Help:Verklaringen

This page is a translated version of the page Help:Statements and the translation is 99% complete.
Outdated translations are marked like this.

In Wikidata wordt een concept, onderwerp of object (een entiteit) vertegenwoordigd door een item. Elk item heeft zijn eigen pagina. Een verklaring heeft het Resource Description Framework (Q54872) formaat: item-eigenschap-waarde. Hierbij wordt van het item voor een eigenschap ten minste één waarde aangegeven. Verklaringen kunnen uitgebreid worden met extra waarden, maar ook met optionele kwalificaties, bronnen en rangen. Verklaringen zorgen er tevens voor dat items met elkaar worden gekoppeld, zodat er een gekoppelde datastructuur ontstaat.

Taal item eigenschap Waarde
Engels Marie Curie occupation physicist
Duits Marie Curie Tätigkeit Physiker
Frans Marie Curie occupation physicien ou physicienne
Pools Maria Skłodowska-Curie zajęcie fizyk
  Q7186 P106 Q169470

Voorbeeld:

Om informatie over de gegevens van Marie Curie in Wikidata op te nemen, moet u een verklaring toevoegen aan het item voor Marie Curie, Marie Curie (Q7186). Met behulp van de eigenschap occupation (P106), kunt u de waarde physicist (Q169470) toevoegen. U kunt ook de waarde chemist (Q593644) toevoegen. Zowel een chemicus als een fysicus hebben hun eigen pagina's in Wikidata, Marie Curie kan aan deze items worden gekoppeld.

Taal-onafhankelijke algemene principes

 
Overzicht van een Wikidata-verklaring br> (voor Douglas Adams (Q42))
 
voorbeeld van een eenvoudige verklaring die bestaat uit één eigenschap-waardepaar
 
Voorbeeld van een instructie die bestaat uit meerdere waarden voor één eigenschap
 
voorbeeld van een sterke Wikidata-verklaring bestaande uit één eigenschap-waardepaar, kwalificaties en een referentie

Een verklaring bestaat uit een combinatie van een eigenschap en een waarde, zoals land: Duitsland.

De eigenschap in een verklaring beschrijft de gegevenswaarde en kan worden gezien als een categorie gegevens zoals "kleur", "bevolking" of "Commons media" (bestanden gehost op Wikimedia Commons). De waarde in de verklaring is het werkelijke stuk gegevens dat het item beschrijft.

Verklaringen kunnen ook worden uitgebreid, geannoteerd of gecontextualiseerd met de toevoeging van optionele waarden (kwalificaties, referenties, en rang). Het kerndeel van een verklaring zonder referenties en rangen wordt ook wel claim genoemd. Een claim zonder kwalificaties wordt ook wel snak genoemd.

Dus, samen met bronnen (referenties) en rangen, maken kwalificaties het mogelijk om verklaringen uit te breiden, te annoteren of te contextualiseren buiten wat kan worden uitgedrukt in slechts een eenvoudig eigenschap-waardepaar.

De structuur is eigenschapswaarde(n), met optionele opties voor elke waarde (rang, kwalificatie en referenties).

Eigenschappen

Aan elke eigenschap in Wikidata wordt een vooraf gedefinieerd gegevenstype toegewezen dat beperkt wat als waarde kan worden toegevoegd. Er kunnen bijvoorbeeld alleen andere items worden toegevoegd als een waarde voor de eigenschap "kleur", alleen getallen kunnen worden toegevoegd voor de eigenschap "bevolking" en alleen multimediabestanden die op Wikimedia Commons kunnen worden bekeken, kunnen worden toegevoegd voor de eigenschap "Commons media".

Voor meer informatie over het gebruik van eigenschappen: Wikidata:Properties.

Waarden

Meerdere waarden

Als een item van nature eigenschappen met meerdere waarden kan hebben (zoals onderliggende waarden van een persoon of officiële talen van een land), is het volkomen acceptabel om elk van deze meerdere waarden toe te voegen.

Als een item daarentegen idealiter slechts één waarde zou moeten hebben (zoals de bevolking van een stad), maar meerdere waarden heeft (bijvoorbeeld omdat verschillende bronnen verschillende getallen rapporteren), kunnen alle waarden worden toegevoegd en moeten extra kwalificaties worden gebruikt. Kwalificaties worden gebruikt om de waarde van een eigenschap in een verklaring verder te beschrijven of te verfijnen. Zie Help:Qualifiers voor meer informatie.

Onbekend of geen waarde

Er zijn momenten waarop voor een bepaalde eigenschap een item geen waarde heeft (de afwezigheid van die eigenschap) of een onbekende waarde. Deze gegevenswaarden kunnen nog steeds belangrijke informatie over het item opleveren en moeten als dat het geval is, worden vastgelegd in Wikidata. We moeten bijvoorbeeld zeggen dat Elizabeth I of England (Q7207) geen waarde heeft voor de eigenschap child (P40), wat een positieve verklaring is dat ze geen kinderen had. We moeten ook zeggen dat William Shakespeare (Q692) een onbekende waarde heeft voor het eigendom van date of birth (P569), wat een positieve verklaring is dat die informatie niet is bewaard.

