. De exemplu, puteți avea o declarație care spune Albert Einstein (Q937) instance of (P31) human (Q5). Cu alte cuvinte, valoarea proprietății instance of (P31) pentru Albert Einstein (Q937) este itemul human (Q5). Dacă valoarea proprietății nu există încă (să zicem, dacă Albert Einstein (Q937) ar fi vreun extraterestru) se poate oricând crea un nou item.

Valori cantitative

Când se adaugă valori cantitative, trebuie reținute următoarele constrângeri. Cel mai mare număr întreg pozitiv permis de Wikidata este 9e124 și cel mai mare număr negativ este -9e124. Pentru numerele în virgulă mobilă, este suportată o cifră zecimală adițională 9,9e124, dar 9,91e124 nu este posibil. Cele mai mici numere pozitiv și negativ sunt 1e-124 și -1e-124. Pentru virgulă mobilă, exponentul poate fi doar 123, astfel că cele mai mici numere pozitive și negative în virgulă mobilă sunt: 1.0e-123 și -1.0e-123 (zeroul va fi conservat ca indicator al preciziei valorii. Faceți comparație cu introducerea lui 1e-123).

Adăugați numai informații verificabile

Wikidata nu este o bază de date care stochează fapte despre lume, ci o bază de cunoștințe secundară care colectează asemenea cunoștințe și trimite la sursele de unde provin. Aceasta înseamnă că Wikidata nu stochează doar ce populație are Germania; ea doar oferă informația desore ce populație spune o anume sursă, cum ar fi The World Factbook (Q11191) CIA World Factbook, că are Germania.

Ca atare, cele mai multe declarații trebuie să fie verificabile în surse de informație cum ar fi cărți, publicații științifice, sau articole de ziar. La Wikidata, referințele sunt folosite pentru a trimite la anumite surse care sprijină datele dintr-o declarație. Pentru mai multe informații, vedeți Help:Sources.

Pluralitatea și consensul

Întrucât declarațiile trimit în esență spre surse de informare verificabile, și surse diferite pot oferi informații contradictorii, la Wikidata se poate reprezenta o pluralitate de perspective.

În caz de dispute, consenul comunității determină valoarea unei proprietăți, dar se pot adăuga și alte pucnte de vedere cât timp ele includ o sursă și calificative corespunzătoare. Se pot folosi și ranguri; dacă există consens, informația corectă trebuie indicată prin rangul preferat. Pentru mai multe informații despre ranguri, vedeți Help:Ranking.

Țineți minte că disputele trebuie discutate în pagina de discuții a itemului. Războaiele de editări pe marginea valorilor nu sunt acceptabile.

Dezambiguizările și alte pagini Wikimedia fără itemuri

Când un item de Wikidata se referă la o pagină Wikimedia și nu la subiectul ei, proprietatea instance of (P31) trebuie folosită pentru a identifica tipul de pagină. Între acestea se numără paginile categoriilor, formatelor și alte pagini din afara spațiului principal.

Toate paginile de dezambiguizare trebuie să aibă declarația 'instance of (P31) Wikimedia disambiguation page (Q4167410)'.

Exemple:

item: Madonna (Q1564372)
instanță de: Wikimedia disambiguation page (Q4167410)
item: list of lighthouses in Iceland (Q3253135)
instanță de: Wikimedia list article (Q13406463)

Când o pagină de Wikipedia acoperă mai multe concepte, obiecte sau lucruri, folosiți 'has part(s) (P527)' pentru a trimite spre pagini Wikidata separate pentru fiecare din conceptele, obiectele sau lucrurile individuale. Dacă combinația nu este coerentă, ci este o comasare de concepte, obiecte sau lucruri diferite, folosiți 'instance of (P31), Wikipedia article covering multiple topics (Q21484471)' și 'main subject (P921)' pentru elementele individuale. nu folosiți has part(s) (P527) în acest caz. Vedeți Help:Modelling/Wikipedia and Wikimedia concepts § Compound Wikipedia articles pentru mai multe informații.

Criterii de excluziune

Declarațiile de la Wikidata trebuie să fie referențiate și să trimită spre surse neutre, de încredere.

Următoarele tipuri de informații nu trebuie adăugate ca declarații în Wikidata:

  • Declarații ce conțin ori dezvăluie informații personale și/sau sensibile despre persoane în viață. Vedeți Wikidata:Living people pentru mai multe informații

Ordinea declarațiilor

Ordinea în care se afișează declarațiile și calificatorii nu ar trebui să aibă nicio însemnătate; ele sunt ordonate numai după data la care s-a adăugat fiecare declarație. Rangurile sau numerotarea sunt reprezentate de calificatori cum ar fi $1, $2 și $3. Dacă însă proprietățile sunt listate în $4, atunci ele sunt sortate conform ordinii de pe acea pagină, iar toate proprietățile nelistate sunt sortate după data adăugării.

La Wikidata, configurația actuală se împarte:

  • Pe itemi: proprietăți cu tip de dată identificator extern la baza paginii, toate celelalte: deasupra.
  • La proprietăți: proprietățile pentru constrângeri de proprietate la baza paginilor, toate celelalte: deasupra.

În plus, dacă proprietățile sunt listate în MediaWiki:Wikibase-SortedProperties, ele sunt sortate conform ordinii de pe acea pagină, toate proprietățile nelistate fiind sortate după data adăugării.

Ordinea declarațiilor pentru o proprietate

If there are multiple statements with the same property, these appear in the order they have been added. Sample: Q60#P1082 has values for several years.

When querying on Wikidata Query Server, they may appear in this order or any other. For a specific order, other features must be used:

On high profile items, it can be tempting to change the order of display of statements. This should be done with rearrange values.js (Q106683950) after ensuring other features are present. The script was converted into a gadget and can be enabled in Preferences. Avoid deleting and re-creating statements to sort them.

For some multi-valued properties with date or series ordinal qualifiers, the Wikidata community suggested the development of automatic sorting of statements after entry. Sample: display population numbers ordered by year (many items about places have such numbers and there is no point in ordering them manually or differently).

Adăugarea declarațiilor

Declarațiile se adaugă în pagina unui item—în cazul de față, la Marcel Bouix (Q16775650)—în felul următor:

 
Derulați pagina până la secțiunea "Declarații"
 
Faceți click pe „adaugă”, la capătul tuturor celorlalte declarații
 
În câmpul nou de proprietate, începeți să scrieți proprietatea
 
Alegeți proprietatea din opțiunile care apar în lista de sugestii
 
În câmpul nou care apare în dreapta proprietății, introduceți valoarea. Când terminați, faceți click pe publish
 
Declarația finală va apărea așa. Pentru a o modifica sau șterge, faceți click pe modifică

Pentru a adăuga calificative, surse sau ranguri, folosiți documentația adecvată listată în josul paginii.

Vezi și

Pentru alte pagini de ajutor, vedeți:

  • Help:Properties, which explains what properties are and what rules they follow
  • Help:Sources, which explains what sources are and what rules they follow
  • Help:Qualifiers, which explains what qualifiers are and what rules they follow
  • Help:Ranking, which explains what ranks are and what rules they follow
  • Help:QuickStatements, which explains how to add statements in batches using QuickStatements tool

Pentru alte informații și îndrumări, vedeți:

  • Project chat, for discussing all and any aspects of Wikidata
  • Wikidata:Glossary, the glossary of terms used in this and other Help pages
  • Help:FAQ, frequently asked questions asked and answered by the Wikidata community
  • Help:Contents, the Help portal featuring all the documentation available for Wikidata