Help:Flerspråklighet

This page is a translated version of the page Help:Multilingual and the translation is 81% complete.
Outdated translations are marked like this.

Wikidata er et internasjonalt og dermed flerspråklig prosjekt. Selv om engelsk er standardspråk i grensesnittet, er det meningen at prosjektet skal kunne være nyttig for alle brukere, uavhengig av språk, ved hjelp av MediaWikis internasjonaliseringsstøtte.

Generelle prinsipper

Wikidata-programvaren er som alle andre Wikimedia-prosjekter fullstendig lokalisert. Brukere kan sette sitt foretrukne språk i menyen ⧼preferanser⧽ eller i den universelle språkvelgeren ved å klikke på følgende ikon som finnes øverst på alle sider:  .

Regler og retningslinjer skal skrives på engelsk først, og deretter oversettes til andre språk. Den engelske versjonen er den autoritative versjonen som oversettelsene skal være basert på. Oversettelser kan gjøres med Translate-tillegget. Dokumentasjon for tillegget er tilgjengelig. Du kan også legge igjen en beskjed på Wikidata:Translators' noticeboard hvis du har spørsmål.

Sideinnhold

 
Den universelle språkvelgeren   English

Datainnholdet på Wikidata består av elementer og egenskaper som er flerspråklige der det trengs.

Elementer og egenskaper

For elementer og egenskaper er etiketter, beskrivelser og alias alle flerspråklige, noe som betyr at de både kan vises og redigeres på alle språk som støttes av programvaren.

Som standard vil brukere se, legge til og redigere etiketter, beskrivelser og aliaser på deres foretrukne språk. Det foretrukne språket vil også være standardspråket ved opprettelse av nye elementer.

 
Liste over etiketter

Etiketter, alias, og beskrivelser på flere språk kan enkelt legges til elementer og egenskaper på en av to måter:

  1. Ved hjelp av #babel-malen. Når du har angitt språkkunnskapene dine med #babel-malen (se Help:Navigating Wikidata/User Options for informasjon om hvordan du gjør dette), vil etiketter, alias og beskrivelser for språkene dine vises i «In more languages»-delen av element- eller egenskapsiden. Ved å klikke på [edit]-lenka kan du redigere termer på ett eller flere av språkene dine.
  2. Ved å aktivere labelLister-tilleggsfunksjonen under Innstillinger (se Help:Navigating Wikidata/User Options for informasjon om aktivering av tilleggsfunksjoner). For å bruke labelLister-tilleggsfunksjonen på et element, klikker du på «Label List»-fanen øverst til høyre på elementsiden (mellom «Read» og «View history»). Du vil da få opp et vindu med en liste over alle etiketter, beskrivelser og alias for alle språk. Klikk på [edit]-knappen for å oppdatere etiketter, beskrivelser og alias for språkene du ønsker å redigere.

It is also possible to see how an item does appear in a specific language, for instance https://www.wikidata.org/wiki/Q10987?uselang=sv.

Utsagn

For utsagn (inkludert referanser og kvalifiseringer), trengs verdiene og egenskapene vanligvis ikke å oversettes.

Når elementer og egenskaper er lagt til utsagn, vil de automatisk vises som entitetsforslag under passende oversatte etiketter for det aktive språket. Når du legger til en egenskap eller en verdi til et utsagn, kan det hende du må oppgi den unike identifikator (Q ### eller P ###) for et element eller en egenskap hvis etiketten ikke har blitt oversatt til språket du jobber med enda.

Når du legger til filer fra Wikimedia Commons som verdier, vil filnavnet matche det som følger «File:» uavhengig av språk.
For eksempel, for utsagnet image (P18) → The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg vil The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg alltid vises selv om en redigerer på fransk eller polsk.

Strengverdier slik som som eksterne standarder, databaseidentifikatorer eller koder, for eksempel ISBN, patentnummer, og webfarger og hextripler – er også språkuavhengige.

Nettstedlenker

 
Hovedspråk først

Nettstedlenker (lenker til Wikipedia og andre Wikimedia-sider) er ikke flerspråklige – de vises og føres inn som på kildespråket.

Tilleggsfunksjonen Main language first sorterer nettstedlenker slik at det aktive språket ditt havner øverst. Tilleggsfunksjonen kan aktiveres under Preferences. For støtte for flere språk, velg «Editing»-fanen tab under Innstillinger og legg til «Assistant languages:» i seksjonen «Translation options».

Spesialsider

  • * Special:MyLanguageFallbackChain viser din språktilbakefallskjeden, det vil si hvilke språk Wikidata kan sjekke når innhold ikke er tilgjengelig på ditt foretrukne språk. For informasjon om hvordan den fungerer og settes opp, se Help:Navigating Wikidata/User Options#Language fallback chain.
  • * Special:Search er en flerspråklig søkemotor som lar deg søke etter elementer, egenskaper og sider på alle språk.
  • * Item by title er for å søke etter elementer ved hjelp av deres sidetitler på et Wikimedia-nettsted. Det vil bare søke etter elementer i det valgte språket for det angitte Wikimedia-nettstedet; tittelen må være nøyaktig lik den angitte søketermen.
  • * Spesialsider som Special:AllPages som genererer lister over elementer og/eller egenskaper vil vise tekst på ditt foretrukne språk samt identifikatoren (Q### for elementer, P### for egenskaper). Hvis ingen oversettelse finnes for dine språk, vil kun identifikatoren vises.

Elementer og egenskaper uten oversettelse

Som nevnt ovenfor vil elementer og egenskaper uten etiketter for dine foretrukne språk vises med etiketter fra andre språk i din språktilbakefallskjede, eller som bare identifikatorer (Q### eller P###) når det ikke finnes noen etikett på noen av dine språk. Legg gjerne til oversettelser av etiketter (og beskrivelser) i slike tilfeller, men sørg for at oversettelsen er korrekt.

Entities without label kan brukes som et verktøy for å finne elementer og egenskaper som mangler etikett på et gitt språk.

Translating software

The MediaWiki and the Wikibase software can be translated via translatewiki.net.

Furthermore several other tools can be translated via the Tool Translate website from Magnus Manske.

Se også

For relaterte hjelpesider, se:

For ytterligere informasjon og veiledning, se:

  • Project chat, for diskusjoner rundt alle aspekter av Wikidata
  • Wikidata:Glossary, ordboken for begreper brukt på denne og andre hjelpesider
  • Help:FAQ, ofte stilte spørsmål og svar fra Wikidata-samfunnet
  • Help:Contents, hjelpeportal som inneholder all tilgjengelig dokumentasjon for Wikidata