Onbekende waarde kan ook betekenen dat de waarde een bekend object is, maar dat er nu geen Wikidata-item over het object is. In dit geval wordt het echter sterk aanbevolen om een item voor het object te maken, als het voldoet aan dit beleid.

De meeste waarden in Wikidata zijn aangepaste waarden en worden op de gebruikelijke manier ingevoerd. Onbekende waarden en geen waarden worden toegevoegd aan verklaringen door te klikken op het pictogram naast het waardeveld dat er als volgt uitziet  . Dit pictogram kan ook worden gebruikt wanneer u een onbekende of geen waarde wilt wijzigen in een aangepaste waarde.

Item waarden

De meest voorkomende waarde op Wikidata is het item. Dit betekent dat de eigenschap verwijst naar een ander item in Wikidata. U kunt bijvoorbeeld een verklaring hebben met de tekst Albert Einstein (Q937) instance of (P31) human (Q5). Met andere woorden, de waarde van de eigenschap instance of (P31) voor Albert Einstein (Q937) is het item human (Q5). Als de waarde voor de eigenschap nog niet bestaat (bijvoorbeeld als Albert Einstein (Q937) een soort buitenaards wezen was), kunt u altijd gewoon een nieuw item maken.

Kwantitatieve waarden

Bij het toevoegen van kwantitatieve waarden moeten de volgende beperkingen in acht worden genomen. Het grootste positieve gehele getal dat Wikidata toestaat is 9e124 en het grootste negatieve getal -9e124. Voor een zwevendekommagetal (float) wordt één extra decimaal ondersteund 9,9e124, maar 9,91e124 is niet mogelijk. De kleinste positieve en negatieve getallen zijn 1e-124 en -1e-124. Voor een zwevendekommagetal kan de exponent slechts 123 zijn, waardoor dit de kleinste positieve en negatieve waarden zijn: 1.0e-123 en -1.0e-123 (Merk op dat de nul wordt bewaard als een indicator van de precisie van de waarde. Vergelijk dit met het invoeren van 1e-123).

Alleen controleerbare informatie toevoegen

Wikidata is geen database die feiten over de wereld opslaat, maar een secundaire kennisbank die verwijzingen naar dergelijke kennis verzamelt en ernaar linkt. Dit betekent dat Wikidata niet vermeldt wat de bevolking van Duitsland eigenlijk is; het geeft gewoon de informatie over wat de bevolking van Duitsland is volgens een specifieke bron, zoals The World Factbook (Q11191).

Als zodanig moeten de meeste verklaringen verifieerbaar zijn door referentiebronnen van informatie zoals een boek, wetenschappelijke publicatie of krantenartikel. In Wikidata worden referenties' gebruikt om te verwijzen naar specifieke bronnen die een back-up maken van de gegevens die in een verklaring worden verstrekt. Voor meer informatie, zie Help:Sources.

Meerdere meningen en consensus

Omdat verklaringen in wezen verwijzen naar referentiebronnen van informatie en verschillende bronnen tegenstrijdige informatie kunnen bieden, is het mogelijk om een veelvoud aan perspectieven op Wikidata weer te geven.

In geval van geschillen bepaalt de consensus van de gemeenschap de waarde van een eigenschap, maar andere standpunten kunnen als extra waarden worden toegevoegd, zolang ze een bron en de juiste kwalificaties bevatten. Rangen kunnen ook worden gebruikt; Als er een consensus bestaat, moet deze worden aangegeven door een voorkeursrang. Voor meer informatie over rangen, zie Help:Ranking.

Houd er rekening mee dat geschillen moeten worden besproken op de discussiepagina van het item. Het voeren van oorlog over waarden is niet acceptabel.

Doorverwijspagina's en andere Wikimedia-pagina's

Wanneer een Wikidata-item verwijst naar een Wikimedia-pagina zelf in plaats van naar het onderwerp van de Wikimedia-pagina, moet de eigenschap instance of (P31) worden gebruikt om het type pagina te identificeren. Dit omvat categorie, sjabloon en andere pagina's buiten de hoofdnaamruimte.

Alle doorverwijspagina-items moeten de verklaring 'instance of (P31) Wikimedia disambiguation page (Q4167410)' hebben.

