Hjälp:Flerspråkighet

This page is a translated version of the page Help:Multilingual and the translation is 100% complete.

Wikidata är ett internationellt och därmed flerspråkigt projekt. Även om engelska är standardspråk för gränssnittet, är det meningen att projektet kan användas och vara till nytta för alla användare, oavsett språk, med MediaWikis internationaliseringsstöd.

Övergripande principer

Wikidata-programvaran är, som alla Wikimedia-projekt, fullständigt lokaliserad. Användare kan ställa in önskat språk via menyn Preferences eller universella språkväljaren genom att klicka på följande ikon som hittas överst på alla sidor:  .

Policyer och riktlinjer ska skrivas på engelska först och sedan översättas till andra språk. Den engelska versionen av policyen eller riktlinjen är den auktoritativa versionen som andra språkversioner ska baseras på. Översättningar kan göras med översättningstillägget. Dokumentation för översättningstillägget är också tillgänglig. Du kan även lämna ett meddelande på översättarnas anslagstavla om du har frågor eller förfrågningar.

Webbinnehåll

 
Den universella språkväljaren   engelska

Datainnehållet i Wikidata består av objekt och egenskaper som är flerspråkiga vid behov.

Objekt och egenskaper

För objekt och egenskaper är etikett, beskrivning och alias alla flerspråkiga. Detta innebär att de kan ses och skrivas in på alla språk som stöds av programvaran.

Som standard kommer användare att visa, lägga till och redigera etiketter, beskrivningar och alias i deras föredragna språk. Det föredragna språket kommer också att vara standardspråk när nya objekt skapas.

 
Etikettlista

Flerspråkiga etiketter, alias och beskrivningar kan enkelt läggas till objekt och egenskaper på två sätt:

  1. Genom att använda #babelmallen. Efter att du har ställt in dina språkkunskaper med #babel-mallen (se Help:Navigating Wikidata/User Options för information om detta) visas etiketter, alias och beskrivningar för dina språk nu i "In more languages"-delen av objekt- eller egenskapssidan. Du kan redigera alla eller vilken som helst av dem genom att klicka på länken [edit].
  2. Genom att aktivera finessen labelLister i din inställningsmeny (se Help:Navigating Wikidata/User Options för mer information om aktivering av gadgets). För att använda gadgeten "labelLister" på ett objekt klickar du på fliken "Label List" längst upp till höger på artikelsidan (mellan "Read" och "View history"). När du har valt det kommer du att se en popup med en lista över alla etiketter, beskrivningar och aliaser som finns tillgängliga efter språkkod. Klicka på knappen [edit] i popup-fönstret för att uppdatera etiketter, beskrivningar och alias för olika språk.

Man kan också se hur ett objekt ser ut på ett visst språk, till exempel https://www.wikidata.org/wiki/Q10987?uselang=sv.

Uttalanden

För uttalanden (inklusive referenser och kvalifikationer), behöver värdena och egenskaperna vanligtvis inte översättas.

När objekt och egenskaper läggs till i uttalanden kommer de automatiskt att visas i entitetsföreslagaren under lämpliga översatta etiketter för vilket språk som helst för sidan. När du lägger till en egenskap eller ett värde i ett uttalande kan du behöva ange den unika identifieraren (Q ### eller P ###) för ett objekt eller en egenskap om dess etikett ännu inte har översatts till sidspråket.

När du lägger till Wikimedia Commons-filer som värden kommer filnamnet att matcha det som följer "File:" oavsett vilket språk som används.
Till exempel, för uttalandet image (P18) → The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg visas alltid som filen, även vid redigering på franska eller polska.

Värden som är strängar som externa standarder, databasidentifierare eller koder, till exempel ISBNs, patentnummer och webbfärg och hexadecimala tripletter — är också språkoberoende .

Webbplatslänkar

 
Huvudspråk först

Interwikilänkar (länkar till Wikipedia och andra Wikimedia-sidor) är inte flerspråkiga - de visas och skrivs in som på länken.

Tilläggsfunktionen "Huvudspråket först" markerar webbplatslänkar i språket som anges för sidan och sorterar dem så att de visas högst upp i listan. Den här tilläggsfunktionen måste aktiveras i menyn Preferences. För support på ytterligare språk, välj fliken "Editing" på menyn Inställningar och lägg till "Assistant languages:" i avsnittet "Translation options".

Specialsidor

  • Special:MyLanguageFallbackChain visar din språkkedja. Kedjan hänvisar till Wikidatas systematiska sätt att visa innehåll till dig när det inte finns tillgängligt på ditt primära språk. För information om dess konfiguration och effekt se Help:Navigating Wikidata/User Options#Language fallback chain.
  • Special:Search är en flerspråkig sökmotor som låter dig söka efter objekt, egenskaper eller sidor på vilket språk som helst.
  • Item by title är för att söka objekt efter sidtitel på en Wikimedia-sida. Det kommer bara att söka efter objekt i det valda språket på den angivna Wikimedia-sidan. Titeln måste vara identisk med det angivna sökvärdet.
  • Specialsidor som Special:AllPages som genererar listor över objekt och/eller egenskaper, kommer att visa etiketter enligt språkkedjan, liksom identifierare (Q### för element, P### för egenskaper). Om etiketter inte existerar för något av språken i din språkkedja visas endast identifieraren.

Objekt och egenskaper utan översättning

Som nämnts ovan kommer objekt och egenskaper utan etiketter på ditt föredragna språk att presenteras med hjälp av etiketter från andra språk i din språkkedja eller bara som identifierare (Q### eller P###) när det inte finns någon etikett på något av dina språk. Var god och lägg till en översättning av etiketter (och beskrivningar) i sådana fall, men se till att översättningen är korrekt.

Entities without label kan användas som verktyg för att hitta objekt och egenskaper som inte har någon etikett på ett visst språk.

Översättningsprogramvara

MediaWiki- och Wikibase-programvaran kan översättas på translatewiki.net.

Dessutom kan flera andra verktyg kan översättas på hemsidan Tool Translate från Magnus Manske.

Se även

För relaterade hjälpsidor, se:

För ytterligare information och riktlinjer, se:

  • Bybrunnen, för att diskutera alla aspekter av Wikidata
  • Wikidata:Glossary, ordboken över termer som används här och på andra hjälpsidor
  • Help:FAQ, vanliga frågor ställda och besvarade av Wikidatas gemenskap
  • Help:Contents, hjälpportalen med all dokumentation som finns tillgänglig för Wikidata