Help:Flersproglighed

This page is a translated version of the page Help:Multilingual and the translation is 91% complete.
Outdated translations are marked like this.

Wikidata er et internationalt og dermed flersprogligt projekt. Selv om engelsk er standardsprog i grænsefladen, er det meningen, at projektet kan anvendes og være nyttigt for alle brugere, uafhængigt af sprog, med MediaWiki internationaliseringsstøtte.

Generelle principper

Wikidata-softwaren ligger lokalt, som på alle Wikimedia-projekter. Brugerne kan angive deres foretrukne sprog i menuen Preferences eller ved hjælp af den universelle sprogvælger ved at klikke på det følgende ikon, som findes i toppen af alle sider: ULS.

Politikker og retningslinjer skal skrives først på engelsk og dernæst oversættes til andre sprog. Den engelske version af politikken eller retningslinjen er den autoritative version, som udgaver på andre sprog skal baseres på. Oversættelser kan laves med oversættelsesudvidelsen. Dokumentation for oversættelsesudvidelsen er også tilgængelig. Du kan også efterlade en besked på Wikidata:Oversætternes opslagstavle, hvis du har spørgsmål eller anmodninger.

Indhold på netstedet

Universel sprogvælger ULS English

Wikidatas dataindhold består af emner og egenskaber, som er flersprogede efter behov.

Emner og egenskaber

For så vidt angår emner og egenskaber er etiketter, beskrivelser og aliasser altid flersprogede, hvilket betyder, at de kan vises til brugere og kan angives af brugere på ethvert sprog, som softwaren understøtter.

Som udgangspunkt ser, tilføjer og redigerer brugere etiketterne, beskrivelserne og aliasserne på deres foretrukne sprog. Det foretrukne sprog anvendes også som udgangspunkt, når der oprettes nye emner.

Liste over etiketter

Etiketter, aliasser og beskrivelser på fler sprog kan nemt tilføjes til emner og egenskaber på én af følgende 2 måder:

  1. Ved at anvende skabelonen #babel. Efter at du har angivet dine sprogkundskaber med skabelonen #babel (se Help:Navigating Wikidata/User Options for oplysninger om, hvordan dette gøres), vil etiketter, aliasser og beskrivelser nu fremstå på dine sprog under afsnittet "In more languages" på emnesiden eller egenskabssiden. Du kan redigere alle eller hvilken som helst af dem ved at klikke på de relevante [edit]-links.
  2. Ved at aktivere tilføjelsen labelLister under din menu for indstillinger (se Help:Navigating Wikidata/User Options for flere oplysninger om, hvordan tilføjelser aktiveres). For at anvende tilføjelsen labelLister på et emne, klik på fanen "Label List" i øverste højre side af emnesiden (mellem "Read" og "View history"). Efter at du har valgt den, vil du kunne se en pop-up med en liste over alle etiketter, beskrivelser og aliasser, som kan anvendes, angivet efter sprogkode. Klik på [edit]knappen i pop-uppen for at opdatere etiketter, beskrivelser og aliasser for forskellige sprog.

It is also possible to see how an item does appear in a specific language, for instance https://www.wikidata.org/wiki/Q10987?uselang=sv.

Udsagn

For udsagn (inklusive kilder og kvalifikatorer) behøver værdierne og egenskaberne typisk ikke at blive oversat.

Når emner og egenskaber tilføjes til udsagn, vil de automatisk fremkomme i entitetsforslaget under de relevante, oversatte etiketter for ethvert sprog, som er angivet for siden. Når en egenskab eller en værdi tilføjes til udsagnet, kan det være nødvendigt at indtaste et emnes eller en egenskabs unikke identifikator (Q### eller P###), hvis etiketten endnu ikke er oversat til sidens sprog.

Når Wikimedia Commons-filer tilføjes som værdier, vil filnavnet tilsvare det, der efterfølger "File:" uanset sproget, det angives på.
For udsagnskoden image (P18) → The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg vil The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg altid fremkomme og fremstå som filen, også når der redigeres på eksempelvis fransk eller polsk.

Værdier, som er strenge, så som eksterne standarder, databaseidentifikatorer eller koder - for eksempel ISBN-numre, patentnumre, webfarver og hex-tripletter - er også sproguafhængige.

Webstedlinks

Hovedsproget først

Webstedlinks (liks til Wikipedia og andre WikiMedia-sider) er ikke flersproglige - de vises og angives udelukkende som på det linkede websted.

Tilføjelsen Main language first fremhæver webstedlinks på det angivne sprog for siden, og sorterer dem, så de fremstår i toppen af listen. Tilføjelsen skal aktiveres under menuen Preferences. For understøttelse af yderligere sprog skal du vælge fanen "Editing" i menuen indstillinger, og tilføj dernæst "Assistant languages:" i afsnittet "Translation options".

Specialsider

  • * Special:MyLanguageFallbackChain viser din sporgtilbagefaldskæde. Tilbagefaldskæden refererer til Wikidatas systematiske måde at vise indhold for dig på, når det ikke er tilgængeligt på dit foretrukne førstesprog. For oplysninger om dens konfiguration og effekt, se Help:Navigation på Wikidata/Brugervalg#Sprogtilbagefaldskæde.
  • * Søg er en flersproget søgemaskine, som gør det muligt at søge efter emner, egenskaber eller sider på hvilket som helst sprog.
  • * Med Item by title kan man finde emner efter deres sidetitler på et Wikimedia-netsted. Der søges kun efter emner på det valgte sprog på det angivne Wikimedia-netsted: titlen skal være helt identisk med den indtastede søgeværdi.
  • Specialsider som Special:AllPages, som genererer lister over emner og/eller egenskaber, viser etiketter i henhold til sprogtilbagefaldskæden såvel som identifikatorer (Q#### for elementer), (P#### for egenskaber). Hvis der ikke findes nogen etiket for nogen af sprogene i din sprogtilbagefaldskæde, er det kun identifikatioren, der vil blive vist.

Uoversatte emner og egenskaber

Som nævnt ovenfor bliver emner og egenskaber uden etiket på dit foretrukne sprog vist ved brug af etiketter fra andre sprog i din sprogtilbagefaldskæde, eller bare ved identifikatorer (Q#### eller P####), når der ikke eksisterer nogen etiket på nogen af dine sprog. Tilføj gerne en oversættelse af etiketter (og beskrivelser) i disse tilfælde, men sørg for, at oversættelsen er korrekt.

Entities without label kan anvendes som værktøj til at finde emner og egenskaber, som ikke har nogen etiket på et givet sprog.

Oversætte software

The MediaWiki and the Wikibase software can be translated via translatewiki.net.

Furthermore several other tools can be translated via the Tool Translate website from Magnus Manske.

Se også

For relaterede hjælpesider, se:

For yderligere oplysninger og retningslinjer, se:

  • Project chat, her kan du diskutere hvilket som helst emne på Wikidata
  • Wikidata:Glossary, en ordliste over begreberne, som anvendes på denne og andre hjælpesider
  • Help:FAQ, ofte stillede spørgsmål, som er stillet og besvaret af brugersamfundet på Wikidata
  • Help:Contents, hjælpeportalen, som indeholder al den tilgængelige dokumentation om Wikidata