Voorbeelden:

item: Madonna (Q1564372)
instantie van: Wikimedia disambiguation page (Q4167410)
item: list of lighthouses in Iceland (Q3253135)
instantie van: Wikimedia list article (Q13406463)

Wanneer een Wikipedia-pagina meer dan één concept, object of ding omvat en de combinatie een samenhangend onderwerp is, gebruik dan 'has part(s) (P527)' om te linken naar afzonderlijke Wikidata-pagina's voor elk van de afzonderlijke concepten, objecten of dingen. Als de combinatie niet coherent is, maar in plaats daarvan een samenvoeging van meerdere concepten, objecten of dingen, gebruik dan in plaats daarvan 'instance of (P31) Wikipedia article covering multiple topics (Q21484471)' en 'main subject (P921)' voor de afzonderlijke onderdelen; Gebruik in dit geval geen has part(s) (P527). Zie Help:Modelling/Wikipedia and Wikimedia concepts § Compound Wikipedia articles voor meer informatie.

Uitsluitingscriteria

Wikidata-verklaringen moeten afkomstig zijn en betrouwbare neutrale referenties bevatten.

De volgende typen informatie worden niet toegevoegd als verklaringen in Wikidata:

  • Verklaringen die privacygevoelige gegevens over levende personen bevatten. Zie Wikidata:Levende mensen voor meer informatie

Volgorde van eigenschappen

De weergegeven volgorde van verklaringen en kwalificaties mag geen betekenis hebben; Ze worden alleen gesorteerd op basis van de datum waarop de verklaringen zijn toegevoegd.

Bij Wikidata splitst de huidige configuratie zich op:

  • Op items: eigenschappen met gegevenstype externe-id onder aan pagina's, alle andere: hierboven.
  • Op eigenschappen: eigenschappen voor eigenschapsbeperkingen onderaan de pagina's, alle andere: hierboven.

Bovendien, als eigenschappen worden vermeld in MediaWiki:Wikibase-SortedProperties, worden ze gesorteerd op basis van hun volgorde op die pagina, waarbij alle eigenschappen die niet worden vermeld, worden gesorteerd op datum toegevoegd.

Volgorde van verklaringen voor een eigenschap

Als er meerdere verklaringen met dezelfde eigenschap zijn, worden deze weergegeven in de volgorde waarin ze zijn toegevoegd. Voorbeeld: Q60#P1082 heeft waarden voor meerdere jaren.

Wanneer u een query uitvoert op Wikidata Query Server, kunnen ze in deze of een andere volgorde worden weergegeven. Voor een specifieke volgorde moeten andere functies worden gebruikt:

Op spraakmakende items kan het verleidelijk zijn om de volgorde van weergave van uitspraken te wijzigen. Dit moet worden gedaan met rearrange values.js (Q106683950) nadat u ervoor hebt gezorgd dat andere functies aanwezig zijn. Vermijd het verwijderen en opnieuw maken van instructies om ze te sorteren.

Voor sommige multi-gewaardeerde eigenschappen met datum- of reeksordinale kwalificaties stelde de Wikidata-gemeenschap de ontwikkeling voor van automatische sortering van verklaringen na invoer. Voorbeeld: toon bevolkingsaantallen gerangschikt per jaar (veel items over plaatsen hebben dergelijke nummers en het heeft geen zin om ze handmatig of anders te sorteren).

Verklaringen toevoegen

Verklaringen worden op de volgende manier toegevoegd aan een objectpagina, in dit geval voor Marcel Bouix (Q16775650):

 
Scroll omlaag naar de sectie met verklaringen
 
Klik op "toevoegen" helemaal onderaan alle andere verklaringen
 
Begin in het nieuwe eigenschappenveld dat wordt weergegeven de eigenschap te typen
 
Selecteer de eigenschap uit de opties die worden weergegeven in de entiteitssuggestie
 
Begin in het nieuwe veld dat rechts van de eigenschap wordt weergegeven de waarde te typen. Als u klaar bent, klikt u op "opslaan"
 
De slotverklaring ziet er als volgt uit. Om het te wijzigen of te verwijderen, klikt u op "bewerken"

Als u kwalificaties, bronnen of rangen wilt toevoegen, raadpleegt u de juiste helpdocumentatie onderaan de pagina.

Zie ook

Voor gerelateerde hulppagina's, zie:

  • Help:Properties, waarin wordt uitgelegd wat eigenschappen zijn en welke regels ze volgen
  • Help:Sources, waarin wordt uitgelegd wat bronnen zijn en welke regels ze volgen
  • Help:Qualifiers, waarin wordt uitgelegd wat kwalificaties zijn en welke regels ze volgen
  • Help:Ranking, waarin wordt uitgelegd wat rangen zijn en welke regels ze volgen
  • Help:QuickStatements, waarin wordt uitgelegd hoe u instructies in batches kunt toevoegen met behulp van het hulpmiddel QuickStatements

Voor meer informatie en uitleg, zie:

  • Project chat, voor discussie over alles op Wikidata
  • Wikidata:Glossary, over termen die gebruikt worden op deze en andere hulppagina's
  • Help:FAQ, veelgestelde vragen die gevraagd en beantwoord werden door de Wikidata-gemeenschap
  • Help:Contents, het hulpportaal biedt alle documentatie die beschikbaar is over Wikidata